walk on wings, tread in air: Self esteem <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
Visitor Counter
MY VIDEO


TESTIMONI GREENAARD


Self esteem
2019-02-25

Semalam aku upload video Obama kat FB.
Obama cakap pasal confident.
Antaranya dia kata, kalau kita confident dengan kekuatan dan kelebihan yang ada dalam diri maka diri kita sendiri dah cukup untuk untuk buat orang kagum dan percaya.
Which is true, bak omputih kata action speaks louder than words.

Nora bagi ompek bintang kat Obama sebab Nora setuju sangat kat dia.

In order to survive, kita kena konfiden dengan apa yang kita buat.
It's something you absolutely cannot fake.
Konfiden adalah sesuatu yang orang boleh nampak samada melalui personal experience, atau bahasa badan, memek muka, ton suara, atau kepetahan berkata-kata.
Yang pasti, kalau kita tak konfiden, orang boleh tau kita tak yakin dengan diri sendiri no matter how gard kita cuba sorokkan hakikat tu.
Ini kerana, self esteem bukanlah datang dari apa yang difikirkan oleh orang lain tentang kita tapi apa yang kita fikir tentang diri sendiri.
Kalau kita yakin dengan diri, keyakinan tu terserlah dengan sendirinya.
Kalau kita tak yakin dengan apa yang kita buat, perasaan tu akan diterjemahkan dalam bentuk kegabraan dan kepanikan.

Ada beza konfiden and sombong.

Orang yang konfiden, dia support their confidence dengan action and facts.
Tapi orang yang sombong they believe they know it all, pung pang pung pang takde hasil apa pun.
Air liur je bersembur.

Orang yang sombong always nampak salah orang lain sebab they themselves pun takde apa-apa kekuatan dan kelebihan yang jelas, jadi they tend to korek buruk dan cari salah orang lain supaya dia kelihatan lebih bagus.
Basically orang yang sombong ni cuma nak perbaiki bagaimana orang lain melihat diri dia.
Dia tak peduli kat orang lain pun, their focus is always tentang bagaimana persepsi orang lain terhadap dia dan dia je.

And these people are judgemental.
Doang bukan je suka cari salah orang lain tapi terpaksa menipu untuk selamatkan diri demi nak sorokkan kesilapan sendiri.

Actually, being judgemental bukanlah semuanya teruk.
Bila akal dan hati kita seimbang, kita dapat menghakimi dengan lebih baik.
Kita juga jadi lebih kreatif, lebih bersedia dan mampu berfikir di luar kotak.
Tapi ada beza antara making judgements and judgemental.
Making judgements adalah dari minda yang seimbang and neutral tapi judgmental mindanya "sakit" dan always bertindak secara reaktif, taknak berdepan dengan kebenaran (read : takutkan kebenaran) dan kerjanya tepis, elak, tepis, elak.

Sebaliknya, orang yang konfiden, they motivate people sebab mereka ada kepakaran yang jelas, dan dengan kepakaran itulah they support and educate people.
Confident people always try to improve the world around them dan always nakkan persekitaran jadi lebih baik.

Ramai ingat bila someone tu low self esteem, dia ada sejarah silam yang buruk.
Maybe pernah jadi mangsa buli, dera, ejek, atau always dimalukan.
Yes, memang ada tapi kebanyakkan yang kurang keyakinan diri bukan berpunca dari sejarah silam tapi berpunca dari sikap tak jujur pada diri sendiri.

Contohnya, nak sentiasa kelihatan presentable dan hebat padahal in real life takdelah sehebat yang dia potray tu.

Bukan nak kata semua yang sentiasa nampak cantik dan bergaya tu low self esteem.
Kalau kau nak berjalan-jalan kat mall bercantik-cantik takpelah jugak.
Ini nak keluar pi beli telur dengan roti kat Speedmart99 pun bersiap macam nak rak satu jam, tak ke pelik namanya tu.
Nak pi beli telur je pun.
Beli telurnya tak sampai 15 minit, tapi dia punya bersiap macamkan nak jadi model pegang telur.
Ni semua jenis yang uncomfortable berdepan dengan public.
Dia perasan orang yang lalu-lalang kat supermarket tu dok peratikan dia.
Padahal takde sape nak tengok dia pun, orang kat situ sibuk nak cari barang, lepas bayar balik.

Orang yang low self esteem memang obses dengan appearance.
Selalu try hard to be someone they are not sebab dorang always rasa orang di sekeliling observe and judge them.
Kau ingat orang lain takde keje lain asik nak peratikan kau je?
Percayalah, jenis orang yang dressed up kaw-kaw semata-mata nak pi isi minyak, orang tu jugaklah yang akan jadi the first to judge someone yang pakai seluar track and T shirt to the same place.

Itu hat offline.
Kalau hat online pun ada gak pesen ni.

Dapat beli something yang mahal and rare pun masih tak happy, melainkan dapat likes and comments dari 300 orang, barulah dia puas.
Orang lain asal dapat shopping pun dah seronok, kau dapat beli barang limited edition pun tak puas-puas lagi, nak kena tunggu orang respond dulu baru datang seronok.
Tu mujur kalau orang tumpang happy, kalau ramai-ramai datang komen tu sebab tumpang maki, camne?
Elok-elok jiwa dah tenang dapat beli barang, tak memasal jadi jiwa kacau melayan maki hamun orang.
Dah la zaman sekarang ni ramai yang tak boleh tengok kau lagi kaya dia dia, memang mengundang kecaman jawabnya.

Orang yang tak puas dengan apa yang dia ada adalah sejenis self esteem sebab they see real value bukan pada apa yang mereka ada tapi how much orang lain respond pada apa yang dia ada.
Kalau dapat banyak likes and comment banyak, baru dia rasa she/he has done something right.
Kalau respond bak teratai layu di tasik madu, kau tengok je lah.
Dalam 1 jam tu berapa kali dia update status.
Selagi tak dapat respond yang dia nak, selagi tu dia tak puas.
Penyakit betul.

One thing yang dia tak tahu, dia ingat kalau dapat banyak respond positif kat online, maknanya in real world pun macam jugak.
That explains kenapa orang macam ni pi Speedmart pun bersiap bagai nak rak.
Because they assume respond yang banyak kat online tu menggambarkan respond yang sama dorang akan dapat di luar.
Padahal in real world people don't care pun.
Trust me. They don't.

Ni lah jadinya bila terlampau spend masa kat online sampai takleh beza mana satu real life mana satu virtual.
They take online too seriously.
Maybe kat situ je dia dapat perhatian, kat luar tak, that's why sejam sekali update kat media sosial.
That's why orang yang hidupnya lagi banyak kat dunia cyber sentiasa perlukan sokongan and support bila berada di luar sebab di dunia online dia dah terbiasa nampak orang like and comments.
Bila dia berada di luar, dia tak berapa nak reti dah nak bawak diri.
Nak bercakap pun tak berapa lepas.
Bahasa badan pun pelik semacam.

Sebab apa?

Kerana, di luar, dia tak nampak feedback yang biasa dia nampak di online jadi dia hentam je buat apa pun asalkan dapat perhatian.

Lagi satu perangai orang self esteem, dia hanya gah bila berteman.
Segala-galanya nak berteman, kalau boleh nak berbondong-bondong orang ada dengan dia barulah rasa alive.

Yang sebenatnya, kalau kita konfiden dengan diri sendiri and your confidence is genuine, kita tak perlukan sokongan ramai orang.
You only seek approval only from the people who really matter.

50K followers? Good.

500K followers? Cool. *gaya Sivaji the Boss please*

Tapi semua ni tak sama dengan trust and respect yang kita dapat dari orang-orang terhampir dengan kita, yang mungkin bilangannya tak sampai 20 orang.
Bila kita dapat kepercayaan dari orang-orang yang sejemput ni, tak kiralah apa kita buat, mana kita pergi, you do it with true confidence sebab orang-orang ni terima kita tanpa syarat, dari zaman bersememeh sampai la ke taraf world *sebut macam Mawi*


posted by Diana Ishak @ 1:40 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER