walk on wings, tread in air: 4 point ni tanya dulu sebelum kawen <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
Visitor Counter
MY VIDEO


TESTIMONI GREENAARD


4 point ni tanya dulu sebelum kawen
2019-05-14

Ada a few perkara yang kita kena clear cut sebelum kawen.
Perkara ni tidaklah menjamin rumahtangga kekal dan bahagia tapi at least mengurangkan potensi ke arah tu.

Yang pertama, tentang duit.

Hat ni memang kena pastikan betul-betul sebab bila dah berkahwin, cinta dan kasih sayang dah bukan duduk nombor 1 lagi, tapi duit.
Duit yang duduk nombor 1.

Yang ni kita kena be realistik.
Jangan kata duit bukan segalanya.
Punca penceraian antara yang tertinggi adalah disebabkan masalah duit.
Banyak benda yang boleh disettlekan dengan duit bila dah kawen.

Ya, aku tau dulu sebelum kawen pun kita dah biasa bayar duit sewa rumah, bayar loan kereta, bayar duit minyak, bayar duit makan semua dengan duit.
Nampak macam takde changes sangat, hanya continue the same routine bila dah berkahwin.
Tapi, itu cerita dulu.
Now, ceritanya bukan lagi tentang boleh bayar atau tak, tetapi SIAPA YANG KENA BAYAR.
Yang selalu jadi bergaduh adalah tentang siapa bayar apa kerana sekarang segalanya berkongsi.

One of the biggest punca penceraian adalah duit so sebelum kawen you need to have a discussion about money.
Letakkan semua hutang-hutang atas meja and bincang.
Jangan ada rahsia tentang hutang ya, sebab kalau salah sorang mati, yang kena kejar adalah pasangan yang masih hidup, so don't play-play.
No secrets.
This is the time you get in agreement about what's going on here.

Bagitau loan apa yang masih pending, loan pendidikan berapa komitment kena bayar setiap bulan, car credit ada outstanding ke tak, berapa installment kereta, etc.
Pastikan masing-masing dah ada agreement bila kawen esok ketepikan bajet untuk langsaikan hutang-hutang ni, then baru masuk pada planning untuk buat new hutang [rumah, second car].
Kalau takde duit lebih nak buat hutang baru, please hold dulu.
Jangan lupa asingkan sikit duit untuk savings.
Jangan sampai sibuk nak clearkan hutang, savings RM20 sebulan pun tak leh buat.

Bukan apa, dari sini kita boleh blaja tentang a person's habits, samada they are a spender or a saver, and those kinds of things.
Masih sempat lagi kalau nak tangguhkan kawen sekiranya sikap pasangan perlu diubah terlebih dulu
[atau cari je lain, eh!].

Memang kita takkan boleh jumpa manusia yang perfect.
Mengambil tau kedudukan kewangan dan pembahagian tanggungjawab sebelum berkahwin bukanlah bertujuan mencari bakal suami/isteri yang sempurna.
Tapi setidak-tidaknya kita boleh nampak hala tuju marriage tu.
Kalau dengan hal duit pun takde kesepakatan, payah sikitlah jawabnya.

We are not talking about "I ada hutang MARA sikit lagi nak habis and I ada buat loan moto. Yang tu lagi 1-2 tahun habislah".

No no.
This is not the type of information yang kita nak.
Yang kita nak adalah "I ada hutang MARA lagi RM15K. Setiap bulan kena bayar RM200. Maknanya lagi 6 tahun habis bayar. I ada loan motor lagi RM3K, tetiap bulan bayar RM150. Maknanya lagi setahun setengah settle".

Ini baru namanya information.
From here baru boleh plan kat mana duit-duit ni perlu dibelanjakan dan kalau ada duit lebih baru boleh plan step seterusnya.
Barulah boleh agihkan tanggungjawab siapa bayar apa.

Bukan apa, sometimes masa bercinta semuanya rasa ok.
Tup-tup lepas kawen, suami suruh benti kerja.
Yang bini pulak tak bagitau awal-awal dulu dia masih ada loan pendidikan belum habis bayar.
Bila dah benti keje, harapkan suami bayarkan.
Suami jadi bengkek sebab dia tak expect pun akan menanggung tambahan hutang.
Lepas tu stress, then bergaduh.

Hakikatnya bukan suami tu berkira sangat, cuma kalau dibagitau awal-awal kan bagus.
At least dia bersedia sekiranya dia perlu tanggung hutang-hutang isteri.

Yang kedua, agama.

Pandangan kita terhadap agama mempengaruhi perkahwinan.
Tahu agama tak bermakna faham agama.
Kerana ramai yang tahu sekadar tahu tapi tak melaksanakan dengan baik [tak melaksanakan pun ada!].
Kalau sekadar tahu tapi tak faham, itu yang lama-lama jadi penonggeng agama.
Bab kawen dua diperjuangan, anak bini kat rumah tak cukup makan jawapannya "bersederhanalah!".
Tengkorak dia.

Ni karang ada yang kata "Ramai lagi yang ahli masjid tapi akhlak ke laut juga".

Again, jangan kaitkan ibadah dengan akhlak.
Berbuih dah aku cakap pasal ni.
Ibadah lain, akhlak lain.
Ibadah yang tak menjadikan akhlak menjadi semakin baik bermakna ada yang salah dengan ibadahnya.
Tapi kalau akhlak saja baik tetapi ibadah tidak, lagi teruk.

Bukan nak suruh jadi hebat sangat tentang agama.
Dia nak jadi rocker ke, rapper ke, suka hati tapi pastikan solat tak culas.
Solat yang dilaksanakan dengan betul, lama-kelamaan akan membawa kita memahami agama dengan lebih baik.

Bak kata ustaz aku, "Kepada yang masih mencari, pastikan bakal suami jaga solat. Memang betul dia boleh berubah selepas berkahwin. Tapi kan lebih baik soal solatnya kita pastikan dulu sebelum nikah".

Yang ketiga, anak.

Bunyinya macam gatal sangat belum kawen dah berbincang-bincang hal anak.
The thing is, bukannya suruh kau bincang pasal anak on the second time berdating.
Kalau aku jadi lelaki pun cuak, belum apa-apa dah plan pasal anak bagai.

Orang kata anak itu anugerah Allah.
Tak perlu plan, kalau Allah nak bagi, kita terima.

Ya, betul.

Disebabkan anak itu anugerahlah maka kita perlu ada planning untuk membesarkannya dengan baik.
Jangan nanti kejenya beranak beranak beranak lepas tu anak-anak bersepah-sepah.

Bila anak dah bersepah, segalanya jadi tak teratur dan tak terurus.
Bila tak terurus, mulalah refer balik point kedua tadi - "bersederhanalah!"
Sebab dah tak boleh cover kan, hujung-hujung guna modal agama.

Yang kena bersederhana tu dari segi gaya hidup.
Kalau keperluan hidup yang asas pun tunggang-terbalik, nak bersederhana celah mana lagi?

Bukan apa, benda ni banyak dah terjadi.
Bila takde proper planning, ujung-ujung yang jadi mangsa anak tu juga.
Laki bini time ni dah mula bertekak itu tak cukup ini tak cukup.
Last-last salah sorang angkat kaki, yang terumbang-ambing anak-anak.

Make sure expectations about kids are compatible between you two.
Berapa orang anak nak, apa plan untuk membesarkan anak-anak, kat mana anak-anak ni nak dihantar blaja, apa approach yang nak digunapakai untuk anak-anak, what you agree with and what you don't.
Kalau perlu anak-anak ini dijaga oleh famili [parents] pun kena bincang siap-siap.
Kalau tak nak keluarga jaga pun kena bagitau kat pasangan supaya takde kejadian sentap-menyentap kendian hari.

Yang last sekali, persediaan nak hadapi keluarga mertua.

Hat ni ada yang kata patut duduk kat point pertama sekali sebab ini crucial.
Sukahati lah nak duduk nombor berapa pun, yang penting point ni mesti masuk dalam perbincangan.

Jangan expect orang luar terima kita seadanya.
Kita terima orang seadanya, boleh.
Tapi jangan mengharap sebagaimana kita boleh terima orang, orang pun kena terima kita juga.
No, benda ni tak berlaku macam tu.

Kita sebagai 'orang baru' yang kena bersedia sebab kita nak masuk dalam keluarga orang.
Kenal pasti apa kebiasaan keluarga tu, apa pantang-larangnya, berapa banyak penglibatan dorang dalam hidup kita nanti setelah berkahwin, etc.
Lay out your expectations up front.

Kalau tak mahu duduk serumah dengan mertua, bincang awal-awal sebelum kawen lagi dah kena ada clear cut tentang ni.
Discuss dengan pasangan how kita boleh duduk asing tapi masih rapat dengan keluarga.
Jangan nanti dah kawen baru tahu yang kita kena duduk serumah dengan mertua, mak mertua tak kasik keluar rumah, mak kandung nak join ikut duduk rumah anak sekali, etc.
Kalau masing-masing jenis tak kisah takpe, kalau jenis kisah?
Jawabnya, hadaplah dan bertekak everyday.
No turning back okeh.

Bunyinya macam paranoid, kan?
Semua benda nak kena clear cut sebelum kawen.
But come to think of it, kalau kita dan pasangan sama-sama mahukan kehidupan yang lebih baik, dah tentu masing-masing tak kisah nak discuss benda ni.

Apa-apa pun, points yang aku bagi ni cuma guidelines saja.
Jangan beranggapan things have to be perfect.
Mempunyai hubungan yang baik hanyalah matlamat kita, tapi mengharapkan perhubungan tu perfect is too much pressure.
Takde istilah hubungan yang sempurna.
Cumanya, kalau kita dapat kenal pasti point-point tadi before kawen, insyallah kita boleh ubah apa yang jadi masalah bagi kebanyakkan orang.




Thank you All.
Offer Mother's Day tamat.
Tapi marble cosmetic bag masih ada berbaki.
Boleh tanya-tanya admin kalau-kalau purchase today onwards dapat free bag ke tak :)


posted by Diana Ishak @ 9:16 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER