walk on wings, tread in air: Kenapa Bloggers Caj untuk Post yang Ditaja <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Kenapa Bloggers Caj untuk Post yang Ditaja
2019-02-23

Boleh tahan hangat isu ni minggu ni, entah apa lah puncanya tiba-tiba ramai pulak persoalkan caj review yang blogger/insta-famous/twitter-famous/YouTube-famous.
Maybe ada orang perasan some of them kaya sekejapan kot.

Ok, aku takdelah famous mana, tapi pernahlah ada pengalaman buatkan sponsored post dulu. Dulu laaa...
Caj review mahal atau murah bergantung pada banyak benda, bukan main letak je.
Tapi tak taulah kot ada yang main letak je.

Brands tend to be super-picky.
Dorang nak blogger buat banyak perkara penting tentang produk.
Dorang nak produk dorang diiklankan dengan cara tertentu.

Zaman aku buat sposored post Nuffnang dulu (that was bila eh, yang paling last tahun 2014 kot), ada some clients go back and forth dengan aku (via Nuffnang) 3-4 kali sebelum post tu aku publish.
Ussually clients dah siapkan apa point yang blogger kena highlitekan.
Sometimes aku ubah the points menggunakan bahasa sendiri.
Kalau client tu jenis cerewet, dia return balik the draft siap highlite warna merah lagi mintak aku tulis sebijik-sebijik macam point yang dia dah bagi, tu yang kadang sampai 3-4 kali email pung pang pung pang.
Itu baru ayat, belum cerita gamba lagi.
Kadang kalau gamba tu tak menarik, dia minta aku snap lagi sekali, so that’s a lot of time spent ok.
Selalunya kalau dia offer RM3K ke atas, siaplah, itu konfem cerewet punya client.
Ye lah kan, dia dah bayar banyak, terpaksa la ikut, jangan banyak bunyik.

Antara reason kenapa aku stop buat sponsored post adalah ini lah – bila ada di antara produk tu aku tak rasa ia beri manfaat bagai dikata tapi terpaksa jugak turutkan.
Yang paling aku fedap ada satu brand ni buat susu coklat.
Brand ni kita biasa dengar, dari zaman tok kadok lagi dah ada.
Aku dah la tak minum coklat so aku mintak Redza and bibik tolong rasa.
Dua-dua orang kata tak sedap.
Kalau bibik kata tak sedap maybe boleh diterima tapi Redza tu hantu coklat, bila dia kata tak sedap, aku percaya susu tu memang tak sedap.
Lepas tu terus rasa malas dah nak buat sponsored post.
Rasa macam tak best bila pulak bila tak jujur dengan diri sendiri.

Ya, aku faham, client hire blogger untuk buat review bukan nak test kejujuran kita.
Dia nak gunakan medium dan pengaruh kita untuk promote their product, jadi kita sebagai ‘pekerja’ kena ikut je lah cakap boss.

Ada juga di kalangan blog readers yang mintak aku buat review.
Mula-mula tu aku tak mintak bayaran pun, aku just mintak bagi gambar, bagi caption sendiri nanti aku tepek je kat blog.
Kiranya aku tak buat review, aku cuma bukak peluang untuk orang promote bisnes kat blog aku.
Tapiiiiiiii, lama-lama aku dah tak terbuat sebab terlampau banyak.
Takkan hari-hari blogpost aku tepek bisnes orang je kan, jadi aku letakkan harga.
Bila letak harga, kurang sikit yang nak.

Ramai blogger hire photographer untuk ambik gambar cantik-cantik for review.
Some bloggers pentingkan gambar yang cantik sebab bukan saja dia mempromote produk orang lain tapi juga mempromote service.
Gambar-gambar yang cantik sangat mempengaruhi orang untuk beli, at the same time ia melambangkan how telitinya blogger ni buat kerja, so in a way blogger ni mempromotkan review service juga.

Jangan ingat kerja ambil gambar ni cuma ambil je and done. Tak.
Dah ambik gamba, then there's editing.
Lepas edit, baru menulis.
Menulis bukan sikit-sikit, kalau banyak points kena highlite bermakna banyak masa yang nak difikirkan untuk menulis.
Tu belum lagi bab buat video demo bagai.
Ini bukan kerja 30-40 minit, sometimes took days to complete.

Masa aku buat Olay dulu, kerjanya berminggu-minggu!
Weekend pagi-pagi lagi dah masuk studio.
Kena pakai, kena buat iklan, kena buat review, kena promote.
Masa tu aku dah start guna Clinique, terpaksa berhenti Clinique semata-mata nak try Olay Regenerist.
Pasrah je kulit muka sendiri, nasib baik kulit jenis tak high maintenance.
Masa aku buat Exora (Proton), aku kena attend talk Exora, test drive bagai, kena fahamkan tentang sistem and technology [which this is something yang heavy untuk aku sebab aku cuma tau isi minyak kereta je], tapi bila aku accept the offer nak tak nak aku kena buat research and fahamkan.

All of those task munasabah untuk bayaran yang dikenakan.
Most of the people have no idea how much time goes into these posts.
Tapi kalau dah tau apa bloggers buat bila review produk, maybe akan setuju caj tu munasabah.

Blogger yang ada kelompok pembaca yang ramai selalunya jadi perhatian brand.
Salah satu cara dorang check how well is the blogger doing adalah melalui bahagian komen.
Komen yang banyak menunjukkan post blogger tu 'connected' dengan pembaca.
Macam blog aku sekarang, aku dah tutup komen, lama dah aku tutup, menjak aku stop buat Nuffnang tahun 2014, aku tutup ruangan komen sebab takde keperluan dah.
Kalau buat iklan mesti kena bukak ruangan komen sebab brands nak tengok respon pembaca.

Sebelum blogger-blogger caj khidmat review, dorang dah kerja keras untuk melakukan blog and they do that for free.
Bila blog dah dikenali, this is the time they start charging, why not?

Tapi orang-orang kita ada yang pandang lekeh kerjaya blogger as if  "bukan buat apa pun, menulis je tapi caj nak letak mahal".
Caj yang dibayar bukanlah harga masa dan tulisan blogger tu saja ya, tapi medium blog dia.
Itu sebenarnya yang mahal.

It is so sad bila ada brands yang bayar blogger dengan produk, padahal that blogger dah pernah terima bayaran ribu-ribu, yang dia just nak tukarkan khidmat dengan 3 helai blouse, seriously?
Ini bukan rekaan ya, ini kisah sendiri.
There's one brand pernah offer aku untuk pilih sepasang persalinan (baju and seluar) untuk aku promote brand dia.
Aku tengok harga seluar dia RM60.
Aku tolak tawaran tu baik-baik.

Sekali imbas nampak macam aku berlagak but some brands tak faham dunia marketing.
Dia nak medium besar untuk iklankan produk tapi dia taknak keluar duit untuk marketing.
Nak untung dia je.

Another thing rasanya those brands tak tau the volume of requests that even the mid-sized bloggers are getting.
Aku bukan blogger besar sangat, tapi masa zaman aku buat iklan, everyday aku dapat email around 50-60 [yes, everyday!] dan semua ni aku tapis dulu samada berbaloi tak untuk aku iklankan.
Nak baca email saja pun dah makan masa, belum lagi nak menulis.
Dah la aku bukan full time blogger, mana nak kerja, mana nak menulis lagi.

When you start considering the amount of time you take to sift through 50-60 emails, you' will realize that only special emails with good opportunities yang akan dapat perhatian that blogger, let alone a reply.
Ussually yang dapat reply aku adalah yang tak pernah aku buat (iklan) lagi.
Kadang-kadang tu aku pilih sebab email dia best - berbudi bahasa, full of information and profesional.
Ini tak, ada yang "Kak, saya silent reader akak. Akak ada buat review kan, berapa akak caj? Saya bisnes kecil-kecilan je kak".

Yang ni ayat default aku rasa.
Selalunya, email macam ni aku pun dengan defaultnya tak reply.
Bukan sebab sombong tapi kandungan email pun tak menarik.
Ya, aku tau selama ni aku mesra kat blog dan nampak macam sporting tapi when you want to do bisnes please make it profesional.
Gunakan proper greetings, lepas tu bagitau produk/service apa yang you buat, baru kemudian bagitau berapa harga you tawarkan.
Kalau budget rendah, let us know your budget nanti blogger akan suggest what service we can offer to meet your budget.

Sekarang pun masih ramai yang tanya kot-kot aku buat lagi produk review.
Jawapannya tak.
Aku buat pro-bono [free review], tapi ada syarat.
Kalau produk tu aku try and best, aku cerita kat blog, kalau tak, aku akan bagitau balik kat the brand aku tak boleh buat.
Tapi kalau masih nak aku tepek kat blog jugak, baru aku kenakan caj iklan, bukan review.

Anyway, ramai yang bengang bila bloggers [and other influencers] letak harga mahal sedangkan apa yang dipromote macam tak perlukan apa-apa effort especially yang just tepek gamba berselfie dengan produk.
Ok, that makes sense tapi macam yang aku cakap tadi, some influencers tak jual review, they jual tapak.
That's why selfie saja dah ratus-ratus sebab modal dorang hanyalah followers yang ramai.

Nasihat aku, kalau nak create awareness, setakat nak tunjuk kewujudan your produk, bolehlah guna influencer yang buat servis selfie-selfie ni.
Tapi kalau nak review, please hire quality blogger to endorse your product.
Quality dalam erti kata they know what they are doing, ada experience doing iklan, understand marketing, and of course ada crowd yang besar.
Bayar blogger jenis ni memang mahal sikitlah but you're not just paying their hours and populariti tapi juga for the years they have spent growing their very targeted audience.

Tapi kalau budget ciput, macam aku cakap tadi, try your luck discuss dengan blogger kalau-kalau they can come out with service yang mampu milik.
Tapi kau pun janganlah melampau nau, nak bayar RM100 tapi nak guna khidmat blogger gempak. Agak-agak le...




Takde orang nak promote produk akak, biarlah akak promote sendiri di blog sendiri.
Ni ha, LIMITED EDITION MAKEUP REMOVER dari GreenAard.
Kita ada size 50g and 125g, kali ni kita keluarkan size 100g dalam kuantiti terhad dan design berbeza.
Hari Senin esok kita launch.
Tapi kalau nak book, sila refresh blog ni and klik pada pop out window.


posted by Diana Ishak @ 12:23 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER