walk on wings, tread in air: Sumpahan mak <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Sumpahan mak
2018-08-09


Entah kenapa, aku pun terasa-rasa mak mertua dia macam dah kena jerat dengan scammer.
Tapi, aku takde pendapat tentang macamana nak nasihatkan mak mertua tu.
Sebab, perkara yang melibatkan hati dan perasaan susah kita nak kawal, dan susah pulak nak dihalang.
Orang kalau tengah bercinta, semua benda jadi best.
Jadi, toksah cakap apa-apa.
Jangan dihalang, jangan pulak digalakkan, dan jangan melayan kalau dia mula nak bersembang pasal kisah cinta dia.
Kau buat dek je kalau kau tak suka.
Yang penting, kena cari bukti sampai jumpa, pastu tunjuk kat dia.
Kalau dia still taknak percaya walaupun dah ada bukti, nak buat macamana.
Kita dah usaha.
Cuma sedihlah kalau mak kita dibodoh-bodohkan gitu, kan.

Bab forward message yang tak betul tu, itu biasa.
Dorang tak berapa aware sangat dengan benda-benda viral yang merepek ni.
Kadang tu cerita yang dah sah hoax 5 tahun lepas pun dia tak tau, dia main forward je.
Just bagitau je itu berita hoax, habis cerita.

Bab excited dengan cucu tu pun, lain orang lain cara dia express-kan keterujaan.
Selalunya cucu sulung kebanyakkannya memang excited.
Tapi ada jenis mak-mak yang tak berapa suka budak kecik.
Bukan tak suka cucu tapi presence of budak kecik tu dia tak berapa minat dah.
Dah penat handle budak-budak kecik katanya.
Toksah kecik hati sangat, itu benda biasa je tu.

Aku lebih berminat nak sentuh pasal tindakan mak dia menyumpah-nyumpah anak tapi bila berjumpa semua act normal macam takde apa berlaku.

Nampak macam pelik, kan?
Tapi sebenarnya tak.

Benda ni tak pelik untuk someone yang dah biasa dengan situasi ni.
Boleh jadi memang dari awal dulu, anak-anak dah biasa dengan persekitaran macam tu.
Dah biasa dengar mak menyumpah-nyumpah agaknya.
Macam orang kampung Mak Aji la, kadang tu cakap menengking-nengking, nak-nak lagi bila lama tak jumpa, alih-alih karang "Hah, naiklah rumah".
So boleh jadi keluarga mertua reader ni dah biasa dengan sumpah-seranah ni.
Sumpah-seranah ni maybe tak selalu mak cakapkan, tapi dia pernah biasakan bercakap macam tu jadi anak-anak dah tak kisah.
Agaknya la.

Tapi bagus anak-anak dia.
Walaupun mak macam tu, anak-anak masih memuliakan mak.
Dorang tak ungkit apa yang berlaku di whatsapp dan anggap macam takde apa yang berlaku.

Perlu ingat, perintah berbuat baik kepada mak bapak tetap berjalan walaupun mak bapak adalah sorang musyrik dan selalu buat syirik.
Islam tetap perintahkan untuk buat baik tanpa ikut ajakan mereka.
Maksudnya, buat baik satu benda lain, taat satu benda lain.
Bukan semua benda yang mak bapak suruh kita kena taat, tapi hormat tetap kena hormat.
Ada beza kat situ.

Walau macamanapun Isam melarang mak bapak menyumpah anak-anak.
Kita sendiri pun dilarang menyumpah diri sendiri sebab tak tau bila waktunya perkataan atau doa yang keluar dari mulut tu dikabulkan.
Kalau sebut baik takpe, dibuatkan masa kita sebut buruk tu lah Dia kabulkan, padahal kita takde niat pun nak cakap macam tu sebenarnya.

Kadang-kadang ada mak bapak yang sesedap anak tekak je keluarkan perkataan "derhaka" kat anak-anak.
Actually dorang tak maksudkan pun, just nak ugut-ugut je katanya.
Kalau ugut guna perkataan "derhaka" gerun sikit bunyiknya, kan.

"Aku sumpah kena panah petir baru tau!"

Sekali depan mata ZAPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP!

Betul-betul anak kena sambar petir depan mata.
Terus meroyan 12 tahun.

Sangat menyedihkan sebenarnya bila perkara macam ni jadi.
Bukan saja kita nampak jahil tapi menampakkan betapa jauhnya kita dari agama bila kita buat something yang membuatkan kita fall into fatal mistake.
Tak payah buat keje macam tu, ya.
Kalau masin mulut tu karang, putih mata.

"Janganlah kamu menyumpah diri kamu, dan jangan pula menyumpah anak-anak kamu dan harta kamu, kamu tidak mengetahui waktunya permintaan (doa) dikabulkan sehingga Allah akan mengabulkan sumpah itu" (HR Muslim).

Maksudnya, ada waktu-waktunya kata-kata akan dikabulkan.
That's why Fatah Amin selalu pesan #doayangbaikbaik #cakapyangbaikbaik *tiberrrrr*.

Sometimes kita cakap "Apa yang bengap sangat kau ni?", itu pun sejenis sumpah jugak.
Lepas tu question apesal anak blaja tak pandai-pandai.
Entah-entah sumpah kita makbul.

Memang kelakuan anak-anak tak always buat kita happy.
Dari 10 benda yang dia buat, mesti ada satu yang buat kita mendidih.
Keadaan akan jadi lebih teruk kalau mak bapak tu sejenis yang pantang di-provoke.
Bertambah-tambah pulak kalau waktu kejadian berlaku, mak bapak psychologically stressed.
Masa ni memang senang nak naik darah kat anak-anak.
Kadang anak tu tak buat apa sangat pun, tersinggung kita sikit je pun dah buat kita merempan.

Walaupun macam tu, kena ingat yang doa mak bapak ni mustajab.
Jangan sampai keluar yang bukan-bukan dari mulut.

Pernah ustaz cerita kisah sorang lelaki yang datang mengadu, rezeki dia dalam perkerjaan tersangkut-sangkut.
Puncanya, dia tak dapat belikan apa yang mak dia nak sebab takde budget.
Disebabkan mak asik mintak (jenis tak paham bahasa gak mak dia ni aku rasa), maka terkeluar dari mulut dia "Mak, patutnya umur-umur mak macam ni jangan pikir nak kumpul harta dunia lagi".
Itu pun masih dalam nada yang sangat lembut.
Bila selidik-selidik, adik dia cakap mak pernah kata "Biar nanti aku sumpah abang kau kena langgar lori".

So far belum kena eksiden yang teruk tapi dia berubah jadi clumsy.
Kejap-kejap langgar barang jatuh timpa kepala sampai berdarah, tetiba jatuh longkang berjahit, tergesel kereta orang, tayar kereta kena toreh.
Macam-macam.
Duit dia keluar macam air untuk bayar ganti rugi and medical treatment.
Dia tanya ustaz if itu salah satu petanda doa mak dia makbul.

Ustaz kata "Boleh jadi ya, boleh jadi tak. Allah lebih tahu".

Maybe masalah yang menimpa dia tu bukan kerana sumpahan tapi kerana dia dah singgung hati mak.

Nampak tak macam ada very thin line kat situ yang susah untuk kita define?

Kita rasa macam kita dah cakap cukup berlembut tapi eiii...ntah lah.
Apa kata kita doa je lah supaya mulut kita sendiri terjaga dari cakap yang buruk-buruk.





Promo free gift tinggal 2 hari je lagi.
Kalau nak beli dengan guna point pun boleh.


posted by aveo757 @ 12:23 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER