walk on wings, tread in air: Bapak tiri dan anak tiri perempuan <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Bapak tiri dan anak tiri perempuan
2017-12-18

Semalam aku balas komen orang kat IG Neelofa.
Gambar mak bapak Neelofa atas pentas, pastu bapak dia cium dahi Neelofa.
Pastu kat ruangan komen orang start bash Neelofa tentang bapak tiri dia cium dia - haram.

Aku pun reply kat salah sorang yang komen tu. Aku cakap "Tak haram. Sebab ini dah jadi mahram muabbad. Mahram muabbad ni mahram yang kekal sampai bila-bila sebab bapak tiri dah ada anak dengan mak. Jadi aurat dah jadi macam dengan bapak sendiri".

Lepas tu budak tu reply "Saya dah tanya ustaz. Ustaz kata haram".
Aku malas reply. Biar la dia.

Ni lah dia yang aku cakap last week dalam status FB.
Apa bila kita nobody, apa kita cakap tak valid.
Aku takde title Dr, jadi apa aku cakap salah.
Aku bukan ustazah, jadi apa aku sampaikan tak sah.

By the way, ustaz mana la yang tak tak tau hukum basic macam ni? Mustahil.
Benda ni basic kot.
Melainkan budak tu main petik je "Saya dah tanya ustaz".
Ye lah kan, kalau sebut ustaz nampakla strong sikit statement tu. Aku bukan ustaz.

Dalam keluarga Mak Aji ada kes macam ni.
Mak kawen lain.
Sebelum kawen lain mak dah ada anak dengan suami terdahulu.
Bila dia kawen dengan suami baru, apabila ada hubungan suami isteri, otomatik anak perempuan isteri tadi dah jadi anak tiri.
Bila anak tiri, itu dah mahram muabbad. Mahram yang terhasil dari pernikahan. Sampai mati kekal mahram.
Kalau mak meninggal, anak tiri takleh kawen dengan bapak tiri.
Melainkan bila mak nikah dengan suami baru tapi belum berjimak, maka suami boleh ceraikan mak dan kawen dengan anak (mana tau tetiba nampak anak lebih cun).

Dalam kes Neelofa ni lagi la jelas nyata kot.
Dia dah ada adik berderet hasil perkahwinan mak dengan suami baru, celah mana yang haramnya bapak tiri cium dahi dia ntah.

Pastu ada yang spin pulak "Ye lah, memang lah tak haram tapi kan tak manis".

My God!!
Since when bapak cium dahi anak tak manis?
Arwah atuk aku kawen ngan arwah nenek, masa tu nenek dah ada berderet anak pompuan.
Tapi arwah atuk cium anak-anak tiri dia. Anak-anak tiri pun cium arwah atuk.

Serious aku rasa media sosial ni kalau tak digunakan dengan betul, memang jahanam la akhlak silap-silap akidah pun jalan sekali.
Jangankan tidak kalau dah benci tu kan, seboleh-boleh dia nak cari point untuk cari kesalahan orang sampaikan yang halal pun dia kata haram. For what reason pun aku tak tau. Nak puaskan hati sendiri kot. Yang sah-sah haram lagi la memang kaw-kaw dia tekan.

Macam baru-baru ni aku naikkan status ni kat FB.




Inilah yang aku pernah cakap dulu - first impression sangat penting.
Bila orang tau kat ada title, kau dah dapat 50% keyakinan dia.
Tapi bila kau takde title, walaupun kau adalah ahli dalam bidang tu, kau kena work hard untuk dapatkan keyakinan dia.

Teringat Sang Nila Utama pernah cakap kat aku dulu.
Masa dia belum ada apa-apa title, hanya engineer biasa, setiap kali meeting apa dia cakap orang mesti pertikaikan sedangkan dia bukanlah junior tapi engineer berpengalaman 13 tahun.
Tapi the moment dia dapat title Dr, dia cakap point sarcasam pun orang ingatkan dia cakap point betul.

Tapi itulah habuan dunia.
Habuan dunia like title Dr, Dato. Tan Sri ni semua bukan tak bagus. Habuan dunia ni kalau dapat kita kena ambik tapi gunakan dengan cara yang betul.
Aku memang dah biasa sangat berdepan dengan situasi diperlekehkan ni.
Dari zaman buat sales lagi dah ada.
Nak pulak namecard aku tak letak background aku blaja apa.
Bila dia tau aku also budak biotek, haaa barulah pendapat aku diambil kira.
That's normal lah, manusia. Yang tu memang takleh elak.

Samalah macam kes customer ni, masa aku cakap dulu (agen sampaikan), dia tak caya.
Maybe sebab yang cakap tu cuma agen. Dan owner GreenAard ntah sape sape agaknya dia kata.
Bila dia sendiri nampak kesan dari ambil too much fruit juice, barulah dia realized apa aku cakap betul.
Tapi takpelah, at least she has learned something. Dan pengalaman aku handle karenah customer pun bertambah. "Win-win situation" gitew.



Tak dapat Fatahamin takpe.
Dapat ikut jejak langkah dia keluarkan buku sendiri pun dah syukurrrrrrrr.

posted by aveo757 @ 10:15 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER