walk on wings, tread in air: Sawan telor <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Sawan telor
2017-08-15

2 hari lepas, aku tanya kat IG pendapat jujur tentang poligami.
Ramai juga yang respond. Panjang-panjang pulak tu sorang-sorang punya komen.
Rata-rata ramai wanita tak setuju.
Bukan kerana hukumnya tapi kerana perlaksanaan yang selalunya tak adil.
Kiranya macam acah-acah adil tapi sebenarnya tak. Ramai yang boleh adil dalam pembahagian giliran kote je tapi tak mampu nak adil dari segi kasih-sayang, perhatian dan material.

Dari Anas bin Malik ra. bahawa "Ummu Sulaim pernah mengutus kepada Rasulullah saw kain yang di atasnya terdapat kurma ruthab (yang belum kering). Rasulullah saw mengirimkannya ke isterinya. Dan setelah itu Baginda mengambil lagi sebahagian kurma tersebut dan memberikannya kepada sebahagian isterinya yang lain. Kemudian beliau duduk dan memakan sisanya." (Riwayat Ahmad).

Nampak tak macamana takrif adil kat sini?

Sedangkan Ummu Sulaim yang hantar kurma tu pada Rasulullah, tapi isteri yang mengirimkan kurma tu pun dapat balik kurma yang sama, sama banyak dengan isteri yang lain.
Sampai macam tu sekali Rasulullah saw punya adil.

Kau mampu adil macam ni?

Ada la kot 2-3 kerat yang macam ni.
Yang lain tu bajet-bajet adil.
Terasa duit banyak, ohh boleh kawen lagi. Aku mampu. Boleh adil.
Bila tak mampu adil, suruh isteri bersabar.

Kalau kau adil, walaupun dalam keadaan tak cukup, isteri akan boleh sabar.
Sebab isteri tahu yang menanggung sabar tu bukan dia sorang tapi semua sama-sama rasa.
Tapi dah kalau dia sorang je yang kena tahan sabar tapi yang sorang lagi kau timang tinggi-tinggi, bersedialah esok tempang sebelah kat akhirat. Bukan aku cakap, tapi hadis cakap :

"Barangsiapa memiliki dua isteri, kemudian ia lebih cenderung kepada salah satu dari keduanya, maka ia akan datang pada hari kiamat dalam keadaan bahunya senget sebelah." (Riwayat Tirmidzi 1141).

"Alahhh setakat senget sebelah je. Ingatkan kepala ke bawah kaki ke atas, ye tak?"

Kau ingat senget kat akhirat tu macam senget kat dunia??
Tak dapat digambarkan senget di sana tu macamana punya senget okeh.
So jangan nak wat lek wat pis sangat.

Seorang sabahat berkata "Aku pernah mendengar Muhammad (saw) berkata tentang seorang lelaki yang memiliki dua isteri, "Dimakruhkan baginya untuk berwudhu di rumah salah seorang dan tidak di rumah yang lainnya".

Hadis ni disokong oleh statement ni :
"Jika seorang suami pulang dari safar, hendaklah terlebih dulu ia menuju masjid untuk mengerjakan solat dua rakaat, kemudian baru pulang ke rumah kepada isterinya.  (Hadis Muslim 716).

Sampai nak berwudhu pun hukumnya makruh kalau wudhu tu diambil di rumah salah seorang isteri.
Kau boleh carry ke macam ni punya adil?
Nak sangat ikut sunah Rasulullah kawen ramai kan. Silakan ikut sekali apa yang Rasulullah buat ni.
Kalau setakat nak bajet hot boleh kawen lebih dari satu padahal tak boleh adil macam Rasulullah saw, boleh jalan.

Rajin-rajinlah baca terjemahan surah An-Nisa sebelum nak kawen ramai. Dalam surah tu dah cakap DIWAJIBKAN bagi suami memelihara keadilan semaksima yang mungkin di antara isteri-isterinya. Walaupun untuk kita orang-orang awam ni nak berlaku adil macam Rasulullah saw tu hampir mustahil tapi setidak-tidaknya usahalah bagi adil semaksima yang boleh. Jangan sampai ada isteri terasa diabaikan.

Kau ingat isteri ni hadap sangat ke suami 24 jam mengempeng kat dia? Takde maknanya!
Dia pun banyak lagi keje nak buat. Kalau kau melekat kat dia, dia pun tau rimas.
Cuma bila dah dibagi peluang oleh isteri pertama untuk kawen lagi satu, bukan bermakna kau dapat green lite untuk buat apa je dengan alasan "Bini aku yang bagi aku kawen lain".

Hello, stupido! Meh sini aku nak cakap.
Walaupun isteri bagi green lite untuk kawen lagi, kena always ingat yang isteri masih ada perasaan.
Kalau dia takde perasaan, kaulah orang pertama yang dia tinggalkan. Jangan harap dia nak hadap kau lagi.
Jadi, sementara dia masih lagi teringin nak hadap muka kau, please jaga perasaan dia.
Jangan tunjukkan kat satu dunia kesangapan kau nak berbini dua dengan selamba badak announce kat public kau tengah bertenet ngan awek baru.
Kalau kau takde rasa malu dengan diri sendiri takpe. Tapi kena ingat yang isteri pertama tu masih ada rasa malu kat kawan-kawan dia, kat sedara-mara dia, kat mak bapak dia.
Apa perasaan isteri bila kawan-kawan dia nampak kesangapan laki dia dok canang satu dunia nak kawen lain?
Kamon la, bukan semua orang tak tau malu macam kau, okeh?
Masih ramai lagi yang tau malu. Please respect perasaan orang lain sama.

Aku percaya, even among lelaki sesama sendiri pun malu nak canang pasal hal nak kawen lagi.
Sebab benda tu satu benda yang sensitif.
Lelaki sama lelaki pun malu nak discuss benda ni out loud. Sebab dorang tau tak semua orang boleh terima benda ni. Kalau boleh terima pun ia mesti dilakukan secara berhemah, sebab banyak hati yang perlu dijaga. Bukan dengan cara berbangga (read : bengap) canang kat satu dunia kau nak kawen lain.
Spesis lelaki sangap-sangap je proud announce benda ni kat public.

Selalunya lelaki jenis macam ni sebenarnya dia alone and lonely.
Hal dia nak kawen lain ni tak dapat sokongan sesiapa especially from family, jadi dia nak attract attention dari orang luar supaya dia rasa konfiden sikit.
Padahal dia dah tak konfiden sangat nak teruskan tu, cuma ego. Nak buktikan apa ntah tak tau la.
Nak buktikan kebodohan ke apa?

Aku kadang pelik bila tengok lelaki yang claim diri bertuah bila isteri izinkan kawen lagi satu.
Dan-dan menggelepar tunjuk yang dia hebat dan bertuah.
Berjaya lah konon didik isteri untuk faham poligami.
Dengan bangganya tayang awek baru kat kawan-kawan, macam takde rasa apa.
Hello...kau dah kenapa? Sawan telor?

Aku pernah join kelas munakahat. Dalam kelas tu ada bincang pasal poligami.
Ustaz tu cakap urusan membahagikan rasa cinta dan sayang antara isteri-isteri bukanlah urusan manusia, tapi urusan Allah. Sebab yang lahirkan rasa sayang itu Allah, jadi yang itu bukan kuasa kita.
Kalau lebih sayangkan isteri lagi satu berbanding yang lain, itu normal.
Bila Allah suruh adil itu maksudnya yang secara lahiriah - makanan, tempat tinggal, pakaian, perhiasan, etc.

Allah dah bagi diskaun dah tu. Urusan cinta tak adil sangat pun takpe. Kau uruskan hal material je.
Itupunnnnnnnnnnnnn ada yang terbabas tak boleh carry.

Pompuan ni pun manusia.
Mana-mana manusia kalau kau buat baik, kau akan dibalas baik.
Sebab hati kita Allah pegang.
Kadang tu terasa hati ni dah sakit sangat-sangat, tapi bila yang menyakiti tu datang minta maaf, tak semena-mena lebur rasa dendam kesumat bertahun-tahun tadi.
Moralnya kat sini, jagalah hati isteri.
Tak kisahlah kau nak kawen sampai 4 sekalipun, kawen lah. Yang buatkan isteri sakit hati adalah bila kau tak adil, bukan sebab kau kawen lain. Sebab cara-cara belum kawen pun semput nak setelkan belanja rumah, ada hati nak kawen lain.
Of cos hati perempuan tak banyak sikit mesti sedih bila suami nak kawen lain.
Kalau kau rasa isteri kau sekarang tak mampu nak bahagiakan kau, jangan buat dia macam dia takde perasaan.

Ingat, kau ambil dia dengan akad, dengan kalimah Allah.
Kau ambil dia dengan berjanji dengan Allah.
Kalau tak boleh nak cinta dia sepenuh hati macam dulu, maka adillah dalam urusan lahiriah.
Jangan ingat kau sorang je yang tak boleh cinta dia sepenuh hati. The moment kau cakap nak kawen lain, dia pun dah tawar hati dah ngan kau. Takyah lah bajet hot sangat oiii.
Kebanyakkan isteri bertahan sebab anak-anak je waktu ni, bukan sebab masih sayangkan kau pun.
Mungkin isteri akur, tapi itu tanda dia cuba untuk taat, bukan kerana sayang.

Lainlah kau jenis lelaki yang bini sana kau belikan henbeg Bonia, bini sini pun belikan beg Bonia yang sama harga, fine.
Kalau rumah bini sana kau belikan sofa, rumah bini sini pun belikan sofa yang sama (warna je lain), fine.
Kalau bini sana kau belikan kereta Vellfire, bini sini pun dapat Vellfire, fine.
Tapi kalau bini pertama semua terpaksa berpuas hati seadanya sedangkan yang lagi satu kau taburkan dengan material yang mewah-mewah, memang ke Hell Fire lah kau.

Jangan proud bagitau "Bini aku yang tak kisah, dia kata tak kisah apa-apa belikan pun dia terima".

Bang, bodoh tu jangan vaganza boleh?
Isteri terima seadanya sebab taknak susahkan suami penat cari duit.
Bukan dia terima seadanya supaya kau boleh lambakkan yang mewah-mewah kat bini lagi satu.
Kalau bini nombor 2 high taste, that's her story.
Tapi kau sebagai suami kena adil.
Kalau bini nombor 2 dapat Chanel henbeg, dan bini nombor 1 kau belikan beg kat kiosk depan Maiden - takpe.
But kau kena bagi balance duit pada isteri pertama supaya nilai beg murah tadi sama nilai macam beg Chanel.

Amacam bang, boleh ke?
Itu maksud adil ya. Bukan hembus nafas lega bila isteri pertama mintak beg harga RM20 je.

Berpoligami payah bagi mereka yang tak boleh berlaku adil. Sebab nak berlaku adil ni kerja yang berat. Allah berwasiat melalui Quran untuk disampaikan kepada kita sikap adil terhadap isteri. Allah berfirman, "Dan kamu sekali-kali tidak akan dapat berlaku adil di antara isteri-isteri (mu), walaupun kamu sangat ingin berbuat demikian, kerana itu janganlah kamu terlalu cenderung (kepada yang kamu cintai), sehingga kamu biarkan yang lain terkontang-kanting. Dan jika kamu memelihara diri (dari kecurangan), maka sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (An Nisa 129).

Bacalah wasiat Allah tu berkali-kali. Faham dan hadam.

Rata-rata isteri boleh terima kalau suami kawen lain.
Tapi yang tak boleh terima tu bila dah kawen suami start bagi macam-macam alasan bila segala perbelanjaan terpaksa dicatu-catu.
Amboiii... yang kawennya kau, apesal pulak belanja rumah kena catu pulak?
Nak kawen tu kawen je lah. Apa yang dah mula dari awal, kenalah teruskan. Tak tambah takpe, janji jangan dikurangkan.
Ini tak. Dah la tak tambah, nak kurangkan pulak. Cantik muka?

Yang bakal isteri kedua pun dah tau kau nak ambik laki orang, janganlah merenyam sangat.
Tau la kau tak sabar nak kawen tapi cover lah sikit kau punya merenyam tu. Cover sikit kalau ye pun lapar kote.
Jangan lah bajet hot sangat, bangga ada laki sanggup abaikan isteri sebab nak kejar kau.
Kalau betul nak laki orang, buat-buatlah baik dengan isteri pertama.
Ambik hati dia sikit. Belajar mengalah sikit. Jangan semua benda kau nak bolot. Sebab kau takkan menang pun.
Kalau kau menang, dah lama dah laki tu tinggalkan bini dia untuk kau. Hakikatnya tak.
Walaupun katanya kau lagi hawttttt, tapi bini dia masih lagi dia simpan.
Yang kau ni belum tentu lagi dia ambik, ada faham?
So, belajar-belajar pijakkan kaki ke tanah sikit. Jangan terapung lama sangat. Kalau tersembam, benyek.

Ada sorang follower tu tulis, kalau suami saya nak kawen lain biarlah pompuan tu lebih baik dari saya. Barulah nampak motifnya, kan?
Ha, betul.
At least nampaklah "Ohh, laki aku pilih isteri yang jauh lebih baik dari aku. Insaf".
Ini tak. Bakal isteri yang dipilih pun macam perangai bosia.

Oh kawen dengan dia sebab nak bimbing rupanya?

Tanya diri sendiri.
Solat cukup 5 waktu?
Berapa kali imamkan isteri yang sedia ada ni sejak kawen?
Bila kali terakhir baca Quran?

Kalau jawapannya krik krik krik.....sila meninggal.




Birthday Sale untuk GreenAard and Fleur by Mrs Him.
Nak tengok harga sale PLEASE KLIK SINI.
Promosi ni start hari ni sampai 18 Ogos saja. 5 hari only.


posted by aveo757 @ 9:02 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER