walk on wings, tread in air: Nak jadi Abu Jahal ke? <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Nak jadi Abu Jahal ke?
2018-02-25


Tadi selak-selak FB memories, nampak gambar ni.
Gambar masa wedding adik Tasha Shila. Masa ni aku tak pegi. Pak Aji ngan Mak Aji je pegi.
Pak Aji dah jatuh wajib pegi la sebab tu sedara-mara dia. Geng-geng Jawa Johor berkumpul sana.

Ada sorang follower aku komen "Tasha pakai macam tu ke gi wedding adik dia?"

Bukan soalan tu yang aku nak bincangkan tapi penilaian manusia.
If people could see inner beauty dah tentu penampilan kita orang tak heran.
But since we live in a physical world, jadi kita selalu jadikan penampilan seseorang sebagai sandaran.
Actually menilai manusia dari segi penampilan tu tak salah, tapi bila kita percaya dengan apa yang kita sendiri nilaikan, itu yang salah.

Bila aku tengok gaya Tasha ni, aku boleh relate dengan macamana orang anggap aku dulu.
Dulu aku tak rasa apa-apa pun pakai baju see thru pi wedding.
Asalkan baju tu baju kurung, aku yakin aku pakai sesuai dengan majlis.
See thru tak see thru hanyalah fesyen, yang penting aku hormat majlis pakai baju kurung.
Boleh paham tak agak-agak pemahaman aku dulu macamana?

Kalau jemputan ke open house atau akikah, aku akan pakai baju kurung.
Sebab pemahaman aku, kenduri-kenduri macam ni mesti pakai baju kurung.
Kalau see thru pun takpe, janji kurung.

Masa tu aku tak rasa pun pakaian aku menjolok mata sebab aku rasa aku masih 'menutup aurat' sebab tak mendedahkan tetek dan tak nampak cleavage.
Kalau pun baju tu adalah sejenis baju kurung yang berlubang kat lengan macam baju Tasha ni, aku tak rasa pun itu sexy pun sebab bahagian dada aku cover. Haaaa..gitu konsepnya.

Samalah macam orang pakai kebaya with kain belah depan sampai ke lutut.
Walaupun ada yang anggap seksi, tapi pada aku, itu adalah kebaya dan kebaya sesuai di bawa ke wedding. Aku tak fokus pakai belah kain, aku fokus pada konsep baju tu je.

Dulu, aku punya pemahaman tentang pakaian macam ni :

1. kalau pakai swimming suit kat pool takde yang pelik sebab memang itu pakaian yang sesuai. Sexy ke tak aku tak penah pikir. Yang aku tau aku pakai pakaian yang betul.

2. kalau pakai swimming suit masuk mall baru pelik sebab kejadahnya kau pakai swimming suit pi window shopping?

3. kalau pakai kenduri doa selamat mesti pakai selendang ataupun tudung sebab nak baca Yassin.

4. pakai skirt pendek pi opis takpe, sebab itu ofis attire.

5. kalau dalam opis bukak coat dan hanya pakai tube pun takpe, sebab ofismates are 'family'.

6. kalau balik Tganu jangan pakai baju see thru, jangan pakai sleeveless dan jangan pakai skirt pendek sebab kat sana takde orang pakai macam aku pakai so kena hormat tempat orang.

Aku punya pemahaman tentang pakaian tu banyak ikut hukum lojik bukan hukum Tuhan sebab aku jahil.
Tapi malangnya orang menilaikan aku sebagai jahat, bukan jahil.
Dan disebabkan pakaian aku, aku dihukum masuk neraka awal-awal lagi oleh manusia.

Masa tu orang sok sek sok sek "Laki dia tak marah ke bini pakai macam tu?"

Little that people know, bukan saja sebelum bersiap aku akan tanya En Wan "Ok tak pakai macam ni?", malah semua baju-baju yang aku beli mesti dapat approval En Wan dulu.
So secara teknikalnya, baju-baju aku semua dipilih oleh En Wan.
Pemahaman aku dulu, I obey my husband and that's noble. Kenapa kau pulak nak bising-bising?

Masa tu aku serious tak faham apesal orang nak kecam cara aku berpakaian?
Aku pakai swimming suit pun kat beach, bukan kat pasar malam.
Aku pakai baju kebaya kain belah pun kat kenduri kawen, bukan kat pub.
Aku pakai skirt pendek pun ke opis, bukan ke masjid.
Aku tak faham kat mana silap aku dan yang paling best, ramai tukang hentam dengan ayat-ayat agama dengan hukum segala bagai tapi takde sorang yang benar-benar ikhlas nak betulkan aku.

Aku always mintak please guide aku, dekatkan aku dengan orang-orang yang akan buatkan semakin dengan pada Dia.
Sebab aku jahil, aku tak tak tau yang mana satu betul.
Masa tu hanya obey suami. Apa En Wan suruh, aku buat. Apa En Wan nak aku pakai, aku ikut.
Jadi, kalau itu juga masih salah, tolong tunjuk aku jalan keluar yang betul.
Always aku mintak itu dalam doa aku.
Syukurlah, Allah makbulkan permintaan aku.

That's why aku menyampah tengok orang yang komen :

"Ya Allah, makin balik Mekah, makin teruk baju!".

"Awak tu dah Hajah, tudung makin singkat nampak?"

"Kesiannya laki kau dayus bini pakai macam ni. Tak cium bau syurga tau tak orang dayus!"

"Tak kesian ke bapak kau masuk neraka esok sebab kau pakai dedah-dedah macam ni?"

"Oi tak rasa malu ke pakai macam tu?"

Is that a nasihat?
Is that a teguran?

Tak.

Semua tu sebenarnya nak maki tapi gunakan ayat-ayat agama supaya nampak macam baik sikit.

Kamon, kalau orang tu tahu, dia takkan buat.
Tapi dia tak tahu.
Ilmu dia kurang.
Ilmu kau tinggi.
Tapi kalau betul ilmu kau tinggi, mesti kau tau cara paling berhemah untuk tegur, kan?
Malangnya cara kau tegur tak sesuai, jadi kau pun 2x5 je nampaknya.

Bagi aku orang-orang yang tegur macam ni adalah orang yang jahat.
Sebab dia menggunakan kebaikan yang sedikit pada diri dia untuk membuatkan orang lain nampak sangat jahat.

Umpama Aku Talib dan Abu Jahal.
Tau tak apa beza Aku Talib dan Abu Jahal?
Dua-dua sama-sama jahil.
Bezanya, Aku Talib jahil sahaja, tak jahat.
Tapi Abu Jahal jahil dan jahat.
Orang yang jahil, belum tentu jahat.
Tapi orang yang jahat, pasti jahil.
Kerana kalau dia baik, dia tau apa pendekatan yang terbaik untuk mengajak orang jahil ke jalan yang betul.


posted by aveo757 @ 10:16 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER