walk on wings, tread in air: Ada lagi spesis jenis feeling-feeling macam ni <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Ada lagi spesis jenis feeling-feeling macam ni
2017-10-10

Tengok life orang lain kat media sosial, kadang-kadang buat kita jeles.
Kehidupan dorang sempurna.
Kejap-kejap pi overseas.
Makan best everyday.
Shopping tak payah tunggu hujung bulan. Shopping pun benda-benda mahal je.
Dalam tak sedar kita bandingkan dengan kehidupan kita sendiri yang masih lagi semput nak bernyawa.

Kita persoalkan kebijaksanaan Allah.
Kenapa life dorang selesa sedangkan kita kena kerja separuh mati hanya untuk hidup. Belum mewah. Just nak hidup je. Itupun kadang-kadang semput.

Tahu tak apa yang paling susah sekali dalam hidup ni?

To find happiness.

Bukan duit yang susah nak cari, tapi kebahagiaan.
Sebab kebahagian tak selalunya berkisarkan tentang duit.

Untuk orang yang tak ada, of cos duitlah lambang kebahagiaan.
Tapi untuk orang yang ada duit, kebahagian is something else yang tak boleh dibeli.

Susah sebenarnya nak dapat bahagia.
Lebih-lebih lagi bila kita start compare life kita dengan orang lain, lagiiiiiiiiii lah takkan jumpa bahagia.

Pernah tak kita tertanya-tanya apesal orang tu blaja rilek-rilek sambil dengar lagu tapi boleh score dalam exam?

Atau pun kita tertanya-tanya apesal perempuan tu muka desa tapi dapat pakwe gila hensem?

Tak pun apesal laki orang tu romantik, loving, caring tapi laki kita kejenya asik nak menengking je?

Rasa tak adil kan.
So camne, nak fight ke?

TAK PAYAH FIGHT.

Hidup kita ni macam main game.
Dalam game ni, kita takkan jadi better dari orang lain sampai bila-bila.
Rentikan lah nak bandingkan hidup kita dengan orang lain. Memang takkan menang pun.

Sebab, bila kita membandingkan dengan orang lain, kita sebenarnya membandingkan sisi hidup kita yang paling buruk dengan sisi hidup dia yang paling baik. Of cos lah takkan menang punya.

Pernah tak orang bertanya khabar "Kau apa khabar?", kita dengar jawapan "Aku rasa macam nak gantung diri dah ni".
Tak pernah kan?

Sebab semua orang hanya nak tunjuk yang best-best je.
Sape yang nak tunjuk benda tak best kat public?

That's why, berhentilah paksa diri untuk dapatkan kehidupan orang lain.
Hidup orang tu tak best mana sebenarnya.

Bersyukur dan menerima life kita seadaanya bukan bermakna kita kena buang impian kita.
Impian tu wajib ada supaya ada matlamat hidup.
Tapi janganlah sampai impian kita tu jadi daydreams. Itu parah dah tu.
Tengok orang tu, teringin jadi macam dia.
Tengok orang ni, nak jadi macam dia pulak.
Lama-lama kau takkan jadi apa pun sebab semuanya kau nak ikut orang. Baru nak start jadi orang ni, dah jumpa orang lain. Terus nak jadi orang lain pulak. Life kau sentiasa berada kat level Start tak abis-abis.



Contohnya macam kes ni.
Ni reader baru hantar kat aku semalam.
Kes gambar dapur kawan dia kena plagiat.
Aku ingatkan kes macam ni dah tak relevan lagi tahun 2017.
Rupanya ada lagi. Aduiii, teringat kes gamba rumah aku kena plagiat dulu.

Ni semua sejenis spesis yang nak jadi orang lain la ni.
Ntah hape yang dia dapat buat camni. Nak dapat likes? Aku tengok 18 likes je pun. Hahaha.
Motifnya apa?

Aku kadang nak sangattttt jumpa orang macam ni.
Aku nak tau apesal buat macam ni. Kau nak buktikan apa sebenarnya.
Tapi yang pasti orang macam ni takde kawan yang ramai.
Jadi dia berangan untuk dapat kawan that's why dia create personaliti yang baru untuk create attention.

Katakanlah ko berjaya tarik ramai kawan dengan cara menipu macam ni, ko rasa kawan tu kekal ke bila tau kau tipu dia?
Tetap tak kekal okeh.
Forever alone jugak akhirnya.
Dan kau kena start balik untuk cari new frens. Hoih, tak penat?

Best ke kalau setakat boleh tayang isi rumah (plagiat) tapi tak dapat ajak orang datang lepak kat rumah?
Bila orang nak datang rumah, mulalah menggelabah ajak lepak mamak.

Kehidupan orang lain nampak sempurna mungkin di mata kita.
Tapi hakikatnya hanya dia je yang tau.

Contohnya, life seorang artis.
Kaya, famous, hari-hari bergaya, branded clothes bersilih ganti, mana pergi pun jadi tumpuan.
Tu belum lagi dia tayang kereta, rumah, and bathtub yang penuh duit.
Nampak best kat mata kita sebab kita jarang dapat.
Tapi biasa-biasa je kat mata dia sebab dia dah selalu hadap life macam tu.

Cuba tengok life dia, betul ke life dia seperti yang kita sangka?
Kerja dia penat dari pagi ke pagi, belum tentu lagi dia boleh menikmati hasil kerja dia dengan tenang. Nak pergi bercuti pun ada je orang membontot, nak ambik gambar la, tengah makan orang mintak bergambar, mintak sign, Hoih, tercekik nak makan.
Karang kalau tak dilayan kena viral.

Life dia tak best sebenarnya okeh. Dia pun dah fedap tapi dia kena teruskan juga life tu.
Entah-entah dia pun jeles tengok gambar kau mencangkung tepi jalan mencekik durian takde orang kacau.

Seeing those who have everything, seolah-olah life dorang tu mudah sangat.
Tak macam kita, everyday kena pikir nak bangun awal so that tak terlepas komuter, punch kad tak merah.
Belum lagi tengok gambar dorang pergi bercuti kat US macamkan US tu belakang rumah je. Kejap-kejap pi US. Yang kita ni duit gaji dapat bertahan sampai cukup bulan dah habis syukur.

Nak hidup macam tu, ada pengorbannya.
Of course there is a great struggle that they must face sebelum sampai ke tahap senang macam sekarang.
Maybe masanya belum sampai lagi untuk kita.
Sekarang adalah masa untuk kita kerja kuat dulu.
Jangan gelojoh nak kaya cepat, buka klinik gigi takde lesen bagai. Sabar.
Mana ada orang senang sekelip mata. Kalau sekelip mata senang, selalunya sekelip mata jugak ranap.

Bab kejar komuter tu aku dah rasa dah 14-15 tahun lepas.
Bangun pukul 5am tetiap pagi nak bersiap-siap.
Pukul 6am dah keluar sebab nak kejarkan komuter pukul 6.30am.
Tu pun kalau komuter tak buat cilaka sampai awal.
Dibuatnya 6.20am dah sampai, tak cukup tanah aku berlari nak kejarkan dia.
Sampai KL Sentral nak rebut ambil STAR pulak, pastu pindah naik PUTRA pulak.
By the time sampai opis, ketiak aku dah lecak.
Balik karang nak berjuang lagi benda yang sama.
Tu kalau balik 5.30pm lah. Kalau kena stay back sampai 9 malam, by the time sampai rumah dah ngantuk. Nak kunyah nasik pun penat.

Semua orang akan lalui zaman-zaman 'perjuangan'.
Jangan ingat mana-mana yang dah berjaya tu tak pernah lalu apa yang kau sedang lalu sekarang.
Cuma kau tak nampak je.
Kalau kau nampak apa yang dorang pernah lalu, mesti kau surrender.
Umpama kalau Tuhan tunjukkan pada kita jenis-jenis ujian yang masing-masing hadapi, kemudian ujian tu dicampakkan ke depan, nescaya masing-masing akan berebut ambik ujian masing-masing jugak akhirnya. Kau takkan sanggup nak ambik ujian orang.

Kalau kita belum berjuang habis-habisan, jangan cuba-cuba nak bandingkan life kita dengan orang lain.
Dorang dah lalui, kita baru nak lalui.
Jadi, hadap dulu apa yang ada, pastikan kita dapat lalui dengan sukses, bukan dengan mengeluh.

Tengok life orang yang cantik, pandai, kaya dan sempurna memang seronok.
Macam dorang ni takde beban nak ditanggung.
Beza betul dengan life kita, beban tak pernah habisnya.

Stop complaining about what you don't have.
Bila browsing gambar di media sosial, just remember that real life is in your heart.
Pictures online will make you believe you are not enough.
Dah alang-alang suka tengok life orang lain, jangan lupa skodeng life orang yang makan sekali sehari atau life orang yang sampai sekarang menganggur takde kerja. Baru fair.

Just stop comparing yourself to the worlds selfies.





Promo ulangtahun kedua GreenAard dah tamat Sabtu lepas.
Start 9 Oktober kita dah letakkan kos pos untuk setiap pembelian (bukan setiap produk tapi pembelian).
Rupanya hari ni masih lagi dok mengepos backlog order promo ulangtahun.
Aku tak masuk opis semalam, tak tau rupanya semalam ada 100 gifts lagi masih lagi pending tak berpos. Rasanya settle kot hari ni.
Sorry sangat untuk delay ni. Sabtu lepas Pos Laju cuti, staff pun cuti jadi pakej pending sikit.

Lepas ni semua order boleh terus order di website GreenAard atau whatsapp.


posted by aveo757 @ 4:09 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER