walk on wings, tread in air: Harga kawan-kawan <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Harga kawan-kawan
2018-08-07

"Macamana Kak Di respond to sedara-mara yang nak beli produk akak dengan harga diskaun?"

Ni question yang aku selalu dapat dan dah banyak kali aku explain.
Tapi takpe, aku memang suka explain lagi dan lagi.

Memang ramai yang hadapi masalah ni, kan?
Nak-nak lagi di kalangan yang self-employed (buat kerja sorang-sorang tanpa staff).
Selalunya golongan ni lebih susah nak elak dari tak bagi diskaun.
Walaumacamanapun, tak terikat untuk tak boleh memberi diskaun.

Ini kerana, bila kita bekerja sendiri (dan sorang-sorang), kos operation lebih rendah.
Lebih senang nak project sales and kira untung rugi.
Lagipun duit yang dapat masuk ke poket sendiri.
Nak bagi diskaun memang boleh sangat-sangat.
Antara nak bagi dengan taknak je.
Walaumacamana pun bergantung pada kos barangan juga.
Kalau kos pun tinggi dan untung tak banyak mana, tak boleh jugak nak bagi diskaun.

Dulu masa aku run bisnes dari rumah, siapa nak diskaun aku letakkan syarat kena beli lebih dari satu.
Ni baru namanya win-win.
Successful negotiations require give-and-take.
Mana boleh kau win sorang.

Kalau kawan-kawan and sedara-mara memang aku bagi 'harga sedara-mara'.
Tak banyak mana pun, janji diskaun sikit.
Kalau kau nak tengok ramai mana sedara kau, time ni la.
Tak tau hujung pangkal tetiba ramai pulak mengaku kenal aku.

Tapi, bila aku dah run a bisnes (dah ada staff), no more harga sedara-mara atau harga kawan-kawan.
Ni kalau orang yang tak paham nanti dia kata "mentang-mentang dah berjaya, sombong dah dengan member. Diskaun sikit takleh".

Bukan macam tu ya.

Bila kita dah ada staff, segala duit yang masuk adalah hak syarikat, bukan masuk kat poket aku lagi.
Ya, aku tau itu bisnes aku tapi ada hak pekerja dalam setiap sen yang masuk.
Duit yang masuk tu adalah gaji, bonus dan increment staff.
Aku tak boleh sesuka hati bagi diskaun harga sedara-mara, harga kawan-kawan, harga jiran hanya kerana kita kenal sesama kita.
Kalau aku bagi diskaun, bermakna aku dah mengurangkan bonus dan increment staff.

Ya, nampak macam "Alah berapa sen sangat pun kalau bagi harga kawan-kawan. Tak luak pun untung kau tu".

Sebab kau rasa kau sorang je yang mintak diskaun, kan.
That's why kau nampak macam untung tu tak luak.

Friendship is a two way street.
Kau tak boleh expect take without giving.

Ni tak.
Ada yang "Kalau beli harga sama dengan HQ, baik aku beli kat HQ terus!"

Kalau kau boleh beli dengan harga normal pada third party, kenapa dengan kawan-kawan kau tak boleh beli dengan harga yang sama?
Kan ke bagus kalau kau dapat beli dari kawan, someone yang boleh kau percaya.
Melainkan kau dengan HQ ada strong connection, then beli la terus dengan HQ.
Dia senang cerita macam ni la, kalau seller tu nak bagi diskaun, he/she will offer it before you even ask.

Selalunya aku elak entertain orang yang gunakan friendship dah hubungan darah untuk diskaun.
Kita boleh hang out sama-sama, aku belanja.
Sebab aku belanja guna duit gaji aku.
Tapi kalau mintak diskaun, itu duit syarikat dan aku tak boleh sesuka hati buat macam tu.
Melainkan beli banyak, ok kita boleh bagi kelonggaran.
Tapi kalau beli seketul mintak harga macam harga agen, memang taklah.

Benda-benda macam ni memang payah sikit nak explain kat orang yang taknak hadam.
Patutnya bila kawan atau sedara kita berbisnes, itulah waktunya kita gunakan peluang untuk mintak nasihat atau explanation tentang produk dengan lebih detail.
Sedara kau tuan punya produk.
Kawan kau founder produk yang kau guna.
Kalau aku, aku lagi senang berurusan dengan kawan-kawan sendiri.
Nak tanya macam-macam tentang produk pun masa ni lah.
Aku anggap itu adalah investment.
I pay full, in return I get worthy support.

Dulu masa tengah hot Young and Living produk, aku pandang je, nak tanya lelebih karang, kalau aku tak beli orang marah pulak.
Rupanya kawan aku ada jual.
Masa ni la aku tanya kaw-kaw.
Dan aku beli dengan dia 3 diffuser terus, pueh hati punya pasal.

Senang berurusan dengan orang yang kita kenal, satu hal.
Satu hal lagi, kita lebih percaya.
Kurang risiko nak kena tipu.
Aku ni pulak jenis malas nak serabutkan kepala kejap-kejap nak check tracking number, kejap-kejap nak tanya "barang saya dah pos?"
Dah kalau seller tu di kalangan kawan atau sedara, aku lebih lega.
Aku tak mintak diskaun.
Yang lebih penting, aku dapat barang and senang nak tanya apa-apa kalau perlu.

Ada orang suka bila kawan-kawan buat bisnes supaya boleh dapat harga murah.
Ada orang lain pulak suka bila kawan-kawan buat bisnes supaya urusniasa jadi lebih lancar.
Tapi ada juga orang yang dah tau kawan buat bisnes tapi sanggup beli dengan orang lain untuk dapatkan produk yang sama.

Siapa ada kawan jenis ni?

Aku pernah gak dapat a few luahan hati pasal ni.
Kawan tau yang dia jual barang A, tapi kawan pi beli dengan HQ padahal harga sama je.
Yang menjual barang A ni elok je keje satu building yang sama tapi taknak pulak dibelinya dengan dia.
Gigih pulak request kat HQ "Jangan letak description barang tau", takut kawan yang menjual tu nampak dia beli apa.

Sorry, aku takde komen tentang hal ni.
Itu pilihan masing-masing.
Dia nak support member atau tak, itu pilihan dia.
Asalkan dia tak buat taik kat bisnes kau dah cukup bagus.

Ada sorang reader pernah bagitau kawan dia tau dia jual produk A tapi kawan asyik promote seller lain yang jual produk yang sama.
Tak pernah pun promote dia.

Dalam kes macam ni, kita tak boleh terus bersangka buruk.
Boleh jadi kawan tu dibayar oleh that seller untuk buat promosi.
Sebagaimana kita tak suka orang halang kita cari rezeki lebih, kita juga tak boleh halang kawan kita tu nak cari side income sebagai promoter.
Anggap saja itu bukan rezeki kita nak berurusan dengan dia.
Hidup jangan serabut mikir benda yang tak perlu dipikir.
Daripada spend energy mikir apesal kawan tu tak beli dengan kau, baik kau guna energy tu untuk get sale from orang lain.




Ni screencap some customer yang ada akaun dengan GreenAard.
Punyalah banyak point terkumpul, dah kenapa nak peram lama-lama, sayang.
600 point dah boleh dapat diskaun RM10.
Ramai antara ni beli GreenAard semalam tapi tak redeem point pun.
Kaya-kaya korang ni ya sampai tak kisah nak redeem diskaun.
Point ada expiry, jangan sampai expired, rugi.

Nak check point balance WHATSAPP SINI.


posted by aveo757 @ 8:43 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER