walk on wings, tread in air: Ada perkara yang tak boleh diubah dengan dakwah. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Ada perkara yang tak boleh diubah dengan dakwah.
2018-08-29


Aku letakkan gambar ni kat IG.
Memang create confusion sikit sebab, kalau tahun 2000 aku dah bertudung, maka celah mana datang zaman seksi?

Ok, meh aku cerita.
Gambar ni tahun 2000, masa aku kerja di Kementerian Sains, kerja pertama aku selepas habis blaja.
Tapi masa ni blom konvo lagi.
Aku dapat kerja as Research Assistant selepas 2 minggu habis blaja.
Alhamdulillah, tak payah menganggur lama-lama.

Macam yang aku bagitau dalam post Isnin baru-baru ni, dulu aku bertudung tanpa motif yang jelas.
Aku bertudung masa tahun pertama di Unimas.
Motif aku bertudung sangatlah bodoh, tapi pada waktu tu, aku tak nampak jalan lain melainkan pakai tudung.

Aku pakai tudung sebab fedap dengan rambut aku yang lebat dan wavy.
Ini je punca kenapa aku bertudung.

Rambut aku sangat lebat tapi tak lurus menyebabkan rambut aku bertukar jadi menyinga bila kering.
Salah satu cara nak bagi dia tak kembang adalah dengan ikat rambut atau potong pendek.
Menguruskan rambut panjang yang lebat dan beralun ambik banyak masa.
Bila dipotong pendek pulak dia melentik macam pantat itik.
Itu lagi buat aku tension.
Nak taknak, aku kena simpan panjang, tapi mesti ikat selalu, kalau tak dia akan mengembang.

Tahun 1997, rebonding belum in lagi.
Aku pun tak kenal lagi apa itu rebonding.
Kalau kenal pun, takde duit nak pi buat rambut.
Jadi jalan paling senang, aku sarung tudung.
Bila sarung tudung barulah lega.
Nak siap pun cepat, kalau tak, setengah jam dok men-settle-kan rambut yang tak settle-settle.

Aku hanya pakai tudung di kolej.
Balik bercuti, tudung pun terbang.

Bila aku dapat kerja ni Kementerian Sains, plan untuk tanggalkan tudung terbantut sebab aku ingatkan semua yang kerja dengan kerajaan mesti pakai tudung, jadi aku teruskan pakai.
Walaupun sebahagian besar waktu aku terpaksa bertudung, tetap tak menjadikan aku berkeinginan untuk bertudung dengan serius.
Pulak tu, En Wan (masa tu masih tunang), tak suka aku bertudung.
Sebab masa awal-awal dia terima gambar aku, aku bagi gambar yang tak bertudung.
Jadi dia lagi suka aku tak bertudung dari bertudung.
Aku plan, lepas aku kawen, aku taknak pakai tudung dah.

Lepas aku kawen, laki aku tak kasi aku pakai tudung, aku tak pakai.
Apa yang aku pakai from top to toe, semua En Wan yang approve-kan.
Kalau dia tak approve, aku takkan beli.
Kadang tu, apa yang dia pilihkan aku tak berkenan, tapi sebab cantik kat mata dia, aku pakai.
Walaupun apa yang aku pakai lagi banyak tunjuk kulit dari tunjuk kain, tapi semuanya dah dapat kelulusan suami.
That's why aku pekakkan telinga bila haters kecam penampilan aku yang daring.
Bagi aku, as long as laki aku ok, then I'm ok.

Eh, penat pulak rasanya nak explain benda yang sama banyak kali 😂😂.




Ni salah satu gambar lama, taken candid by En Wan dengan beg susu Redza kat sebelah.
Ini kira sopan lagi ni sebab waktu ni aku keluar berjalan dengan mak mertua dan ipar duai.
Waktu ni aku rasa pakaian aku cukup sopan sebab seluar aku bawah dari lutut.
Kalau pi opis, selalunya atas dari lutut, jadi ni dikira masih sopan.

To cut story short, zaman aku 'menyeksi' tu bukan kerana sengaja nak seksi, tapi pada waktu tu aku tak nampak kat mana salahnya aku berpakaian macam tu sebab aku tak kacau life orang.
Dalam kata yang lebih mudah - jahil.
Disebabkan berpakaian tak cukup kain tu dah jadi pakaian harian, jadi bila aku post gambar-gambar di blog, ramai yang terkejut dengan ke-daring-an aku.
Ramai yang question apesal aku daring sangat sedangkan aku tak faham celah mana yang aku daring sebab itu adalah pakaian harian aku.
Dulu, those yang rapat dengan aku baik friends atau ofismate semuanya berpakaian macam tu, jadi itu dah jadi satu pemandangan biasa dalam kelompok aku.
That's why aku tak nampak apa yang salahnya.



2007, masa team-building.
Zaman di mana aku tak rasa bersalah keluar in public pakai baju with no seluar [of course la pakai spender].
Orang kata ni daring level neraka.

Masa aku post gamba aku pakai swimming suit (one-piece), ramai yang kecam.
Still, masa tu aku tak faham apesal aku kena kecam.
Apa bukannya pakai one-piece pi kenduri arwah.
Aku pakai one-piece di tempat yang betul, kat beach, kat pool.
Cara aku berpikir dulu berdasarkan hukum lojik akal, bukan hukum Allah.

Disebabkan aku tak jumpa punca kenapa orang kecam cara aku berpakaian sedangkan ofismate, frens and family pun tak cakap apa-apa, jadi aku teruskan je dengan cara macam tu sampailah tahun 2011.
Kerana aku yakin, aku tak buat jahat pun. Aku baik hati walau tayang cleavage. Gitu.

Tapi aku salah.

Setan tu, kalau tak boleh jadikan kita jahat, dia akan jadikan kita malas.
Malas solat.
Malas baca Quran.
Malas kerja.
Malas TUTUP AURAT.

Aku tak pernah malas nak ulang cerita pasal transformation, cuma disebabkan aku pernah cerita sebelum ni, so boleh KLIK SINI JE.

Apa yang aku boleh katakan, setiap manusia ada cerita masing-masing.
Setiap manusia ada pengalaman hidup yang berbeza.
Setiap orang yang baik ada masa silam yang buruk.
Dan setiap orang yang buruk ada masa depan yang lebih baik.
Maka, jangan lihat seseorang dari masa lampaunya.
Tapi lihatlah seseorang dari masa sekarangnya dan macamana dia berjuang untuk berubah menjadi lebih baik lagi.

Boleh jadi juga disebabkan pernah menjadi kelompok yang jahil, menjadikan aku lebih 'tolerate' dalam menyampaikan pesan-pesan Allah.
Bukan mengambil mudah hukum Allah, tapi berdasarkan pengalaman sendiri, nak mengajak orang berubah bukan semua keadaan perlu bersuara lantang.

Tak ada manusia yang sempurna, jadi jangan merasa diri kita dah baik.
Percayalah, ketika kita merasa kita dah baik, itu petanda awal kita bakal jadi jahat.
Kalau nampak ada orang lain lebih buruk dari kita, doakan, bukan menerakakan dia.

Ramai daripada mereka yang berubah jadi baik, belajar dari kesilapan, belajar dari masa lalu.
Someone who has a dark past will turn into a much better person and will even turn out to be a good person more than those who don't have a dark past.
Selalunya begitulah.
So, jangan pandang remeh hanya kerana dia ada dark past kerana dia juga ada future if he/she is aware of his/her mistakes.

Kalau kita ikhlas nak someone berubah, tolonglah jangan gunakan kata-kata kecaman atau kutuk-mengutuk.
Takkan ada efek pada orang yang kita kutuk tu, makin menjadikan dia keras hati macam aku dulu.
Mengajak orang berubah tanpa berdoa adalah satu bentuk kesombongan.
Sebab bukan kita yang bagi hidayah, melainkan Allah.
Jadi, setiap kali mengajak, sertakan dengan doa.
Kerana ada perkara yang tak boleh diubah dengan dakwah tapi boleh diubah dengan doa.





Hari ni genap 2 tahun anniversary Cleansing Gel.
So, apa lagi?
Celebration ni 2 hari je.

posted by aveo757 @ 10:01 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER