walk on wings, tread in air: Pullman Putrajaya Staycation <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Pullman Putrajaya Staycation
2018-08-08

Jumaat lepas mak ikut Kak Ngah balik Tganu 2 malam.
Kitorang tak ikut.
Jadi, last Friday aku half day petang.
Tengahari En Wan nak balik solat Jumaat, aku pun ikut balik sebab mak balik Tganu around 2pm.
Weekly bibik habis kerja pukul 4pm, so kena ada orang tunggu rumah.

Elok je En Wan balik, dia cakap "Jom, lepak hotel releasekan kepala".

Aku apa lagi, tiada bantahan.
Terus sumbat baju dalam beg, pastu bagitau bibik hari ni dia boleh balik awal.
Punyalah gelabahnya laki ajak cuti, sampai rumah tak habis kemas pun takpe.

Pastu aku teringat, eh anak aku skolah petang, sape nak ambik dia balik nanti?

"Takpe, kita gi dulu. Banyak masa lagi ni. Lagi 2 jam abang keluar balik ambik adik".

Laki aku ni bab buat keje gila memang pass kat dia je.
Dah satu hal dari Putrajaya nak patah balik Putra Heights semata-mata nak ambik anak.
Apa salahnya tunggu anak balik baru pegi, kan.
Ni tak, dia nak check in awal jugak.



Ini first time aku stay Pullman, selama ni lalu-lalang je depan tu attend orang kawen.
Pullman ni hotel cantik, tapi lobby tak cantik.
Tapi tak kisah la tu, bukan aku nak tido kat lobby pun.



Nak staycation je, takyah ambik bilik gempak sangat lah kan.
Hambik je 1-room apartment ni, dalam RM600+ per nite termasuk breakfast.
Check in hari Jumaat gini la harga dia, kalau check in Rabu murah le sikit kot.
Patut la laki aku suruh check in awal, biar berbaloi duduk dari petang sampai pagi esok kekdahnya.

Pullman ni konsep hotel dia macam resort, banyak bulding and wing.
Jadi, kalau kau nak sumbat berapa ramai pun takde hal agaknya.
Macam bilik aku ambik ni punyalah luas untuk kitorang bertiga.
Agaknya kalau aku ajak Kak Long anak beranak datang macam hari tu, konfem dorang willing tido je depan tv ni tak berkatil pun takpe, sebab selesa.
Rasa lemau pulak duduk bilik luas tapi bertiga.
Tapi dah kata nak berehat kan, jadi sesuai la duduk senyap sepi dalam ni.

Entah apa je la yang aku buat dalam bilik petang tu, tau-tau dah bersiap nak keluar balik ambik Rayyan.
Mula-mula plan nak makan buffet, pastu aku teringat Jumaat kan ada pasar malam depan skolah.
Baik aku tapau nasik lemak paru je lagi best dari makan buffet.




Ni aku bawak tour dalam bilik.
Nice room, luas, siap ada kitchenette, sesuai untuk orang yang ada anak kecik, boleh basuh-basuh botol susu dengan selesa.
Katil ok, tapi inilah hotel pertama aku pergi yang bantal katil dia bagi throw kusyen 2 keping.
Stylo lah gamaknya tu.

Pukul 5.15pm kitorang keluar ambik Rayyan.
Sebelum dia keluar, kitorang masuk pasar malam dulu.
Rayyan tak tau kitorang nak bawak dia ke Pullman, saje senyapkan diri.
Tapi dia tanya-tanya gak la "Kenapa kita lalu sini? Kenapa kita taknak balik rumah kita? Kenapa lambat sangat sampai?"
Jenuh nak menjawab.

Sampai je depan hotel, terus aku hulur baju mandi dia "Salin ni, kita nak terjun kolam terus jap lagi".

Terus sengih sampai ke sudah.
Eloklah, tunjuklah kat orang gigi arnab kau tu.



Mula-mula terjun kolam kat tingkat 2 dulu.
Kolam yang dia mandi ni 1.2ft je. Khas untuk baby-baby.
Agaknya boring cetek sangat, lama-lama dia pindah ke kolam atas.



Masa ni konon nak santai baca paper.
Bila anak dia terjun kolam besar, terus "Di, abang naik atas tukar baju".



Pose tepi kolam.
Calendar boy.



Ok aku nak bagi teka-teki.

Nampak tak beza warna kulit Rayyan dengan apak beliau?
Seputih-putih Rayyan, bapak dia lagi putih.
Jadi cuba teka berapa level punya beza ton kaler aku dengan En Wan? Kahkahkah.

Tapi muka En Wan sama kaler dengan Rayyan. Badan je putih.
Nak kata banyak berjemur, padahal satu ofis dengan aku. Tak paham aku.
Pun begitu, dia masih paling putih.

Pullman ni ada 4 kolam.
2 kolam besar, 2 kolam kecik.
Satu set kolam kat level 2 (gambar aku ni).
Another set of kolam ground floor.




Dinner nasi lemak kosong with ayam goreng.

Kitchenette complete dengan pinggan, mangkuk, sudu, garfu, periuk, and pan.
Tinggal nak masak dengan taknak je.
Tapi minyak kau beli sendiri la, dia tak sediakan.
Jangan lupa beli sekali sponge and sabun basuh pinggan.
Tapi kalau terdesak shower gel pun blasahhh (macam aku la tu).

Aku : Rugi la bang ambik bilik besar-besar, tak sempat nak guna semua facilities. Dapur ni tak sempat guna pun.

En Wan : Dapur kat rumah kita tu 4 kali ganda besar dari ni, tu pun seminggu 2 kali je awak guna. Ada hati nak masak kat sini.

Terkebil-kebil kejap aku digest.
Kalau ikut hati aku balas balik.
Tapi bersabar ya Diana, ini bulan Ogos.
Bulan Ogos kena banyak buat baik dengan dia.
Ini investment.



Tak payah nak jeling-jeling sangat ya.
Mana pergi apak kau tak pernah gagal bawal homework untuk buat malam-malam.
Baik buat sekarang sebelum bapak kau jeling kau balik.

Lepas habis buat homework aku ajak En Wan cari mamak.
Tekak ni teringin nak pekena teh tarik dengan roti telur.
Memikirkan yang Putrajaya ni confirm senang nak cari mamak, maka kitorang anak-beranak pun keluar dengan harapan yang cukup besar.

Tapi masing-masing tak familiar pun dengan area ni.
Nama je dekat, tapi Alamanda tu pun last aku jejak 4 tahun lepas.
Nak waze pun tak tau nak waze apa.
Takpe, round-round je dulu.
Jenuh meround, tak jumpa gak.
Alahai, apa ke payah nau nak cari seketul mamak kat sini.
Kat Putra Heights ni pemamakan dah berleluasa, takkan Putrajaya haram seketoi takde?

Frust gila aku.
Muncung je sepanjang dalam kereta.
En Wan ajak balik lak tu.

En Wan : Kat Putra Heights orang ajak pi mamak taknak. Kat sini sibuk nak cari mamak.

Lagi sedassss aku kena.
Demi Ogos, aku bersabar lagi.



Penyudahnya kat sini, Coffee house Pullman.
Otak dah tune nak pekena teh tarik and roti telur tapi kat dalam ni black tea dengan sandwich telur je ada.
Terus jem otak aku.
Tapi takut En Wan marah sebab dah masuk taknak order, aku order jugak la sandwich telur with ice water.
Dengan harapan kunyah sandwich telur sambil gugel gambar roti telur mungkin mampu meredakan kempunan.

SEKALIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII!!!!



Dia bawak keluar tuna sandwich!!!

Aku mintak telur, dia bagi lain.
Ya ampunnnnnn, sakitnya jiwa aku.
Tapi aku diam je.
Karang melenting lak laki aku ni.
Nasib baik tuna tu sedap.

Cuma, kau tengok lah camana presentation dia.

Apeni?
Sandwich siap dengan kulit tepi ada yang buang ada yang tak.
Mana yang dia buang pun bersememeh tak buang habis.
Apeni??

Buta-buta gitu je dia punya sandwich.
Macam aku buat sendiri kat rumah je gayanya.
Tak pernah lagi aku dapat sandwich rupa gini kalau kat hotel.
Roti pulak jenis roti berderai.
Mak mertua aku buat roti sardin pakai Gardenia okeh.



Nasib baik mushroom sup ni sedap.
Tapi bun kejung keras.

Aku dah mendidih-didih dalam hati sampai takleh fokus kat makan.
Chicken and fries Rayyan pun aku lupa snap.

Overall food malam tu lousy.
Even chicken and fries put tak up to standard hotel-hotel.
Pullman kot, takkan gini je tahap food yang kau offer.

Bayangkan, banana split pun takde.
Yang ada cuma SATU jenis eskrim saja.
Aku lupa apa nama eksrim tu.

Sambil makan sambil bengang, aku up cerita ni kat IG.
Sekali ramaiiiii yang tunjukkan jalan nak ke mamak.
Tapi disebabkan ramai reader yang menyahut, lepas ni aku datang makan rumah korang je lah. Hahaha.







Semoga screencap ni bermanfaat untuk korang yang nak mencari mamak kat Putrajaya.




Kat cafe atas tu la kitorang makan.




Kalau sabit nak bergambar-gambar memang cantik la hotel ni.
Tapi kalau food, baik beli kat pasar malam je tapau makan dalam tu.
Sebab tak banyak pilihan.



Lepas breakfast, teman Rayyan and En Wan mandi kat kolam ground level.

Breakfast pun tak best mana.
Nasik lemak takde, nasi goreng takde, mee goreng takde, yang ada kueytiaw.
Pastu beef slice takde, sosej pun lamb sosej je.
Then ada fish fillet, mushroom, sayur campur, porridge and yee mee.
Dia punya cheese omellete pun nipis gila and ..... sedap lagi aku buat lah.
Tapi pastry banyak.
Maybe hotel ni fokus kat foreigners kot sebab tu heavy breakfast takde.
Roti-roti and pastry yang banyak pilihan.



Besen ni bukan aku bawak.
Memang Pullman sediakan untuk budak-budak main buih.



Yang ni another kolam budak.

Kalau nak lepak-lepak berehat, memang recommended sebab bilik cantik, hotel cantik.
Nak shooting-shooting gambar produk baju raya pun sesuai kena dengan tema.
Tapi kalau bab makan, pi Alamanda je la.




Aku sebenarnya tunggu je orang hantar testimoni sangkut-paut dengan senggugut.
Tup-tup dapat last week.
Bukan apa, aku jarang kena senggugut.
So aku nak buktikan kat diri sendiri formula ni berkesan.
Gloei ni formulanya banyak guna plant yang high vitamin C.
Adequate vitamin C akan ease cramps.
Bila baca feedback ni, happy. Fomula menjadi, alhamdulillah.

Sorry, harga promo dah habis.
Tapi boleh redeem point kalau nak diskaun :)

WHATSAPP SINI

posted by aveo757 @ 1:41 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER