walk on wings, tread in air: Jasa orang tua <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Jasa orang tua
2017-10-29

"Ingatlah jasa ibu bapa. Adakalanya ketika sudah bekerja, waktu ingin memberi sumbangan duit kepada ibu bapa dari gaji kita ada berfikir. Nanti dululah, gaji masih kecil. Tunggu gaji besar dahulu".

Tapi pernahkah kita tanya, sewaktu kita kecil, waktu ingin sekolahkan kita, pernahkah ibu bapa kita berkata "Nanti dululah, tidak perlu ke sekolah. Gaji masih kecil, tunggu bila gaji besar nanti."

Begitulah pengorbanan ibu bapa dalam membesarkan kita. Mereka sentiasa ingin majukan kita. Mencuri tidak pernah, meminjam mungkin ya, menggadai harta juga mungkin saja demi anak-anak dan pendidikan mereka.

Pro Canselor UPSI Tan Sri Abdul Rahman Arshad
Dewan Besar, UPSI
25 Oktober 2017


Sebak aku baca pesanan Tan Sri ni. Nak-nak lagi bab "meminjam" tu.
Sebab Pak Aji sendiri pernah bagitau aku "Ini duit papa pinjam kat pakcik ***** tau. Belajar betul-betul".
Masa tu aku dah kat U dah pun tapi masih lagi Pak Aji bersusah-payah nak carik duit habiskan aku belajar.

Aku tak rasa duit yang dia pinjam tu untuk aku sorang.
Mungkin perbelanjaan bulan tu tak cukup sampai dia terpaksa pinjam.
Masa tu adik-adik aku pun dah sekolah menengah, rasanya Ima pun dah kat UTM waktu ni.
Memang belanja besar. 
Memandangkan kebetulan masa aku masuk bilik bawah tu bapak aku tengah susun duit atas lantai, dia panggil aku duduk sekali and dia bagitau ini duit gaji campur duit yang dia terpaksa pinjam dari kawan.
Sedih aku masa tu. 
Masa tu aku rasa duduk bandar, rumah batu, ada kereta, mak bapak keje government - tak menjadikan kau senang. Masih kategori miskin. Miskin bandar. Ada waktu-waktunya perlu meminjam jugak.

Orang tua kata anak-anak tak perlu tau kesusahan yang mak bapak lalui.
Tapi aku bersyukur Pak Aji bagitau aku itu duit pinjam.
That thing motivate aku untuk pastikan aku blaja betul-betul supaya dapat convert loan kepada scholarship. At least takyah berhutang.
Kalau bapak aku masih perlu meminjam untuk hidupkan kitorang adik-beradik, maknanya aku bukan orang senang. Jadi kena blaja betul-betul.
Patutlah bapak aku masih lagi pakai Proton Saga yang sama dari zaman aku sekolah sampailah aku dah bertunang. Kereta tu beli second hand pulak tu. Rupanya memang dia takde duit.

Kalau korang ada duit, spend lah kat 3 benda ni. Insyallah, teratur hidup kita.

Yang pertama, spend kat ilmu.

Kalau kita miskin, otak adalah aset terbesar. Kena melabur kat otak.
Jangan hanya bersungguh-sungguh cari duit untuk memenuhi keperluan.
Kaya is kaya. Kalau tak jaga, habis juga. Tapi ilmu kalau ada, insyallah kalau tak kaya sangat pun, takde lah sampai perlu hidup melarat.
Ramai sekarang yang kaya raya tapi hanya tau buat duit semata-mata.
Seluruh kehidupan dibelanjakan dengan membuat duit untuk isi karung yang takkan penuh.
Kalaulah boleh toleh sekejap kat belakang, kita akan nampak yang kesusahan hidup dulu sebenarnya disebabkan ketidakupayaan kita untuk belajar dan mencari kejayaan untuk berkembang. Bukan sebab kita takde duit, tapi sebab kita takde ilmu yang cukup.
Itu puncanya dulu.

Maksudnya kat sini, untuk mengembangkan diri, mesti bersedia untuk spend duit, walaupun terpaksa meminjam. Kalau ilmu tu betul-betul dimanfaatkan, insyallah kita akan ada banyak cara untuk bayar balik pinjaman tadi.
Yang takde duit nak sambung blaja, pi pinjam PTPTN. Blaja, manfaatkan ilmu dan bayar balik.
Yang nak berbisnes, spend duit pi kelas, jangan semua kau nak bantai free talk je.

Yang kedua, spend duit kat mak bapak.

Duit untuk bagi mak bapak mesti ada. Keluarkan.
Ada yang kata untuk diri sendiri je tak cukup, banyak hutang nak kena settlekan, macamana nak hulur kat mak bapak.
Ada jugak yang kata mak bapak duit pencen makan tak habis, tak payah lah hulur lagi.

Sang Nila Utama pernah pesan kat kat aku, keluarkan duit untuk mak bapak bukannya kena banyak.
Kita bukan nak tunjuk kat mak bapak kita ada duit banyak.
Tapi kita bagui mak bapa duit sebab kita nak ambik keberkatan tu.

Tak semestinya banyak, tak semestinya bentuk cash.
Boleh kalau bulan ni nak bagi cash, bulan depan belikan barang dapur, bulan lagi satu bayarkan utilities.
Ikut kemampuan.
Tak kira apa keadaan ekonomi mak bapak, duit untuk dorang kena bagi secara rutin (ikut mana-mana yang mudah macam aku cakap tadi).

Aku pernah berada dalam keadaan tak dapat bagi duit kat mak bapak sebab duit gaji aku semua En Wan pegang. Aku tak berani mintak kat dia.
Apa yang En Wan bagi kat aku every week untuk belanja tu aku simpan, nanti ada lebih aku belanja mak bapak aku makan.
Until bila aku dah ada bisnes sendiri, pegang duit sendiri, baru aku berjaya bagi cash kat Mak Aji and Pak Aji. Rasa puas and lega!
Dulu, nak bagi rasa berkira-kira. Cukup ke tak cukup ke tak. Bila dah start bagi, eh rupanya ada lebih lagi.

Dulu aku sebijik macam Tan Sri tu cakap.
Masa gaji RM1400, rasa tak cukup kalau nak bagi mak bapak. Tunggu lah naik gaji esok.
Pastu naik gaji RM1600, masih tak cukup. Tunggu lah gaji naik nanti.
RM1800, tak bagi jugak.
RM2300, pun tak bagi.
Sampai gaji akhir aku tahun 2007 RM5K, punnnnnnnnnnn tak bagi.
Manjang je lah tak cukup.
Aku spend untuk belikan hadiah and belanja makan je sesekali. Cash tak pernah bagi lansung. Ada la duit raya aku bagi RM100 sorang. Perasan aku dah banyak sangat la tu.

Bila takde keberkatan macam tu lah.
Hati tu sentiasa cenderung nak macam-macam. Hati tu sentiasa rasa takut tak cukup.
Dah beli macam-macam pun tetap tak puas. Nak lagi, nak lagi, nak lagi.
Once dah start keluarkan duit untuk mak bapak secara rutin, rupanya perlahan-lahan Allah kurangkan keinginan untuk beli apa yang sebenarnya tak perlu.
Yang dulunya aku yang paling awal beli, sekarang, lalu depan kedai 10 kali pun takde rasa nak beli. Padahal duit ada.
Nampak tak, macamana Allah uji kita dengan harta dunia?

Sejak kerja sendiri, duit pun aku dah pegang sendiri, aku paksa diri bagi kat mak bapak, mak mertua. Bagi je lah. Kadang hati tu jahat jugak, dihasutnya kita macam-macam.
Tapi letakkan aje tawakkal yang kuat kat Allah.
Apa yang aku ada sekarang pun entah-entah bukan sebab usaha aku. Entah-entah sebab doa dorang. Jadi, jangan ferasan lebih senang atas usaha sendiri.

Sesesak mana pun kita, sebulan sekali cubalah ketepikan sikit duit untuk mak bapak. Samada nak bayarkan astro je ke, nak bagi cash ke, terpulang. Tapi setiap bulan cubalah cover mana yang boleh.
Macam Tan Sri tu kata, macamana miskin pun mak bapak kita dulu, dorang terus membesarkan kita, sampai sanggup meminjam.
Mungkin ada yang tak tau. Berbakti pada orang tua tu semacam restu alami tau. Berkat.
Hubungan baik dengan ibu bapa akan meningkatkan kuasa berkat.

Orang yang hidupnya takde berkat orang tua, seumur hidup apa yang dia buat takkan lancar.
Walaupun bisnes nampak macam lancar, tapi keuntungan stagnant. Itu pun namanya tak berkat.
Sentiasa sibuk dengan urusan bisnes, sales mencurah-curah katanya, tapi masa dengan Allah dan keluarga kurang, itu pun tanda-tanda tiada keberkatan.

Dah macam-macam kelas agama and ceramah aku join, semua cakap macam ni.
Takde restu orang tua, apa kau buat takkan lancar. Sentiasa semput.
Jadi, sebenarnya bila kita berbakti pada mak bapak tu sebenarnya kita sedang selamatkan diri sendiri.
Ustaz cakap, kalau kita ada masalah, carilah mak bapak dulu.
Doa orang tua ni tembus langit. Mintak dorang doakan kita.
Walaupun mak bapak dah nyanyuk, mintak dorang doakan.

Yang ketiga, spend kat sedekah.

Kat dunia ni, selagi ada orang yang berlebih duit, maknanya ada orang yang kurang duit.
Takde maknanya Allah bagi kau duit lebih sesaje untuk kau shopping 24 jam.
Amalkan sedekah everyday.
Macam yang aku pernah tulis dulu, sedekah kena pakai target.
Jangan saving je pakai target ya. Jangan saving je buat tabung holiday, tabung shopping, tabung baju raya.
Sedekah kena ada target jugak. Letak target sehari atau sebulan nak sedekah berapa.

Duit tu kena berputar-putar, jangan bagi dia duduk setempat. Paling penting jangan bagi duit kita stop dengan sendiri.
Ada duit lebih, sedekah dulu. Belanja orang makan. Beli hadiah.
Apa yang aku perasan, duit kita ni lagi banyak kita spend kat orang (sedekah), lagi banyak yang kau dapat balik.

Ajaib.



Medley shawl. Ada 5 warna. Tak beli rugi sebab corak RARE!




posted by aveo757 @ 9:30 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER