walk on wings, tread in air: Parenting isn't always fun. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Parenting isn't always fun.
2018-01-12


Aku pun tak tau apa kebendanya Smiggles ni. Masa baca ni, gigih mencari artikel pasal ni. Lepas jumpa artikel and baca, aku tanya Rayyan "Dik, adik tau tak Smiggles?"

"Tau. Itu stationary, Ma".

"Adik tak pernah mintak pun?"

"Sebab adik suka Star Wars stationary"

Ok. Patut lah aku tak pernah dengar Smiggles.
Tadi try google, aku rasa Smiggles ni macam lagi sesuai kat budak pompuan. Colorful nau. Maybe sebab tu Rayyan tak pernah mintak. Tapi memang cute pun stationary dia. Aku terbekenan pulak dengan pen set dia. So colorful!

Ok, back to the original issue.
Bila aku baca artikel yang parents sedih anak-anak dipanggil miskin oleh kawan-kawan sebab tak mampu beli Smiggles, first thing yang aku terfikir - macamana anak-anak sekecil ni dah pandai melabelkan miskin-kaya berdasarkan brand?

Macam apa yang aku tulis kat entry lepas.
Parenting isn't always fun, kan? Salah satunya nak handle masalah macam ni lah.

Masa aku skolah dulu pun, aku membesar di persekitaran where some of the other families belikan anak-anak branded stuff. Memang aku boleh agak dorang pakai beg skolah mahal, pencil box pun mahal, pensel pun Disney. Kita tengok, kita tau itu mahal. Tapi, budak yang pakai barang mahal tu tak pernah pulak brag about barang yang dia ada apetah lagi nak labelkan aku miskin. That's why aku pelik bila artikel tu cakap anak-anak dia dilabelkan miskin oleh kawan-kawan. The question is, macamana budak umur kecik macam tu dah boleh label-label orang? Siapa ajor?

This is just a personal experience.
Aku dulu bersekolah di kawasan yang some of the parents kerja besar. Yang duduk banglo. Basikal pun cap mahal. Apetah lagi stationary. And I was the one whose parents didn't buy me everything I wanted. Nak mintak pensil kaler Luna 24 batang tu pun tak lepas suara kat tekak, lagikan nak mintak macam-macam bendalah. Dapat pelempang Mak Aji karang tak pasal je. I spend a lot of my chilhood days jealous. Masa tu masih budak-budak. Apa je lah yang kita boleh buat selain dari jeles. Of cos aku jeles tengok orang lain pi skolah pakai barang cantik-cantik. Aku ni nak join aktiviti sukan petang-petang pun always mencari alasan nak bagi kat cikgu. Manjang je tak dapat datang.

Aku tipu cikgu dengan macam-macam reason bukan sebab aku taknak bersukan, tapi aku tak ada baju nak pakai. Dulu nak dekat hari sukan, hari-hari ada latihan kat skolah. Aku cuma ada 1 je seluar track. Seluar track aku bukan baru tau. 2 tahun sekali baru beli baru, itupun selai je. The thing is, aku sendiri tak banyak pakaian. Kat rumah balik-balik pakai baju yang sama dok ulang-ulang dalam seminggu. Kat rumah kadang-kadang aku pakai seluar track tu, kat skolah pun nak pakai seluar tu jugak. Memang lusuh sangat. Malu la jugak track lusuh nau.

Masa dah Form 4&5, masih lagi aku tak banyak baju. Tapi aku takde pilihan. Masa tu dah senior, dah kena pegang jawatan dalam rumah sukan. Nak tak nak aku kena datang jugak tetiap petang tunjukkan muka. Aku punggah almari Pak Aji. Pak Aji banyak seluar track and T Shirt free Jabatan Pendidikan sponsor. Aku pakai.

Mesti korang susah nak percaya cakap aku. Macamana aku boleh pakai seluar track Pak Aji sedangkan tinggi Pak Aji 5'10". Aku rasa aku berlatih jadi creative waktu ni la. Hahaha.
Seluar track Pak Aji tu aku lipat pinggang sampai 3-4 kali nak bagi pendek. Then aku pakai baju-baju sponsor yang dia dapat. Dulu kalau masuk kawasan skolah kena pakai T Shirt putih. Luckily kebanyakkan baju sponsor warna putih. Jadi, dapatlah aku pakai. Tak cukup dengan tu, kasut sukan pun aku rembat Pak Aji! Ini lagi tak lojik, kan? Tapi Demi Allah, aku pakai kasut sukan Pak Aji. Sebab aku tak ada kasut sukan. Makbapak aku tak beli kasut sukan untuk aku. Bukan aku taknak mintak, aku pernah mintak and Mak Aji cakap "Tak payah bersukanlah. Blaja je kat rumah".
Aku tau dia bukan tak kasik aku bersukan, tapi dia takde duit nak belikan aku kasut. Makbapak aku jenis adil. Kalau aku dapat kasut sukan maka adik-adik aku pun mesti dapat kasut sukan jugak. Nak beli sampai 3 kasut sukan parahlah kot dengan gaji dorang waktu tu. Jadi penyudahnya, jangan beli lansung.

Aku sumbat kasut sukan Pak Aji dengan tisu sebab nak bagi ketat. Nasib baiklah itu zaman Mc Hammer tau. Dah macam satu trend pakai seluar besar and baju besar waktu tu. Kiranya aku follow the trend lah. Kahkahkah.
Seluar tu gedobos sikit jadi bolehlah cover kasut aku yang panjang. Tapi ada jugak yang perasan kasut aku besar, dorang panggil aku Ronald Mac Donald.
Disebabkan hari-hari aku bersilih-ganti pakai T shirt Milo, Nestle, Cegah Dadah, etc, dorang gelarkan aku iklan bergerak.
Lantaklah kau la situ nak panggil aku apa pun. Aku dah lali orang panggil aku hitam, nerd, miskin, bawak basikal buruk. Apa sangat lah dengan gelaran Ronald Mac Donald. Sukati kau. Janji aku Beverly Hills.

Kan aku pakai T Shirt Pak Aji. Of cos bila aku yang pakai, lengan akan jadi labuh sampai siku. Jadi aku lipat lengan tu ala-ala Beverly Hills.
Alah, Beverly Hills 90210 pun tak tau ke?
Camni haa aku lipat lengan tu. Time tu aku dah macam Jason Priestly dari jauh. Kahkahkah.



Dulu memang ada group of friends yang kaya-kaya, dia punya getah rambut pun kita boleh tau jenis mahal. But I eventually found my way to a group of friends that didn't care so much about branded stuff. Aku sendiri yang jauhkan diri. Bukan jealous sangat, tapi aku sedar diri. Aku tak mahu dorang terasa malu bila aku ada dalam group tu, jadi aku yang gi cari kawan lain. Dorang tak menghina pun, tapi sebelum aku dengar sendiri dorang hina, baik aku jauhkan diri dulu. Bukan apa. Kita nak duduk skolah tu lama. Hari-hari berjumpa. Kalau dah tau ada orang hina kita, aku tak rasa seronok nak pegi skolah nanti. Jadi, baik aku jauhkan diri dulu awal-awal.

Ada sorang kawan tu pernah hina aku tepat-tepat depan muka. Nasib baik dia kelas lain. Kitorang satu tempat tusyen. Dia invite semua yang kat tusyen tu datang open house rumah dia. So kitorang plan lepas habis tusyen ramai-ramai pergi rumah dia jalan kaki. Masing-masing hari tu gi tusyen melaram dengan baju raya. Baju raya aku semuanya jenis beli kat bakul longgok-longgok, mix and match. Cantiklah pada pandangan aku. Aku pakai baju moden. Skirt warna oren and baju hitam bunga-bunga oren. Masa kat tusyen tu dia cakap sambil pegang baju aku "Ni apa ni, pakai baju buruk nak datang rumah orang?". Allah, tersentap kejap. Tapi aku wat cool je lah. Aku anggap dia bergurau. Aku tetap datang rumah dia. Sebab dah janji ramai-ramai pergi sekali. Kalau aku sorang yang balik nanti orang kata apa pulak. Tapi hati aku masa tu Tuhan je la yang tau. Aku tahan je airmata janganlah tumpah. Salah sorang kawan aku tu gi tusyen naik basikal, jadi dia pakai baju biasa je. Tapi dia balik singgah tukar baju kat rumah. Bila dia keluar ya Allah cantiknya baju dia. Sangat-sangat cantik. Aku kata "Cantiknya baju!". Dia kata "RM100 tepat-tepat. My mum bagi bajet sehelai baju tak boleh lebih RM100". Aku macam, sehelai baju RM100?? Kaya gila! Tapi memang kaya pun. Duduk rumah banglo. Zaman aku dulu kalau tahun 80an lagi kau dah duduk banglo memang kaya la.

Macam kes Smiggles ni, kita memang tak boleh larang atau question kenapa mak bapak nak berhabis duit beratus untuk beli anak-anak kelengkapan skolah yang mahal-mahal. Don't get annoyed at these parents. They have the right to raise their kids as they see fit. Untuk yang kurang berkemampuan, kita raise anak kita cara kita. Seadanya. Di sinilah role kita sebagai orang tua. Educate anak-anak tentang kenapa tak boleh beli, kenapa tak perlu beli dan bila waktunya boleh beli. Boleh jadi ini masanya kita ajar anak-anak about priorities and needs vs wants. Kalau dia disisihkan atas sebab "miskin", then you also get to teach them about true friendship. Ajar dia tentang nilai-nilai persahabatan. Bukan nak bagi anak hilang keyakinan tapi nak ajar dia merendah diri dan sedar diri. Kita kenal anak-anak kita, jadi kita sampaikan dengan cara yang paling senang dia faham. Afterall, anak-anak yang masih kecik ni lebih senang nak dengar kata mak bapak. Dia belum pandai dengar cakap kawan lagi.

Budak-budak skolah rendah memang tend to suka kat cute-cute things. Peringkat umur macam ni memang suka kat pensil Disney, purse Hello Kitty, jam Frozen. Ini benda biasa. Masa Redza dapat 8A UPKK dulu, dia mintak laptop game yang harga 10K. Gila apa? Kau dapat 43A pun aku takkan bagi. Aku belikan dia laptop biasa je. Helok je pun main laptop tu sampai sekarang.

Mak bapak jangan terasa hati. Yes, kita sedih tengok anak kita sedih. Tapi yang bercakap tu pun budak-budak. Entah-entah dia pun tak tau apa benda yang dia cakapkan. Paling bagus sekali tunjukkan teladan. Nothing is more effective than teaching by example. Aku always cerita pasal zaman aku skolah dulu and tunjuk bukti kehidupan dorang sekarang way better than hidup aku dulu. Supaya dorang lega sikit.

Budak-budak sedih dilabel miskin?
Of cos sedih. Budak-budak kan. Umur sekolah rendah.
Kita pun terjebak nak beli shiny new stuff. Terjebak nak fit in with popular kids in school. Kita semua pernah terjebak zaman-zaman tu. Now anak-anak kita sedang lalui tempoh-tempoh tu.
Kalau anak-anak banyak sangat tanya kenapa tak boleh? Kenapa dia boleh? Kenapa orang tu boleh?
Kau cakap je "BECAUSE I SAID SO!". Done.




New testimoni Cleansing Gel!
Dah start dah orang beli Cleansing Gel guna kod diskaun.
Hari tu masa YES sebotol RM55 kan?
Lepas habis YES harga balik kepada asal RM59 kan?
Tapi yang ada kod diskaun boleh beli dengan harga RM54 kan? 
Lagi murah dari harga YES kan? Hahahahhaa.

posted by aveo757 @ 2:05 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER