walk on wings, tread in air: Perlu ke minta izin <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>








CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

MY YOUTUBE
TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Perlu ke minta izin
2019-06-03


Hari tu ada reader tanya "Kak Di masih mintak kebenaran En Wan kalau nak shopping?"

Jawapannya, YA.

Conversation kat screencap atas ni baru berlaku last week.
Clinique ni hantar email new product.
Aku memang pakai Moisture Surge Auto-Replenishing Hydrator.
Tak tau pulak Moisture Surge ni dah keluar set dia.
Kalau ikut lojik, boleh je aku klik SHOP NOW terus.
Bukan susah sangat kalau segalanya boleh dibuat online.
Tapi sebab dah terbiasa, jadi aku tanya dia dulu.

Jangan salah faham.
Karang ada pula yang kata "Duit isteri kan hak isteri, kenapa mesti tanya suami dulu?"

Yes, betul dah tu.
Kalau isteri bekerja, maka terpulanglah pada dia nak buat apa dengan duit gaji dia.
Aku pun tak suruh orang ikut cara aku.
Duit masing-masing punya, silakan.

Small-small things like barang mekap ni takpelah kalau tak discuss dengan suami but since marriage is a partnership, perbelanjaan yang besar should be discussed together as you are both affected by them.
Kalau perbelanjaan barang mekap dah separuh dari gaji, itu dah dikira belanja yang besar jadi sebaik-baiknya bincang dengan pasangan dulu.
Tapi apa-apa pun itu suggestion aku saja.

Sebenarnya dalam kebanyakkan perkara yang kita nak buat, we don't need permission pun.
Baik dari suami, mak bapak, kawan atau masyarakat.
Nak buat, buat je lah.
Kalau semua benda nak mintak permission, rasa macam too constricting pulak, kan.
Dulu masa duduk dengan mak bapak [sebelum kawen] puas dah dengar cakap mak bapak, itu tak boleh, ni tak boleh.
Now bila dah pegang duit sendiri, dah kawen, dah bebas, kita nak merasa buat keputusan untuk diri sendiri.
So, go ahead.

However, sebaik-baiknya bila kita dah berkahwin, let spouse kita tau apa yang kita nak beli/buat.
Terpulanglah nak mintak permission atau just nak let them know kita nak beli/buat apa.
Itu lebih manis especially kalau melibatkan budget yang besar.

Budget yang besar ni tak semestinya beli rumah, beli kereta, atau perabot baru baru nak kena bagitau.
Asalkan ianya large purchase, either one that costs a significant amount of money or one that will have an impact on the household in general - maka berbincanglah terlebih dulu.
Jangan main beli je, karang hilangkan nak happy-happy, terus jadi bahan bertekak laki bini.

Bukan apa, kadang-kadang bila kita nak kan sesuatu, kita dok tumpu pada benda tu je.
Terlupa rupanya kita ada loan commitment, ada hutang yang belum lunas, anak nak masuk skolah, anak nak sambung blaja, etc.
Kalau kita bertanya/bagitau spouse tentang plan kita untuk berbelanja, maybe masa tu baru kita perasan kita ada banyak commitment lain.
It might just be general - "Saya ingat nak beli kasut baru dalam lebih kurang RM1000 harga dia, what do you think?".

Aku dah set-kan threshold.
Anything above than RM200, aku akan mintak permission.
Below than that amount, terpulang pada mood aku nak bagitau ke tak.
Kadang aku terus beli, kadang aku bagitau dulu.
Tapi kalau barang more than RM200 aku akan mintak permission dulu.
Kadang lepas, tapi selalunya tak lepas. Hahaha.

Contohnya perfume.
Aku memang suka bau-bau wangi.
Tapi mana ada perfume yang below than RM200?
Ada la, tapi tak best sangat bau dia.
Kebanyakkan bau yang best kat hidung aku harganya more than RM300.
Jadi, samada aku pujuk En Wan untuk benarkan, atau aku beli senyap-senyap.
Kalau aku beli senyap-senyap, kena pastikan commitment bulanan aku pada household tak terganggu.
Kalau tak, mampus aku kena bersoal-jawab.

Selalunya aku akan cuba pujuk sampai dapat.
Badi tau bila aku tak mintak permission dia, aku akan kantoi. Hahaha.
Kalau dah kantoi tu the consequence lagi teruk sampaikan nak beli Stabak harga RM16 pun tak berani.
Kunci kereta semua nanti dia pegang.
Terpenjara I dalam sangkar ni nanti.
Kalau muka Rapunzel ada lah jugak jejaka hot nak selamatkan.
Ini muka desa, sapelah yang nak selamatkan diri ini.

Kalau benda-benda yang obvious like baju baru, kasut baru, potong rambut - memang aku mintak permission.
Tapi kalau bab makan memang tak sebab banyak mana sangat makanan boleh aku makan sekali hadap.
Takkan sampai beratus-ratus, kan.

Aku tau mesti ada yang rasa macam tindakan memberitahu/mintak permission spouse sebelum beli barang adalah tindakan bodoh.
Ye lah, dah nama duit sendiri, biaq pi la nak buat apa pun, betul tak?

Memang takde sape kata tak boleh berbelanja, silakanlah buat apa pun.
Cuma bila masuk bab shopping, kadang-kadang kita ni tak perasan yang kita tu bukannya berduit sangat tapi bajet macam kaya.
Semua benda nak beli.
Orang beli, kita pun nak beli.
Padahal kita tak berduit mana pun.
Jadi, kalau kita bertanya pada pasangan, maybe kita nampak pencerahan sikit.

Yang pasangan pun, kalau nak object her/his request, jangan terus object.
Kena understand her/his perspective dulu.
Once you understand her perspective, try to make her understand yours pulak.

Sememangnya kita semua tak suka orang kontrol duit kita sebab kita kerja penat-penat, tapi bila nak splurge something, tiba-tiba orang tak benarkan, betul tak?
The thing is, splurge boleh but do it in moderation sudah lah.
Kalau tetiap bulan nak reward diri sendiri dengan splurge mahal-mahal sampaikan komitment lain tertunggak, dah macam ada yang salah konsep kat situ.
Lagipun, apa je la yang kau buat sampai nak reward diri sendiri tetiap bulan ni?

The "right" decision is when you feel good.
Sometimes kita rasa kita ada hak untuk beli, tapi bila dah beli kita tak rasa happy dengan decision kita.
Itu tandanya your decision is not right walaupun duit tu duit you.
The important thing is that it's something you both feel good about and comfortable with.
That's what makes it a 'right' decision.
Tak kiralah mintak izin ke tak, as long as you both are in agreement and feel good about it, it works.


posted by Diana Ishak @ 10:27 AM  
Newer›  ‹Older

SEARCH

MY FB & IG




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER