walk on wings, tread in air: Raya 2019 - Part 4 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>








CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

MY YOUTUBE
TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Raya 2019 - Part 4
2019-06-13

Bangun pagi raya kedua di rumah sendiri.
Sangat fresh sekali rasanya [hahahaha].
Malam tu memang aku tido lena sungguh.
Maklumlah, sehari suntuk sakit kepala macam nak rak, berkat kesabaran berpanas 6 hari di KT, akhirnya malam tu aku tido atas katil sendiri dengan berselimut tebal dek kerana aircond kuat and kat luar hujan.

Pagi tu kunci jam pukul 6.30am, lewat sikit bangun sebab tido pukul 3.30am.
Bangun ingatkan nak Subuh, rupanya period.
Wahhh, pandai betul period aku ni, dia nak keluar pun kat suasana yang selesa. Mbhahaha.
Aku bangun 6.30am tu, budak-budak berdua ni belum tido pun lagi.
Yang sorang mengadap iPad, yang sorang mengadap komputer.
Lepas bagi Rayyan breakfast, aku sambung tido sampai pukul 9am baru bangun.

Ya Allah segar betul rasanya dapat tido nyenyak.
Bangun tido, pi toilet dulu.
Duduk kat toilet bowl yang selesa.
Air dari hose pun laju.

Then, mandi on heater.
Shower rain kemain lebat lagi turun atas kepala.
Siap shampoo rambut segala.

Aku duduk atas lantai shower.....lama.
Biarkan air mencurah atas kepala.

Sungguh, nikmat mana satu yang aku nak dustakan.
Simple things dalam bilik tu je dah buatkan rasa syukur datang bertalu-talu.
6 hari duduk di kampung buatkan aku realized ada banyak benda yang kadangkala aku terlepas pandang.

Ini bukan nak mengungkit atau nak membanding, sekadar nak membangkitkan kesedaran saja.

Di kampung, bilik air kurang selesa.
Jamban cangkung.
Air kejap ada kejap takde.
Kalau orang ada guna bilik air, pressure air bawah akan berkurang.
Kalau orang kat dapur guna air pun, pressure dalam bilik air akan berkurang.
Mandi air panas jauh sekali, hadaplah air sejuk walaupun mandi pagi-pagi Subuh.

Bilik panas jangan ceritalah, dia punya panas memang takleh bawak bincang.
Aku tido pasang 2 kipas, satu kipas siling, satu lagi kipas stand, pun takleh bincang gak dia punya hangat.
Nak solat pun tak dan nak doa and zikir lama-lama sebab too hot.

Pagi raya kedua tu, di rumah sendiri, buatkan aku fikir balik.
Hanya dalam ruangan bilik air tu je ada banyak benda yang buatkan aku syukur banyak.
Baru kat bilik air.
Betapa life aku sebenarnya dah bagus dah.
Aku je yang selalu lupa.
Bila sesekali tido tempat lain, baru sedar rupanya apa yang aku dah miliki tu dah lebih dari selesa.



Wajah ceria di pagi 2 Syawal, lepak mamak berdua dengan En Wan sebab budak-budak tak bangun lagi.
Lega betul dapat pekena roti telur dengan teh tarik.

Itupun jenuh pusing 3 tempat baru jumpa mamak.
Banyak mamak yang cuti raya.
Menapak sampai ke USJ nak cari mamak.
Inilah port mamak zaman kitorang belum ada anak dulu.
Mamak inilah yang buatkan aku menangis kejut En Wan pukul 1 pagi sebab tekak teringin nak makan roti telur jam-jam tu jugak!

Lepas breakfast, balik rumah untuk prepare apa-apa yang patut.
Sebelum keluar breakfast En Wan dah basuh baju 1 round.
Then dia ambik semua baju tu untuk pi dry kat dobi.
Sementara dia keringkan baju, aku kemas-kemas rumah.

Plannya nak balik Bangi, tapi kat Bangi takde orang.
Tahun ni kan semua anak-anak turn beraya dengan mertua, jadi Mak Aji and Pak Aji balik beraya kat Tampin.
Raya kedua tu dorang berdua gerak balik Muar pulak [tapi day trip je].
Kebetulan Ima balik masa penghujung puasa hari tu [waktu ni aku ada di Tganu dah].
Aku pesan kat Ima bawak satu set kunci.
At least kalau Ima sampai Bangi lebih awal dari Mak Aji, boleh la aku balik Bangi terus.

So hari raya kedua tu, aku lepak je kat rumah sementara tunggu Ima call bagitau dah sampai Bangi.
Sementara itu, kat rumah, kitorang bergambar raya dulu.
Maklumlah, raya pertama tak cukup korum.




Our official gambar raya with baju raya tema tahun ni - Black is Gothic.
Plan nak buat tema hitam ni sebab Redza perlukan baju melayu hitam, tu sebab kitorang decided buat tema hitam, senang, sekali harung.

Aku up gambar ni kat IG, ada yang tanya :

Soalan : Itu shawl ke bawal?
Jawapan : Shawl chiffon.

Soalan : Inner beli kat mana?
Jawapan : Kat kedai kelengkapan umrah PKNS Sham Alam je.

Soalan : Macamana Kak Di stylekan tudung?
Jawapan : Ini sajalah pesen yang aku tau. Infact ini saja cara ikatan aku semenjak pakai tudung kali pertama dulu. Paling basic, makcik-makcik style, lilit saja takde putar-tarik-gulung-putarlagi.

Soalan : Photoshoot raya ke ni?
Jawapan : Tak, sendiri ambik kat rumah pakai monopod and henfon je.



Ni preparationnya - monopod, henfon dan baldi biar tinggi sikit :)



Rayyan nak ambil gambar kat port kesukaan dia sekarang.
Menjak dah pandai main piano ni kan, asal lalu tepi ni je, main sikit.
Asal lalu je, main sikit.



Tapi appa punya plan selalu over.
Dia angkutnya piano ni tengah-tengah jalan pastu ambik gamba.
Kebetulan Redza pun dah start berjinak-jinak dengan gitar balik cuti raya kali ni.
Maka, silakanlah berangan dua beradik atas jalan.
Memang jalan ni bapak korang punya.



Redza dah makin tinggi, dah lebih tinggi dari aku.
Yang penting, dah tak kamera shy.
Jenuh juga tunggu transformasi dia ni.
Dulu, asal bergambar je, dia hilang. 
Asal bergambar raya je mesti hazab aku mencari mana hilangnya Redza.
Now barulah lega.
Korang yang struggle nak bergamba raya, jangan risau. Masanya akan tiba.
Tau-tau je karang henfon korang penuh muka dorang je, muka mak bapak pun takde.



Rayyan tu memang tak disangkal lagi lah kebolehannya bergamba.
Memang henfon aku ni penuh dengan video and gamba dia je, entah bila masa dia ambik.
Dah satu hal pulak kejap-kejap aku nak mendelete.



Wajib ada gambar berdua dengan pakwe.

Ni adalah shot terakhir sebelum hujan kembali turun.
Memang best betul bergambar pagi tu.
Cuaca mendung dek malam tu hujan lebat, pastu elok je settle bergamba hujan pun turun lagi.
Memang pakej istimewa untuk kembali membuta.

Around 4.30pm Ima call bagitau dia dah sampai Bangi.
Mak Aji and Pak Aji masih di Muar.
So, lepas Asar kitorang pun gerak ke Bangi tapi singgah IOI City Mall dulu untuk lunch.
Dah pukul 5pm masih tak makan-makan lagi.
Lagipun memang aku plan nak cari balang kuih raya.

Selama ni yang membuatkan aku malas beli kuih raya adalah sebab balang kuih raya aku kristal.
Kristal ni harap cantik je lebih tapi senang masuk angin.
Everytime tetamu balik, aku kena pindahkan balik kuih raya dari bekas kristal tu ke balang kuih raya.
Fedap aku kejap-kejap nak menyusun kuih.
Tahun ni, aku banyak beli kuih raya, jadi balang raya yang baru pun kena beli sekali.
Aku beli yang kedap udara, senang.




Port biasa...Black Canyon.
Pemilihan menu juga yang biasa.
Memang sejenis masuk sini tak reti order menu lain dah, termasuklah Redza and Rayyan.



Dek kerana lama sangat kat mall sampai Ima bengkek kena menjawab soalan si Jannah dok tanyakan Rayyan.

See..?

Lapang je jalan ke kampung I, kan?
Sikit tak jem.

Sampai je rumah, dah Maghrib.
Aku and Ima kebetulan sama-sama takleh solat, jadi kitorang terus kerahan tenaga kat dapur, memasak dinner.
First time la oi anak-anak balik beraya tapi mak bapaknya tak balik-balik lagi dari beraya.
Kitorang punggah fridge Mak Aji untuk masak dinner malam tu.
Nasib baiklah raya kedua, kedai banyak tak bukak lagi.
Kalau ada kedai bukak, memang tak kuasa aku nak masak.



Maka inilah saja lauk malam raya kedua.
Makan je lah apa yang ada ya, ini rumah orang, bukan rumah kita, jadi jangan banyak bunyik.

Tahun ni Mak Aji tak buat rendang sebab anak-anak tak beraya di rumah, semua turn beraya rumah mertua.
Jadi, dia tempah je 2kg rendang.
Malam tu lepas makan, aku and Ima belek-belek bahan-bahan nak buat lodeh esok paginya.
Nampak semua tauhu, tempe, sayur and cili/bawang semua dah siap blend.
Rendang beku pun ada kat freezer.

Keluarkan ayam 2 ekor untuk basuh, prepare for esok [raya ketiga] punya open house.
Then rebus 45 biji nasi impit.
Pakai Noxxa memang cepat, 10 minit settle.
Jimat masa berbanding pakai periuk nasi mau cecah 4 jam.



Laporan dari semasa ke semasa kena update kat tuan tanah ya, untuk menunjukkan kat dia bahawa kita buat kerja.
Ni pun aku lupa nak snap gambar tengah basuh ayam, tengah rebus nasi impit, etc. Hahaha.

Mak Aji anak yang tua, jadi kalau raya semua pun akan kumpul ramai-ramai kat sini.
Kalau kitorang turn beraya kat Bangi, maknanya raya pertama dah masak heavy.
Kalau turn beraya rumah mertua, maknanya raya ketiga baru masak heavy.
Itu memang rutin sejak zaman-berzaman.

Dah settle siap-siapkan bahan nak masak esok pagi lepas Subuh, kitorang pun lepak tengok tv sambil ngumpat-ngumpat, tunggu Mak Aji balik.
Sekaliiiiiiiii, pukul 10.30pm Mak Aji whatsapp "Tak jadi balik, mama tido Tampin malam ni. Jem teruk!".

La haiiiiii.
Merasa jugak mak bapak aku sangkut dalam jem.
Mesti dia pun tak expect raya kedua dah jem teruk.
Pak Aji kata dari exit tol Pagoh keluar-keluar dah bergerak macam siput sampailah ke exit tol Tampin.
Ko bayangkan betapa melekatnya pantat kat seat?
Mujurlah ada rumah kat Tampin, boleh gak berhenti tido.



3 Syawal.

Pukul 6.29am Mak Aji dah whatsapp bagitau dia dah gerak from Tampin.
Phewww! Nasib baik aku and Ima dah bangun, sepantas kilat aku reply.
Kalau tak, konfem dia call "Eh, korang ni membuta lagi ke??? Tak reti nak raya?"
Murung aku seharian karang kalau pagi-pagi dah kena sergah dek Mak Aji.

Apa-apa hal pun, buatkan breakfast dulu.
Karang mak bapak aku balik takkan nak tunggu lodeh siap baru nak makan.
So, aku buatkan mee goreng, then hantarkan laporan bahawasanya breakfast dah siap.
Sambil hantar laporan, sambil kita sound dia sekali. Kahkahkah.

Sambil aku buat breakfast, Ima start masak kuah lodeh.
Then, aku start menggoreng 50 biji ketupat palas.
Settle kuah lodeh, tumis untuk masak nasi merah pulak.
Elok je menumis, Mak Aji pun sampai.
Lalu warden pun me-round dapur tengok anak-anak tengah buat apa.
Nampak macam puas hati, lalu beliau keluar pi kedai cari bahan-bahan lain untuk tambah-tambah.
Kitorang mintak warden masakkan nasi merah je, lain semua dah settle.

Dah siap masak semua, barulah kitorang adik-beradik mandi.
Time ni suami-suami sekalian pun dah bersiap, dah mandikan anak-anak.
Pandai-pandailah breakfast sendiri, aku nak mandi.

Pagi tu aku selsema pulak.
Lepas mandi makan cetrizine seketul, eh tau-tau je dah pukul 1pm, orang lelaki semua dah pi solat Jumaat.
Rupanya aku tertido dalam bilik, cousin aku dah siap makan dah, boleh aku tak sedar lansung.
Yang si Ima pun tak kejutkan aku sebab dia ingatkan aku senggugut.

Aku bangun, makan jap.
Then lepas solat Jumaat, another trip pulak sampai.
Disebabkan aku bangkit, orang pun dah makan, jadi tak dapat nak ambil gamba yang proper sebelum lauk-pauk diterjah.







Menu hari tu simple saja :

Rendang daging
Lodeh
Nasi impit
Ketupat palas
Nasi merah with ayam masak merah

Tahun ni tak buat sambal goreng sebab bahan-bahan takde.
Mak Aji memang tak plan nak buat sambal goreng.
Kalau rajin karang, aku buatlah sendiri buat makan-makan sendiri.

Aku tau kalau aku tak prepare ketupat palas hari tu, konfem laki aku menung tak tau nak makan apa sebab dia tak reti makan lontong.
Jadi, aku gorengkan ketupat palas, biar makan dengan rendang.
Nasib baik dia pandai makan rendang.

Raya ketiga baru jumpa lontong weh!
Dia punya feeling raya tu tak dapat digambarkan dengan kata-kata.
Makan dengan khusyuk.
Walaupun takde sambal goreng and sambal udang, tetap 3 mangkuk aku bedal.

1 mangkuk lontong lengkap with sambal, rendang, kuah kacang and telur adalah sekitar 350 kalori.
Aku punya version lontong maybe 300 kalori.
3 mangkuk = 900 kalori.
Sarapan je dah 900 kalori, belum lunch lagi. Great!




Nampak tak baju aku pakai tu, kaler pink?
Itu baju yang aku beli kat Batik Exclusive tahun 2013.
Masih valid dipakai di hari raya 2019.
That's why aku suka beli batik, evergreen.
Pakai kat apa-apa majlis pun tetap masuk.

Kali ni aku malas nak sarung tudung berwarna, mana-mana pun satung shawl hitam je.
Tak kuasa aku nak mengangkut shawl berhelai-helai.
Boleh nampak tak aku punya level pemalas camana?

Around 6pm, majlis makan-makan officially berakhir.
Sambil aku berdoa, janganlah ada orang bagi salam sebab aku nak berlunjur-lunjur kaki dah ni.
Alhamdulillah, agaknya masih raya ketiga, ramai orang kat kampung lagi, malam tu kitorang free!
Takde orang datang.

Walaupun Bangi ni kategori kampung sebab jiran-jiran kebanyakkannya dah pencen, tapi dorang tak sebarang-sebarang datang raya kalau takde jemputan.
Macam kat kampung-kampung yang sebenar-benar kampung lain, asal ada orang dalam rumah je mesti ada yang datang beraya.

Macam Mak Aji kan tahun ni beraya kat Tampin.
Dorang adik-beradik buat konsep pot luck.
Masing-masing bawak satu juadah.
Mak Aji bawak rendang, nanti adik-adik yang lain bawak smabal goreng, bawak lodeh, etc.

Malam raya tu aku call Mak Aji tanya khabar.
Masa tu dia berdua je dengan Pak Aji kat Tampin.

Aku tanya orang Singapore sampai pukul berapa?
Dia kata maybe tengahari sebab gerak lepas solat raya.

Orang KL sampai pukul berapa?
Sama juga katanya, lepas solat raya.

"Dah tu, kalau semua sampai nak dekat tengahari, abis mama papa nak hidang apa kalau orang kampung datang pagi esok?"

Mak Aji jawab " Ha'ah eh, aku tak terpikir pun pasal ni".

La haiiiiii mak aku ni.
Dia mikir nak kumpul adik-beradik dia je.
Aku cakap, ni beraya kat kampung tau, bukan kan bandar.
Orang kampung style beraya lain, asal rumah ada orang je dia akan bagi salam nak beraya.
Lagipun berapa tahun dah rumah Tampin tu tak berpenghuni, sekali tahun ni ada orang, dah tentu orang kampung nak datang jenguk.

Lepas aku call tu, Mak Aji ajak Pak Aji gi Mydin kat pekan Tampin cari kuih raya.

Esoknya betul pun, lepas solat raya je dah ada orang datang rumah.
Bukan orang lain pun kalau kat kampung tu, bau-bau bacang dia jugak.
Mak Aji cakap syahdu je bila solat raya kat masjid kampung after so many years tak balik beraya.
Orang kampung datang bersalam dengan dia, semua terkejut Mak Aji balik beraya.
Berita Mak Aji beraya kat kampung ni tersebar cepat nau sampai sedara-mara kat kampung berjujuk-jujuk datang beraya ke rumah arwah nenek.

Ni Mak Aji dah plan, tahun depan semua beraya kat Tampin, bukan kat Bangi lagi.
Merasa la aku tempuh jem gamaknya lepas ni.

Dah habis ke cerita raya aku?
Oh, belum ya, sambung esok.





Dah start muhasabah diri ke belum lepas bedal lontong?
Aku dah start Isnin, ni hari keempat. 
Banyak wehh aku makan, ketupat palas berapa ketul ntah, lontong lagi, kuih raya beli sampai 34 balang lagi. Mbahahaha.

Untuk pakej bakar lema[ng]k ni, pembelian GC Plus walaupun seketul kita bagi FREE POS.
Kalau beli 2 botol dapat free pos and dapat diskaun sekali.



Labels:

posted by Diana Ishak @ 9:51 AM  
Newer›  ‹Older

SEARCH

MY FB & IG




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER