walk on wings, tread in air: Jangan asal boleh. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Jangan asal boleh.
2018-02-15

Semalam, aku dapat email dari sorang reader. Tapi dia tak kasik tepek email dia kat sini sebab ramai kenalan dia baca blog aku katanya.

Ceritanya dia ni dah around her 30s, masih single.
Pernah bercinta beberapa kali tapi takde jodoh.
Tak tahulah apa sebenarnya puncanya, tahun ni dia decide nak kawen, tak kisahlah dengan siapa pun, asalkan kawen sebab dah tak larat tiap kali berkumpul orang asik tanya bila nak kawen.
Now dia plan nak kawen dengan exbf yang dah 2 kali bercerai.

Cerai banyak kali tu mungkin dah bahagian dia kan.
Tapi, nak kena tengok juga apa sebabnya.
Maybe kita boleh check balik dulu apa puncanya kita berpisah dengan dia, adakah kerana masalah yang sama?

It's true, lebih baik kawen je tanpa cinta dari merendek 24 jam takde penghujungnya.
Tapi, janganlah kawen asalkan boleh je.
Make a habit everyday, tanya diri anda sendiri "What is my purpose today?" atau "What is the purpose of my life?".
Kalau kita boleh list kan apa tujuan kita nak dalam hidup ni, kata-kata orang dah jadi tak penting.

Perasaan (hati) kita ni adalah benda free yang paling best kita boleh bagi kat orang.
Tak boleh dicuri atau dipaksa. Takkan dapat dengan cara tu melainkan dengan kerelaan hati.
Jadi jangan senang-senang bagi hati kat sebarang-barang orang kecuali yang berhak.
Tak cinta tak apa, tapi niat kena betul.

Lagipun takde siapa nak kawen separuh jalan.
Kalau boleh biarlah kita ada persiapan sikit.
At least nak kena tau juga pasangan kita tu jenis boleh diharap ke tak.
Paling tak pun benda-benda basic nak kena pastikan boleh fulfill.

Aku dulu masa nak kat En Wan, purpose aku sebenarnya nak larikan diri dari masalah exbf.
Itu yang utama, aku nak selamatkan diri aku.
Tapi, takde lah aku terima dia bodoh-bodoh gitu je.
Kena la test dulu dia ni camana orangnya, background ok ke tak, ada history yang tak senonoh ke tak, family background camana pulak, etc.
Macam aku dulu lagi la payah, sebab dia tak always depan mata. Jumpa sekali-sekala.
Tapi bak kata pepatah nak seribu daya.
Walaupun jauh dan banyak hassle, redah aje.
Aku punya target dulu tak banyak, asalkan dia bukan jenis pukul pompuan, dah ok dah.
Yang lain-lain tu boleh la kot kawtim.

Tapiiiiiiii, nak hidup bersama tak cukup dengan kasih sayang dan budi pekerti semata-mata je ya.
Kalau aku, ada 2 benda basic yang aku ambik kira.

Duit yang pertama sekali kena ambik kira.
Ini bukan masalah mata duitan ke tak. Ini memang penting. Hukum atas dunia ni semua benda perlu duit, jadi kena ikut peraturan tu.
Tak boleh tidak, duit dah jadi perkara penting dalam marriage. Isteri memang boleh bantu, tapi suami kena mainkan peranan besar bab-bab duit ni.
Tak banyak duit takpe, yang penting tak kedekut keluar belanja rumah.
Jadi sebelum kawen kena pastikan bakal suami mesti ada kerja. Maknanya dia kena rajin. Kalau dah pemalas, sape yang nak ambik keje?
Gaji tak besar takpe, tapi mesti kerja.

Kedua, keluarga. Melainkan kau kawen dengan anak yatim.
Bila kahwin, bermakna kita menjemput keluarga baru masuk dalam hidup kita.
Jadi kena bersedia dengan tabiat yang baru, peel yang pelbagai dan karenah yang bertambah.
Dulu Pak Aji pesan kat anak-anak dia "Kalau nak cari pasangan, biarlah yang sepadan. Jangan sampai papa dan mama segan nak bersembang dengan besan".
Itu memang dah jadi antara point terpenting.

Masa aku kenal En Wan, dia tak pernah bagitau background keluarga dia dengan tepat.
Yang dia mention "Ayah saya meniaga kat kampung, mak saya surirumah. Saya tinggal kat Kampung Pulau Bahagia".
Aku baca (surat) pun lega.
Ok dia ni budak kampung, mak bapak biasa-biasa je ni meniaga kedai runcit kat kampung agaknya.
Jadi aku pun seronok sebab dia menepati kriteria aku.
Sebab aku sangat sensitif bab-bab mak bapak.
Aku pun tak seronok kalau tengok mak bapak aku segan-segan and rasa rendah diri bila berkumpul dengan besan kaya-raya. Nanti aku sedih.

Bila dah nak bertunang baru Mak Aji inform adik-beradik lain.
So masa bincang-bincang pasal prepration nak bertunang tu baru pakcik aku terperasan nama Wan Dagang (bapak En Wan). Dia kata macam kenal orang ni.

"Rumah dia ni rumah banglo besar tepi jalan ke?" pakcik aku tanya Mak Aji.

Mak Aji pandang aku. Aku cakap tak tau.
Of cos la tak tau, aku baru jumpa dia sekali je kot.
Mak bapak dia pun aku tak kenal, rumah dia pun aku tak tau mana.

Pastu pakcik aku sambung "Kalau betul lah ini Wan Dagang yang aku kenal, betul lah ni. Syarikat dia pembekal makanan kantin terbesar kat Tganu".

Mak Aji dah cuak. Aku lagi la cuak.
Masa tu aku nekad, kalau betul, aku taknak bertunang. Apa nak jadi, jadiklah.
Jenuh la En Wan explain kat aku malam tu call berejam dari Jepun semata-mata nak explain.

Point kat sini ialah, tak cinta pun takpe, tapi pastikan kenal background keluarga.
Tapi kalau jodoh tu pilihan mak bapak, insyallah bahagian keluarga ni dah settel sebab selalunya mak-mak ni pilih menantu akan pilih besan yang serasi dengan sorang.
Selalunya kalau menantu atas pilihan mak-mak ni akan jadi menantu kesayangan.
Actually tak jadi menantu emas pun takpe, asalkan jangan jadi menantu yang dibenci.
Bukan apa, esok kalau tengah mengandung anak pertama, sokongan keluarga sangat penting.
Sebab kita laki bini sama-sama tengah menggelabah waktu ni takde pengalaman, jadi kalau keluarga dua-dua pihak sama-sama baik, ini sangat membantu. At least takde la stress sangat.

Macam aku dulu bersalin Redza, Mak Aji masih bekerja.
Jadi dia hanya boleh cuti seminggu je.
Untunglah mak mertua baik, sanggup tinggalkan rumah untuk duduk jaga Redza walaupun masa tu dah ada bibik.
Ce imagine kalau mak sendiri kerja, mak mertua pulak takleh dibawak bincang, tak ke semua ni jadi punca bergaduh laki bini?

Apa yang kita lalui hari-hari ni, especially dengan siapa kita berjumpa, semuanya takkan kekal.
Ada yang muncul cuma setakat angkat-angkat kening dan hai-hai lebih kurang.
Ada yang sempat bersembang 2-3 kali then habis macam tu je. Samada dia yang hilang atau kita yang hilang.
Nanti oneday kita akan faham kenapa ada orang yang kita suka pergi dari hidup kita, dan ada orang yang suka pada kita tapi kita pulak tak boleh terima.

Kita tak boleh paksa hati orang untuk suka kita, begitu juga sebaliknya.
Tapi kita boleh buat baik.
Jangan ingat kalau dekat senang nak terpikat, kalau jauh nanti kena rembat.
Rumusnya tak macam tu.
Yang menulis entry ni dah alami dah.
Kalau dia tak ditakdirkan untuk kita, sedekat mana pun, Allah akan create reason untuk pisahkan.
Tapi kalau Allah dah takdirkan itu milik kita, tercampaklah ke lain benua pun, Allah akan create reason supaya kita dan dia bersatu.

If one day kita decide untuk fall in love, learn to love Allah first, then mak bapak, then diri sendiri.
Supaya kalau apa-apa berlaku kemudian hari, takkan membuatkan hati kita hancur sangat kalau he/she walks away.







Alhamduillah, serasi.
Insyallah kalau yang ada ekzema, rashes, jerawat, dan beberapa masalah kulit yang biasa, boleh try Cleansing Gel GreenAard.

Hari ni last day promo kod diskaun, so yang ada kod diskaun Cleansing Gel tu, sila redeem cepat.
Yang takde kod diskaun tapi nak beli, boleh whatsapp nombor di bawah.
Aku dah buat satu lagi nombor whatsapp so that tak terkial-kial sangat sorang nak mereply :

Whatsapp 1 : available from 8am-10pm
Whatsapp 2 : available from 9am-5.30pm
Selebihnya, sembang kat Live Chat pun boleh
.


posted by aveo757 @ 4:13 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER