walk on wings, tread in air: Review movie <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Review movie
2019-07-10

Kecewa je kan bila semalam aku tepek gambar movie poster Kabir Singh & Arjun Reddy tapi rupanya gurauan semata-mata. Kahkahkah.

Ok hari ni aku review 6 lagi movie.
Jangan tanya bila masa aku tengok cerita-cerita ni.
Tanyalah En Wan, aku sekarang dah terpaksa masukkan aktiviti menonton movie ni dalam schedule aku.
Dah jadi sebahagian dari kerja hakiki pulak. Hahaha.
Insyallah, sedap-sedap belaka movie yang aku review ni.



1. Kavaludaari [2019]
Rating : 8.1/10
Language : Kannada

Ini second Kannada movie aku tengok.
Yang pertama was K.G.F Chapter 1 [aku tak review cerita ni, malas].
Nampak gaya Kannada dah start nak bersaing.
Mula-mula K.G.F, pastu now Kavaludaari.
Camni baru best, baru banyak pilihan nak tengok, takde lah hadap SRK je tetiap tahun.
Aku harap Deepavali tahun ni keluarkanlah cerita-cerita yang aku dah pernah review ni.
Ni tak, balik Kuch Kuch Hota Hai, Kabhi Kushi Kabhi Gam.
Sikit lagi nak pandai cakap Hindustan dah aku dek kerana tetiap kali Deepavali mengadap cerita yang sama.

Kavaludaari cerita ber-genre crime thriller.
Tentang sorang polis trafik nama Syam, yang interested dengan satu kes pembunuhan.
Ada banyak tulang-tulang manusia dijumpai kat satu kawasan construction, dan dikatakan tulang-tulang tu berusia 30 tahun.

One night Syam try untuk ke kawasan construction tu untuk cari lebih banyak bukti.
Kat sana he came across a reporter nama Kumar.
Kumar datang untuk buat liputan.

Syam dapat tahu dari polis-polis senior yang tulang-tulang tu pernah dijumpa dulu dah tapi polis yang handle kes tu resign [Muthanna], jadi kes tu habis gitu je.
So Syam try cari Muthanna tapi Muthanna refused untuk ambil tau apa-apa dah tentang kes tu, in fact dia isolate himself dari dunia luar lepas anak and isteri dia mati.

Lepas a few insiden, Muthanna reveal kes yang dia jaga dulu and dia setuju team-up dengan Syam.
At the same time reporter Kumar tu pun sama-sama terlibat untuk bantu kes ni.
Tapi yang pelik tu si Kumar ni macam lebih advance pulak dari si Syam and dia macam tahu lebih dari sekadar apa yang Syam tahu.

Ada banyak karakter appear in between dalam movie ni, pastikan kena fokus betul-betul.
Pace movie ni slow sikit, lepas tu banyak pulak karakter, aku pun kejap-kejap pause nak men-relatekan semua karakter-karakter ni supaya faham.
Klimax dia brilliant, tapi aku rasa tak sepatutnya cerita ni panjang macam ni, kalau pendekkan sikit pun takpe especially bab flash back.
Tapi memandangkan climax dia mind blowing, jadi silakanlah tengok.



2. Jersey [2019]
Rating : 9.0/10
Language : Telugu

Rating 9.0 kau nampak tuuuuu?
Kalau tak teruja jugak nak tengok tak taulah nak cakap apa.

Ini adalah cerita yang emotional, berjaya membuatkan aku merembes.
Kisah tengah seorang Arjun, bekas pemain kriket yang quit bermain kriket and since that day, hidupnya tak seperti yang pernah dia imagine.
At age 36, dah ada seorang anak tapi masih jobless.
Mujur isteri bekerja tapi isteri mana lah yang boleh bersabar kalau nampak laki siang malam pagi petang asik melepak je kan, lama-lama bengang jugak.
Jadi, Arjun ni selalu kena marah dek Sarah [isteri dia].

Anak dia mintak Arjun belikan jersey Indian cricket team sempena hadiah hari jadi.
Walaupun takde duit, dia tetap janji kat anak dia yang dia akan belikan.
One day, bekas coach dia ajak dia join charity match cricket.
Dek kerana teruja sangat, Arjun tak perasan yang itu pertandingan amal, maknanya takde duit saguhati atau allowance.
Dia frust sangat sebab dia perform very well tapi balik tak bawak apa-apa sedangkan birthday anak dia dah nak dekat.

Tertekan dengan keadaan, Arjun decides untuk kembali main cricket, kali ni dia pasang impian untuk main sampai boleh join Indian team.
Tapi disebabkan umur dia dah 36 tahun, banyak kelab taknak accept dia jadi player.
Akhirnya dia diterima jadi pemain untuk satu kelab kecik, Ranji Club.
Dia represent Ranji Club dan berjaya bawa team dia ke final.

Yang aku cerita ni semua scene flashback.
Lepas team dia menang, the movie goes back to 2019, present year.
Anak dia dah besar.
Anak and isteri dia dijemput datang majlis perasmian buku biografy tajuk JERSEY.
Rupanya Arjun mati 2 hari selepas team dia menang.

[masa ni aku dah nangis tau, tulis ni pun sebak]

Rupanya reason dia quit cricket dulu sebab dokter sahkan dia ada sakit jantung tapi sorang tak tahu.
Masa pelancaran buku tu dokter dia bagitau.
Yang paling sedih bila kat majlis tu baru semua tahu lepas game tu, nama Arjun dah dipilih masuk dalam Indian cricket team.
On that day, anak dia terima jersey Indian cricket team yang ada nama ayah dia.
Dia cakap "This is the present that I asked from my father 23 years ago".

Allah merembes aku weiiiiii.
Seriously ini memang emotional heart touching movie.
Sedih bila kenang balik journey dia bina hidup dia semula semata-mata nak belikan hadiah harijadi anak dia.
Cerita ni sesuai untuk Father's Day.



3. Vellai Pookal [2019]
Rating : 7.4/10
Language : Tamil

Ini genre crime-thriller.
Tamil memang terer kalau buat movie crime, mesti banyak suspens.

Kisah tentang Rudran, polis pencen yang berhijrah ke Seattle duduk dengan anak dia kat sana.
Kebetulan masa dia di sana, kat kejiranan anak dia tu ada orang hilang satu per satu.
Jadi, dia cuba untuk siasat.

Jalan cerita dia best, unexpected twist jadi aku tak nak review lelebih nanti hilang suspen.
Cerita dia ok, cuma pelakon-pelakon America D-list dalam movie ni annoying sangat.
Padahal watak omputih dalam cerita ni ramai and quite significant tapi acting macam sampah.
Nasib baik Tamil actors superb but still kalau pelakon-pelakon omputih tu ambil dari kalangan B-list mesti lagi gempak cerita ni.

Apa yang aku boleh cakap it is not an easy predicted plot.
Clue tu ada, tapi cannot be predicted easily.



4. Lucifer [2019]
Rating : 7.6/10
Language : Malayalam

Mula-mula aku pun tak faham cerita ni sebab awal-awal dia tunjuk sorang Mat Salleh duduk depan PC sebut nama Khureshi-Ab'ram as if Khureshi ni someone yang dikehendaki.
Lepas tu terus tak muncul-muncul dah kelibat omputih ni, let alone nama Khureshi.

Meanwhile, somewhere in India, Chief Minister mati.
Kematian CM ni jadi kecoh and rusuhan sebab dia mati di hospital kepunyaan anak kepada presiden parti pembangkang.
Tengah kecoh-kecoh ni, ada sorang lelaki misteri buat FB live bagitau yang CM ni dulu hanya jadi boneka parti saja.
CM bukan decision maker, sepanjang dia hidup parti yang buat semua keputusan, bukan dia.
So this mystery man list out beberapa nama yang dia anggap boleh jadi pengganti CM, antaranya anak perempuan CM nama Priya, anak lelaki CM nama Jathin dan anak angkat CM bernama Stephen Nedumpally.

Jathin ni tak suka dengan Stephen sebab dia bengang masa kecik-kecik dulu bapak dia tiba-tiba bawak balik si Stephen ni ke rumah, yang dipercayai anak kepada gundik bapak dia.

Jathin ada suami nama Bobby.
Bobby ni jahat, dia cabul anak Jathin and dia buat bisnes drugs.
In fact masa bapak dia jadi CM, dia la yang rule the party.
Bila CM dah mati, Bobby ni ada plan nak letak partner drugs dia as CM so that bisnes dia takde sape boleh kacau.

Stephen ni sebenarnya duduk dengan keluarga CM tu setahun saja lepas CM bawa dia balik ke rumah, lepas tu dia duduk kat church, dijaga oleh paderi.
Jadi dia a bit religious, ada bukak rumah asuhan and jaga remaja bermasalah.
Kiranya Stephen ni baik.

One day Jathin dapat tahu cerita yang selama ni Bobby cabul anak perempuan dia.
Dalam keadaan tu, dia teringat pesan bapak dia.
Bapak dia dulu tak suka dia kawen dengan Bobby tapi bapak dia dah pesan if one day Bobby bawa masalah, pegi mintak tolong Stephen.
So Jathin jumpa Stephen and bagitau semua masalah dia.
Dari sini aksi terbang, tembak dan kejar peluru pun bermulalah.....

Tapi siapa Khureshi yang awal-awal tadi?
Ok, kena tengok sendiri.



5. Maharshi [2019]
Rating : 7.8/10
Language : Telugu

Mahesh Babu kembaliiiiiiiiii.

Macam biasa la, kalau cerita melibatkan Mahesh Babu, bergasak macam nak rak pun muka and rambut maintain, ya.
Cerita Maharshi dia punya countdown bermula 100 hari sebelum release lagi.
Jenuh aku tunggu kawan ku bagi file ni.
Malaysia cerita-cerita best gini taknak release.
Cubalah release biar rakyat Malaysia kenal sikit Mahesh Babu ni, ini tak, balik-balik SRK, Salman Khan, Amir Khan.

Cerita ni tentang friendship.
Tentang hubungan 3 sekawan - Rishi, Ravi and Pooja sewaktu kat kolej.
Dorang terpisah selepas habis blaja bila Rishi [Mahesh] dapat tawaran kerja kat luar negara.
Bertahun-tahun dia kat sana, akhirnya dia berjaya jadi CEO satu software company.
PA dia arrange kawan-kawan lama se-uni untuk datang ke USA celebrate kejayaan dia.
Masa celebration ni dia dapat tahu yang Ravi rupanya dibuang dari U, tak dapat grad sebab kes curi kertas soalan final exam.

Flash back.

Masa final year, ada kes kecurian kertas soalan.
Rishi ni pulak sangat bijak, top ranker.
Jadi bila kes macam ni berlaku, dekan suspect dia yang curi kertas soalan.
Rishi hampir-hampir nak kena expelled dari Uni tapi tiba-tiba polis kata dapat bukti lain yang mengatakan bukan kerja Rishi.
Rupanya Ravi mengaku dia yang curi walhal dia pun tak curi.
Dia sayangkan kawan dia sebab dia tahu potensi Rishi boleh pergi jauh.

Bila Rishi dapat tau Ravi berkorban untuk dia, dia balik India untuk jumpa Ravi.
Bila dia balik dia dapat tahu kampung Ravi ni nak kena beli dek corporate untuk projek dengan kerajaan.
Ramai orang kampung jual tanah and start keluar dari kampung tapi Ravi sorang je protes.
So Rishi sekarang nak balas budi.

Kalau tanya pendapat aku, cerita dia best tapi a bit cliche untuk Mahesh Babu.
Aku ni takde lah die hard fan sangat, tapi dah banyak movie Mahesh ni aku tengok, memang sepesen je watak dia.
Aku rasa rakyat Telugu suka watak dia maintain gitu sebab muka dia kan jambu.
Balik-balik watak CEO, anak orang kaya dan super genius yang membantu golongan susah.

Paling tak boleh blah bab bergasak - sikit lebam pun takde!
Itu yang aku marah sangat tu.
Macam hebat nau ke kau ni?
Overachieving hero.

Tapi oklah untuk menaikkan semangat, boleh la layan sebab movie ni tentang success journey.
Kau kan suka cerita-cerita lelaki hensem, kaya, berjaya dan baik hati, tak gitu?
Dah, pi tengok.



6. Yatra [2019]
Rating : 8.5/10
Language : Telugu

Ini true story tentang perjalanan politik Chief Minister Y. S. Rajasekhara Reddy.
Memandangkan ini true story, jadi sebelum tengok movie ni aku buat reading dulu pasal this CM, barulah best nak layan movie.

Dia ni parti pembangkang.
Semasa jadi pembangkang dia decides nak turun padang tengok keadaan rakyat.
Tapi dia tak mahu tengok rakyat dengan cara naik kereta dengan escort 10 biji kereta polis.
Dia pilih untuk berjalan kaki melewati beberapa daerah sejauh 900 batu!
Sampai pecah-pecah kaki dia, tetap dia berjalan masuk kampung-kampung jumpa rakyat.
Dari situ baru dia nampak masalah sebenar rakyat miskin especially golongan petani.
Dia saksikan sendiri petani bunuh diri bila tanaman tak menjadi sebab kemarau [masa dia berjalan ni musim summer], dia saksikan sendiri anak mati sebab mak takde duit nak bayar kos operation.

Oh by the way, CM YSR ni adalah dokter.
Dulu, sebelum dia join politik, dia pernah buka hospital 70 katil.
Dia charge 1 rupee je untuk rawatan.
Rakyat di sana gelarkan dia 'Dokter 1 Rupee'.

[masa ni aku terpikir maybe klinik 1 Malaysia bayar RM1 tu inspirasi dari CM YSR kot]

Movie ni emotional.
Aku tengok pun sedih especially bila last sekali dia tunjukkan real footage CM ni menang election and depan-depan rakyat dia sign free electricity untuk semua farmers.
Memang ini yang dia janjikan masa dia melawat kampung-kampung.
Semua orang-orang tua dapat pencen.

Tapi Sept 2009, dia mati nahas helicopter.
Bergenang airmata aku tengok sebab nampak dia memang baik.
Rakyat Telugu anggap dia macam Tuhan.
Masa dia mati, lebih kurang 122 orang bunuh diri sebab tak sanggup nak merasa susah lagi kalau CM lain memerintah.

Pelakon utama dia Mammotty - memang superb.
Aku dah tengok 5-6 filem Mammotty, dia ni boleh dikatakan macam Eman Manan punya style berlakon.
Sangat bersahaja.

Tengoklah cerita ni.
Best, not so much on pilitical tapi lebih kepada journey dia sepanjang 900 batu tu.
Truly an emotional journey dan ending yang sedih.


Labels:

posted by Diana Ishak @ 9:54 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER