walk on wings, tread in air: Macamana letak target <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Macamana letak target
2017-10-30

Thank you ramai yang email aku, respond kat entry semalam.
Ada yang share story, seronok baca. Tapi memang tak sempat nak reply sorang-sorang ya.

Ada yang tanya aku "Kak Di ajarkan macamana nak letak target untuk sedekah?"

Senyum je aku baca.
Comel betul la korang ni. Haha.

Ustaz ajar, yang terbaik bersedekah adalah guna target.
Bukan target berdasarkan gaji kita sekarang.
Katakan gaji sekarang RM5K. Kita target sedekah 5% dari nilai RM5K.
Itu bukan target ustaz kata.

Ustaz cakap, tanya diri kita, kita nak pendapatan berapa?
Kalau kita nak RM50K sebulan, kita sedekah berdasarkan target itu.
Kan Allah dah janji "Kau bagi 1, Aku tambah 10".
Jadi, kalau kita nak gaji RM50K, kita sedekah RM5K/bulan.
Sehari sedekah RM167.
Itu guideline ustaz bagi aku.
Insyallah, kalau Lillahi Taala, kita semua mampu sedekah sebanyak tu. Lebih pun boleh.

Tapi jangan pulak kita sedekah dengan berharap satu hari nanti kita dapat gaji selepuk RM50K.
Rezeki Allah tak turun macam tu.
Dia akan datang dalam bentuk lain.
Kalau bulan tu tak sakit lansung, dah jimat kurang-kurang RM100.
Kalau bulan tu kereta ok tak buat hal, dah jimat kurang-kurang RM500.
Kalau bulan tu ada orang hadiahkan tudung RM10. Walaupun RM10, dah jimat dah.
Contohnya macam bulan ni, aku dapat banyak hadiah dari reader, totalnya hampir RM6K.
Macam-macam - yang bagi pad, yang bagi coklat, yang bagi perfume, yang bagi beg mekap, yang bagi ayam mentah. Entah macam-macam lagi. Aku campur-campur harga semua cecah RM6K.
Maknanya aku dah jimat RM6K.
Dia tak datang dalam bentuk cash, tapi dia bantu aku kurang spend duit.

Sedekah tu ikut kita sendirilah nak banyak mana. Apa yang aku tulis tu hanya panduan saja.
Jangan sampai dek kerana nak sedekah, nanti anak bini kau semua kau catu perbelanjaan.
Sedekah paling bagus adalah kat keluarga sendiri.
Tapi, dalam kepala mesti ada azam supaya boleh sebarkan sedekah pada orang lain juga.
Bila ada azam, insyallah satu hari nanti kita boleh buat.
Sama macam bayar zakat. Jangan lega bila tak payah bayar zakat. Mesti ada azam satu hari nanti aku nak jadi pembayar zakat.

Selalunya, masa gaji kita kecik, kita akan cakap "Kalau gaji aku banyak esok, aku nak sedekah hari-hari". Kan?

Ye sangat lah.
Bila gaji dah cecah 2-3 kali lipat kadang belum tentu ringan nak keluar duit untuk orang lain. Terasa banyak benar yang belum dibeli untuk diri sendiri. Nak bayar zakat yang 2.5% tu pun mengeluh sesangatnya.

Belum tentu lagi time ada duit banyak kita teringat nak bersedekah.
Kalau tak betul-betul jaga, ujian banyak duit jauh lebih berat sebenarnya.

"Bila baca entry Kak Di, rasa insaf sangat. Tapi bila nak sedekah takut tak ikhlas, macam kena paksa buat je".

Memang selalunya word 'ikhlas' tu jadi penghalang untuk kita buat baik.
Sebab takut yang datang riak. Ikhlasnya takde.

Ok, dia macam ni tau.

Setiap kali kita solat mesti khusyuk.
So, kalau tak boleh khusyuk, tak payah solat ke?

Puasa itu supaya dapat kawal diri kita dari macam-macam nafsu.
So, kalau tak dapat kawal nafsu, takyah puasa ke?

Solat je dulu. Walau tak boleh khusyuk.
Puasa je dulu. Nanti lama-lama boleh kawal macam-macam nafsu.

Nak bersedekah pun tak payah tunggu ikhlas, buat aje sekerap yang mungkin.
Buat sampai jadi kebiasaan. Lama-lama hilanglah rasa riak, hilanglah rasa terpaksa.

Ada reader cakap now trend orang bagi free gift untuk kumpul lebih banyak follower.
Siapa follow dia dapat hadiah.
Yang tu dikira sedekah atau tak? Sebab macam ada agenda.

Pendapat aku, sekalipun sedekah kau tu semacam riak, atau ada agenda, buat ajelah.
Yang rugi pun kau, tapi yang menerima sedekah/hadiah masih ada manfaat. Tak rugi pun pada penerima.
Semua benda baik memang awalnya kena paksa dulu, ujung-ujung baru datang kesedaran.
Jangan question apa orang lain buat. Orang tu walaupun macam riak tapi dia memberi. Kita?

Ingat formula Allah "Kau bagi satu, Aku tambah 10"

'Memberi' merupakan senjata ampuh untuk kita lipatgandakan 'kekayaan' dalam waktu yang singkat.

Jadi, hati-hati.

Sebab, kalau kita bagi masalah pada orang lain pun Allah akan lipatgandakan masalah tu pada kita balik.




Siapa dapat towel warna purple? Angkat tangan!
Siapa belum dapat, boleh klik button bawah.



posted by aveo757 @ 9:18 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER