walk on wings, tread in air: Review movie <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Review movie
2019-06-24

Dah lama dah tak review movie, kan.
Baiklah, ini ada 6 lagi movie India - Hindi, Telugu, Malayalam.
Sorry, kali ni takde Tamil.



1. Yevadu 
Telugu/2015
Rating IMDB : 5.5/10

Aku jarang tengok movie rating below than 7.0 kecuali ada X-factor dalam movie tu.
Dalam Yevadu, X-factornya adalah Ram Charan [kahkahkah].
Tapi bila dah tengok movie ni, aku tak faham apesal movie ni dikatakan flop.
Maybe masa tahun dia release ada isu atau kontroversi melanda.
Not bad juga movie ni sebenarnya.
Cerita ni secara lojiknya wajib boom sebab ada dua hero Telugu berlakon iaitu Ram Charan and Allu Arjun.
Allu Arjun and Ram Charan are cousins in real life.

Dari segi jalan cerita, ok tapi dari segi teknikal and scentific lojik memang out sebab dalam film ni ada proses face-off.
Agak tak lojik boleh buat 'complex' surgery yang boleh tukar change height and weight of the person sekali, kan.
Oh jap, ada lagi. Vocal chord transformation pun menjadi! Hahahah.
So, dari segi teknikal ada yang tak lojik tapi jalan cerita not bad.
By the way, this movie this isn't a rip off of Face Off.
Yevadu pinjam central idea to come out with another revenge drama.
The best part is, dalam Yevadu bukan ada satu revenge tapi dua!

Kisah tentang Satya [Arjun] and awek dia yang dipaksa untuk lari keluar dari kampung sebab ada lelaki jahat nak pinang awek dia.
Mak bapak awek tu mintak awek tu lari dengan boyfriend dia, Satya.
Tapi dalam bas, geng-geng penjahat dapat trace dorang and both of them dibunuh.
Satya nazak and dibawa ke hopsital.
Dr bagi dia new face and skin dan selepas beberapa bulan Satya sedar dari koma berwajahkan Ram Charan.
Excited sangat dia masih hidup and now berwajah baru, Satya nak balas dendam kematian awek dia.
Dia lari dar hospital and balik ke rumah dia.

Cut story short, Satya berjaya balas dendam.
Lepas balas dendam, on the way nak balik, ada stranger attack dia.
Dia suspect the attack had something to do dengan wajah baru dia, so dia jumpa Dr yang buat face off tu.
Rupanya, wajah baru dia tu adalah wajah anak Dr tu yang mati dibunuh.

So now, bermulalah revenge kedua....silakan tengok kalau nak tau penamatnya.



2. Geetha Govindam
Telugu/2018
Rating IMDB : 7.8/10

Movie ni genre comedy love story.
Love story yang suwit muwittt!
Nak-nak lagi bila dilakonkan oleh Vijay Devarakonda [dah tengok Arjun Reddy ke belum?] and Rashmika Mandanna [she is soooo pretty!].

Cerita tentang Vijay Govindam yang love at first sight dengan Geetha.
Dia nak try Geetha tapi kebetulan pertunangan kakak dia dah dekat, dia kena balik kampung.
Sekali, dalam bas nak ke kampung, Geetha pun sama-sama ada, duduk seat sebelah dia.
Masa Geetha tido, dia ambik selfie dengan Geetha, sekali bas brake and he accidentally kissed Geetha on her lips.
Geetha bengang, dia ikat Vijay kat seat bus lepas tu dia call abang dia untuk standby tunggu kat bus station nak belasah di Vijay ni.
Tapi Vijay berjaya lepaskan diri sebelum bas sampai.

Masa hari pertunangan rupanya kakak Vijay ni bertunang dengan abang Geetha.
Masa tu Geetha pun datang sekali, kecut perut si Vijay.
Vijay merayu jangan bagitau sesiapa hal tu because dia tak sengaja, tapi Geetha tak percaya and gunakan kesempatan untuk bully Vijay.
Kebetulan dorang berdua kena uruskan hal wedding abang and kakak masing-masing, so kebanyakkan masa dorang keluar bersama.
Setiap kali keluar Geetha always ugut-ugut Vijay until one day Geetha dapat tau Vijay memang innocent.
Dia started to fall in love dengan Vijay.

Nak dijadikan cerita atuk Geetha sakit, dia takut tak sempat nak tengok Geetha kawen, so dia mintak kawenkan Geetha.
Abang Geetha sukakan Vijay, dia suggest kawenkan dengan Vijay.
Geetha suka tapi Vijay reject.
Padahal awal-awal hari tu Vijay suka sangat kat Geetha, kan. Why now reject?
Tengoklah sendiri.

Everything in this movie is awesome.
Aku tak tau la apesal Malaysia tak release movie Telugu kat cinema.
Padahal cerita ni release kat US lagi.
Apa-apa pun, tak rugi tengok cerita ni.
You will enjoy every bit of it.
Worth watching Geeta Govindam.



3. Tholi Prema 
Telugu/2018
Rating IMDB : 7.4/10

Kisah cinta pandang pertama.
Bercinta, kemudian terpisah 7 tahun lamanya, and berjumpa balik.

Lakonan Varun Tej.
Varun Tej ni also cousin Ram Charan.
Varun Tej ni takde lah hensem sangat pun tapi ada sisi smart kat dia yang aku suka.
Aku dah tengok 4 filem Varun Tej, this one is the best.

Tentang Aadi [Varun Tej] yang love at first sight dengan Varsha dalam perjalanan keretaapi.
Then dorang berjumpa lagi kat kolej yang sama.
Ada satu kejadian di kolej yang buatkan dorang break up.
7 tahun lamanya dorang berjumpa balik bila kena buat projek perumahan sama-sama.
Dorang masih love each other tapi Aadi taknak confess apa-apa dah while Varsha yearns for his attention.
Slowly thet become friends tapi Aadi masih tak nak admit yang dia masih sukakan Varsha and keep hurting Varsha.

One day dorang gaduh besar and Varsha nak quit.
Sebelum balik, dia bagi Aadi satu kotak.
Dalam kotak tu ada semua gambar-gambar Aadi sepanjang Aadi sambung blaja and kerja kat overseas.
Gambar-gambar tu Aadi hanya bagi kat mak dia je.
Rupanya selama 7 tahun ni, Varsha sentiasa tanyakan khabar Aadi melalui mak Aadi that's why gambar-gambar tu semua ada dalam simpanan dia.
Baru Aadi tau selama break bertahun-tahun ni Varsha tak pernah lupa dia.

Tholi Prema boleh dikatakan highly cliched tapi still an entertaining movie, maybe sebab ada Varun Tej. Hahahaha.



4. Ustad Hotel
Malayalam/2012
Rating IMDB : 8.3/10

Ini first Malayalam movie aku layan.
Disebabkan ini yang first, jadi kawan aku hantar yang rating tinggi terus, 8.3!

Cerita tentang Faizi yang belajar di Switzerland memenuhi hasrat ayah dia.
Bila da balik, dia nak jadi Chef kat UK, ayah dia tak suka sebab jadi tukang masak kot ayah dia kata, tak menjamin lah konon.
So ayah dia rampas passport dia untuk prevent dia ke UK.
Frustrated, dia keluar dari rumah dan kerja kat restoran beriyani milik atuk dia nama Ustad Hotel [korang mesti ingat cerita pasal hotel, kan? Mbahahaha].

Dengan atuk dia, dia blaja banyak pasal life, pasal food business and gets involved in the daily activities kat Ustad Hotel.
Dia decides kerja terus kat restoran tu.
Rupanya Ustad Hotel ni adalah restoran nasi beriyani terbaik di daerah tu.
Berhampiran dengan restoran ni ada hotel 5 stars.
Atuk dia taknak cucu dia kerja kat restoran tu jadi dia minta Faizi jumpa chief chef kat hotel tu untuk minta kerja.
Faizi dengan mudahnya dapat.
Rupanya, hotel tu jual nasi beriyani resepi atuk dia that's why chef tu terhutang budi.

One day management hotel nak expand the hotel yang melibatkan tapak restoran Ustad Hotel.
Faizi and atuk dia pertahankan tapak restoran tapi ,management hotel bribe local health department because of unhygienic issue [letak bangkai kucing kat dapur].
Ustad Hotel closed down disebabkan ini.

Kena tengok sendirilah kalau nak tau ending dia.
Cerita ni membuktikan bahawa food can bring people together.



5. Hotel Mumbai
Hindi/2018
Rating IMDB : 7.7/10

Aku memang suka kalau cerita biography atau true story so movie ni movie wajib untuk aku tengok.
Kisah sebenar serangan pengganas kat Taj Hotel di Mumbai di mana half yang terbunuh adalah staff hotel sendiri sebab dorang lindungi customer.
Taj Hotel punya motto adalah "Guests are God", that's why dorang bermati-matian lindungi guests.

Taj Hotel ni boleh dikatakan hotel yang sangat mewah kat Mumbai, ala-ala Plaza Hotel kat New York lah juga.
So guests are mostly foreigners.

Tahun 2008, 10 orang pengganas Muslim attack 12 tempat di sekitar Mumbai, termasuklah Taj Hotel.
Mumbai takde special force yang di-trained untuk situasi macam ni, so dorang kena tunggu berjam-jam sebelum special force dari New Delhi sampai.
Dalam tempoh tu, Taj Hotel jadi tanah kubur.
Pengganas ni ketuk satu pintu ke satu pintu hotel untuk bunuh guest.
Ada yang staff hotel dapat selamatkan tapi kebanyakkannya mati.
Half dari yang mati adalah staff hotel sendiri.

Dalam Taj Hotel ni ada Chambers Lounge.
Ini macam very exclusive and private lounge hanya untuk hotel guests.
This is the safest place dalam hotel tu sebab semuanya secured, nak masuk pun ada special ID.
Semua yang terselamat, staff kumpulkan di sini.
Tapi pengganas tu tau ini adalah safest place so dia cuba nak masuk jugak gunakan ID pegawai polis yang dorang killed earlier.

Pengganas akhirnya dapat dibunuh tapi mastermindnya sampai sekarang tak dijumpai.
Hotel tu terbakar teruk tapi after an few months dorang beroperasi semula.
Dalam movie ni ada tunjuk video hari re-opening of the hotel where they all pay tribute kat staff-staff yang dah mati.
Ada tugu depan Taj Hotel sekarang remembering the attack.



6. Majili
Telugu/2019
Rating IMDB : 7.3/10

Cerita yang simple but was potrayed beautifully.
Sebenarnya cerita ni akan jadi lebih best kalau penonton kenal siapa pelakon utamanya.
Pelakon utama cerita ni adalah suami isteri [in real life] - Nag Chaitanya and Sumantha.
Di India cerita ni memang ditunggu-tunggu especially among masyarakat Telugu sebab semua nak tengok newly weds ni berlakon sama-sama.
Macam Era Fazira dengan Yusry dulu jugak lah.
Lepas kawen kan ada filem sama, tak sedap mana pun cerita tu tapi boom jugak because of the actors.

Cerita tentang Chat yang sewaktu dulu pernah bercinta dengan sorang lady tapi akhirnya terpisah sebab parents si lady ni tak suka.
Kecewa, Chat akhirnya kawen dengan pilihan keluarga, dengan jirannya sendiri.
Jiran dia ni [Sumantha] suka Chat dari zaman skolah lagi.
Tapi memandangkan Chat masih sayangkan ex-gf, so perkahwinan tu hanya perkahwinan atas kertas je.
Masing-masing tido asing, Chat tak sukakan wife dia, asyik marah-marah and takde ikhtiar nak cari kerja, sebab masih terkenangkan ex-gf.
Tapi Sumantha ni jenis taat, walaupun suami dia tak permah mintak duit, dia always buat helah untuk bagi suami dia duit like dia cakap duit tu jumpa dalam seluar suami.

Chat ni dulu cricket player, so one day coach lama dia panggil untuk dia coach satu team cricket remaja.
Masa kat training tu dia encounters Meera, anak perempuan exgf dia.

There is nothing new in this story, kisah cinta yang biasa kita tengok.
Bercinta-keluarga halang-terpisah-kawen dengan orang lain-akhirnya sayangkan wife.
Majili pun kisah macam ni, takyah tengok pun takpe.
Aku tengok sebab aku follow kisah cinta Chat and Sumantha, tu je.
Walaupun rating dia tinggi, nothing exceptional in this movie.
Very much predictable story line.




Ini offer yang paling best bulan ni untuk GLOEI.
Korang tambah RM1 saja, boleh dapat free 5 sachet.


Sebotol harga RM139.
Dalam sebotol ada 20 sachet.
Bermakna satu sachet bernilai RM6+.
Kalau 5 dah berapa?
But for this promo, tambah RM1 saja untuk dapatkan additional 5 sachet, dah jimat 5 hari pengunaan kat situ.




Labels:

posted by Diana Ishak @ 10:52 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER