walk on wings, tread in air: Siapa yang mulakan? <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Siapa yang mulakan?
2017-10-23

Kesian aku tengok sorang hamba Allah ni.
Ni kisah berkenaan status FB yang aku update semalam.
Dia kata dia tweet pasal kisah sorang artis. Tapi dia tweet berkias. Maklumlah cerita tengah hot.
The way dia tweet sedara-mara yang lain boleh agak dia cakap pasal siapa. Tapi ipar dia terasa hati pulak.
Tiba-tiba je dia kena kick dari whatsapp grup family.
2 hari jugak dia cuba yakinkan ipar dia yang sebenarnya tweet tu pasal kes Hafiz Hamidun.

Pasal Hafiz Hamidun je okeh?
Aku baca pun alahaiiii. Aku nak gelak pun aku bukannya tau sangat cerita Hafiz Hamidun ni.
Tapi macam kesian pun ada.
Cakap pasal Hafiz Hamidun je pun, tak pasal-pasal dia jadi bahan gosip ipar-duai.
Orang lain punya story, orang lain yang terasa.
Kau ni pun satu lah Hafiz. Tak pasal-pasal orang lain kena kick dari whatsapp group sebab kau. Hahaha.

Rupanya ipar dia ada masalah rumahtangga. The whole family tau pasal ni.
Agaknya nampak tweet tu terus ipar ingatkan orang gossip pasal dia.
Alahaiiiii, ni lah dia penyakit manusia. Suka nau berprasangka. Dia ingat dalam dunia ni orang asik nak kesahkan hal dia sorang je. Macamlah takde keje lain nak cakap pasal dia 24 jam. Lainlah kalau kau pun artis.

Moralnya lepas ni kalau nak update blog, FB, tweet, IG, kena letak disclaimer : Status ini tidak ada kena-mengena dengan yang hidup atau mati. Hanya khayalan penulis saja. 

Gitu. Baru pueh hati. 

Secara lojiknya, dalam tweet tu ada beribu/beratus follower.
Dalam banyak-banyak yang baca tu apesal kau sorang yang sentap?

Tapi kan, perangai orang saiko memang macam ni tau.
Dia ingat segala hal yang berlaku atas dunia ni semua berkisarkan tentang dia, dia dan dia je all the time.
Apa yang kita cakap, apa yang kita tulis, dia always interpret-kan as kisah dia.
Pastu merempan sorang-sorang.
Malu sikit, please?

Contoh paling senang nak paham gini.
Katakanlah aku update entry tentang derhaka kat suami.
Kalau kau bukan sejenis yang derhaka kat suami, kau terasa tak dengan tulisan aku? Konfem tak, kan?
Hanya yang derhaka saja yang panas pungkoq baca.
Jadi kesimpulannya kalau kau terasa status/tulisan tu macam ada tempias kat kau, muhasabah lah diri. Komunikasi kita dengan Allah sentiasa ada.
Sentiasa ada asbab yang dipilihNya untuk jadi perantara.
Kalau ada sesiapa yang dah membuatkan kita sentap dengan penulisan general-nya, ingatlah bahawa mereka tu cuma asbab yang dihantar oleh Allah saja.
Dan lain kali jangan cerita masalah rumahtangga kau kat orang sebab bila orang bercerita pasal orang lain yang ada sipi-sipi macam kisah kau, kau perasan orang perli kau. Padahal terpikirkan kau pun tak. Bajet Fattah Amin sangat kau ni.

Maybe ada yang sengaja nak sakitkan hati kita tapi kita tak terasa lansung.
Ada jugak orang yang tak berniat lansung nak menyindir kita (macam kes reader tadi), tapi tak pasal-pasal kita melenting pulak.
Kenapa boleh jadi macam tu agak-agak? Sendiri pikir.
Bak kata Altimet "Siapa makan cili, dia rasa pedas. Siapa rasa pedas, kata aku mulut lepas".
Dah kalau kau tak makan cili, apesal kau nak panas?

Macam entry poligami aku dulu (entry sawan telor).
Ada gak yang panas hati. Just imagine, yang baca blog aku ni paling sikit katakanlah 10 ribu orang.
Dalam ramai-ramai 10 ribu ni, kau sorang yang panas jubo apehal?
Tu maknanya apa aku tulis tu setepek-setepek kena kat kau sebab tu kau panas hati.
Kalau apa yang aku cakap tu takde sangkut-paut, mesti kau baca dengan rileks je.

Some lelaki memang macam tu.
Masa telur tengah merenyam nak berbini lagi, kemain bangga share hadis, share ceramah pasal keharusan berpoligami. Tapi hadis tu je la dia angkat beria-ia.
Bila aku counter balik dengan hadis suami perlu berlaku adil terhadap isteri-isteri, eh sentap pulak.
Padahal dua-dua pun hadis Rasulullah saw, apesal kau takleh terima?
Boleh pulak nak pilih-pilih. Nak ikut sunah, ikut lah semua. Jangan ikut mana yang sedap kat buah kerandut kau je.

Lepas ni dah jadi masalah pulak kita nak ber-tweet, ber-FB sebab ada orang insecure memerhati.
Tak tau hujung pangkal karang kita kena hencap dek dia.
Kurang perhatian kau ni, tu pasal jadi macam tu. Dahagakan perhatian.
Ingat tau korang, lepas ni setiap status kena letak disclaimer sebab saiko ada di mana-mana.

Ni lagi satu aku nak cakap pasal sesiapa yang suka share tentang masalah rumahtangga kat orang.
Tak kira lah kat share kat aku ke, kat page confessor ke atau kat ahli keluarga sendiri.

Sebelum confess pasal masalah kau, kena ingat yang kau sedang menrisikokan diri kau untuk dijadikan bahan gossip.
Kalau kau tak bercerita, orang tak tau.
Tapi bila kau dah bercerita, jangan pulak salahkan bila orang mula berprasangka.
Tanya balik diri sendiri siapa yang mulakan? Kau kan? Kau yang bukak rahsia kan?
Bila orang ramai dah mula bercerita, kau cakap orang sibuk hal rumahtangga kau.
Eh, jangan nak play victim. Otak ada, pakai.
Kalau bukan mulut kau yang bukak cerita pasal hal kau laki bini, orang lain takkan tau.
Jadi jangan nak salahkan orang lain pulak bila ramai mula bercakap hal kau.
Jangan letakkan salah pada orang lain seolah-olah kau suci, orang lain jahat.
Sape yang jual cerita rumahtangga kalau bukan kau sendiri?

Kadang aku pelik dengan confessor-confessor masalah rumahtangga.
Kau yang share masalah kau laki bini, pastu bila orang dah start respond, kau cakap orang melebih-lebih hal kau.
Kau yang update status sendu-sendu kat media sosial pastu kau marah bila orang anggap bukan-bukan.
Lain kali, kalau taknak jadi stok gosip, blaja simpan cerita tu. Tak payah nak mengadu nak mengeluh kat mana-mana, kat sape-sape pun.
Masa tengah susah hati, kau cari orang nak luahkan masalah.
Bila keadaan kembali stabil, kau salahkan orang kata orang jahat menyibuk hal kau.
Betullah cakap orang, satu jari tuding kat orang, 4 jari kat diri sendiri.
Patutlah ada masalah. Kau pun sama tak betul rupanya.
Kalau dah tau takleh hidup tanpa laki, lain kali apa laki kau buat, kau telan sorang-sorang.
Jangan bagi orang lain tau masalah kau.

Tak payah nak terasa sangatlah apa yang aku tulis ni kalau takde kena-mengena dengan kau.
Tapi kalau terasa, nasiblah.







posted by aveo757 @ 9:16 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER