walk on wings, tread in air: Ambik duit faraid tau, tanggungjawab tak tau. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Ambik duit faraid tau, tanggungjawab tak tau.
2019-01-23





Inilah realitinya.

Pernah berlaku pada kawan aku.
Suami mati, habis harta suami tu mak bapak and adik-beradik ambik.
Selagi boleh korek habis dikoreknya.
Padahal ada cucu.
Takde ke rasa kesian kat cucu?

Sampai sekarang kalau aku ingat balik, aku yang over hot sebab kawan aku ni sejenis pasrah-berserah type.
Nasib baik mak bapak sendiri masih bekerja waktu tu.
Dapatlah menumpang rumah mak bapak sambil-sambil nak bangkit balik bina hidup baru.
Mujur jugak kawan aku ni bekerja, kalau surirumah?

That's why aku always beringat pepatah ni "Menantu hanya dianggap keluarga masa menantu tengah senang. Bila menantu susah, otomatik menantu jadi orang luar".

Walaupun pepatah ni bersifat negatif, tapi aku pegang untuk mengingatkan diri sendiri supaya buat harta sendiri.
Mesti ada simpanan sendiri.
Orang perempuan mesti ada duit sendiri.
Kalau korang tak bekerja, usahalah supaya dapat simpan duit sendiri.

Kadang-kadang tu suami kita baik, tapi keluarganya belum tentu lagi baik.
Bab-bab harta ni jangan main-main, sekejapan je boleh terbang serban and jubah!
Jadi, sementara suami masih ada simpanlah duit nafkah tu sikit.
Bodek-bodeklah suami belikan rantai and gelang sesekali (sesekali je, jangan selalu!).
Ini sebagai investment.

Kalau suami ada duit lebih, mintaklah suami belikan kereta murah-murah sebiji letak nama kita.
Esok-esok itulah yang jadi 'kaki' kalau suami dah takde.
Yang tak reti bawak kereta, mintak suami hantar masuk skolah memandu.
Benda-benda ni semua penting, kena equip siap-siap.

Bukan harap suami mati awal.
Tapi itu semua preparation.
Abis tu kita tak bekerja kan, dibuatnya keluarga mertua buat U-turn tak mengaku kita menantu lepas anak dia mati, camne?
Tercangak-bangak kau kat situ.

Jangan harap orang akan kesian dan simpati kat kita.
Lumrah manusia, masa kita tengah senang ramai la mengaku sedara.
Yang tak pernah datang rumah pun sibuk nak 'menziarah' time-time macam ni.
Cuba esok kita tengah susah, macam hape je dia buat kau.
Tapi cuba kalau kita kata nak bagi duit, dan-dan tu datang menyembah.

Harta and duit ada 'kuasa' untuk mengubah karakter seseorang sekelip mata.
Nak tengok karakater yang alim-alim pendiam berubah jadi agresif, masa ni lah.
Masa tu baru kau tau yang mulut celupar kau selama ni rupanya takde lah jahat mana.
Rupanya ada yang lagi jahat dari tu.

Masa ni la kau nak tengok ramai rupanya yang 'concern' dengan arwah suami kau.
Time ni lah masing-masing nak bercerita penat lelah dia besarkan anak banyak keluar duit belanja maka dia berhak dapat hak tu semua.
Masa laki kau terlantar sakit, muka-muka yang nak rebut harta ni tak nampak bayang pun.
Takde pun kata nak hulur bantuan ke, sumbangan ke, belikan ubat ke, belikan barang-barang dapur ke, takde.

"Dia ada bini. Biar bini dia jaga. Apa guna ada bini kalau tak boleh jaga suami?"

Ha'ah memang ya.
Bini-bini ni memang tugasnya jaga orang sakit.
Adik-beradik cuma tolong tanya khabar je tu pun kalau teringat.
Bila suami dah takde, tugas bini agih-agihkan harta suami pulak kat keluarga supaya masing-masing boleh berjimba-jimba.

Let's face realiti lah.
Berapa kerat sangat keluarga suami yang bila dah dapat harta based on faraid berani pikul tanggungjawab ambik alih tugas menjaga keluarga si mati?
Padahal itulah alasannya kenapa harta si suami layak dapat kat keluarga dia.

Bila suami meninggal, tanggungjawab menjaga cucu dan menantu terletak pada bahu keluarga suami - datuk dan pak sedara.
Itulah fungsinya kenapa dorang ni dapat hak faraid.
Malangnya ramai yang lepas dapat duit/harta faraid, terus meruyup tak nampak muka.
Helok je lepas tu beli tanah, besarkan dapur, beli kereta baru bagai.

Ni lah dia pesen manusia bak kata Kassim Selamat "Kenapakah kau diciptakan Allah menjadi manusia? Bukanlah elok kau jadi haiwan?"

Haaa....gitulah pesen orang macam ni,
Jenis tuntut harta faraid pandai, tapi pegang tanggungjawab tak pandai.

Kalaulah keluarga suami semua celik agama, nescaya tak ada kes balu-balu teraniaya dalam dunia ni.
Macam kawan aku tu, jangankan kata bapak mertua, adik-beradik lelaki arwah suami dia ada tiga orang.
Sorang pun tak nampak muka sampai sekarang.
Nampak muka time nak bincang pasal harta je.

Sekarang ni insurans pun dah bahagi-bahagi ikut faraid tau.
Baik-baik ya.
Sementara hidup lagi ni, pegi arrange wasiat.

Aku kan kalau ingat-ingat balik cerita kawan aku, boleh terkeluar susuk aku ni karang.
Bayangkan KWSP arwah suami dah letak nama dia (kawan aku) and anak-anak sebagai penerima melalui wasiat (bukan penama).
Boleh si bapak mertua ni kejap-kejap call tanya pasal KWSP, bukannya call nak tanya khabar menantu ngan cucu.
Yang boleh keluarkan waktu tu cuma bahagian kawan aku je, bahagian anak takleh keluar sampai umur 18 tahun.
Si bapak mertua ni mintak kawan aku bagi bahagian dia tu pada adik-beradik arwah suami sorang sikit.
Nak bagi adik-adik rasa duit arwah katanya.
Tengkorak dia.

Yang buat aku lagi hangin kawan aku ni pi bagiiiiiiii.
Ya ampunnnn aku tak tau aku nak sekeh siapa.

The issue here is bukan duit semata-mata.
Tapi perangai tu.
Kalau kau dapat duit at the same time kau ambik jugak tanggungjawab takpe, kita pun bukan hadap sangat semua duit tu.
Kita pun tau dia orang tua, mesti nak 'pampasan' kehilangan anak.
Takpe kita faham.
Kita pun kalau boleh taknak hidup sebatang kara.
Dapat teruskan hubungan dengan keluarga mertua lagi bagus.
Tapi kalau perangai gini, tak jadi keluarga pun takpelah.
Ni entah-entah esok habis duit arwah anak, duit raya cucu pun dia sebat dengan alasan darah daging.
Eh mana nak tau kan, spesis gini unpredictable sikit perangainya.

Kawan aku cakap, bab hutang-hutang suami, bila ada yang bertanya, keluarga mertua mintak jumpa dia (kawan aku) untuk settlekan.
Aku gelak je dengar.

Bab settlekan hutang, sorang taknak mengaku mak bapak.
Bila bab faraid, kemain lagi masing-masing mencanang penat lelah membesarkan anak.
Ni pakkal aku takde di tempat kejadian.
Kalau tak, mau rebeh bulu sorang-sorang aku tarbiyahkan.

Yang kes mertua nak rebut rumah anak (gambar atas) tu dah kenapa lah.
Takde ke rasa kesian kat cucu and menantu.
Bukannya orang lain, cucu tu darah daging.
Dah la menjaga cucu taknak, nak direbutnya pulak rumah yang dia duduk.
Kan ke bagus kalau kau biar je menantu terus stay situ, dapat jugak tetiap minggu kau datang jenguk tido dengan cucu.
Ini tak, nak dikeruk segalanya.

Benda ni kalau kita cakap, orang kata kita ni macamkan gila harta sangat.
Tapi biarlah, yang kita mintak tu pun harta suami kita, harta sepencarian.
Kalau mak bapak mertua tu takde anak lain, that's another story.
Ini anak kemain berderet-deret tapi anak yang mati ni lah jugak nak dikeruk hartanya sampai licin.
Abis anak lain yang ramai-ramai tu apa kejenya?
Belai bulu?

Apa-apa jadi esok, orang cuma bersimpati dan bagi takziah 2-3 minggu je, pastu semua dah balik ke kehidupan asal.
Dorang pun ada life masing-masing.
Yang kita ni kena teruskan hidup.
Kalau satu sen duit takde kat tangan, harta pun takde, kau rasa ada yang nak hulur bantuan?
Mimpi lah.

Isteri-isteri yang berkerja, make sure simpan duit.

ASB simpan.

Tabung Haji simpan (yang ni simpan takat cukup modal nak pi haji dah la).

Kalau ada duit lebih pi campak RM1000 kat fixed deposit.

Kereta busuk-busuk pun biar kita punya (nama kita).

Rumah pi bubuh wasiat siap-siap.

Harap-harap keluarga mertua kita semua baik-baik dan timbang rasa.
Tapi tak salahkan kalau kita nak prepare?




Yang baru beli Halal in Home kit semalam, manual ada dalam kit.
Tapi ni aku tepek video untuk tengok caranya (if you are not sure how to use it).
Yang nak beli, KLIK SINI

posted by aveo757 @ 9:35 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER