walk on wings, tread in air: Attitude and formula <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Attitude and formula
2017-10-06


Waalaikumsalam.
Selamat Hari Raya Aidiladha.
😂😂😂😂
Baru sekarang nak reply. Sorry.

Bila sebut SUCCESS je, mesti kepala akan imagine - kaya. Ataupun pandai.
Anything yang best-best selalunya kita kaitkan dengan success.
Kalau tak best, maknanya tak success.

Ada satu cerita.
Tentang sorang lelaki yang kaya.
Sebelum dia mati, dia pesan kat anak dia "Kalau aku mati, mintak kat ustaz, aku cuma nak dipakaikan stokin aku yang buruk ni saja (selain kain kafan)."
Stokin tu stokin lama masa dia mula-mula berbisnes. Dah buruk.

Masa hari pengebumian, anak ni mintak kat ustaz nak pakaikan stokin tu tapi ustaz tak kasi.
Tapi anak dia berkeras jugak, ini wasiat katanya.
Ustaz tanya ada tak yang hadir di situ lawyer kepada arwah.
Lawyer ke depan, sambil hulurkan surat pada si anak ni tadi.
Anak tu baca surat dari ayah dia, ayah dia tulis "Masa kau baca surat ni mesti kau sedang berkeras nak pakaikan juga stokin ni pada ayah tapi ustaz tak bagi. Tengok lah, masa ayah hidup ayah sangat kaya dan disegani ramai orang. Tapi akhirnya pada hari ini, stokin buruk pun ayah tak dapat bawa ke dalam kubur. Hanya kain kafan saja. Jadi jangan tertipu dengan kekayaan dunia."

So maksudnya kat sini success tu bukan kaya. Kita-kita ni je perasan success tu kaya.
Success bukan juga bila ada macam-macam title.
Bukan juga bila popular.

Bukanlah bermaksud ko tak payah kaya pun tak apa.
Maksudnya, jangan sampai kau tertipu bahawa kena jadi kaya baru namanya hidup.

Dalam dunia ni ada orang munafik, alim, baik, jahat, gangster, macam-macam.
Gangster sekalipun tetap dibagi duit berjuta-juta. Why?
Sebab Allah tau esok mati semua benda ni tinggal, yang dibawak hanya amal.
Nak bawak amal tak perlu ada duit yang banyak.
Belum tentu lagi kalau ada duit banyak esok kita teringat nak beramal dengan duit tu.

Sometimes kalau aku ingat-ingat balik zaman kecik-kecik dulu, kereta kitorang satu je, tu pun Proton Saga.
Pak Aji pakai Saga dari aku Form 2 sampai hari aku bertunang dengan En Wan masih lagi pakai Saga yang sama.
Saga tu secondhand pulak tu, bukan baru. Sape ajelah yang masih pakai Saga tahun 2001? Tapi Pak Aji masih dengan Saga.

Now bila berselisih dengan Saga (yang sangat-sangat rare nak jumpa sekarang), memang teringat balik zaman naik Saga.
Baru aku sedar banyak untungnya bila ada kereta yang 'murah'.
Yang pertama, susah sikit nak sombong.
Kedua, takde sape yang dengki.

Orang success tu formulanya apa, attitudenya bagaimana?

Formulanya just stop cari penilaian manusia. Itu saja.

Semakin kita nak dipuji, semakin nak dihargai, semakin nak dihormati, semakin nak dikagumi, semakin nak dibalas budi, semakin nak disayangi, kita akan semakin rasa sakit hati.
Kita akan sentiasa check if post kita berapa banyak orang like, berapa banyak orang komen, berapa banyak orang share.
Kita sentiasa tunggu kalau-kalau ada orang nak puji gambar yang kita up kejap tadi.
Eh penat lah.
Penat satu hal.
Kalau respond yang kita harapkan tak sampai target, mulalah rasa sakit hati bila nampak orang lain lebih dapat attention.

Tak payah.
Kalau kita tunggu orang judge samada kita dah success ke belum, memang sampai ke sudah kau takkan pernah rasa kau dah success.
Buatlah semata-mata kerana Allah.

Orang yang success tu adalah orang yang paling dekat dengan Allah.

Nak success, yang pertama, hati kena ikhlas.
Ustaz kata ikhlas itu adalah اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ.
Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku hanyalah kerana Allah.

Success takkan ada pada orang yang hidupnya selalu nak harapkan pujian orang.
Orang yang ikhlas hidupnya tenang sebab dia hanya busy nak dinilaikan oleh Allah.
Hidupnya sentiasa bersemangat dan kuat istiqomah.

Yang kedua, jaga ibadah.

Jaga solat.
Sebab benda pertama yang ditanya esok adalah solat.
Orang yang solatnya masih lompong-lompong, walaupun dia banyak sedekah, banyak kali ke umrah, ke haji, semua tu takde makna.

Ibadah bukan solat semata-mata.
Kerja pun ibadah, bisnes pun ibadah, uruskan keluarga pun ibadah.
Dengan syarat, hati kena ikhlas (balik ke point nombor 1).
Sebab rezeki kita semua Allah dah aturkan. Rezeki dah konfem ada. Yang belum konfem ada adalah amal. Kalau kita jadikan kerja kita ni ibadah, maka jadilah ia amal.

Jangan takut takde duit, tapi takutlah kalau takde keberkatan dalam duit tu.
Sebab kalau niat tak betul, cara tak betul, keberkatan takkan sampai.

Dan jangan jugak takut takde duit, tapi takutlah kalau takde rasa syukur.
Ramai yang semakin banyak duit, semakin menderita hidup sebab rasa syukur tu tak ada.

Jangan takut takde duit, tapi takutlah kalau kita hilang sabar bila duit tu ditahan.
Sebab rezeki kita ni tak selalunya mengalir.
Ada masanya ditahan, ada masanya dibukak balik, ada masanya dicurahkan sampai tak menang tangan.
Bila kita berada pada waktu-waktu rezeki ditahan ni, cuba tengok balik ibadah kita.

Jangan takut takde duit, tapi takutlah kalau takde rasa redha.
Teringat masa kes Redza takleh naik flight baru-baru ni sampai aku kena book another tiket untuk dia.
Hilangkan nak berjimat duit tiket RM90, akhirnya kena beli new tiket RM399.
Kau sibuk nak jimat-jimat sangat kan, kalau dah sampai masa kau kena keluarkan duit lebih, kau tetap takde pilihan kena keluarkan jugak.
Jawapannya...redha je lahhh.

Yang ketiga, apa Allah suka, buat. Apa Allah tak suka tinggalkan.
Yakin bahawa apa yang Allah suruh mesti bagus untuk kita dan apa Allah larang mesti bahaya untuk kita.
Contoh Allah kata "Jangan mendekati zina".
Kenapa tak kata "Jangan melakukan zina?"
Sebab, Allah tau kalau kita dekat je dengan zina, konfem kita akan berzina punya.
That's why DIA tak kasik dekat lansung.
Maksudnya kat sini Allah punya rules semua baik untuk kita.

Keempat, usaha kena sungguh-sungguh.
Orang yang niatnya kerana Allah takkan buat kerja sambil lewa.
Pertolongan Allah itu sejajar dengan level usaha kita.
Makin kita all out, makin Allah tunjukkan jalannya.
Kalau makin malas, makin malap la jalannya.
Jadi, kalau nak Allah tolong, usaha kena maksimum.
Nak dapat the best dari Allah, kita kena give the best to Him.
Ibadah the best, usaha the best, sedekah the best.
Sedekah kena pakai target, bukan pakai sisa balance-balance.
Buat target setiap bulan nak sedekah berapa. Balance tu baru buat beli baju.

Yang last sekali, taubat kena buat everyday.
Setiap kebaikan yang kita buat, akan patah balik kat kita.
Setiap keburukan yang kita buat pun, akan patah balik kat kita.
Jadi kena buat taubat everyday. Dengan taubat, Allah akan permudahkan urusan.
Kalau rasa usaha dah buat maksimum tapi masih lagi terasa rezeki tu tersekat-sekat, sometimes apa yang Allah nak kita buat cuma sujud dan taubat. Itu je.
Insyallah, Dia akan buka jalan.

Apa yang aku tulis ni aku blaja dan aku masih bertatih-tatih buat.
Jadi kita buat sama-sama.
Semoga Tuhan jaga hati kita dan tak cabut nikmat iman ni.




ESOK LAST DAY!






posted by aveo757 @ 3:14 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER