walk on wings, tread in air: Adore? <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>








CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

MY YOUTUBE
TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Adore?
2019-01-26

It can be very difficult to deal with someone yang constantly meniru apa yang kita buat.
Meniru personaliti, tiru penampilan, tiru gaya penulisan, tiru konsep bisnes, etc.
Sebagai mangsa yang ditiru, kita perlu faham bahawa that has nothing to do with you.
It is them yang bermasalah.
Kalau kita yang ditiru ni yang bermasalah, dah tentu kita tidak akan ditiru, betul tak?
Tapi tak dinafikan it can be very annoying.

Selalunya kalau kes tulisan aku diplagiat, aku akan tepek screenshot kat blog/FB je.
Somehow dia akan tau jugak yang aku dah tau.
Itu cara 'halus' nak tunjuk kat pentiru bahawa "I now what you did last summer".
Tapi, untuk kes-kes orang yang imitate gaya penulisan, aku always buat dek je.
Aku anggap dia admire aku.

Dulu, zaman aku ber-blogging dengan cara yang rebel, ada a few new bloggers yang came up with the same sytle.
Despite getting complaints, aku biarkan je.
Aku anggap itu adalah cara dorang menulis.
Kebetulan je kot sama.
Alah, dalam dunia ni ramai pelanduk dua serupa.
Bagi aku, kalau muka pun boleh sama, takkan gaya menulis takleh sama, ye tak.
Jadi aku biorkan.

Then ada yang start guna nama 'green apple' jugak.
Macam-macam version apple keluar.
Pun aku biarkan je.
Alah, setakat nick name je kot.
Nak sangat guna nama green apple? Ambiklah.

Then, isi penulisan.
Topik yang sama, isi yang sama, gaya yang sama, olahan je sikit berbeza.
Again, aku biarkan.

Aku hanya akan meloncat kalau kes plagiat.

Meh, aku bagitau why aku tak fight imitation (except extreme copycat).

Kalau kau dapat trace someone cuba meniru apa kau buat, dalam kes aku, dia meniru gaya penulisan.
Walau macamana annoying pun, kau jangan fight because you can't win imitation game.
Imitation ni umpama cermin atau kamera 360.
Cermin dan kamera 360 hanya akan memantulkan apa yang ada di depannya saja (without depth or back side).
Even kita punya kiri and kanan pun jadi reversed di depan cermin.
Kerana cermin hanya pantulkan balik apa yang kita buat dan apa yang dia nampak.
Kalau kita bergerak, dia pun bergerak.
Kalau kita tak bergerak, there's nothing to mirror, kan?

So let's be practical here.
That person hanya boleh tiru apa yang dia nampak dari kita but they can't imitate your intelligence.
Dia tak ada skill yang sama, including your knowledge. Takde.
Education and IQ adalah salah satu faktor yang bagi impak pada kecenderungan seseorang untuk meniru orang lain.

Orang yang cenderung untuk imitate others tak ada daya berfikir yang mantap.
Bila kita tulis A, dia pun tulis A kerana kita adalah pembekal idea untuk dia.
Tapi takpe, kita teruskan menulis yang baik-baik kerana kalau dia imitate us, insyallah berpanjanganlah pahala kita.
Allah kan lebih tahu.

Tak dinafikan benda ni sometimes annoying juga especially bila balik-balik kita dapat komplen dari readers yang that person constantly imitate kita.
Kaau rasa nak take action silakan.
Tapi kalau pikir-pikir balik, nak buat apa.
Kita take it as a compliment je lah sudah.
Aku tau it can be very frustrating, tapi itu adalah petanda bahawa we are pretty great.
Kalau kita tak great takkan lah balik-balik dia tiru kita, betul tak?
That's why dia imitate personality kita.

Tapi kalau apa yang dia tiru tu adalah punca periuk nasi kita, then that doesn't sound like something you should let go.
Contoh ofismate tiru idea kita.
Yang ni pi bawak jumpa boss atau HR ya.
Bagi aku ini dah more like a legal issue.

Orang kata bila ada orang tiru kita, itu tandanya dia adore kita dalam diam.
Tapi hati-hati juga ya.
Because boleh jadi itu adalah petanda dia sebenarnya mahu compete dengan kita.
Tapi yang ni senang je nak detect.
Those yang nak compete dengan kau secara diam-diam selalunya bersifat boastful.
Dia akan exaggerate their capabilities, achievements, and talents.
Walaupun dia tak compare directly dengan kau tapi the way dia boast tu rasanya orang lain pun boleh nampak with whom they trying to compete with (read : they trying to be).
Ni ciri-ciri insecurity sebenarnya.

Kadang-kadang bila aku baca 'aduan-aduan' dari followers and blog readers, aku realized that sebenarnya orang lain tau what is going on.
Kebanyakkan orang tak mudah tertipu.
They know exactly who is copying whom.

Agak-agak kau rasa annoying tahap menyampah gila dah, apa kata pi komen je la terus kat ruangan komen dia.
It doesn't have to be direct.
Just say something light yang boleh buatkan dia tahu yang kau notice the 'coincidence'.
Maybe dengan cara tu dia akan stop imitate kau.
However, kalau tahap dah melampau sangat sampai gaya penulisan, gambar, cara bersembang dan mengaku pulak diri dia adalah kau, ok ni kes extreme.
Kes macam ni memang kau kena be upfront.
Tak semestinya kau kena hencap dia dengan maki hamun, just simply state that kau dah lama notice dia banyak tiru kau.
Besar harapan, dia akan stop.




posted by Diana Ishak @ 11:18 AM  
Newer›  ‹Older

SEARCH

MY FB & IG




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER