walk on wings, tread in air: Pilih yang mana <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Pilih yang mana
2019-03-21



Quote kat atas ni - somehow it is true.

Our ex make us see what we definitely don't want.
Kerana dia, kita nampak apa kualiti yang benar-benar kita nak pada seorang partner dan apa yang kita taknak.
Kerana dia, kita nampak kekurangan dan kelebihan diri, perbaiki mana yang tak ok, dan enhance mana yang ok.

To be fair, awal-awal bercinta, especially at flirting stage tu, everything about our ex kita suka.
Dia tak berapa kelakar pun kita rasa dia dah kelakar sangat.
Muka dia berselipat dengan peluh main volleyball pun kita nampak sangat hensem.
Pakai seluar palazo bunga-bunga macam badut sarkas pun di mata kita nampak ok je.
Tak pasti samada cinta itu memang buta atau jiwa kita sangat besar waktu tu sampaikan semua benda pun kita terima seadanya.

Kelakar pulak rasa bila dulu segalanya tentang dia kita suka.
Seiring dengan waktu, dah mula nampak ada banyak perkara tentang dia yang kita tak berkenan.
Sadly, selalunya sewaktu kita dah mula sedar, relation tu dah lama.
Yang hati kering sanggup je putuskan relation walaupun dah bercouple lama asalkan masalah tak berpanjangan.
Yang tak jiwa lembut [atau maybe tak kuasa nak panjangkan cerita], teruskan juga dengan relation yang redha-tak-redha tu.

I guess we have all been there, haven't we?
Kita lalui proses breakup dan dalam tempoh tu kita wonder how in the world we are going to go on living life without him/her.
But somehow kita dapat laluinya dengan baik.

To some people, akan cakap "Sayangnya...dah bercouple lama, alih-alih putus. Manusia mana ada yang perfect, terimalah dia seadanya".

Ya, betul juga tu.
Manusia mana ada yang sempurna.
Tapi selagi belum berkahwin, semua orang berhak memilih yang terbaik di matanya.

Loyalty is such a big part of a relationship that everyone needs.
Tapi apalah gunanya setia kalau hanya sebelah pihak saja yang sanggup berkorban.
Kalau setia pada perhubungan semata-mata kerana nak nampak "setia" padahal merana, itu namanya bodoh.
Stop expecting loyalty from people who can't give you honesty.
And please stop looking for happiness in the same place that you lost it.

Aku tak tau lah orang lain.
Maybe ada orang yang boleh break berkali-kali dengan orang yang sama.
Kalau aku tak boleh.
Once aku dah break, that's it.
Agaknya tu lah sebab kenapa aku senang sangat buang barang.
Takde masa aku nak mengenang memori barang tu.
Kalau dah tak pakai, aku buang je.
Aku hanya simpan barang-barang yang praktikal saja.
Yang jenis sayang nak buang barang tu, maybe jenis yang setia.

Dalam setiap perpisahan pasti ada hikmah yang kita tak nampak pada awalnya.
Tapi tak lama lepas tu, kita always berjumpa dengan someone better, selalunya macam tu lah.
Jadi, hikmah terbesar dalam setiap perpisahan adalah kita akan jumpa someone yang kriterianya lebih menepati apa yang kita mahukan.
Selalunya lepas kita break, kita akan jadi lebih cerewet [berhati-hati] dalam memilih new partner.
Yang pasti, karakter ex takkan ada pada future partner dah, hat ni kita dah filter awal-awal.



Semalam aku naikkan status ni, saja nak buat survey apa kriteria yang diutamakan dalam memilih pasangan.
Aku letak 4 pilihan saja.

Mostly bagi jawapan lebih utamakan nombor 3 atau 4 sebagai pilihan pertama.

Don't worry, ini bukan nak cari siapa salah, siapa betul.
Itu pilihan masing-masing jadi tak kisah nak pilih mana satu, sukati kau lah laki kau kan [hahaha].
Aku cuma nak buat survey je.

Dulu, aku always pilih nombor 4 - penampilan.
Teruja je kalau nampak mamat hensem and bergaya, biasalah kan teenagers kan always tengok rupa dulu walaupun rupa sendiri sangatlah desa.
Tapi kalau dia tak hensem tapi kemas, pun ok.
Tak semestinya kena hensem sebab aku pun bukannya lawa pun.

Reason pilih penampilan sebab aku membayangkan esok dah kawen kena tengok dia hari-hari.
Kalau penampilan tak semenggah tak larat rasanya aku nak hadap hari-hari karang.
Nak pulak kalau dapat jenis yang rambut pun serabut, baju tak reti gosok, bau masam, muka berlengas 24 jam - sorry, aku tak boleh tolerate ini.
Hitam takpe, sebab aku pun hitam juga tapi janganlah berkerak sangat.
Takde baju mahal pun takpe, asal kemas.

Tetapi, nombor 4 ni boleh berubah tempat kalau nombor 2 aku tak berkenan.
Aku pernah bagitau dulu masa mula-mula aku kenal En Wan.
Semua dah set ok, alih-alih aku tau bapak dia somebody di Tganu, terus aku nak break.
Cuak je En Wan, berkali-kali dia pujuk aku dia orang kampung, mak bapak orang kampung, bla bla bla.
Aku cuma tak nak mak bapak aku rasa rendah diri bila duduk dengan orang kaya-kaya, that's why aku nak back off.
Tu je pun reasonnya.

Bagi aku, mak bapak sangat penting.
Dari segi restu, memang penting.
Satu lagi kalau mak bapak ada perangai yang kita tak berkenan, payah sikit la nak harmoni.
Perangai pasangan insyallah kita boleh influence, tapi kalau mak bapak ada perangai selalunya payah sikit kita nak ubah.

Aku bercinta zaman blaja, masing-masing belum bekerja jadi pilihan ketiga dah tentulah bukan kerjaya.
Pilihan ketiga mestilah "personaliti".

Tapi kedudukan "personaliti" di tempat ketiga akan kekal selagi pakwe aku tak buat perangai.
Once dia buat perangai je, aku akan naikkan "personaliti" ke tempat kedua.
Kau dengan kau punya muka hensem boleh jalannnnnnn.
Muka je lawa tapi perangai menyakitkan hati buat apa.

Jadi, kalau aku, pilihan aku adalah :

1. Bakal mertua (2)
2. Penampilan (4)
3. Personaliti (3)
4. Kerjaya (1)

Ok, belum habis lagi ni.
Belummmmmmmmmm.

Itu pilihan sebelum berkahwin.
Perasan tak, bila kita dah kawen bertahun-tahun, yang sebenarnya "penampilan" tu akan duduk paling bawah sekali.
Paling bawah tu bukan nombor 4 tau, tapi nombor 14 maybe.
Kerana lepas kawen baru kita nampak banyak lagi kriteria yang kita terlepas pandang dulu.
Or maybe dulu kita anggap kriteria tu tak berapa penting. Taknak cerewet sangat.

Yang financially unstable, akan berharap dulu dia letakkan "kerjaya" di pilihan pertama.

Yang dapat suami pemalas, berharap dulu dia letakkan "personaliti" di pilihan pertama.

Yang ada masalah dengan keluarga mertua berharap dulu dia letakkan nombor 2 di pilihan pertama.

Semua kedudukan yang kita pilih sebelum kawen selalunya akan berubah bila dah berkahwin.
Tapi yang pasti penampilan dah bukan pilihan utama.
Badan isteri dah naik sikit pun ok je.
Perut suami dah buncit pun ok je.
Rambut suami dah sulah pun ok je.
Dah mula berlebih kurang dengan penampilan pasangan, asalkan masih sedap mata memandang konsepnya.
Sebab banyak lagi kriteria yang jauh lebih penting dari penampilan demi kelansungan hidup berumahtangga.


posted by Diana Ishak @ 7:29 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER