walk on wings, tread in air: Mengikhlaskan seseorang pergi memang berat <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
Visitor Counter
MY VIDEO


TESTIMONI GREENAARD


Mengikhlaskan seseorang pergi memang berat
2019-02-26


Siapa ingat lagi post tentang MaWie and MaWiNoe?
Rupanya dah setahun post ni.
Terima kasih this lady ingatkan aku yang aku pernah tulis post tentang move on.

Semalam siang aku tepek post ni kat IG, then ada follower buat luahan hati susah nak move on.
Masih teringat kat exbf.
Dah cuba lupakan tapi masih tak boleh move on.

Memang susah nak lupakan orang yang kita sayang especially kalau kena tingga bodoh gitu je ataupun takde angin takde ribut tau-tau bf mintak putus.
Hat ni memang selalunya susah nak move on sebab part of us masih lagi dok mikir apa salah kita - kat mana silapnya, apa yang kurang lagi kat kita sampaikan dia mintak putus.

Kalau masih teringat-ingatkan ex, itu wajar apetah lagi kalau baru je break.
Yelah, kita dengan dia bukan sekejap.
Selama tempoh bersama macam-macam kenangan kita create bersama, dah siap-siap plan impian untuk hidup bersama bagai, alih-alih putus, memanglah patut kalau merana.
Wajarlah kalau still terbayang-bayangkan dia.
Tapi tak wajar kalau kita letakkan pengharapan.
Yang menyebabkan susah nak move on bukanlah kecewa tapi kerana kita masih berharap.
Itu yang menambahkan sakit.

Ada yang gigih stalk ex nak check camana life dia skarang, bahagia ke dia, dah ada pengganti ke belum, makin cantik/hensem ke tak.
Allah, inilah antara punca susah nak move on.
Kita dok suap fikiran kita dengan new tentang ex, dah tentulah makin susah nak lupa.
Nak move on kena lupakan dia.
Cara nak lupa, berhentilah sogok kepala otak tu dengan sesuatu yang boleh mengingatkan kita lagi pada dia.
Berhenti cari tau segalanya tentang dia.

Kenangan tu memang kita tak boleh halang dari terlintas kat fikiran.
Dah tau nak melupakan kenangan pun cukup perit, yang kau pi stalk lagi akaun FB/IG hamba Allah tu nak buat apa.
Biarkanlah dia nak bahagia ke, nak terlungkup ke, nak kawen lain ke.
Masa kita dengan dia dah habis, terimalah hakikat.
Kadang-kadang jalan paling mudah adalah berdamai dengan takdir Allah.
Melawan takdir hanya akan menambahkan pedih.

Nak ikhlaskan dia pergi dari hidup kita memang perlukan masa.
Ikhlas itu sendiri dah berat nak dibuat apetah lagi mengikhlaskan orang yang kita sayang pergi.
Tak ada orang yang ikhlas lepaskan ex, esok bangun pagi terus lupa. Takde.
Ikhlas perlukan pengorbanan.

Pengorbanan yang macamana?

Hari ni delete nombor henfon dia.
Hari ni block semua akaun media sosial dia.
Hari ni buang semua chat history dengan dia.
Hari ni buang semua gambar-gambar dia.

Kalau kita boleh buat semua di atas and kekalkan begitu, insyallah boleh move on.

Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiii, kalau hari ni delete nombor, esok add balik.
Pagi ni block akaun media sosial dia, petang karang kau pinjam henfon member untuk stalk.
Create pulak fake account semata-mata nak check her/his whereabouts.
Kalau gitulah gayanya, memang patutla pun merana.
Ni namanya self torture.
Kebanyakkan orang yang menderita jiwanya selalu buat gini.
Dia sendiri yang torture diri sendiri pastu bila jadi stress, salahkan ex-lah punca dia jadi gila.
Padahal orang tu sikit tak kacau dia.

Ramai je yang suka self-torture macam ni.
Ya, aku tau memang susah.
Aku pun pernah gagal bercinta jugak, memang aku faham sangat payahnya nak move on.
Tapi kalau tak dicuba lagilah payah.
Kena latih diri kita untuk melupakan.
Ada buat latihan, pastilah harus gagal dulu.
Takkan terus-terus berjaya.
Tapi belajarlah lawan perasaan.
Belajar untuk jangan ambil peduli.
Dalam proses ni menangis pasti ada, kenangan memang kejap-kejap datang.
Tapi itu bukan alasan untuk kita give up.

Blog reader yang bagi email kat atas tu adalah buktinya.
Dalam masa setahun, macam-macam berlaku pada dia.
Dia boleh lupakan ex, dia dapat new job, dia jumpa pengganti ex, dan dia dah nak kawen dah pun.
Tahun lepas mesti dia sendiri tak jangka how tempoh 1 tahun boleh ubah hidup dia.
Tapi itulah janji Allah.
Dia takkan ubah nasib kita kalau kita sendiri takde rasa nak ubah.

Orang-orang seperti blog reader (email) adalah antara yang pernah went thru moment-moment sedih dalam hidup.
Ramai lagi yang pernah gagal bercinta tapi akhirnya boleh move on.
Boleh jadi ada yang masalahnya lebih berat dari kita.
Now, it is our turn.
Move on-lah kerana kita mahu berubah dan jadi lebih baik.
Jangan move on semata-mata nak tunjuk kat ex kita tak heran dia tinggalkan kita.
Itu low class punya move on.

Move on yang high class adalah move on yang membuatkan kita jadi jauh lebih baik dari sewaktu kita dengan dia.
Lebih baik dari segi emosi.
Lebih baik dari segi cara berfikir.
Lebih baik dari segi prestasi.
Lebih bersemangat.
Lebih berjaya.
Lebih baik dari segi pembawakan diri.
Bukan setakat "Eleh, aku pun ada boifren baru la. Lagi hensem lagi kaya dari kau".
This is sooooooooooooooo shallow [tapi kalau memang dapat yang lagi hensem apa salahnya].

Ambil hikmah dari kegagalan bercinta supaya kita jadi lebih baik dan memilih pasangan yang lebih baik.
Selalunya orang yang gagal bercinta akan lebih selektif dalam memilih partner yang seterusnya.
Tak demand cuma dah lebih bijak dalam membuat 'saringan'.
Kalau dulu ex sejenis pisau cukur, insyallah yang baru ni dia takkan pilih macam tu.
Kalau dulu ex panas baran, dah tentu kali ni dia cari yang penyabar.
Itulah hikmah gagal bercinta.
Jangan pulak dah tau perangai ex kau buruk, kau cari pengganti pesen gitu juga.
Memang bakal merana kali kedualah jawabnya.

Bersabar dalam melupakan.
Time will heal orang kata.
Belajar mengikhlaskan orang yang kita sayang pergi memang berat, sebab itulah proses nak melupakan ambil masa.
That's why pelik kalau ada orang yang ikhlasnya cepat.
Boleh jadi dari awal lagi dia memang tak pernah cinta.




Free gift ini bermula today.
Nak dapatkan, caranya refresh blog ni and klik button pada pop out window.




posted by Diana Ishak @ 10:30 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER