walk on wings, tread in air: Kenapa gaji bos lagi tinggi? <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Kenapa gaji bos lagi tinggi?
2018-01-11


Pernah tertanya-tanya soalan yang sama?

Aku pernah. Only if the bos jenis tak buat keje tapi cakap je lebat macam Mr Smart yang aku cerita kat entry lepas-lepas. Kalau dapat bos macam Mr Smart memang semua pun akan tertanya-tanya apesal gaji banyak walhal masuk opis membesarkan bontot je kejenya. Melainkan bos tu buat jenis yang buat keje, that's another story.

Buat kerja pun ada caranya jugak. Ada staff bila dia tengok bos masuk lambat, duduk depan laptop tak gerak-gerak, dia sangkakan bos tu tak buat kerja. Sebenarnya bergantung pada nature of work juga. Katakan la majikan kau tu supplier company. Belum tentu yang bergerak ke sana-sini keluar masuk buat sales tu benar-benar buat sales (ni pengalaman sendiri ceritanya). Ada staff yang nampak je busy ke sana-ke sini macamkan occupied sangat tapi sebenarnya lembab. Masa dia habis kat 'nampak macam busy' padahal hampeh. Sales tak pernah hit target. Quotation ambik masa 3 hari baru nak siap. Jangan cerita la buat tender. Lagi lembab nak mampus. Present sales report pun tunggang-langgang. Tapi busy mengalahkan bos.

Bos aku yang Devil Wears Prada tu, masuk opis paling awal pukul 10 pagi. Selalunya 11 lebih. Bukannya dia sengaja masuk lambat. Sebenarnya awal pagi lagi dia dah terpacak depan pintu bilik key customer. Dia ajar kitorang semua keluar pagi, sebab waktu pagi fikiran customer masih fresh, mood masih baik. This is the best time untuk jumpa customer. Kadang-kadang pukul 8 pagi dia dah jumpa customer, discuss over breakfast. Dia balik opis pukul 11-12 tu dah bawak confirm sales at least RM100K dalam tangan. Yang kau pukul 9 pagi baru nak bukak laptop. Baru nak pi toilet. Baru nak bukak nasik lemak. By the time kau nak jumpa customer, customer dah keluar pi makan. Tak pun dah stress dengan kerja-kerja pagi tu sampai malas nak layan budak sales datang. Itulah puncanya susah nak dapat sales.

Rate gaji dan jawatan ditetapkan oleh majikan dengan mengambil kira serta mengiktiraf tahap pendidikan, pengetahuan, kemahiran dan pengalaman. Maksudnya kat sini julat gaji tu ada hubungan dengan kerja yang dia buat. Nampak macam bos tak banyak kerja tapi kadang-kadang punca dia duduk depan laptop tak gerak-gerak tu adalah sebab terlampau banyak kerja sampai nak bangun pun tak sempat. Semakin tinggi gaji, selalunya semakin nampak macam tak busy tapi tanggungjawabnya besar.

Macam bos aku dulu, dia tak keluar buat sales sekerap kitorang. Customer yang dia handle pun berapa kerat je. Tapi semua key customer yang dah tahap-tahap Prof and Ketua Pengarah. Jenis yang nak buat appointment kena lalu PA dulu. Disebabkan customer pun dah jawatan tinggi dan selalunya tak ada di ofis, komunikasi selalu dibuat via phone calls and emails. That's why boss aku kejenya asik dalam bilik je. Tapi, tanggungjawabnya besar. Sales target dia lebih besar. Kalau sales department tak hit target, yang kena bambu dengan CEO pun dia, bukan kita. Ditambah lagi, ada anak-anak buah nak kena manage. Maknanya, selain buat sales, bos aku kena manage staff sendiri juga. Kerja dia pun dia kena handle, kerja staff pun dia kena tengokkan. Tu belum lagi kejap-kejap sales exec masuk bilik mengadu "Customer saya ni susah la nak close deal..". Bos tu jugaklah yang akan ikut kau pi jumpa customer untuk closekan deal. Jadi, bersangka-baik dengan bos. Dia nampak je macam tak busy, walhal beban dalam kepala dia tu aduiiii.

Aku cakap pun dari pengalaman. Dah rasa zaman-zaman jadi data entry clerk, jadi RA, jadi sales exec, jadi sales manager, and now run own biz. Aku faham kenapa ada staff yang heran apesal bos nampak macam goyang kaki. Nampak je bos rileks goyang kaki, padahal sebenarnya tengah 'bergoyang' sales tak hit tu. Kita tak tau beban bos-bos. Tunggulah bila kita dah jadi bos esok. Kira gaji orang memang best, tapi cuba kita join sekali dia buat kerja. See if kita boleh carry. Kalau boleh carry, try mintak raise gaji and ambik sikit task boss kita. Buat.

Aku pernah follow bos aku dulu jumpa customer dia. Masa tu dia mengandung. Sebelum terberanak, dia nak aku tau siapa customer and apa projek yang dia tengah handle. At the same time dia nak kenalkan aku pada customer so that apa-apa urusan masa dia cuti bersalin nanti aku boleh cover. Masa aku duduk tepi dengar dorang berbincang pasal projek Halal, projek udang, projek ikan - aku blur. Totally blur. Sebab selama ni aku hanya berurusan dengan barang-barang makmal. Aku jual barang yang dah ada. Tapi kalau initiate projek, bendanya tak ada lagi. Tak nampak pun, kita yang create the kerja. Nak create kena perah otak, bukan perah baju. Benda yang main ngan otak ni sangat meletihkan sebab kena banyak membaca and memikir. Dari situ baru aku tau padanlah pun gaji kau tinggi. Mesti gaji tu cover sekali upah tak tido malam memikirkan projek. Kahkahkah.

Gaji yang tinggi selalunya datang dengan tanggungjawab yang lebih. Masa aku sales exec, aku buat sales kat budak-budak masters and PhD. Bila naik sales manager, seiring dengan sales target yang lebih, aku buat sales dekat supervisor dorang pulak. Maknanya kekerapan jumpa orang dah berkurang sebab supervisor dah tentu kurang dari student, kan? Bila aku jadi Head of Department, aku attack Head of Department jugaklah. Jadi kekerapan jumpa customer semakin berkurang sebab yang jadi Head tak seramai yang bukan Head, ye tak? Tapi dia punya paperwork makin banyak. Bila dah run own company ni lagi lah banyak kejenya. Dulu at least dah tau kat mana nak cari potential customer. Now, kena perah otak pikir camana nak tarik customer dalam keadaan tak berjumpa muka. Not to mention benda-benda lain dalam opis ni yang nak kena ditengok sama.

Kalau kita dalam situasi menanggung kerja orang lain, silakanlah jumpa bos bagitau tentang ni sebab selalunya additional responsibilities ada pay increase. Check dengan HR masing-masing. Macam majikan aku dulu dia punya syarat kalau aku absorb responsibilities orang lain (yang dah benti kerja) yang sama title and job description macam aku, aku tak layak dapat pay increase sebab itu tak dikira buat 2 kerja. Itu masih dikira kerja yang sama, cuma kerja bertambah je. Paling-paling pun layak claim OT.

Melainkan kalau aku buat 2 kerja yang berlainan scope. Contoh, kerja hakiki adalah buat sales dengan direct customer. Then kena tanggung kerja kawan yang jaga dealer. Ini dah 2 job scope yang berlainan. Kalau aku kena macam ni, maknanya aku boleh mintak tambah gaji. Tapi aku tak prefer tambah gaji. Tambah gaji tapi naik pangkat aku nak. Kalau tambah gaji dan kena buat 2 orang punya kerja sampai kena bawak balik kerja sambung kat rumah. Gila takde life wei. Dulu aku pernah kena tanggung kerja kawan aku. Dia eksiden. Sebulan aku cover kerja dia. Pastu dia berhenti. Then manager aku macam rilek je takde nak bincang further pasal ni. Maybe dia terlupa atau dia rasa aku boleh cover beban kerja. Aku terus jumpa dia cakap "I am now doing the work of 2 people. I’m no longer able to continue working the extra hours. I’m going to prioritize the work. That means this this this and this probably won’t get done unless they’re assigned to someone else". Aku tak mintak naik gaji. Aku mintak dia ambik pekerja baru tolong aku. Kena be upfront dengan manager. Kita mengadu pada dia tapi cadangkan solution sekali. Selalunya, majikan lebih senang nak makbulkan permintaan mintak pembantu dari mintak naik gaji :).

Hope that helps.

Oh baideway, nak bagitau YES GreenAard dah habis semalam. Yang belum buat payment, sorry kita dah tutup offer. Ada yang pagi ni masih lagi isi form kat blog. Dah tutup ya. Habis dah YES. Terima kasih. Kalau ada idea nak aku update kat blog, silakanlah isi widget box tu ok?


posted by aveo757 @ 2:49 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER