walk on wings, tread in air: Bila isteri dah tak lagi peduli <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Bila isteri dah tak lagi peduli
2019-01-24

Sesetengah lelaki tak hidup dalam dunia nyata tau.
Dorang hidup dalam dunia fantasi.
Dan salah satu fantasi tu adalah mendapatkan isteri yang tak banyak cakap and tak reti membangkang.
Atau dalam bahasa mudahnya, tak suka bising-bising.

Orang lelaki always anggap wanita yang ideal adalah yang senyap, tak banyak cakap dan pendiam.
Suka nau bercita-cita nak cari perempuan yang goes along with everything they say, yang tak pernah menjawab atau question apa-apa yang lelaki buat.

Well, tak dinafikan perempuan macam tu memang ada, tapi tak ramai.
Sebagaimana tak ramainya lelaki yang benar-benar menjalankan tanggungjawabnya sebagai suami dengan baik, begitulah juga dengan kuantiti perempuan yang jenis angguk-senyap-anggup-senyap.
Kelompok ni tak ramai.

Lelaki always anggap perempuan yang senyap adalah petanda perempuan tu seorang yang patuh, taat, dan sayangkan suami sepenuh hati.
Manakala perempuan yang bingit dan suka membebel adalah perempuan yang kurang ajar, suka melawan dan tak hormatkan suami.
Tanyalah mana-mana perempuan ayu sekalipun, kalau di rumah dengan suami, ada waktu-waktunya dia bising-bising juga.
Cuma mungkin tak high pitch macam aku, tapi bising tetap bising ikut cara masing-masing.
Itu lumrah dalam mana-mana hubungan.
Jadi, kalau kau anggap isteri itu adalah yang diam, hangguk kepala 24 jam pada apa yang kau cakap - berangan lah.

The thing is, itu memang 'trademark' perempuan.
Dari zaman Rasulullah saw sendiri sifat ni ditunjukkan oleh isteri-isteri Nabi.

Aku tak ingat hadis nombor berapa, tapi ada dalam hadis Muslim.

Satu hari tu Umar and Abu Bakar datang menziarah Rasulullah di rumah dan dorang nampak Rasulullah sedang duduk atas lantai sambil menundukkan wajah, dan di depan baginda adalah isteri-isterinya.
Umar nampak Hafsah (anaknya) and Abu Bakar nampak Aisyah (anaknya) pun ada sekali duduk depan Rasulullah.

So, Abu Bakar tanya "Kenapa ni Rasulullah?"

Rasulullah sambil senyum lalu berkata "Mereka ini mempersoalkan kesenangan yang belum dapat aku berikan". (aku tak sure exact ayat dia apa, tapi lebih kurang gitulah).

Pastu Umar terus pi kat Hafsah, dia pukul Hafsah and marah "Kau tau tak dengan siapa yang kau meminta ni?"

Tapi Rasulullah saw cakap "Tak apa, mereka hanya menuntut hak mereka" (kerana Rasulullah kan Rasul, jadi dorang question-kan kenapa seorang Rasul lebih miskin dari orang lain).

"Menuntut hak mereka".

Nampak tak macamana Rasulullah saw isolate intipati dari trajedi tu?
Rasulullah tau isteri-isteri dia tengah bising-bising tapi dia faham isteri tu bukan bising 24 jam.
Dia bising kerana ada sebab.
Dan betapa bijaksananya Rasulullah, dia lebih fokuskan pada topik yang didebatkan, bukan pada high pitch suara isteri.

Oh orang kita tak boleh bab-bab ni.
Kalau bini bising-bising cakap duit dapur tak cukup, bil itu belum bayar, duit skolah anak tak settle - mampus kena lempang.

Sebab apa?

Sebab ada certain suami TAK MAHU fahamkan intipati dari apa yang isteri bisingkan tu.
Dia lebih fokuskan pada suara isteri kerana dia nak lari dari nampak bersalah.
Dia spin situasi supaya orang lain nampak punca dorang bertekak adalah kerana isterinya suka bising-bising.
Yang orang lain pun sama naik bangang, tak nak pulak bertanya apa sebab isteri tu bising.

Cuba kita fikir balik, takkanlah isteri tu tetiba je memekik?
Dah tentu mula-mula dia akan cakap baik-baik "Bang, barang dapur banyak dah habis", "Bang, yuran anak belum bayar".

Dah kalau kau takde tindakan, lama-lama pitching tu naik lah apa lagi.

Satu lagi melibatkan Rasulullah saw juga di mana satu hari depan tetamu, Aisyah hempaskan pinggan yang berisi makanan kiriman isteri Rasulullah yang lagi satu (tak sure siapa).
Dia hempas depan-depan tetamu.
Tapi Rasulullah cool, dia kutip bekas yang berderai and pujuk Aisyah.
Rasulullah saw tau Aisyah cuma cemburu.
Kalau bukan kerana cemburu dia takde de nak hempaskan pinggan tiba-tiba.

Hoihhh, ini kalau kita yang buat, jangankan kata hempas pinggan, kita hempas pintu je mampus kena tengking ngan laki.
Sila-silap penampar sekali dapat.

2 cerita tu adalah bukti bahawa orang perempuan memang sifatnya suka bising.
Kau jangan berangan la nak dapat perempuan yang senyap and ikut je telunjuk kau membabi buta.

Bersyukurlah kalau isteri-isteri ni masih nak membebel, masih nak bertegang-urat, itu tandanya isteri masih peduli.

Kadang-kadang orang lelaki ni aku pelik.
Cara dia membaca istilah 'sayang' tu salah.

Orang perempuan kalau sayang, takdenya dia dia ikut telunjuk kau 24 jam.
Apa yang tak betul pada kau, dia pasti akan tegur.

Kau pakai baju tak matching dengan seluar, dia tegur.

Style rambut kau tak sesuai, dia tegur.

Taik mata kau berselepet dia tegur.

Taik hidung kau bersenggayut tepi lubang hidung, dia tegur.

Tindakan kau salah, dia tegur.

Pendapat kau kurang tepat, dia tegur.

"Mandilah banggggg. Dah pukul berapa ni tak mandi lagi"
Tu maknanya badan kau berbau.

"Bangggggg! Subuh nak habis niiii"
Kan bagus dapat isteri yang ingatkan kau tentang solat?

Cuma ye lah, cara dia tegur tu tidaklah selalu dengan nada mendayu-dayu.
Adat manusia, kalau cakap baik-baik taknak dengar, mau kena pekik sekali baru meloncat.

Tapi itu tak bermakna dia tak sayang.
Tak bermakna dia kurang ajar.
Itulah tanda isteri sayang.
Sebab dia sayanglah maka dia tegur.
Cuma suami always anggap teguran isteri tu adalah sama dengan membebel.

Kau nak dia senyap kan?

Ok kau tunggu kalau satu hari nanti dia dah penat dengan karenah kau, dia dah kecewa dengan sikap kau, dia give up nak hidup dengan kau lagi, masa tu nanti kau tengok dia akan jadi perempuan paling senyap pernah kau jumpa.
Apa kau buat dia tak peduli dah.

Kau balik keje lambat ke, tak balik ke, dia tak ambik tau. Call tanya kau kat mana pun tak.

Kau dah makan ke, belum makan ke, lantak.

Kau balik keje penat ke, tak penat ke, sukatilah.

Benang baju kau terburai, lantak.

Taik mata kau berselipat keluar rumah, lantak, biar kena gelak.

Ketiak kau berbau, biar biar biar.

Masa tu nanti baru kau realize yang dulu, masa bini kau "semua benda nak bising", itu adalah tanda dia sayang.

Orang perempuan ni, kalau dia sayang, dia memang akan 'cari pasal' dengan kau.
Nampak macam dia melawan, tapi sebenarnya she fight for you.
Dia nak kau jadi the best.
Dia nak suami dia jadi the best.

Dia membebel sebab dia nak kau consider juga pandangan dia.
Jangan pandangan kau je kau nak orang dengar.
Pandangan isteri mesti kena consider juga.
Dengar dulu pandangan dari perspektif dia.
Jangan kau ingat kau bijak sangat semua keputusan kau nak buat sendiri.
Isteri tegur for a reason and that reason is usually for your own good!
Mana ada isteri nak bersuamikan suami yang selekeh, tak berjaya and poyo?

Orang perempuan ni when they see problem, they find solutions right away.
Sebab tu nampak macam perempuan ni menggelupur dan tak tenang macam lelaki.
Memang perempuan adalah sejenis yang suka settlekan masalah cepat dan tak suka create masalah apetah lagi membiarkan masalah tak settle-settle.
Jadi, kalau kau jenis berlengah memang forever lah kau dengar dia bising.

Bila dia kata "Bang, tolong buang sampah jap"

Sekarang jugak kau bangun angkat itu sampah pi buang.
Kalau kau bernanti-nanti, nak habiskan newspaper dululah, nak habiskan lap keretalah, memang selagi sampah tu tak berangkat kau akan dengar dia membebel.

So balik rumah nanti check, adakah isteri anda kat rumah masih "peduli" dengan anda?

Kalau dia masih "peduli", bagus.

Nikmatilah moment-moment kepedulian tu dengan senyuman.
Because when she doesn't care, she'll save her breath.
Waktu tu kau akan tersedar yang duduk rumah besar pun takde makna apa-apa because it is just a house, no more a home.

Berminat?
Good remuneration package.


posted by aveo757 @ 9:31 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER