walk on wings, tread in air: Mengenali spesis man-with-no-eggs (MaWiNoE) <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Mengenali spesis man-with-no-eggs (MaWiNoE)
2018-02-13

Putus cinta.
Memang sakit.
Tapi kalau aku yang tinggalkan dia, namanya puas. Bukan sakit.

Tapi sebenarnya jauh lebih sakit kalau kau bercinta tapi macam tak bercinta.
Dia ada, tapi macam takde.
Dia boifren kau, tapi tak macam boifren.
No news is good news katanya.

Sometimes bila kita nakkan seseorang so badly, kita tend to ignore all the signs yang muncul depan mata. Kita nampak dah tanda-tanda seorang man-with-no-eggs (MaWiNoE) pada dia, tapi dek kerana nak sangat kat dia, kita ignore tanda-tanda tu.

Sebagai seorang yang ada pengalaman men-detect lelaki spesis gini, di sini makcik nak turunkan ilmu sikit sempena Hari Valentine esok supaya takde adik-adik kat sini yang 'menyerah diri' di malam Valentine.

1. Komitmen

Lelaki spesis MaWiNoE akan selalu mengelak bila kau cakap pasal komitmen. By right, kalau kita dah spent so much time dengan lelaki, kita ada hak untuk bertanya tentang halatuju relation. Sepatutnya tak akan jadi masalah kalau kita tanya tentang status hubungan. Kalau boifren kau asik mengelak bercakap tentang komitmen at all cost, please ladies, ini memang RED FLAG! Angkat kaki, jalan. Tak payah tunggu dah. Provided soalan tu kau tanya after 6 months bercinta lah. Kalau baru 7 hari bercinta dah nak bincang pasal kawen, nampak sangat kau yang gelabah. Karang dia syak kau mengandung nak jadikan dia pak sanggup pulak.

Of cos some lelaki takut dengan komitmen, tapi kalau dah lama bercinta tapi masih lagi nak mengelak bila ditanya pasal komitmen, that's not a good sign. Kalau dia taknak ada komitmen yang serius, you know he's up to no good. Mustahil sangat dah bercinta kemain lama tapi takde perancangan nak kawen, abis tu nak menggentel sampai bila? Definitely dia ada reason kenapa dia taknak settle down, cuma dia taknak bagitau. Very likely, dia cuma nak gunakan kau je. Maybe untuk tujuan kewangan, kemudahan  atau stok geli-geli...?


2. BFF tak suka boifren kau.

Ok ini penting untuk diambil kira ya. Aku dulu avoid nasihat dari kawan rapat, tu pasal terjebak dengan spesis MaWiNoE. BFF takkan pernah menipu. Kalau dia tak suka, dia cakap straight kat muka kau dia tak suka. Jadi, BFF adalah orang yang boleh dipercayai juga (dalam kebanyakkan kes). Girls biasanya cukup pandai spot tanda-tanda pada seorang lelaki kalau lelaki tu tak layak untuk kau. Kalau kawan kau cakap that lelaki sebenarnya hanya nak menggunakan kelebihan yang ada pada kau untuk kepentingan sendiri, please do yourself a favor and listen to their advice.

Bila kita bercinta, selalunya kita buta nak nampak benda-benda macam ni. Kadang tanda-tanda tu obvious sangat di mata orang lain, tapi kita tak sedar. Bak kata Hael, kita dah dijampi. Orang luar boleh nampak kalau kita dipergunakan. Kalau kita rasa BFF kita dengki, ok fine. See if ada orang lain berpendapat yang sama. Be brave untuk tanya pendapat orang lain tentang boifren kita. Kalau semua pun cakap lelaki ni trouble, so sendiri mau ingatlah.


3. Kau tak pernah jumpa keluarga and kawan-kawan dia.

Kalau bercinta dengan kawan se-opis atau se-kolej, point nombor 3 ni maybe a bit tricky sikit sebab kawan-kawan dia boleh jadi kawan-kawan kau jugak. Tapi, kalau boifren kau tu bukan dari kawan se-kolej, se-opis, se-sekolah, dan dia tak pernah nak kenalkan kau dengan kawan-kawan dia, itu maknanya dia tak take your relationship seriously at all. Atau boleh jadi ada something wrong pada boifren kau ni. Reason dia simple je. A real man selalunya proud nak tayang awek kat kawan-kawan sebab dia nak tunjuk kehebatan dia boleh ber-awek. Dan dia looking forward untuk kenalkan kau pada orang-orang penting dalam hidup dia (keluarga). Kalau loser memang always try his best untuk sorok kau dari pengetahuan umum. Kalau after 6 months bertenet kau masih tak kenal siapa kawan or keluarga dia, please girl, blah je. Dia tak nampak kau as a priority pun.


4. Balik-balik guna duit kau.

Lelaki yang dah berbulu atas bawah, sepatutnya bukan menjadi tanggungjawab wanita untuk menyara, apetah lagi bila takde komitmen secara sah. Sesekali keluar duit takpelah, kita pun jangan kedekut sangat. Tapi, kalau balik-balik kau je keluar duit everytime merendek, maybe boleh pikir semula apa yang kau harapkan dari spesis jenis ni in the first place. However kalau korang dah ada agreement, ok setiap kali keluar dia belanja makan dan kau akan keluar duit untuk movie, bowling and transport - ok fine. Asalkan dah ada agreement kat situ (kalau everytime keluar asik makan McD je memang tak aci lah). Tapi dikira masih ok lagi sebab well, sama-sama nak bertenet kan, so sama-sama lah keluar duit. But, kalau he relies on you untuk bayarkan bil henfon, setiap 2 bulan sekali kau bayarkan sewa rumah dia, asal beli groceries dia 'tumpang' sekali dalam troli kau - memang sah he's only with you for financial purposes. Baik mati membujang la dari terjebak dengan spesis gini.


5. Asyik mintak tolong.

Ya, aku tau tolong-menolong amalan mulia. Lebih-lebih lagi kalau in a relationship penting untuk do things for each other. Dah tentu sokongan kena datang dari dua-dua belah pihak. Tapi kalau sorang je yang asyik mintak tolong and he never returns the favor, ni namanya bertepuk sebelah tangan. Dalam perhubungan, kita perlukan someone yang sama-sama ada usaha untuk do things, bukan expect things manjang.


6. Tak reti nak tunjuk perasaan sayang

Apelah tujuan bercinta kalau tak reti nak tunjuk rasa cinta? Pegi bercinta dengan penyapu lah.
Kalau kau boifren tu tak pernah nak tunjuk rasa sayang, jangan haraplah kau nak dapat apa-apa selain tu. Nak tunjuk rasa sayang yang free tu pun tak mampu buat, kau rasa dia mampu nak bagi kau benda yang keluarkan duit? Nak tunjuk sayang bukan susah. Hantar whatsapp "How are you today?" pun dah seronok. Aku ni pompuan, aku tau sangat orang perempuan camana. Kalau dapat whatsapp dari orang yang dia sayang, simple mesej like "Dah breakfast?", dia punya seronok sampai ke petang okeh.

Relationship perlukan pernglibatan dua-dua pihak. Tak susah mana pun. Just keep the relationship warm dengan simple mesej dah memadai. Nak-nak lagi pompuan. They like to know that they are wanted. Ni biar aku pecahkan rahsia orang pompuan. Semua pompuan crave affection from guys we really like. Dia tak kisah pun kalau boifren dia tak hensem mana, sebab bila dah cinta, semua pun jadi indah. Gitewww. Cinta tu akan jadi bertambah indah kalau lelaki tunjuk perasaan sayang. No need hantar cekelat hari-hari kat opis, kau hantar gambar cokelat kat whatsapp "For you..", pun dia dah rasa kau cute gila!

Mesti pastu dia reply mesej kau "Klaka lah you ni. I suka orang klaka".

Kahkahkahkah.

Tapi kalau sepanjang bercinta asik hantar gamba cekelat je, itu tak klaka ya.


7. Kejap ada kejap takde.

Siapa sini yang tengah bercinta dengan lelaki yang sukati dia bila dia nak call, sukati dia bila dia taknak call, dia nak kau dia cari, dia taknak kau dia missing in action...? Ada?

Kalau ada, kesian.

This type, no doubt. Memang dia menggunakan kau.

Lelaki macam ni spesies penakut. Instead of being honest dan cakap tentang perasaan dia, dia pilih untuk jadi lame. Dia hanya akan munculkan diri bila dia rasa convinient pastu hilang semula bila dia dapat apa dia nak. Girl, dah lah. Kau berhak dapat lebih dari seorang lelaki yang hanya berani munculkan diri bila dia rasa keadaan tu fit him. Selalunya, bila tengah boring, time tu la dia cari kau. Dah habis boring dia, kau pun habis lah. Tunggulah nanti bila dia boring balik, dia buatlah kemunculan semula. Occasional appeareance gitu. Kiranya kau ni tempat pelepas boring dia je.


8. "Pinjam" barang

Orang kejap-kejap pinjam pensel kita pun, kita rasa bengang. Dah tau kejap-kejap nak guna takkan tak reti-reti beli sendiri, ya tak? Ini pulak jenis boifren yang kejap-kejap pinjam barang bernilai kita, contoh kereta. Manjang je pinjam kereta. Pastu tak reti jaga dengan baik. Until satu masa tu kunci kereta kita ada terus kat tangan dia dek kerap sangat pinjam. Kita pulak yang kena mintak balik kunci macamkan meminjam kereta dia pulak. Aku benci spesis macam ni. Ujung-ujung nanti kan, dia anggap harta kita macam harta dia. Bila dia nak, dia main ambik je. Tak bagitau pun. Dia rasa macam dia ada share.

Jangan biarkan boifren korang gunakan hak korang sesuka hati. Dia tu cuma boifren je. Bila-bila masa boleh habis macam tu je relation. So takyah nak berkongsi sangat lah segala benda. Biar berpada-pada. He should be able to require his own things. Sampai bila nak guna barang awek je. Kalau kau tolong bayarkan takpe gak, ini tau melanyak je. Jangan biar dia anggap our kindness is our weakness.


9. Muncul pada waktu-waktu yang pelik.

Ni paling senang nak detect. Kalau boifren kau hanya mesej kau pada waktu kerja sahaja atau semasa outstation saja atau masa tengah driving saja....haaaaa jeng jeng jengggg! Mungkin kau bercinta dengan laki orang atau mungkin dia ada 3-4 orang selain kau. Perhatikan waktu-waktu dia muncul (samada muncul depan-depan atau mesej). Kalau balik-balik kau hanya boleh jumpa/komunikasi dengan dia at odd times, bolehlah kot nak start upah PI.

Nothing good can come from that kalau kau tak boleh nak berjumpa atau berkomunikasi dengan dia pada waktu-waktu selain waktu tadi. Whatsapp on weekends pun tak bereply, call at night henfon off, weekend tak boleh jumpa. Eh, apeni?
Ni selfish namanya. Dia lansung tak lihat kau sebagai someone yang penting dan ada keperluan dalam hidup dia. Sangat tak matang.


10. Panggilan nama.

Trick paling senang nak tengok samada boifren kau sejenis penjual telur atau sejenis setia.
Ajar boifren panggil kau dengan nama khas. Lebih unik lebih bagus. Ce suruh dia panggil kau "pumpkin" ke, "apple" ke. Bukan apa, kalau panggil 'sayang' mungkin dengan yang lain pun dia guna panggilan yang sama. Kalau dia tersasul, susah nak detect. Ce tengok dia tersasul tak panggil kau dengan nama lain. Kalau dah biasa panggil Cutiepie sekali satu hari tu dia panggil Baby......TETTTTTTTTT!

Well, mungkin dia akan kata "apa salahnya sesekali panggil you Baby". Ha'ah, ye sangat lah tu. Takyah nak kona lipat sangat ya, dah setahun bercinta panggil aku 'cutiepie' tetiba hari tu kau panggil aku Baby? Jangan main-main ya, karang babi yang datang. Sorry, we don't buy.


p/s : MaWiNoe tu takyah gugel la. Takkan jumpa punya. Aku yang create untuk entry ni.






Hari ni bergasak-gasak orang guna kod diskaun YES sebab tarikh tutup Khamis ni.
Yang takde kod diskaun pun dah start whatsapp macamana nak dapat kod tu.
Kod tu kita bagi untuk yang beli masa promo YES di blog sahaja.
Yang beli kat website, FB and whaatsapp tak dapat.

Tapi takpe, korang boleh dapat harga yang sama macam diskaun kod YES.
Tapi terhad sehingga esok 14 Feb 2018, 11.30 malam.
2 hari je. Tak lebih.




Nama
Email
Produk pilihan : 1 x GC Plus, RM83
1 x Nutrijuice, RM54
1 x Cleansing Gel, RM54
1 x Makeup Remover 50ml, RM34
1 x Makeup Remover 125ml, RM60
Alamat penuh beserta poskod
No Tel
Nota tambahan (jika ada)

posted by aveo757 @ 3:46 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER