walk on wings, tread in air: Cerminkan peribadi, bukan cerminkan muka. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Cerminkan peribadi, bukan cerminkan muka.
2018-02-25

"Saya nak cari perempuan yang sempurna untuk dijadikan isteri"

Nak sempurna yang macamana agak-agak tu.
Macam Khadijah?
Macam Aishah?
Macam Fatimah?

Khadijah.
Lemah lembut, keibuan, baik, kaya, tak sombong, memperjuangkan Islam.
Tapi 15 tahun lebih tua dari Rasulullah dan dia janda kerana pernah kawen dua kali sebelum kawen dengan Rasulullah.

Yakin boleh terima wanita tua 15 tahun untuk jadi isteri?

Aishah.
Cantik, aktif, bijak, ingatan bagus (hafal 40K hadis), sporty (boleh ajak main kejar-kejar), romantik (lepak dengan Rasulullah pipi berlaga pipi).
Tapi kuat cemburu. Kalau mengamuk sampai pecahkan pinggan. Pecahkan pinggan depan tetamu pulak tu.

Boleh sesabar Rasulullah dapat isteri yang baling pinggan depan tetamu?

Ke nak macam Fatimah?
Ali balik lambat, dia taknak bukak pintu. Ali tidur kat luar atas tanah sampai berdebu satu badan.

Sanggup sesekali kena tidur luar rumah?

Baik yang lelaki, baik yang perempuan.
Kalau sebut soleh/solehah je terus terbayang yang baik-baik.
Apa ingat orang yang soleh/solehah ni maksum ke tak ada rasa marah lansung ke.
Marah tu semua orang ada, yang beza cuma cara mengendalikan marah je.

Same goes to perempuan yang kalau ditanya tentang suami idaman, "Saya nak suami yang beriman".
Tapi bila ada ustaz-ustaz yang kawen lebih dari sorang, masing-masing mengata.
"Pelik kan ustaz-ustaz ni cakap pasal agama kemain lagi tapi tak reti kawal nafsu sendiri".

Jawapan tentang jodoh ni ada macam-macam bergantung pada siapa kita tanya.

Kalau tanya tentang jodoh pada orang yang masih single, jawapan dia spesis taknak kalah punya. Yang best-best je.
Yang lelaki, nak cari isteri cantik, sopan, solehah, taat, menghormati suami.
Yang perempuan nak cari yang beriman, yang rajin, yang sedap mata memandang, yang tak kedekut, yang loving, setia.
Nak perfect 10 kalau boleh.

Kalau tanya pasal jodoh kat orang yang dah ada bf/gf, dah tentu ciri-ciri yang dia sebut tu adalah ciri-ciri couple masing-masing la.
Of cos la kan, kalau tak, takkan dia pilih otang tu jadi bg/gf dia, ye tak?

Kalau tanya pasal jodoh kat orang yang baru broke up, atau baru bercerai, dia akan point out ciri-ciri yang dia tak mahu yang ada pada ex dia dulu.

"Tak cantik pun tak apa, asalkan mulut tak macam longkang".
Tu maknanya ex dia cun lah tu.

Tak pun "Tak keje besar pun takpe, asalkan rajin kerja".
Tu maknanya ex-husband dia pemalas la tu.

Masing-masing ada persepsi dan defnisi sendiri tentang jodoh.
Ada yang optimis.
Ada yang subjektif dalam memberi penilaian.
Ada yang pesimis.
Ada yang simple-simple je.
Semua depends on pengalaman lepas, current situation dan ilmu tentang jodoh.

Jodoh tu Allah ciptakan ada hubungan jiwa.
Allah yang tentukan jodoh, tapi Allah bagi kita clue tentang jodoh.
Salah satunya adalah perasaan.

Perasaan tak pernah menipu sebab perasaan tu Allah juga yang bagi.
Kita akan dapat sesuai dengan apa yang kita nak.
Kalau perasaan kita tu lebih sukakan wajah cantik, insyallah kita akan dapat yang cantik.
Kalau perasaan kita tu sukakan lelaki yang kerja besar, insyallah kita akan dapat itu.
Kerana apa yang kita rasa, akan dihantar ke otak.
Otak kita akan hantar mesej pada bahagian badan lain untuk bertindak.
Sebab itulah kalau kriteria yang kita utamakan adalah kecantikan, mata kita akan cenderung untuk 'scan' yang cantik-cantik.
Kalau kriteria utama kita nak cari yang beriman, dah tentu pandangan kita akan terarah pada ciri-ciri yang memenuhi kriteria tadi.
Jadi, kalau setelah berkahwin baru nak soalkan apesal bini aku malas solat, apesal laki aku culas bayar nafkah - tanya diri kita. Dulu, masa cari calon pasangan, apa sebenarnya kriteria yang kita cari dalam diri bakal suami/isteri.
Jawablah pada diri sendiri dengan jujur.

Clue kedua Allah bagi adalah An-Nur ayat 26.

"Wanita-wanita yang tidak baik untuk laki-laki yang tidak baik, dan laki-laki yang tidak baik adalah untuk wanita yang tidak baik pula. Wanita yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk wanita yang baik".

Ayat ni sebenarnya untuk Aishah.
Tapi Allah clue ni untuk kita buat preparation.

Maksudnya, kalau setelah 5 tahun kahwin baru kita nak bangkitkan apesal laki aku macam ni, apesal isteri aku macam tu - refer balik ayat tu. Kerana jodoh adalah cerminan diri.
Ayat tu bukan untuk kita guna menilaikan orang lain ya, tapi diri sendiri.
That's why ustaz aku pernah pesan, kalau ada apa yang kita tak puas hati pada suami/isteri, kita kena buat solat taubat. Kerana pasti ada yang salah pada kita.

"Tapi saya solat, saya beramal"

Siapa kata 'salah' tu adalah pada ibadah?
'Salah' tu boleh jadi pada akhlak kita.

Hubungan kita dengan manusia ada salah.
Boleh jadi keikhlasan kita dalam melakukan sesuatu dah tersasar.
Boleh jadi juga niat beribadah tu sendiri dah jauh menyimpang.
Kadang-kadang kita bagi hamper pada client pun niat dah salah.
Kadang-kadang kita buat status yang pelik-pelik katanya nak bagi kesedaran umum walhal niat sebenar nak jadikan viral, nak naikkan rating. Pun namanya salah.

Jodoh adalah cerminan diri, bukan cerminan wajah.
Kalau kita soleh dan dapat pulak isteri solehah, itu bukan balasan disebabkan kesolehan kita ya.
Itu cuma ujian level seterusnya saja, jadi jangan confuse.
Kerana balasan atas kesolehan kita di dunia, nanti kat syurga collect. Bukan collect kat dunia.
Kat dunia ni apa yang kita dapat, baik ujian, baik nikmat, semuanya masih lagi namanya ujian.

Dalam dunia ni tak ada pasangan yang sempurna untuk membalas kesolehahan kita.
Kalau kita baik dan dapat suami pun baik, itu hanya effect saja. Bukan kerana kita baik maka Allah bagi pasangan pun yang baik.
Sebab secara lojiknya, kalau kita baik, yang datang pada kita pun yang baik-baik. Jarang ada orang jahat nak berkawan dengan orang baik-baik.
Yang pasti jodoh kita tu tak jauh mana dengan peribadi kita.
Jangan expect psangan yang sempurna, sebab manusia takkan pernah sempurna termasuk lah kita.


posted by aveo757 @ 4:40 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER