walk on wings, tread in air: Bukan sekadar movie <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Bukan sekadar movie
2019-07-09


Oh, bukan!

Aku tak akan men-review apa-apa cerita Telugu hari ni.
Aku cuma nak cakap, recently kat India dah release KABIR SINGH, a remake dari ARJUN REDDY.
Tak salah aku ada a few TGV yang release Kabir Singh.
Sangat double standard, kan?
Kalau Telugu taknak release, tetiba Hindi nak release pulak kat Malaysia.
Padahal sama-sama je kat Malaysia ni takde yang cakap Telugu mahupun Hindi. Ceh!

Arjun Reddy adalah original movie.
Tapi nak tengok Arjun Reddy dah payah dah, kalau teringin nak tengok, silakan ke TGV berdekatan, tengok Kabir Singh.
Jalan cerita yang sama, cuma pelakon je berbeza.

Actually hari tu ada yang tanya aku kenapa aku suka tengok filem India and Cina.

Sejujurnya, memang dari dulu pun aku lebih suka layan cerita Cina and India [Hindi/Tamil].
Sampaikan bab artis pun aku lagi kenal artis cina dari artis melayu.

Bagi aku, cerita India, especially Tamil and Telugu lebih dekat dengan masyarakat.
Isu yang dikupas kadang-kadang cliche tapi olahan ceritanya berbeza.
Uniknya filem Tamil and Telugu, skrip dorang powerful.

Cerita Arjun Reddy umpamanya, banyak mesej yang dibawa.


1. Stay focus

Cerita Arjun Reddy ni tentang top ranker medical student yang ada masalah anger management.
Walaupun tebiat dia gitu, tapi dia seorang yang sangat fokus.

Ada satu scene tu dia masuk ke kelas awek dia and nampak awek dia duduk bahagian tengah kelas.
Dia panggil suruh duduk depan.
Pastu dia sound awek dia "Ini bukan course senang, ok? Ini MBBS tau. Duduk depan, fokus. Bukan duduk belakang".

Maksudnya, walaupun tengah bercinta, jangan sampai lupa masa depan and cita-cita.
Apa pun kita buat, kita mesti fokus.
Career, study dan relationship.
Time blaja, sungguh-sungguh.
Time bercinta, serius, jangan jadi playboy.
Cinta bukan penghalang kejayaan kalau kita fokus dengan apa yang kita buat.

Being in a relationship is awesome, but sometimes boleh hanyut.
Orang kata bercinta time blaja selalunya result ke laut.

Saya bangkang, Yang Arif!

Kalau kita tak lupa dengan our personal goals, jangan takut bercinta time blaja.
Because kalau kita stay fokus, things like cita-cita and career tetap kekal at the top of the list.


2. Kenali diri sendiri.

Kalau kau rasa apa yang kau buat adalah betul untuk diri kau dan kehidupan kau tanpa menyusahkan orang lain, then proceed.
But if you are acting very selfish then you are not being yourself.
You are lubang bontot [translate sendiri english].

Kalau parents kita mahukan kita pilih kerjaya A tapi kita mahukan B, explain kat dorang baik-baik tentang pilihan kita.
Jangan patuh melulu kalau kita tau kita tak ada hati.
Mak bapak always nak yang terbaik untuk anak-anak walaupun kadang-kadang dorang silap dalam menentukan pilihan untuk anak-anak.
So if you think you are right, be true to yourself.
Explain to them, try to be as nice about it as possible.
Orang kata, identify diri sendiri.
Kalau rasa boleh carry, go ahead.
Kalau rasa tak boleh, bawak bincang.
Orang bijak pandai cakap kenali potensi diri.
Kalau someone ajak kau pi karaoke dan kau tahu kau memang tak boleh menyanyi, for the sake of everyone, please don't go!


3. Jangan main-main dengan perasaan orang

Walaupun kau spesis hawt and available, ia bukan tiket untuk main-mainkan perasaan orang atau sengaja bagi orang lain feeling-feeling.

Manusia adalah spesis sensitif.
We need to be honest with one another.
Jangan jadi "extra friendly" sebab tak semua orang faham kau sebenarnya hanya sekadar being friendly tanpa ada apa-apa intention untuk carry the friendship ke next level.
Kalau kau anggap dia kawan, bagitau terus-terang yang korang adalah kawan.
Jangan sampai one day that person dah jatuh cinta sangat-sangat, pastu kau buat muka bangang tercangak-bangak as if kau tak tau apa-apa.
Jangan jadi bengap sangat, boleh?
Dari awal dah boleh nampak kot kalau orang tu ada hati kat kita ke tak.

Tapi kalau kau dah commit dengan special relationship, please tunjuk yang she is the one for you.
I mean THE ONLY ONE yang kau sayang [selain mak bapak lah].
Kalau suka dan sayang, tunjukkan yang kau memang sayang.
Kalau dah tak suka, terus terang, bukan main tarik tali.
Benda simple kot, bukan susah sangat melainkan kau memang sejenis manusia yang suka main-mainkan perasaan orang.


4. Jangan melawan takdir

Masa awek Arjun kawen dengan pilihan keluarga, Arjun sangat devastated.
Akibatnya, merosakkan diri.
Walaupun career-nya tak terjejas, tapi kehidupannya jadi tunggang-langgang.
Ni semua gara-gara tak mahu berdamai dengan takdir.

Is it wrong to hope your ex will eventually come back?

Tak.
Tak salah pun kalau masih meletakkan harapan, tapi sebelum tu tanya diri, selama kau masih berharap, adakah selama tu juga kau akan merana?
Kerana, HARAPAN adalah sesuatu yang belum pasti wujud dan belum ada jaminan.
Bila kita anggap harapan adalah something yang mesti terjadi, kita akan kecewa.

Tak apa kalau kita sayangkan someone unconditionally, but it is wrong to HOPE.

There is nothing wrong with having the thought of getting her/him back, kadang-kadang benda ni hard to control. Aku faham tu.
But instead of menunggu sambil mentorture diri, apa kata kau menunggu sambil kenal-kenal dengan orang lain pulak?
Mana tau, kau akan jumpa someone better dari dia.


5. Kalau ex dah moved on, kau pun kena move on

Jangan cuba-cuba nak jadi saiko.
Kalau si dia dah moved on, jangan diganggu dengan ugut-ugut atau harass macam-macam.
Jangan buat perangai desperate, boleh?

Ramai orang dalam dunia ni, bukan dia sorang.
Start making new friends.
Insyallah akan ada orang yang truly appreciate kau.

Belajar untuk terima takdir.
Awal-awal memang susah tapi kalau kau terus-menerus menangis dan berharap pada yang tak mungkin datang balik, itu jauh lebih susah dan menyusahkan.
Accept that it has happened.
Memang kita tak boleh rewrite our past but we always have opportunity to write our future.


posted by Diana Ishak @ 10:09 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER