walk on wings, tread in air: Review movie lagi. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
Visitor Counter
MY VIDEO


TESTIMONI GREENAARD


Review movie lagi.
2019-05-13


Ini respond dari blog reader lepas aku review movie 96 2 minggu lepas.
Ada sesiapa ke yang dah tengok 96?
Merembes ke idok? Hahaha.

Yes, hari ni aku nak review 6 lagi movies yang aku berjaya tengok.
Ada Telugu, Tamil and Hindi.
Baiklah, kita mulakan sekarang.



1. Vikram Vedha (2017)

Rating : 8.7/10. Tamil.
Hero : Madhavan & Vijay Sethupati

Ini filem kedua Vijay aku tengok after film 96.
Jauh betul larinya karakter dia dalam ni banding dengan 96.
Dalam Vikram Vedha, Vijay pegang watak villain bernama Vedha.
Madhavan jadi polis nama Vikram.

Secara ringkasnya, ini simple straight forward police and gangster punya movie tapi jalan cerita tu yang buatkan cerita ni best.
Vedha ni penjahat yang paling susah nak ditangkap and paling polis nak.
So one day, Vedham ni tetiba datang balai polis untuk serah diri.
Vikram rasa macam ada something wrong, takkan lah Vedha nak serah diri tanpa sebab.
Dalam tempoh Vedha disoal-siasat oleh Vikram, ada a few short stories yang dia selitkan.
The short stories ini yang ada hint kenapa dia serah diri.

Vikram ni polis yang tahu membezakan apa yang betul and apa yang salah manakala Vedha pulak adalah gangster yang faham kenapa sesuatu itu jadi betul dan salah.
So dari dari short stories yang Vedha cerita tu akan ubah persepsi Vikram tentang good and evil.

Sebenarnya [aku cerita sikitlah ya], dalam satu ops, Vikram bunuh geng-geng Vedha.
Dan salah sorang yang dia bunuh tu adalah adik Vedha.
Yang pedihnya, adik Vedha ni tak sepatutnya ada di area tu sebab adik dia bukan gangster.
So now the question kenapa adik Vedha boleh ada kat situ tanpa pengetahuan Vedha.



2. Thadam (2019)

Rating : 8.5/10. Tamil.
Hero : Arun Vijay

Ini genre action-thriller.
Kisah tentang sepasang kembar seiras, sorang nama Ezhil, sorang nama Kavin.
Ezhil ni decent person, businessman/contractor.
Kavin pulak penyangak.

One day, awek Ezhil ni left for Bangalore untuk attend kenduri kawen.
Dalam tempoh ni, Kavin perlukan duit untuk bayar hutang orang.
So terjadilah kisah pecah masuk rumah orang.
Tuan rumah ditemui dibunuh, tapi kesan cap jari semua takde.
Tapi kebetulan rumah sebelah ada buat party on the night kes pecah rumah.
Salah sorang guest ada ambik gamba selfie, tak sangka pulak imej penyangak yang pecah masuk rumah tu ada dalam gamba.

Polis yang handle this case kenal gambar pembunuh tu - Ezhil.
Ezhil kena tangkap and disoal-siasat.
Walaupun keterangan Ezhil menunjukkan dia ada alibi semasa kejadian, the polis insist untuk sabitkan dia dengan kesalahan membunuh sebab kebetulan polis ni ada personal issue sikit dengan Ezhil.

Tup-tup Kavin kena tangkap sebab kes mabuk langgar jip polis.
Polis jadi terperanjat bila nampak ada dua orang muka sama.
So now kes dah jadi lebih rumit because salah sorang disyaki pembunuh tapi dua-dua ada alibi.

Best jalan cerita dia, tentang macamana polis usaha cari bukti dan setiap bukti tu tak memihak pada salah sorang pun, until polis terima surat akuan dokter.
Haaa.....akuan apa?
Tengok sendiri la.
Kalau aku cerita sampai habis dah tak jadi action-thriller le jawabnya.



3. Badla (2019)

Rating : 8.5/10. Hindi
Hero : Amitabh Bachan

Ini genre misteri-thriller.
Cerita dia berkisarkan satu hari saja.
Tentang perjumpaan seorang peguan yang belum pernah kalah kes [Amitabh Bachan] dengan sorang perempuan yang dituduh membunuh.

Kisah tentang Naina dituduh membunuh kekasih gelapnya, Arjun.
Lawyer kepada Naina suggest Naina ambil Badla [Bachan] untuk handle kes ni.

Dalam perbincangan satu hari tu, Naina ceritakan tentang bagaimana pembunuhan tu terjadi.
Dia and Arjun on the way nak ke airport selepas bermalam kat satu cottage.
On the way tu dorang terlanggar kereta, pemandu tu mati.
Masing-masing dah gelabah, so Naina ditugaskan oleh Arjun untuk humban kereta tu [with mangsa] ke tasik.
Arjun tunggu kat tempat kejadian sebab kebetulan kereta dorang takleh start.

Masa Arjun tunggu tu ada satu lagi kereta lalu and they stopped.
Husband and wife.
The husband tu kebetulan mekanik, he insisted Arjun ikut dorang balik sebab dia boleh betulkan kereta.
So Arjun ikut.
Masa kat rumah, sementara husband tengah baiki kereta Arjun, the wife bersembang dengan Arjun kat dalam rumah sambil tunjukkan gamba the only son yang dorang ada.
The son tu adalah mangsa kena langgar tadi rupanya.
Kebetulan anak dia tu tak balik-balik lagi jadi the wife try call.
Si Arjun ni pulak sebelum dia suruh Naina humbankan kereta tu ke tasik, dia ambik phone mangsa tu [just in case lah konon].
Kau just imagine cuak ke tak bila mak dia call sekali henfon tu berbunyi kat poket Arjun?

Ok ni baru 45 minit pertama je tau aku cerita.
Cerita ni fast pace, kau nak pi kencing pun sayang okeh.
Ada plot twist yang sangat-sangat tak terduga.
Memang best.
Sila tengok sendiri.



4. October (2018)

Rating : 7.6/10. Hindi.
Hero : Varun Dhawan

Genre filem ni nak kata romantik pun tak, nak kata lover story pun tak, tapi macam terkesan sangat dalam hati.

Kisah tentang Danish [Varun] and Shiuli yang sama-sama jadi trainee kat hotel.
Danish ni ada careless attitude sikit sebab dia tak sukakan task yang dia dapat kat situ.
Dia sukakan task kat banquet tapi hotel always bagi dia task yang "low class" kat dobi, kat house keeping, mengemop lantai, etc.
So disebabkan itu, dia selalu buat keje acuh tak acuh and always ada strained relations with most of his co-workers and seniors.

Cuma Shiuli ni je yang suka nampak macam boleh berkawan dengan Danish [tapi tak rapat sangat].
Satu malam, dorang ni buat party sikit kat balkony hotel.
Shiuli terjatuh masa duduk kat tebing.
Jatuh head first menyebabkan dia injury teruk and macam tak berapa boleh ingat.
Danish takde waktu tu.
So masa kawan-kawan bagitau pasal Shiuli ni mula-mula dia tak interested sangat sebab dia kan tak berapa baik dengan ramai orang.
Tapi dia dapat tau sebelum Shiuli terjatuh tu, ayat terakhir Shiuli adalah "Danish kat mana?".

Disebabkan ayat last Shiuli tu yang buatkan Danish realized ada orang care pasal dia.
So bermula dari situ Danish jadi pelawat tetap Shiuli kat ICU.
Dokter pun takde keyakinan nak teruskan rawatan sebab keadaan Shiuli sangat teruk tapi entah macamana Danish ni berjaya yakinkan parents Shiuli untuk teruskan treatment.
Danish sendiri sanggup bayarkan kos perawatan sikit.

Shiuli tak sedar lama sangat.
One day, Danish datang bawak bunga putih.
Bunga putih ni Shiuli selalu kutip bawak pi hotel.
Setiap kali Danish nampak Shiuli bawak bunga ni, dia bengang sebab seolah-seolah macam sampah.
Bila Danish taburkan bunga tu kat keliling katil, Shiuli bagi respond.
Bau bunga tu buatkan dia akhirnya sedar dari koma.
Tapi tu la, dia sedar tapi dia tak ingat siapa Danish.

Danish tetap lawat Shiuli sampai Shiuli dibenarkan balik rumah [tapi tak fully recover lagi].
Satu petang masa Danish tolak wheelchair Shiuli kat park, Shiuli sebut nama "Danish".
Dia tak ingat rupa Danish tapi nama tu macam register dalam kepala dia.

That nite, Shiuli dapat sawan, her lungs collapse and dia mati.
Several months lepas tu Danish pun complete degree dia and berjaya jadi chef kat hotel.
One day mak Shiuli call mintak dia datang rumah sebab dorang nak berpindah.
Mak dia sayang sangat nak tinggalkan pokok bunga putih yang ada kat halaman rumah.
Masa tu baru Danish tau Shiuli always wait for October untuk kutip bunga-bunga tu jatuh.
Last sekali tunjuk Danish bawak balik satu pokok kecik yang duduk bawak pokok bunga putih tu sebagai tanda unconditional and unsaid love for Shiuli.

Aku nak nangis tau type cerita ni.
Cerita ni bagi aku sedih, tapi dia punya sedih tu tak tau macamana nak explain.
Maybe unsaid love tu yang buatkan cerita ni jadi sedih.



5. Kshanam (2016)

Rating : 8.3/10. Telugu.
Hero : Adivi Sesh

Cerita ni sangat best sampaikan 3 kali remake.
Tamil remade cerita dengan tajuk Sathya.
Hindi remade dengan tajuk Baaghi 2.
Kannada remade dengan tajuk Aadhya.
Tapi lebih baik tengok Telugu sebab original version.

Kisah tentang Rishi [Adivi] yang kerja kat San Francisco tiba-tiba dapat call dari ex-gf nama Shweta yang mintak dia tolong carikan anak perempuan yang hilang nama Ria age 5 years old.
Shweta ni kata anak dia kena culik depan skolah tadika masa dia hantar anak ke skolah.
Tiba-tiba dia kena serang and sedar-sedar je dah ada dalam hospital.
Keadaan jadi teruk bila lepas dia sedar, sorang pun tak kenal siapa Ria termasuk suami dia sendiri.
Suami dia kata dorang tak pernah ada anak.
Bila mintak rekod kat skolah tadika pun cikgu kata tak ada rekod nama Ria kat situ.
Polis pun tak jumpa bukti yang Ria tu hilang sebab rekod kelahiran tak menunjukkan Ria ni wujud.

Rishi pun dah naik letih cari bukti tak jumpa lansung and semua statement Shweta tentang anak dia tu tak masuk akal which makes Rishi doubt Shweta's mental condition.
Bila Rishi sendiri tak percaya, Shweta rasa dah takde tempat lagi dia nak mintak tolong, akhirnya dia bunuh diri.
Yang buatkan Rishi sedar maybe apa yang Shweta cakap tu betul bila dia terperasankan height markings of a child dalam rumah Shweta.
Itu yang buatkan Rishi agak yakin maybe Ria tu wujud.
The question now kenapa semua orang berkomplot sorokkan identiti Ria termasuk suami Ria sendiri, polis, hospital and cikgu skolah?
And kenapa Ria kena culik?

Hint : Ending merembes.



6. Arjun Reddy (2017)

Rating : 8.4/10. Telugu.
Hero : Vijay Devarakonda

Ini inspired dari kisah benar.

Kisah Arjun Reddy [Deverakonda], seorang surgeon yang alcoholic and ada anger management issue. Hidup dia jadi tak terurus lepas gf dia kena paksa kawen dengan orang lain sedangkan sama-sama bercinta dari zaman Uni.
Bermula dari final year kat medical college, Arjun kenal dengan gf and kisah cinta dorang sepanjang kat kolej sampailah masing-masing dah kerja tapi terpaksa berpisah sebab gf kena kawen pilihan keluarga.
Walaupun dia ni best student, tapi dia ni agresif jadi junior anggap dia ni kaki buli.

Bapak gf dia ni sejenis pentingkan kasta, jadi dia tak setuju anak dia berkawan dengan Arjun.
Masa Arjun confront bapak perempuan ni, Arjun dah plan dia nak kawen lari dengan gf dia.
So dia bagi gf dia masa 6 jam untuk get back to him tapi si Arjun ni dek kerana frust sangat, dia balik rumah dia minum sampai mabuk and ambik morfin, menyebabkan dia pengsan selama 2 hari.
Little that he knew, gf dia try contact dia malam tu willing untuk lari bersama.
Disebabkan takde reply dari Arjun, gf dia frust and setuju kena kawen paksa.

Yang si Arjun pulak sedar-sedar selepas 2 hari dapat tau gf dah kawen jadi dia frust sangat.
Dia bawak diri ke tempat lain and be a surgeon.
Walaupun dia surgeon terbaik tapi dia alcoholic.
One day, dia terpaksa conduct satu emergency surgery dalam keadaan mabuk.
Sebenarnya dia bercuti hari tu tapi tak tau la apehal hospital nak dia jugak handle kes tu.
Dalam keadaan mabuk, surgery tetap berjaya.
Tapi dia dikenakan tindakan tatatertib bila pihak atasan dapat tahu dia collapse lepas surgery [sebab mabuk sangat].

Dia kena gantung kerja.
Dalam tempoh tu, dia bercuti.
Sebelum gi bercuti dia ternampak kelibat exgf dia kat taman, tengah sarat mengandung tapi muka tak happy.
Tapi disebabkan orang tu dah kawen dia taknak kacau.
Masa bercuti tu dia asyik terfikirkan kenapa exgf dia muka macam tak happy je kat taman tu.
He assumed exgf dia tak happy dengan marriage tu and he decided untuk ambik perempuan tu lari ikut dia.

Masa dia balik ke India, dia jumpa awek dia kat taman yang sama.
Kat situ baru dia tahu cerita yang exgf dia usaha untuk lari ikut dia malam tu.
Kiranya masing-masing salah sangka ingatkan saalah sorang dah give up dengan relation tu padahal masing-masing masih lagi sayang sampailah sekarang.
Rupanya exgf tu left her husband selepas hari ketiga berkahwin sebab anak yang dia kandung tu sebenarnya adalah anak Arjun.

Korang mest tengok cerita ni.
Aku cerita ni tak best padahal cerita dia jauh lebih best dari apa yang aku cerita ni.
Kena follow kisah cinta dorang dari zaman kolej baru feel.

And yes, aku merembes tengok Arjun Reddy.


posted by Diana Ishak @ 9:14 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER