walk on wings, tread in air: Yes, please! <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
Visitor Counter
MY VIDEO


TESTIMONI GREENAARD


Yes, please!
2019-06-25

Aku dah lost count berapa ramai blog readers especially perempuan [termasuk yang datang open house aku semalam] tanya macamana aku "boleh buat banyak benda"?
Bila aku cakap aku learned to ask for help, masing-masing tengok aku macam aku alien.

Soalan ni banyak betul aku dapat, macamkan aku buat extraordinary things je, padahallllll.

Jawapannya senang je - learn to ask for help.
Jangan tolak kalau ada pertolongan sampai.
Jangan merasa nak buat semua benda sendiri.

Kita semua bukan superwoman atau superman.
Tak semua benda kita boleh buat sendiri.
Alangkan beli barang dapur kat Giant pun kita cari bakul.
Kalau ada troli, kita prefer guna troli.
Maknanya kalau ada pertolongan yang lebih baik, why not guna?

Hanya perlu belajar ask for help.
And when someone offers help, terima!
Jangan tolak.

Contohnya, kalau bapak kita offer nak mandikan anak, jawab "Yes, please".
Kita tak mintak, tapi dah yang offer diri, apa salahnya.
Jangan merasa "Alah, meyusahkan ayah pula nak kena mandikan cucu".

Kalau nak tau, setiap pagi sebelum pi keje, mak mertua aku akan ketuk bilik aku untuk ambil baju-baju kotor.
Sejak bertahun-tahun yang lepas, aku cakap "Mak, takpe, nanti Diana turun Diana bawak sekali".

Oh tak. Dia nak jugak kutip.
Lama-lama aku layankan je.

Jadi, mak mertua aku adalah salah satu punca "I can do it all".

Kalau suami kita offer diri nak tolong sidaikan baju, nak tolong sapu rumah, jawab "Ok, thank you".

Tak payah la risau sangat kononnya membebankan suami dengan kerja-kerja rumah.
Takut sangat orang cakap apa bila nampak suami sidaikan baju.
Yang tolong pun suami kita, bukan suami orang lain.

Apa saja yang boleh bagi kita more time, more space, more freedom, say "Yes, please" to that.
Takyah sesegan nak terima pertolongan orang.
Bukannya kita ambik kesempatan, dah dia yang nak tolong.

"Ohhh...ada orang tolong rupanya. Patutlah boleh buat banyak benda".

So what kalau ada orang cakap macam ni?
I am not here to compete siapa lebih superwoman.
I am here to change my life to be better and to achieve my dreams, that's all.
In order nak achieved apa yang aku plan, kalau pertolongan sampai, aku ambil.

Pernah tak dengar satu cerita tentang sorang lelaki yang terapung tengah laut sambil berdoa Tuhan selamatkan dia?
Ini cerita rekaan je tapi ada mesej.

Mula-mula lalu sebatang kayu balak depan dia.
Dia taknak berpaut, dia kata takpelah, Tuhan akan hantarkan bantuan nanti.

Then, datang orang bawak rakit.
Dia kata takpelah, nanti Tuhan tolong dia.

Then lalu lagi orang bawak apa aku pun dah lupa, tapi dia menolak jugak.

So the man ends up drowning.
Bila dah mati, dia tanya Tuhan kenapa tak tolong selamatkan dia.
Tuhan jawab "Aku hantar 3 jenis bantuan tapi semuanya kau tolak. Kau expect aku angkat kau and terbangkan kau terus masuk dalam rumah ke?"

Jokes macam ni ada mesej untuk kita fikirkan.
Betapa Allah sentiasa hantar pelbagai bentuk bantuan.
Some are big and obvious.
Some are as simple as pekerja supermarket yang offer tolakkan troli kau ke kereta.
Hanya kita ni je yang expect bantuan yang obvious-obvious macam bonus 9 bulan, suami belikan designer henbeg, atau dapat duit raya RM100.
That's why bila tak dapat macam pertolongan atau habuan yang besar kita always rasa nasib kita malang, padahal banyak small-small things yang membantu kita dalam tak sedar.

Sometimes, pertolongan Allah tak datang dengan bentuk bantuan, tapi ujian.
Hakikatnya itu adalah gigantic blessing.
Allah nak tengok bagaimana kita respond and adjust our views terhadap ujian yang diterima dan bagaimana kita berubah menjadi lebih kuat asbab dari ujian tadi.
Memang Allah sengaja jadikan perjalanan hidup kita susah sebab Dia nak mempersiapkan kita untuk terima apa yang kita minta.

Contohnya, ulat beluncas.

Kalau ulat beluncas pilih untuk kekal menjadi ulat beluncas dan kalau dia takut untuk hadapi proses metamorfosis yang chaos tu, dia takkan tahu pun sebenarnya dia akan bertukar menjadi secantik rama-rama.

Proses perubahan dari ulat beluncas ke rama-rama tu menyakitkan tau, bukan "plingggggg" dah bertukar.
Proses tu sangat scary and overwhelming untuk badan sekecil ulat.
Tapi kalau ulat beluncas tak fight against the fear, kalau dia tak mahu berubah, dia takkan tau how beautiful she is.
Dan dia juga takkan tau bahawa dia sebenarnya ditakdirkan untuk terbang!

Perjalanan perubahan bentuk ulat beluncas kepada rama-rama adalah mesej yang ajar kita bahawa transformasi hidup adakalanya painful dan itu adalah sebahagian dari hidup yang normal.
Dalam sebuah hidup yang normal, takkan semuanya berlaku sesenang yang kita harapkan apetah lagi asal berharap dapat, asal mintak dapat.
No such thing.
Adakalanya kita perlu dapatkan bantuan.
So kalau ada yang offer help, ambil.
Itu semua akan membantu meringankan bebanan dan mengurangkan serabut kepala.



posted by Diana Ishak @ 10:23 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER