walk on wings, tread in air: Rayyan <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Rayyan
2019-03-22

Last Saturday aku up gambar Rayyan berlatih hoki kat IG.
Ramai pulak yang tanya kat mana Rayyan berlatih, berapa fees, kenapa ambik hoki kenapa tak ambik suka lain, etc.

Kelas hoki ni En Wan yang cari.
Puncanya sebab tahun depan Rayyan dah darjah 4, dah wajib ada satu sukan.
Sekolah Rayyan ni pulak sangat aktif dengan netball and hoki.
Jarang skolah power in hoki tapi skolah Rayyan terer hoki [aku pun baru tau sebenarnya].
Bila tengok update kat FB skolah dia, memang kejap-kejap team hoki menang sana sini.
So En Wan decide untuk masukkan Rayyan kelas hoki.
Lagipun hoki kan play dalam team, less stress sebab kau bekerja dalam kumpulan.
Kalau lumba lari tu kau kena terer sorang-sorang, stress lebih.
Hoki mana boleh main sorang-sorang.



Kitorang punya expectation tak tinggi mana, just nak jadikan Rayyan ni lasak sikit.
Dia ni kan bakal fashion designer.
Fashion designer mana suka kekerasan, 24 jam nak smart and cantik je.
Peluh-peluh ni mana suka. Hahaha.

Jadi kitorang masukkan dia ke hoki biar dia melasak sikit.
Awal-awal blaja dulu memang nampak malu-malu and takut.
Tapi alhamdulillah last week [baru minggu ketiga] dan start main, nampaklah jugak dia dah start melibatkan diri berebut bola.
Kalau tak, mana ada dia nak join berebut-rebut macam tu.
Beli makanan kat kantin pun taknak sebab tak suka bergesel dengan orang berebut beli makanan.
Rayyan ni pecah rekodlah dari Darjah 1 sampai sekarang masih kekal bawa bekal pi skolah.
Kalau abang dia jangan harap, tak macho bawak bekal.
Tapi heloklah jugak Redza tak bawak bekal.
Orang lain bekal bertahan at least sebulan, dia bawak bekal hari kedua pi skolah tupperware aku dah hilang.

"Mana Redza letak tupperware tak bawak balik?"

Kau rasa-rasa apa jawapan dia?

Ya betul!

"Tak pasti"

Jadi, biarlah aku memastikan bahawa dia pi skolah hanya bawak duit, takyah bawak bekal.



Nama kelab yang Rayyan join ni - Hockeylah (IG).

Tak mahal mana, setiap sesi RM30 je untuk 2 jam
Tapi ada registration fee, dia punya jersi pun kena beli kalau tak salah RM100/helai.
Beli sehelai je dah sebab kelas seminggu sekali je.
Kayu hoki tu pun dia akan ukur ikut ketinggian student, itu semua dorang provide tapi kena bayarlah.
Then accesorries pun nanti dorang akan bagi harga pakej sekali dengan kayu hoki.
Registration fee boleh check sendiri kat IG Hockeylah.
Not bad jugak kelas dia, dia punya coach pun ex-player Hoki.

Week 1 : Blaja lambung bola hoki guna tangan untuk biasakan dengan bola.

Week 2 : Blaja lambung bola hoki guna kayu hoki dalam kiraan 5-10. Yang ni siap prektis dengan bapaknya kat rumah. En Wan siap beli kayu hoki untuk diri sendiri punyalah nak latih anak dia.
Laki aku ni kalau bab ajar anak memang dia sungguh-sungguh, aku yang tengok ni stresssssss.

Week 3 : Blaja passing bola and start main dalam kumpulan.

Esok patut ada kelas tapi cuti skolah kan ramai yang ada plan dengan family jadi coach bagi cuti.
Dapatlah aku balik Bangi esok, kalau tak, hari Sabtu memang takleh ke mana-mana dah.

Sekarang ni lagi lah payah dah nak berjalan ke mana-mana.
Nak berjalan pun tunggu Ahad sebab Sabtu petang Rayyan ke hoki.
Nak holiday pun kena tunggu Redza balik, apaknya syahdu kalau pi mana-mana tak cukup korum.
Tapi tahun ni postpone semua program holiday sebab semua cuti skolah apak dia dah daftarkan Redza kelas tambahan, tahun ni PT3.
Nak holiday tunggu hujung tahun je lah, tu pun kalau aku tak sawan atas flight.



One thing hikmah yang aku nampak bila main hoki ni, Rayyan kuat sikit minum air putih.
Dia ni sangat liat nak minum air putih, apa-apa pun Milo, tak pun orange, tak pun vitagen.
Kalau takde air sangat nak minum, dia mintah teh o ais.
Nama dia nak minum air putih memang tak.
Main hoki ni barulah dia start blaja minum air putih. Lega rasanya.

Tapi yang klaka tu, orang lain minum air togok gitu je sambil berdiri, anak aku duduk okeh, siap bersimpuh. Adeh..😂😂.
Takpelah dik, lemah-lembut takpe, jangan bapok.
Aku kerat-kerat kote kau nanti.

Kelas ni bermula dari 5pm-7pm.
Jangan risau, ada surau sekali kat situ, memang selalu En Wan asar hari Sabtu kat situ je.
Oh lupa nak bagitau, dorang punya latihan ni kat PJ Futsal Centre.



Aku baru last week pi tengok Rayyan berlatih.
En Wan tak ajak aku join selama ni sebab tempat tu takde aircond, panas berbahang.
Aku senang nak dapat migrain kalau ada heat.
Tapi last week aku teman En Wan, kesian pulak dia menunggu 2 jam sorang-sorang.

Sebelah court ada cafe mamak.
Apa lagiiiiii, pekena mamak la aku hari tu.
Boleh tahan mee goreng basah dia.
Rasa macam boleh join tiap-tiap minggu kalau macam ni.
Aku ni ada makanan je, semua masalah insyallah settle.



Ni cerita semalam, masukkan Rayyan ke Maths Competition.
Ni apak dia punya cerita.
Dia risau skolah tak buat exam (sekarang kan dah takde test), jadi dia pi cari organizer yang buat test-test macam ni so that anak dia boleh masuk.

Bukan apa pun, ni just nak dedahkan Rayyan je.
Biar dia berdepan dengan stress masuk hall, ambik exam dengan orang yang bukan di kalangan kawan-kawan, di tempat yang berbeza selain skolah.
Of course lah kitorang tak hantar buta-buta je gitu tanpa preparation, ada la buat preparation sikit.

Exam ni serentak buat semalam seluruh negara.
Tak wajib ambil, siapa yang nak boleh daftarkan diri.
Kitorang tak tau rupanya Redza pun ambil test ni, dia bayar senyap-senyap tak bagitau kitorang.
Tap disebabkan sekolah dia last day Rabu (sebab Langkawi takde air jadi student boleh balik awal), dia ambik test awal sehari.
En Wan kata kalau takde sebab kukuh dorang takkan bagi budak-budak ambik test awal untuk elakkan soalan bocor.

Aku tanya En Wan "Rasa-rasa Redza tu sejenis yang kisah ke nak membocorkan soalan. Kalau orang tanya apa soalan keluar pun agaknya dia jawab TAK PASTI". 😂😂



Instructions in English sebab anak mat saleh pun ada sekali ambik test ni.
Soalan ada 3 jenis bahasa - english, malay and chinese.
Untuk age 9-10 macam Rayyan ni soalan dia 20.
Untuk age Redza soalan 24.
Dia punya soalan semua KBAT style.



Masa ni mak bapak dah start diminta keluar dewan.
Tapi macam biasa la, ada mak bapak yang siap selak dulu soalan atas meja anak sampai kena sound dengan pengawas peperiksaan.
Macam tu sekali dorang serius dengan exam ni macam nak ambik SPM gayanya.
Yang aku takat saje nak dedahkan anak dengan exam. Adehh. Beza nau perangai.



Kertas soalan tak boleh bawak keluar tapi ini soalan-soalan yang lepas-lepas kitorang beli untuk Rayyan buat latihan kat rumah. Kat bawah ni contoh soalan :







Ada banyak private test macam ni, cuma nak kena rajin cari je.
Insyallah nak masukkan Rayyan dengan lebih banyak private test.
Apaknya dah cakap hari tu, memandangkan now dah takde exam untuk budak darjah 3, jangan harap kau nak bersenang-lenang, apaknya yang akan carikan test untuk dia. 
Laki aku ni kalau jadi cikgu agaknya tetiap minggu dia buat test.
Mujurlah tak jadi cikgu, karang bersusun mak bapak datang skolah jumpa pengetua.



Semalam aku naikkan kat IG and FB tentang hadiah ni.
Aku nak bagi ini kepada 5 orang saja.

Caranya senang, just like and share salah satu di bawah, jangan lupa tag us.

1. Untuk FB : KLIK SINI. Like and Share and tag us GreenAard.
2. Untuk IG : KLIK SINI. Like and Share and tag us @greenaard_official

Siapa yang dapat banyak LIKES, dia dapat bag ni.
Tak susah pun, takyah keluar duit, hanya exercise jari je.


posted by Diana Ishak @ 12:12 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER