walk on wings, tread in air: Berbaik-baik dengan ex. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Berbaik-baik dengan ex.
2018-05-27

Tadi pagi aku up STATUS NI kat FB.

"Sesungguhnya rahmat Allah amat dekat kepada orang-orang yang berbuat baik." (Al-A'raf 56).

Dalam ertikata yang lain, tak sempurna iman seseorang jika dia tidak menyambung silaturrahim dengan orang yang menyakitinya.
Maknanya puncak keimanan adalah bila membalas kejahatan dengan kebaikan.

Sebenarnya memaafkan tak susah.
Yang susah adalah melawan ego.

Tapi persoalannya sekarang, patut ke kita sambung silaturrahim dengan exbf/exgf?

Jawabnya, TAK PAYAH.

Yang dah habis tu biar habis.
Jangan kau sengaja kelebet FB/IG dia untuk check life dia sekarang pastu gatal tangan pi like post-post dia.
Kalau tak ada keperluan, tak payah.
Apetah lagi sengaja whatsapp untuk tanya khabar. Tak payah.

Walaupun niat kita hanya nak bersilaturrahim, tapi niat baik kita tu sebenarnya ditunggangi oleh setan.
Setan nak munculkan balik fitnah dalam hidup kita.
Boleh jadi nanti akan muncul balik perasaan-perasaan yang tak sepatutnya kita rasa towards ex kita.
Dan yang paling teruk, takut nanti akan berlaku konflik dalam rumahtangga kita.

Rasulullah saw membenarkan kita menipu dalam bab ni tau.
Pada hakikatnya menipu tu haram.
Tapi menipu dibenarkan dalam 3 hal.

Yang pertama, menipu dalam perang (taktik/strategi).
Taktik semasa berperang mana boleh jujur.

Yang kedua, semasa meleraikan pergaduhan.
Contoh, kalau ada orang yang bergaduh sampai keluar pisau parang kapak bagai.
Orang A lalu depan kita "Ada nampak tak orang B lalu sini?"
Kita jawab "Takde".
Menipu yang macam ni boleh untuk mengelakkan pembunuhan berlaku.

Yang ketiga, seorang suami/isteri menipu to each other tentang masa lampaunya dengan niat untuk melupakan.
Jangan jujur dengan masa lampau kalau ia boleh menyakitkan hati suami/isteri.
Tapi dengan syarat kita menipu kerana nak melupakan, bukan kerana nak sorok-sorok supaya boleh start again dengan ex bila-bila ada peluang.

Just imagine.
Kalau berkata jujur tentang ex kita pada suami/isteri saja dah tak boleh, apetah lagi bersilaturrahim dengan ex.
Nak bersilaturrahim, ramai lagi orang yang kita boleh silaturrahim.
Dengan ex tak payah.
Semoga ushaa kita untuk menjauhi ex menjadi modal untuk Allah ampunkan dosa-dosa kita yang lalu.
Fokus je silaturrahim kita dengan orang yang ikhlas mengambil kita secara sah dengan nama Allah.

Selalunya manusia gitulah.
Yang ada dibuat bodoh.
Yang tak ada tu lah yang diingat-ingat.
Yang tak ada tu lah diharap-harap.
Belum tentu yang tak ada tu bila diberikan pada kita akan menjadi kebaikan untuk kita.
Belum tentu.

Yang penting, jangan membanding-bandingkan.
Kalau kita asyik membandingkan dengan masa lampau, kita akan jauh dari rasa syukur.
Dan kalau kita tak mampu bersyukur dengan masa sekarang, kita akan jauh dari rasa bahagia.

Apa yang boleh kita buang, kita buang.
Contact number dia, barang pemberian dia, gambar-gambar dia, surat-surat cinta, unfollow dari media sosial, etc.
Semoga Allah nilaikan ini sebagai ibadah atas usaha kita menjauhi fitnah.

And please, jangan berharap one day akan terserempak balik dengan dia.
Bukan apa, bila kita start berharap, dalam secara tak sedar kita berusaha mencari peluang untuk berjumpa.
Nanti mulalah kita nak singgah makan kat tempat kita selalu makan dengan dia dulu.
Mulalah kita nak lepak kat tempat kita selalu datang berjumpa dia dulu.
Last-last betul terserempak.
Mulalah bunga-bunga cinta bebas di angkasa raya.

Kalau dia ajak jumpa, cuba ingat balik apa punca korang break.
Selalunya, kalau kedua-dua ni bersama semula, akan lebih banyak bertekak sebab masing-masing ego dan saling mengungkit masa lalu dan saling banding-membandingkan dengan pasangan halal kat rumah tu.

Tapi yang tu warning untuk those yang dah kawen.
Kalau yang masih single, salah tak kalau nak berbaik-baik dengan ex?

Boleh.

Tapi jangan kali ni biar cerdik sikit, jangan jadi bodoh.
Bukan apa, manusia bila start bercinta kadang-kadang jadi bodoh.

Pasangan yang baik adalah pasangan yang complete each other.
Tak perlu jadi pasangan yang mempunya karakter yang sama.
Asalkan kelebihan dan kekurangan tu saling melengkapi, itulah namanya pasangan yang baik.
Selagi kita rasa selesa, itu dah petanda baik.

The good side of re-relationships dengan ex adalah kita dah kenal perangai masing-masing.
Tapi dah tentu ada benda yang buatkan kita break dengan dia dulu.
Jadi, sebelum kita re-establish relationship kita dengan ex, please consider point-point yang membuatkan korang berpisah dulu.

Contoh, kalau punca berpisah kerana dia ada orang ketiga, kali ni make sure you are the only one for him/her.

Kalau punca kita berpisah adalah kerana financial, pastikan kali ini tak berlaku lagi.
Bukan apa, dah tentu kita taknak dia datang balik kat kita kerana ada niat tertentu.
For that, sebelum kita establish-kan hubungan ni untuk kali yang kedua, we must be selective.
Kenalpasti dulu apa puncanya dia nak kita balik.
Bukan taknak husnuzon, tapi sebab kita dah pernah bersama dia, jadi kita kena berhati-hati.
Jangan jadi bodoh 2 kali.

Kadang-kadang kita ni tak sedar-sedar.
Dulu masa bercouple dengan dia, hidup kita sengsara dia buat.
Asyik bertekak, menangis, bertekak, menangis.
Tapi bila dia datang merayu, kita terima semula.
Dengan harapan things change, malangnya tak.

Cubalah, once dah break tu, beri peluang orang lain pulak kenal kita.
Dari situ baru boleh buat perbandingan.
Kalau putus hanya untuk menunggu orang yang sama datang balik pada kita, baik takyah putus dari awal.
Mengada-ngada namanya.




"Kak Di asik keluar bawal je, shawl takde ke?"

Ada ni ha.
Memang dah standby nak release ESOK.

posted by aveo757 @ 5:45 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER