walk on wings, tread in air: Berjaya! <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Berjaya!
2018-05-23


Gambar belah kiri tu bukan gambar yang di-stretch-kan.
Bukan juga gambar lepas bersalin (sebab lepas bersalin aku masih free hair).

Berat sebelum puasa hari tu 51.3kg (kalau tak salah).
Selepas seminggu puasa berat baru turun 1kg.
Walaupun aku mentekedarah macam nak rak (siapa follow IG aku tau la camne lauk aku berbuka), alhamdulillah berat tak banyak naik.
Dan aku bukan sejenis yang exercise beria-ia.
Cuma buat sit ups 100 times everyday je. Sit ups 100 kali ni tak lama ya, 10 minit je.
Walaupun 10 minit je, tu pun semenjak puasa ni dah tak buat sebab aku rasa isyak + terawikh + witir = 100 sit ups (kahkahkah).

Masa bila berat badan aku cecah 61kg?

Last year, tak ingat bulan berapa.
Aku saja naikkan berat badan aku sebab nak try effect makan 6 biji GC Plus.
Sebab aku belum pernah makan 6 biji sekaligus.
GC Plus ni, kalau overweight makan 4 kapsul.
Kalau obese, makan 6 kapsul.
Jadi, aku perlu tau sejauh mana keberkesanannya makan 6 biji ni dan apa efek yang aku bakal dapat kalau makan sampai 6 biji.
Bukan apa, senang sikit aku nak explain kat staff-staff aku kalau ada customer tanya.

Walaupun berat badan aku tak mencecah obese, tapi body fat aku 34% tu adalah body fat obese.
So aku nak try apa effectnya makan 6 kapsul.

Apa yang aku boleh cakap, masa berat badan aku 61kg, aku mudah mengah.
Bila mengah, senang nak jadi malas.
Bontot macam ada pemberat.
Once dah duduk, malas nak bangun.
Bila dah gemuk, selera makin lama makin bertambah.
Padahal baru lepas makan, tapi masih nak mencari jajan untuk kunyah-kunyah.
Biasa la tu kan, bila size perut dah besar sikit, makin banyak la ruang kosong.
That's why sentiasa nak makan sebab ruang-ruang kosong tu tak diisi lagi.

Yang paling menyampah sekali bila duduk tahiyat akhir.
Boleh terasa berlipat-lipat kulit kat pinggang belah kanan.
Bila berdiri nak solat, boleh terasa betis kanan bersentuh betis kiri.
Betis ok, betis!
Bukan peha,
Kalau peha tu biasa kita dengar, tapi ni betis.
Selama ni aku solat, time berdiri tu tak pernah betis aku bersentuh each other.
Bila dah jadi macam ni mulalah stress everytime nak solat.
Rasa nak marah je.
Nak marah kat sape tak tau.
Just imagine tengah solat tapi nak marah, setan jenis apa tu agak-agak?
Kepala dok mikit pasal lemak terlebih kat pinggang. Setan lemak agaknya.

Letih dan berat badan memang saling berkait.
Sebab, bila badan jadi berat, maknanya kita kena kerja lebih untuk buat pergerakan walaupun simple movements like naik tangga atau berdiri lama.
That's why orang yang badan besar tak larat nak solat lama-lama.
Sebab berdiri lama je pun dah jadi penat.
Bayangkan nak terawikh lama-lama camana.
Masa ni aku dah terpikir takleh jadi camni.
Kalau dah mengah and penat like this, mesti nanti aku sentiasa buat alasan untuk tak terawikh bulan puasa nanti.

Aku start makan balik GC Plus beberapa bulan lepas, 6 kapsul sekali ambik.
Alhamdulillah, takde apa-apa efek negatif pada badan.
Lebih kurang 3-4 minggu macam tu, body fat aku turun ke 32%.
Jenuh jugak nak turun lemak ni.
Sebulan baru turun 2%.
Lepas body fat cecah 31%, baru aku ambil 4 kapsul macam biasa.
Now, kembali ke berat badan ideal.

Jangan biarkan badan kita cecah overweight.
Sebab nak turunkan lemak bukan senang.
Turunkan berat badan memang simple, seminggu maybe dah lose 5kg, tapi boleh jadi itu berat air saja, sedangkan lemak masih belum berkurang.
Nak tau lemak kau berkurang atau tak, ukurlah pinggang.

Aku tak bercadang nak turun 45kg sebab body fat aku dah cecah ideal body fat for women.
Ok la kan, dah dalam range ideal ko nak apa lagi, ye tak?
Range ideal/healthy body fat untuk perempuan from 25%-31%.
So kalau body fat korang range 30% pun kira ok lagi.

Yang penting BODY FAT ya, bukan berat pada penimbang tu.
Ada orang, berat pada penimbang tak menunjukkan dia over weight tapi dia punya body fat 32%.
Pinggang kerengga tapi peha besar.
Badan sekeping tapi perut buncit.
Itu bermakna, lemak dalam badan banyak tapi otot mengecut.

Kalau ada penimbang yang boleh check body fat, lagi bagus.
Tapi kalau takde pun takpe, just ukur pinggang.

Untuk someone yang malas bersenam macam aku ni, berat 50.3kg dah ok dah.
Habis tu, dah kau malas jogging tapi berangan nak berat 45kg. Lempang mau?




Hari ni dan sehingga gift ni habis, setiap pembelian RM50 ke atas, dapat free keychain Mr GC Plus.
Maknanya semua produk pun layak, kecuali Makeup Remover size kecil sebab yang tu harga dia cuma RM39. 



posted by aveo757 @ 10:58 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER