walk on wings, tread in air: Weekend <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Weekend
2019-03-18

Jaga-jaga orang yang berpuasa....banyak gambar makanan dalam ni.
Jangan kata akak tak sound.

Dah lama aku tak order makanan dari kawan aku sebab dua tiga menjak ni, aku cukup rajin masuk dapur.
Biasalahkan, Ramadhan dah tinggal tak sampai 50 hari lagi.
Kena buat rajin dari sekarang sebab bulan puasa karang dijangka dapur aku senyap.
Sekarang adalah waktu membeli jiwa suami.
Esok dah masuk Ramadhan kalau tak masak pun takde la rasa bersalah sangat sebab sebelum ni dah rajin masak.

Sabtu lepas aku order risolles ayam dari kawan aku, Aisyah.
Plan asalnya aku nak order nasi ayam [nasi ayam pun malas nak buat okeh].
Tapi Aisyah ada plan kat luar jadi tak dapat nak ambik order aku.
Eh elok je aku bangun pagi nampak whatsapp dia hantar malam tu "Cuma kalau nak selit order untuk kuih, aku ada buat cara berlauk and risoles"

Tapi dah pagi baru aku nampak whatsapp tu so aku pun reply "Ala baru baca mesej kau ni"

Sekali dia reply "Risoles ko aku dah goreng gak. 20pcs je sebab tak tau ko nak berapa".

Kahkahkahkah.
This is my pren okehhh.
Dia dah paham sangat, sampai aku takyah bagitau pun dia dah boleh agak aku memang nak punya.
Moralnya di sini, korang esok kalau nak cari rumah, carilah dekat dengan kawan-kawan yang pandai masak.
Kalau dia masak, dia akan buat lebih.

Aku kalau pindah mana-mana nanti, rumah ni aku jual mahal tau.
Sebab korang bukan setakat dapat rumah tapi jiran kiri kanan belakang yang baik hati selalu pass makanan.
Pastu Aisyah pun dekat, senang korang nak order makan. Mbhahahaha.
Makan aje keje aku.



Risolles ayam aku Aisyah buatkan special sebab dia tau aku memang suka cheese jadi yang aku punya ni extra cheese.
Minggu lepas aku ada order sekali bawang goreng and sambal kicap dari dia.
Bawang goreng pun order okehhhh.
Aku dah cakap dah, korang takleh celen aku punya tahap pemalas masak.
Sampai bawang goreng dengan sambal kicap pun nak order.



Ada sebab kenapa aku order sambal kicap and bawang goreng Aisyah.
Yang pertama, aku malas.
Yang kedua, dia punya sambal kicap memang cenggini haaaa 👍👍👍.
Dulu kalau aku buat ikan cencaru bakar mesti nak kena tumbuk cili pad and bawang tuang kicap.
Sekarang takyah, aku main cedok je sambal kicap Aisyah.
Lagi satu, kalau makan tempe goreng cicah sambal kicap memang jajan terbaik lah.
Tak sedar tau-tau dah habis je tempe tu.

Bawang goreng Aisyah ni garing, sedap, tak macam beli kat Giant atau supermarket keras kejung.
Aku jarang pakai bawang goreng untuk masak, itu just untuk aku kunyah-kunyah je.
Aku memang mengunyah bawang goreng.
Memang letak dalam bilik balang ni, senang aku nak kunyah-kunyah time tengok movie.

Tempe sira tu produk terbaru Aisyah, so yang tu dia bagi free.
Aisyah ni orang Johor, so sedia maklumlah orang Johor especially Jawa memang tak lari dari tempe.
Cuma aku tak suka tempe sira.



This is my version of tempe goreng.

Rumah aku ni tempe memang tak boleh tak ada.
Aku dan tempe adalah satu. Gituuuu.
Ini je lah bukti yang tinggal bahawa aku ada darah Jawa.
Nak cakap Jawa memang tak pandai, dapat pandai makan tempe jadiklah.

Seminggu total 15 keping tempe aku makan.
Tauhu pun at least 15 keping.
Orang Jawa tempe and tauhu takleh tinggal.
Sesiapa yang follow IG aku mesti dah tau setiap hidangan aku tak lari dari tempe and tauhu.

Jajan aku yang simple-simple je - bawang goreng and tempe goreng.
Kedesaaan sungguh! 😂
Every week aku akan potong tempe kecik-kecik macam ni and goreng.
Kadang-kadang aku buat gini je [gambar], kalau rajin sikit aku goreng bilis and kacang tanah and gaul sekali.
Tapi kering je, takde sira sambal.
Yang gambar atas ni semalam punya jajan, sekali goreng 2 keping tempe, sekali hadap aku sorang makan.



Ok balik pada risolles.
Aku tak tau apa fungsinya cili tabur ni, yang pasti aku kutip and simpan dalam esbok.
Esok lusa nak masak lemak cili api aku pinjam cili tu.



Gini isi dalam dia - ada ayam, kentang, karot and cheese.
Sedap sangat.



Nampak sedap kan bawang goreng ni?
Dah setengah balang settle.



Yang ni produk baru dia tempe sira.
Siapa rasa nak beli makanan, atau order boleh whatsapp Aisyah 019-2812880.

Ni paid review ke?

Tak.
Aku ni kalau bab makan asal benda tu sedap, insyallah aku tepek kat blog.
Ada ke nak hantar aku makanan untuk aku test?
Kalau yang jual kuih siput atau kuih gunting tu silakanlah hantar. Hahahaha.




Ni dua gambar atas ni semalam makan dinner ngan En Wan kat Sunway Putra Mall, lepas balik dari MATTA Fair.
Macam biasa lah, laki aku kan tak boleh kalau tak mencemar duli kat MATTA Fair tu.
Padahal dia dah pegi hari Sabtu dengan Kak Long [Kak Long nak beli pakej ke umrah].
Balik dari situ sampai ke malam dia dok berzikir kat tepi aku "Di...jom lah pi jalan Di....jom lah..."
Aku buat dekkkkkkkkkkkkkk je.

Aku dah bagi green lite dah, kalau nak pi overseas, pegi je lah.
Bawak Redza tu.
Taknak.
Nak jugakkkkk angkut aku sekali.
Aku taknak pi jalan naik flight ni.
Paling jauh setakat ni memang Mekah je aku pegi, 9 jam, itupun naik bisnes class aku tetap menyawan kat atas.
So the issue here bukan first class atau economy seat.
Masalahnya sekarang aku takut naik flight.

Semalam petang, lepas Asar aku turun lunch.
Dia pun turun sekali and aku dengar dia cakap "Boringnya duduk rumah tak buat apa..."

Aku cakap "Jom teman Di nak beli barang-barang Clinique Di".

Dia suruh aku siap.
Clinique ada kat 2 tempat je - Sunway Piramid and Subang Parade.
Cara-cara dia bawak kereta tu macam nak menghala ake Sunway Piramid.
Aku pun dah bajet dalam kepala boleh la makan Sushi King and beli Aunty Annes sekali.

Pastu dalam kereta dia dah bukak balik topik "Pi Turki, nak?"

Aku dah jem.
Dalam kepala aku, orang tua ni selagi aku tak ikutkan kehendak dia, selagi tu dia menyanyi-nyanyi kat telinga aku tak habis-habis.
Last-last aku cakap "Hah, jom lah pi MATTA Fair tengok apa ada".

Hilangkan nak beli barang aku, dah santak ke PWTC aku pegi.

Sampai kat sana dia terus tuju kat booth yang offer pakej ke Turki paling murah.
Pakej Winter RM4400/person.

Beria-ia lah dia tanya kat salesperson tu tempat-tempat yang akan dilawati kat sana, makan, transport segala.
Pastu dia tanya aku "So, Di? Camana? Nak tak?"

Aku punya soalan simple je "Berapa jam flight?"

Sales tu cakap "11 jam"

Aku menjerit kat situ "Sebelas?????"

Cuak muka laki aku tengok bini dia teriak kat situ.
Orang meja sebelah pun toleh kat aku.
Aku terus dah downnnnn.
Aduiiii, 11 jam memang tak lah wehhh.
En Wan cuba pujuk aku naik transit, stop kat Tehran pastu ke Turki.
Lagi la aku menjerit taknak.
Elok-elok satu kali je aku berdebar time take off, ini nak tambah dua kali berdebar pulak.
Memang tak lah.

Gitu gini gitu gini, tak jadi ambik.

Pastu lalu depan booth lain, Dubai.
Journey makin dekat 8 jam je.
Pakej RM5900/person.
Aku taknak sebab panas.

Pastu masuk booth Beijing, nak pi tengok Great Wall.
Dalam RM3K something per person.
En Wan sibuk nak main ski.
Pastu salesperson tu cakap kalau bawak budak-budak macam tak sesuai sebab penat nak mendaki and berjalan kat Great Wall tu.
Kalau sabit nak main ski, dia offer pi Korea.
Ski kat Korea lagi moden dari Beijing.

Ok Korea pulak, makin dekat dah ni 6 jam je.
Dia offer transit kat Hong Kong, so maknanya flight dari KL-HK cuma 3 jam setengah.
Takde lah lama sangat aku kat atas tu.
Pastu dari HK-Incheon dalam 2 jam lebih.
En Wan pujuk pujuk pujuk....aku pun macam dah mula nak redha kena naik flight.

Sekali aku tanya soalan "Hotel ada hose tak?"

Dia kata "Takde"

Ok dah jom balik.
Kahkahkahkah.
Sekianlah cerita MATTA Fair tahun ini.

Aku dah cakap awal-awal dah, nak ajak aku berjalan ada 3 syarat :

1. Taknak tempat jauh-jauh, aku takut naik flight.
2. Toilet mesti ada hose.
3. Kalau bilik tido aku lagi selesa dari bilik hotel, memang aku takkan duduk situ.

Tiga je syarat aku, susah ke?
Mbahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahhaha *gelak syaiton*


posted by Diana Ishak @ 12:06 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER