walk on wings, tread in air: Lagi kes tetamu [sebenarnya mak bapak punya perangai] <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
Visitor Counter
MY VIDEO


TESTIMONI GREENAARD


Lagi kes tetamu [sebenarnya mak bapak punya perangai]
2019-03-19



Benda-benda macam ni berlaku setiap kali hari raya.
Kalau tak percaya kau tengoklah mesti raya tahun ni ada lagi kes macam ni.
Dan seperti biasa parents yang denial akan cakap "Biasalah, budak-budak...".
Tak pun "Lain kali tak payah buat open house!".
Nak yang lagi hamlau dia cakap "Harta dunia tak bawak ke mati!".

Aku tunggu je orang cakap macam tu kat aku.
Jam-jam tu jugak aku akan mintak ganti rugi.
Eh dah kau kata harta dunia tak bawak ke mati kan, hah bak la sini bayor ganti rugi apa yang anak kau dah buat.
Kau rasa dia bayar? Takde!
Cakap je lebat.
Ni semua set-set flat earth ni sebab otak leper forever tu pasal tak boleh nak mikir.

Sebenarnya tuan rumah bukan marah kat anak tapi mak bapak.
Apa tak nampak ke anak-anak dia tengah membuas kat rumah orang, usik barang tu, usik barang ni, naik turun tangga, masuk bilik sana, masuk bilik sini, main kejar-kejar dalam rumah.

Ya, betul.
Anak-anak mesti dibiarkan bermain.
Biar lasak, biar aktif, barulah namanya sihat.
Tapiiiii, jangan buat kat rumah orang.
Kau nak berpencak ke, nak terbalik ke, nak terlungkup ke, buatlah kat rumah sendiri.
Bila masuk rumah orang, cuba disiplinkan anak tu sikit.
Janganlah buat diam je bila anak melasak.

Serious aku memang tak reti jenis mak bapak gini.
Macamanalah agaknya rupa rumah dia.
Mesti jenis rumah yang macam tongkang pecah berselerak 24 jam.
Takpelah, itu rumah dia.
Masalahnya sekarang ni masuk rumah orang, takkan nak anak bawak perangai yang sama.
Tak reti nak marahkan anak tu ke.
Apa boleh terbantut ke tumbesaran anak-anak tu kalau dimarah, ditegur?

Macam blog reader ni tulis, selagi tak kena kat batang hidung sendiri memang takkan rasa.
Dah terkena baru rasa.

So far belum ada lagi barang yang pecah dalam rumah selama aku menjamu tetamu datang.
Tapi kalau bukak tutup lemari perhiasan, keluar masuk bilik, tumpahkan makanan tu biasa dah.
Bab tumpahkan makanan tu perkara normal, takde masalah sangat.
Adatlah bila dah ramai-ramai tu kan.

Yang jadi masalah bila ada mak-mak (selalu bapak makan kat khemah) dah tau anak dia tumpahkan makanan, dia bukan tau nak kutip makanan tu ke apa ke, dia boleh "Adikkk, makan elok-elok".
Gitu je, pastu sambung bersembang.
Habis makanan yang bersepah tu hamba tebusan mana pulak nak tolong bersihkan?

Benda-benda macam ni sensitif kalau nak cakap terang-terang.
Nanti orang kata kita jamu tetamu tak ikhlas.
Tang mana yang tak ikhlasnya pun aku tak tau lah.

Nak kita ikhlas macamana lagi?
Ikhlaskan barang-barang kita yang pecah?
Ikhlaskan makanan yang sengaja dibazir-bazirkan?
Ikhlaskan rumah kita sengaja dikotorkan?
Eh hello, tuan rumah jemput kau datang takde pun suruh kau bawak buah tangan ke apa.
Memang jemput kau datang untuk makan je, tak cukup ikhlas lagi ke?

Air tertumpah atas lantai, itu tak sengaja.
Tapi kalau kau as mak bapak boleh buat dek je takde effort nak pi dapur mintak kain buruk untuk lapkan tumpahan tu, ok ini namanya sengaja.

Makan bersepah atas lantai, itu tak sengaja.
Tapi kalau sengaja korek-korek udang dalam cucur, lempar atas lantai, baling-baling vitagen, ni namanya sengaja.

Aku tak boleh brain ada mak bapak bila ditanya "Anak-anak you mana?"

Dengan sardinnya dia jawab "Ada tadi nampak naik atas."

Dah tu?

Gitu je?

Takde rasa nak panggil anak tu duduk bawah ke apa ke, takde?

Bila ada barang rosak kat atas, barulah dia panggil anak dia "Dah dah...turun. Cukup-cukup tu. Kita balik".

Sardin 18 tin kan perangai?
Takde kata nak ganti ke, nak apa ke, yang dia tau nak selamatkan diri.

Kalau sedara-mara lain cerita.
Memang aku suruh naik atas sebab dorang dah tentu lama kat rumah aku ni, jadi kalau bersembang lama-lama kat bawah dah takde space pulak untuk guest lain nak duduk.
Jadi, sedara-mara memang always boleh naik atas and lepak dalam guest room.

Tapi untuk orang yang bukan sedara-mara, agak pelik bila dia boleh buat dek je anak berkuntau dalam rumah orang siap berlari turun naik tangga.

Ada satu kali tu anak orang naik bilik atas, aku tengah solat.
Dia gendang pintu aku sekuat hati "Bukak! Bukak! Nak masuk, bukak!"

Mendidih je aku tengah solat.

Pastu aku dengar dia gendang pintu bilik Redza.
Redza takde kat rumah tapi aku dah kunci siap-siap.

"Bukak! Bukak! Bukakkkkk!"

Aku tengok budak tu dalam hati aku cakap "Apesal budak ni perangai macam ni?"
Macam takde lansung rasa takut.
At least kalau tak takut dengan tuan rumah pun, takkan takde rasa takut dengan mak bapak sendiri?
Ni mesti mak bapak dia buat tak kisah je bila dia mengganas, tu pasal anak tak takut dengan orang.
Rasanya kita dulu zaman kecik-kecik tak berani nak sentuh barang-barang kat rumah orang.
Bukan takut tuan rumah marah, tapi takut mak sendiri marah.

Bila aku ajak turun and bawak dia jumpa mak dia, aku cakap "Ni ha, nak masuk bilik. Tapi takde budak-budak kat atas".

Mak dia cakap "Nak cari mainan la tu. Masuk rumah sape-sape pun mesti cari mainan".

Oh, dah tu, aku kena redha je lah ni?

Mujurlah kunci pintu, kalau tak, konfem habis dipunggahnya semua barang dalam bilik nak cari mainan.

As mak bapak, kita faham akal budak-budak, nak expect lebih-lebih pun payah.
Dah namanya pun budak.
Budak umur 10 tahun kalau dah berjumpa dia sama dia kadang-kadang perangai dah jadi serupa budak 5 tahun jugak.

Persoalannya, mak bapak apa kejenya?
Perati gitu je?
Takde nak tegur ke apa ke.
Takkan nak tunggu TV pecah baru nak tegur kot.
Takkan baling-baling makanan masih dianggap kelakar?

Kalau tak boleh nak bagi senang kat tuan rumah, tolonglah jangan tambahkan susah.
Tu je mintak.


posted by Diana Ishak @ 3:31 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER