walk on wings, tread in air: Gaji minimum <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Gaji minimum
2018-05-26

Usaha untuk letakkan minimum wage ni bagus tapi tak bagi apa-apa benefit to society pun.
As a business owner, apa yang aku nampak, setiap kali minimum wage meningkat, akan bertambahlah bilangan penganggur dalam negara.

Ini fakta, bukan auta.

Kerana fresh grad lack of skills.
Dan majikan selalunya takde masa nak provide training.
Kalau gaji dah tinggi, experience pun ada, better ambik yang ada skill ni je.

Macam company aku, once aku ambil pekerja, aku tak provide training.
Kau masuk hari ni, hari ni jugak aku bagi task, kau buat.

Kalau budak graphic, aku terus bagi kerja buat design.

Kalau clerical, aku ajar cara guna software saja, tu pun hands on.
Aku ajar sambil kau terus buat jam-jam tu jugak.

Kalau operation, hari ni kau masuk, hari jugak kau kena buat packing, kira inventory, and susun stock.

Aku tak provide training and teori apetah lagi minggu perkenalan.
Oh sorry, tak sempat. Banyak lagi benda nak kejar.

Nak minimum wage?

Boleh.

Tapi mesti ada give and take kat sini.
Employer dah bagi gaji tinggi (min wage), so employee kena bersedia untuk terima task.
Jangan nanti hari ketiga je dah mengeluh penat lah, kena stay back lah, tak sempat nak check FB lah.
Lepas tu menganjing employer kat internet.

Pandai kalau bab bercakap tentang gaji minimum.
Kerja dengan gaji rendah umpama jadi hamba katanya.
Kita kata seseorang perlu dibayar certain wage.
Tapi bukan ke kita juga ada hak untuk pilih kerja?

Kita semua ada hak untuk dapatkan gaji yang setimpal dengan kerja kita, at the same time majikan juga ada hak to give however much they want in exchange. Get it?

Meningkatkan gaji minimum, hanya membawa kepada kos sara hidup yang lebih tinggi.
Yang miskin akan kekal miskin, sila-silap fresh grad pun jadi miskin.
Bila majikan diminta untuk menaikkan gaji minimum, ini menyebabkan harga barang dan perkhidmatan meningkat sebab company kena cover kenaikan gaji pekerja mereka.
So katakan gaji kita dulu RM30/day dapat beli nasik berlauk ikan 3 untuk kali makan.
Bila gaji naik ke RM50/day, boleh jadi kita tetap hanya boleh beli nasik lauk ikan 3 kali makan.
Tak berubah.
Sebab apa?
Sebab tokey restoran tu pun akan naikkan harga lauk-pauk untuk cover kos kenaikan gaji pekerja dia.
Jadi, your purchasing power is not going up.
Your REAL wage is still the same.
Dan secara efektifnya kita dah menjadikan kehidupan kita lebih mahal.

Without minimum wage, at least fresh grad atau pekerja yang takde kemahiran tertentu masih ada peluang untuk buat duit.
Something is better than nothing lah kan.
Kalau nak lebih, then kena kerja lebih (overtime maybe), atau negotiate better pay bila dah setahun berkerja.
Kalau after a year bekerja, company tak menaikkan gaji seperti yang kita harapkan (naik RM20 je), then go find another job.
Masa tu maybe lebih senang untuk kita dapatkan kerja sebab dah ada pengalaman setahun bekerja.

The thing is, takde siapa kata "Kena beli ikan minimum 3kg baru boleh dapat harga RM6/kg."
Atau "Kena beli beras minimum 10kg baru boleh dapat harga RM2/kg".

No one forcing minimum purchases so why is there a minimum wage?

Aku tak nampak kat mana kaitannya ekonomi berkembang seiring dengan kenaikan minimum wage.
Yang aku nampak inflasi akan go out of control dan banyak orang semakin hilang pekerjaan.
Robot and machines akan start do all the work.
Pekerja asing akan semakin melambak sebab these laws tak apply to them.
Akan lebih banyak produk Made in China, Made in Bangladesh, Made in Vietnam lepas ni.

Perlaksanaan gaji minimum ni ada baik dan buruknya, tergantung pada individu.
Dapat kat orang yang bersedia untuk kerja kuat, kerja lebih masa, kerja dalam pressure, berbaloi lah.
Dapat kat pekerja yang masuk opis bukak FB, layan IG, layan YT, kerja tak up to expectation, asik nak kena betulkan errors manjang, tapi nak gaji RM2K starting, memang masaklah majikan.

Bagi aku, company mesti bayar gaji pekerja sesuai dengan kerjanya.
Sebab ada pekerja yang datang kerja cuma nak tunjuk dia datang kerja je tapi kerjanya hampeh.
Kerja mesti dinilai berdasarkan perfomance.
Bayar lebih bila untung lebih, bayar kurang bila untung kurang.
Atau bayar lebih jika kerja bagus, dan bayar kurang jika kerja sambil lewa.

Dan majikan perlu kekalkan pekerja yang bagus dengan cara menaikkan gaji manakala yang mengabihkan boreh tu, lepaskan je lah.
We are doing bisnes here, bukan buat charity.
Takde masa nak simpati, atau nak kesian-kesian dah nak raya kena buang kerja, bla bla bla bla.
Kalau dia sayangkan kerja dia, dia kena kerja betul-betul.
That's the way we work.

Kau ingat jadi majikan ni kaya nau?
Orang tak tau kadang-kadang majikan telan airliur semata-mata nak pastikan semua pekerja dapat gaji on time.
So jangan nak play victim.




Ni nama je minimum pembelian mesti RM50, padahal semua produk pun harga lebih dari RM50.
Maknanya semua layak dapat keychain ni.
Takde due date untuk promosi ni.
Promosi habis bila gift habis. Itu je kekdahnya.



posted by aveo757 @ 10:46 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER