walk on wings, tread in air: To the person trying way too hard on social media <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


To the person trying way too hard on social media
2017-10-24

Melalui media sosial, kita dapat tengok life orang lain, tanpa berjumpa depan-depan mahupun kenal. Tak kenal lansung pun takpe. With just one click, semua aktiviti dan kehidupan harian orang tu boleh dipantau. Sampaikan nak menipu pun kena be creative. Kalau tetiba gf suruh send location atau gambar kau berada kat mana sekarang, kat situ dah je dah boleh tau kau jujur ke tak dengan dia. Bila life kat media sosial dah jadi lebih seronok dari realiti, kadang-kadang bersembang-bersembang or melepak-lepak dengan kawan-kawan dalam kehidupan sebenar dan jadi sesuatu yang sangat bernilai kalau sesekali dapat buat. Especially bila masa dah jadi halangan utama. Facetime je la sudeyy.

Now, media sosial dah bukan kehendak, tapi keperluan utama manusia.
Semua perkara connected to each other.
Kita bebas nak share ideas, nak collect survey, nak viralkan cerita, nak gossip, nak share memories.
Everything direkodkan dalam bentuk gambar, tulisan, artikel, komen - samada komen kat status sendiri atau status orang lain.
Ramai yang update status tanpa had. Siapa suka, like. Tak suka, unfriend.

Dalam banyak-banyak status yang melambak-lambak kat media sosial, pernah tak nampak someone yang tried too hard untuk bagitau semua orang he/she leads a happy life, atau he/she has a very loving couple, atau someone yang status dia penuh dengan affection kat pasangan tak habis-habis? EVERYDAY WITHOUT FAIL masalahnya tu. Kalau 2 minggu sekali takpelah gak.

Something like tepek gambar gf with caption "Syurga saya. Beruntungnya saya dapat memiliki hati awak". @taggirlfren

Esok status "Terima kasih kerana pilih saya" @taggirlfren

Lusa "Semalam buah hati bagi present. Bulan ni dah tak larat dah bukak hadiah. I love love love love u so much!" @taggirlfren

Ya ampunnnnnnnnnnnnn. Lemas ai bang.

Ini bukan issue tak-suka-boleh-unfriend. Ya, aku tau tu, kalau tak suka boleh unfren.
Cuma yang aku heran, kalau status kau tetiap hari pun balik-balik berkisarkan orang yang sama, berinteraksi dengan orang yang sama, dah kenapa kau tak limitkan je FB kau tu untuk dia sorang je?

Kalau kau PJJ lain cerita.
Tapi ramai je kot kawan-kawan aku dalam FB ni yang PJJ dengan husband/wife, takde pulak everyday nak up status sayang cinta rindu kat partner.

Ada kajian saintifik tentang ni.
Findings cakap, bila someone rasa insecure dengan pasangan, ussually dia tend to make their relationships visible to everyone.
Kalau sepanjang minggu tu dia asik brag about relationship, itu maknanya that whole week dia sebenarnya rasa insecure more than ussual.

Haaa...nampak tak?

Actually kan, FB is not just connecting people.
Maybe dulu si Mark buat FB tujuannya untuk connect people tapi bila zaman dah berubah, bila wannabes pun dah ramai, bila saiko pun bersepah di mana-mana, bila bimbos membiak dengan tak terkawal - now dengan status FB dah boleh kenal personaliti someone juga.

Ni aku dapat dari survey from Brunel University :

1. Orang yang jenis teliti cenderung untuk update tentang anak-anak.

2. Extroverts guna FB untuk connecting with people and share social activities.

3. Orang yang berfikiran terbuka share tentang pandangan/pendapat dan isu informasi intelektual.

4. Narcissist pula suka update tentang pencapaian diri sendiri (diet/gym/pengiktirafan/award).

5. Orang yang low self esteem akan update banyak tentang pasangan. Semakin low someone’s self-esteem, semakin kerap dia update tentang pasangan.

Tapi aku rasa orang nombor 5 berpotensi untuk jadi nombor 4 juga.
Sebab dia mencari perhatian dengan talking about pencapaian diri sendiri.
Nombor 5 pun boleh jadi nombor 4. Tapi nombor 4 tak semestinya jadi nombor 5.

Selalunya yang 4 jam sekali ucapkan rasa cinta sayang macam nak rak kat status FB ni adalah sejenis yang insecure. Nak-nak lagi kalau share laki orang. Lagi lah insecure.

Oh jap.
Kena letak disclaimer : Saya bukan nak jadi kritikal terhadap orang-orang yang proud dengan relation masing-masing apetah lagi yang nak show off their partner. I’m in a very happy relationship myself. I'm just so interested in why you do it.

Kakak ipar aku ada madu.
Anak-anak sedara En Wan cakap bini muda tu saiko.
Nak harass kakak ipar aku kat FB tak dapat, rajin dia hantar sms sindir kakak ipar aku.
Konon dia lagi better.
Klaka je aku rasa. Kalau kau lagi better, dah kenapa kau kisahkan dia pulak?
Patutnya bila kita rasa berjaya kalahkan orang tu, kita tak perlu kisahkan dia lagi. Our next aim is to be better than someone yang lagi bagus dari kita pulak, betul tak?
Tapi sebenarnya dia tak ada apa pun. Kakak ipar aku akauntan, yang dia tu jejak U pun tak. Boleh nampak lah perbezaan attitude orang terpelajar dengan orang tak habis blaja (no offense ya).

Janganlah transparent sangat kau punya low self esteem tu. You’re putting on a show, but appearances are shallow!
Nak ucapkan rasa cinta time besday, time anniversary tu biasa.

Ye lah, aku faham kadang-kadang tu kita terlampau happy sampai tak sedar apa yang kita update.
Tapi takkan every other day nak up perihal status yang sama. Hampir setiap hari masalahnya.
Pakai smartfon masing-masing melayan FB tapi tak reti berwhatsapp kalau setakat hari-hari nak cakap thank you nak jugak kat status FB.

Orang lain boleh tau kau bahagia kalau kau up seketul gambar kau dengan laki kau mencekik durian.
Tak pun up lah seketul gambar beraya dengan keluarga mertua, makan-makan dengan ipar duai, celebrate father's day dengan family. Done.
Couple yang satisfied dengan relationship selalunya opt for update gambar berkaitan dengan aktiviti keluarga je. Bak kata orang, a picture explains a thousand words.
Ini tak. Balik-balik kau laki bini je sahut-menyahut berbalas komen kat status FB tu, takde orang lain.

Ada sorang reader blog aku ni, dulu tak pernah jumpa dia pun.
Tapi aku suka kalau nampak status dia lalu kat newsfeed.
Dia takde pun expresskan dia bahagia, tapi bila dia letak gambar laki dia bergumpal dengan anak-anak kat celah-celah baju yang dah dilipat, walaupun aku tau dia tengah bengkek baju berselerak, tapi aku tau dorang bahagia. Because normal couple yang bahagia memang macam tu. Semua pun tau. Tak semestinya semua kena perfect.

Ingat tak dulu sebelum FB buat setting boleh disapprove orang post kat wall kita, semua orang pun boleh tulis kat wall kawan-kawan?
Now dah tak boleh sebab setting tu dah ada. Tapi untuk bragging couple, dorang masih gunakan ni.
Bak kata UAI, kau nak bersayang-sayang, tak boleh ke kau turn to each other and bagitau kau sayang dia?
Kau update status guna smartfon, kan? Abis tu tak reti nak whatsapp laki kau bagitau kau sayang dia?
Oh ye la, because you want everyone else to see it.

Tapi kan, aku rasa those yang kerap update status macam tu, sebenarnya dia tujukan status tu kat orang lain. Bukan kat kita-kita ni.
Normal people takkan buat macam tu.
Kecuali dia nak jeleskan somebody, atau nak buktikan kat seseorang.

Tetiba teringat kes gambar rumah aku kena plagiat dulu.
Yang komen kat blog budak tu pun strangers, not even her frens pun. Sebab takde orang pernah jumpa dia.
Ni pun sejenis makhluk yang try too hard gak ni. Dia nak buktikan dia happening, maybe.
Penangan media sosial. Dia pilih siapa dia nak jadi. Dia pilih nak jadi aku. Dia ingat life aku happening nau agaknya. Sekali readers aku pakat hamun dia terus tutup blog. Ha, baru kau tau sebenarnya jadi aku tak best mana kan?

Baru-baru ni ada blogger mengadu kat aku, dia dah tak enjoy blogging anymore sebab ramai sangat haters.
Aku cakap, dah kau hari-hari pun kau tayang aktiviti berbentuk material, memang lah lama-lama akan kumpul haters.
Dia cakap dia cuma nak jadi someone yang influence orang supaya berusaha kalau nak hidup senang. At the same time nak spread positive vibes.

Ye lah betul tu.
Bila kita happy and positive, minda kita lebih terbuka to foster more creative thinking.
Tapi itu kalau kita promote moderate level of happiness.
Bila kita try to hard promote high level of happiness, especially yang melibatkan material, itu bukan je akan jadikan kita less creative tapi juga less safe! Boleh ganggu psikologi tau.
Contohnya, sekarang tak pasal-pasal kau rasa down. Mula-mula kau nak spread positive vibes, tapi now kau sendiri yang down.

That's why jangan salah niat.
Kalau niat kita betul, insyallah respond yang kita dapat mesti baik.



Yang request suruh aku pakai Sparrow Shawl ni, ni dia.
Terpaksa aku telengkan muka semata-mata nak tunjuk eyelash tu.

Boleh tengok warna lain, klik bawah.



posted by aveo757 @ 10:00 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER