walk on wings, tread in air: Kenapa nak mengungkit <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
Visitor Counter
MY VIDEO


TESTIMONI GREENAARD


Kenapa nak mengungkit
2019-05-10

Last week aku ada tulis post pasal menantu yang tak sebulu dengan mertua, kan?
Banyak respond aku dapat dari post tu, tapi aku tak baca semua lagi sebab last week aku busy dengan Krabi and anniversary.
So tadi aku baru baca sikit-sikit.
Tertarik dengan salah sorang reader lelaki ni, dia tanya "Kenapa perempuan mesti mengungkit contrbution dia pada family especially bab duit? Sikit-sikit ungkit dia bayar itu, dia bayar ini, dia bayar lebih...etc".

Good question.

Sememangnya duit is the number one issue married couples fight about.
Jangan kata married couples saja, adik-beradik sila-silap boleh berbunuhan bab duit.
Tapi tak dinafikan, when it comes to marital problems, duit adalah the second leading cause of divorce [yang pertama curang].

Nak membentuk perkahwinan yang solid perlukan masa dan tanggungjawab.
Tak kisahlah betapa sayang pun kita dengan pasangan, kalau boleh, jangan campur urusan duit dan tanggungjawab.
Maksudnya, masing-masing mesti dah ada clear cut dalam pembahagian tanggungjawab yang melibatkan duit - siapa bayar apa.
Bila dah ada agreement tentang ni, insyallah akan ada persefahaman.
Dan pihak yang dah diamanahkan dengan tugas tu kena tahu manage duit, jangan sampai pihak yang lagi satu terpaksa tolong bayarkan dulu.
Selalunya istilah 'tolong bayarkan' ni kira hangus.
Takde maknanya nak dibayar.
Itulah punca-punca awal pergaduhan rumahtangga.

Orang lelaki [suami] jangan ingat isteri-isteri ni berkira sangat hal rumahtangga.
Sikit-sikit nak ungkit, sikit-sikit nak ungkit.

The thing is, takde maknanya sikit-sikit.
Kalau sikit-sikit, takde de dia nak ungkit.
Bila dia dah start mengungkit maknanya dah selalu terjadi dia kena hulurkan duit untuk cover tanggungjawab yang sepatutnya suami pegang.
Dek kerana dah selalu sangat terkena, tu pasal dia mengungkit.
Kalau sesekali, atau kalau suami reti bayar balik duit dia, konfem dia takkan mengungkit.
Jadi, tujuan mengungkit tu kadang-kadang untuk mengingatkan suami tentang tanggungjawab.

Kena ingat - marriage is a partnership.
Both parties need to be involved in the finances.
Kalau dapat suami kaya yang boleh tanggung semua bills and expenses, alhamdulillah.
Kalau dapat suami tak berapa kaya tapi kita sama-sama nak hidup selesa, maka isteri jangan kedekut nak contribute duit.
Apa-apa hal pun, kena ada agreement tentang ni dulu.

Contohnya rumah.
Gaji suami hanya mampu beli rumah harga RM400K.
Kalau kita nak rumah yang harga RM800K, kita bayarlah sama-sama.

Groceries and barang pasar pun sama juga.
Buat pembahagian tugas.
Suami cover groceries, isteri cover barang pasar.
Tetapkan budget sebulan berapa nak pakai.
Dapat gaji, asingkan duit untuk tugas ni.
Kalau tak pun, macam aku sejenis pemalas masuk pasar dan malas pi Giant [apa je lah yang rajin aku ni], jadi every month, aku transfer siap-siap bahagian aku ke akaun En Wan, nanti dia akan belikan semua.

Akaun bank boleh asing-asing, tapi tanggungjawab kena share.
"Share" bermakna masing-masing pegang tanggungjawab.
Kalau masing-masing tak culas, insyallah ungkit-mengungkit ni takkan wujud.
You're both on the same team here, so work on the budget together!

Bab duit ni kadang-kadang bukan nak kata lah.
Tapi ada isteri yang berangan laki dia kaya sangat.
Nak sangat ikut macam orang lain yang dapat suami tanggung semuanya.
Dia pun nak macam tu jadi segala benda dia suruh laki bayarkan.
Yang heran tu awal-awal sebelum kawen takkan tak tau laki dia gaji berapa.
Patut padanlah sikit nak peras Hamba Allah tu, jangan terlampau ikutkan lifestyle orang lain sampai kita membebankan pasangan.

Kawan kita mampu bergaya sebab laki dia boleh tanggung segalanya.
Yang kita ni suami tak berapa nak kaya toksahlah ikut cara orang.
Lain lah kalau kita sendiri ada income yang boleh support expensive tastes.
Tapi kalau income kita sendiri tak boleh support selera besar, mengharap pulak suami belikan macam-macam, that's going to be a problem.

Tak guna bila dah kawen baru nak ungkit segalanya.
Patut dari awal masa bercinta lagi dah clear cut "Awak boleh tak bagi saya nafkah RM2000 sebulan? Kalau tak boleh, kita putus je lah".
Kan senang kalau dah tanya awal-awal.
Memanglah nampak macam materialistik tapi itu lebih baik daripada kita mengungkit dan bertekak sepanjang perkahwinan.

Marriage is all about compromise.
Kalau kita memang suka barang berjenama, cuba pertimbangkan beli kat outlet mall supaya dapat beli pada harga yang berpatutan.
Because the bottom line is, gaya hidup mesti berpadanan dengan our income, bukan dengan apa yang kita mahu.
You might want to live like orang have-have dalam Instagram tu, tapi jangan sampai kita mengah sendiri.
People don't really care pun apa kita beli dan mana kita pergi.
Paling-paling pun dorang kagum je.
Lepas kagum agak-agak what we expect dari dorang? Takde apa pun.
So don't let yourself fall down that rabbit hole especially kalau bilangan "00000" dalam akaun kita tak cukup banyak.

Jangan gunakan alasan "Masa saya bujang dulu saya mampu beli macam-macam. Dah kawen semua benda saya kena fikir dulu sebelum beli".

Yang sebetulnya, memang dari dulu pun kita kena pikir dulu sebelum beli apa-apa.
Cuma dulu tanggungjawab kurang jadi duit always nampak berlebih.
Bila dah kawen, segalanya kena pertimbangkan dulu sebab ada banyak lagi benda lain nak kena didahulukan.
Kata hidup bersama, takkan nak berkongsi body je tapi taknak kongsi tanggungjawab?

Bagi kebanyakan pasangan, salah seorang income lebih tinggi.
Jarang dua-dua ada income yang sama.
Ini pun salah satu punca kenapa terjadinya ungkit-mengungkit dan ego sebab pihak yang bawak masuk the most money always rasa dia entitled to the most say.
Tu pasal bila bergaduh akan ada statement "Gaji saya lagi tinggi. Saya yang paling banyak bayar untuk family kita".

Don't even go there.
It's not "your money" or "my money".
It is "ours".
You're on the same team so start acting like it.

Dalam Islam memang suami tak boleh sentuh duit isteri.
Tapi isteri pun janganlah zalim sangat sampai bengkok Hamba Allah tu nak cover semua benda.
Hulur-hulur la mana yang patut, kata nak #tilljannah.
Mana nak jumpa #tilljannah-nya kalau kat dunia pun masing-masing asik bertekak.

Tak setia pada pasangan doesn't always involve an affair.
Sometimes bila kita tak mahu ambil tanggungjawab dalam perkahwinan dan rumahtangga, itu juga tanda-tanda kita tak setia pada pasangan.

It's time to clear the air.
Bincang semula dengan pasangan tentang tanggungjawab.
Siapa bayar apa.
Siapa hantar anak pi skolah.
Siapa ambik anak balik tusyen.
Siapa pegi beli barang pasar.
Siapa beli baju raya anak.
Siapa beli kasut raya anak.

Recommit to your shared goal and remember why you're doing it.
You're in this together!




Mother's Day Offer ada pakej untuk Nutrijuice.
Boleh klik refresh blog ni and klik whatsapp kat pop out window


posted by Diana Ishak @ 9:19 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER