walk on wings, tread in air: Class <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Class
2017-08-16

Semalam aku terbaca artikel tentang an Indian lady (somebody, bukan calang-calang punya orang) yang dipandang rendah oleh mat saleh hanya kerana dia nampak macam tak layak untuk berada di ruangan menunggu bisnes class travellers. Indian lady tu pakai sari je time tu. Last-last tercengang bila one of the stewardess greet that Indian lady "Hi, we meet again". Omputih tu tak tau that lady tu frequent traveller pakai bisnes class. Kahkahkah. Kesian.

Rupanya dari zaman Victoria lagi orang kaitkan "having class" dengan penampilan and kekayaan, tak sudah-sudah sampailah sekarang.
No wonder la sampai sekarang, benda-benda ni jugak la yang dijaja sana sini.
Sebab pemikiran manusia masih lagi anggap "class" tu adalah bila ada banyak duit, ada banyak barang berjenama, pakai kereta jenis apa, pergi travel ke mana, bla bla bla.
Jadi, kalau nak salahkan si polan kenapa dia asik tayang barang-barang mewah kat media sosial, tak boleh nak salahkan dia 100%. Sebab dia tau, manusia masih kuat memegang prinsip kalau kau kaya, "class" kau tinggi sikit. Ia dah macam satu jalan pintas untuk earn respect dari sekeliling.
Kalau kau tak blaja tinggi pun takpe, asalkan kau kaya, kau akan lebih disegani - something like that.

But, kalau betul "class" ada kaitan dengan kekayaan and kemewahan, apesal Paris Hilton tu nampak low class? (guna omputih la, guna orang malaysia senang dapat kecaman).
While Lady Di yang also kaya tapi lebih nampak ada "class".

The answer is easy.
Sebab perangai Lady Di ni parallel dengan majoriti manusia yang dianggap boleh terima secara sosial. Perangai Lady Di ni dianggap ada kualiti oleh kebanyakan orang. While Paris Hilton, walaupun kaya, tapi dia femes dengan suka berparti-parti, dengan sex tape lah apa lah, kes bantai orang lagi. Kat sini dah boleh nampak, "class" tak ditentukan oleh duit semata-mata, melainkan dengan kombinasi karakter seseorang.

Helen Mirren and Julie Andrews adalah antara orang yang kaya dan ada "class".
Pierce Brosnan pun ada "class". How masa isteri dia sakit cancer dia bercuti dari berlakon semata-mata nak jaga wife dia. Takde pun berhuhahuha dengan GRO.
Kalau versi Malaysia, Edika Yusof ada "class".

Macam cerita Indian lady tadi.
Hanya kerana dia nampak macam 'very traditional' so orang anggap dia salah masuk group. Kesian.
Kesian kat omputih tu. Mesti malu gila dia kat atas flight tu. Nak pulak kalau dapat seat sebelah ngan that lady. Sure letih kena buat-buat tido sampai ke sudah. Mbhahaha.

Kat Malaysia ni pun ramai macam ni.
Kalau masuk car showroom.
Kalau masuk designer boutique.
Kalau nak beli rumah.
Tempat-tempat ni paling senang nak dapat layanan macam sampah kalau kau tak nampak macam orang ada ada-ada.
Aku dah penah rasa dah semua ni.
On the way balik dari pasar tani singgah jap pi tengok showhouse.
Pegi pasar kot, of cos lah aku laki bini pakai selipar je.
Masa tu free hair lagi, pegi pasar pakai seluar 3 quarter lusuh.
Masuk showroom takde orang layan.
Takpelah, kita go tengok-tengok je dulu.
Alih-alih terbekenan pulak dengan rumah tu (rumah sekarang).
Tanya kat sales tu berapa deposit.

Sales : Rumah type apa?

En Wan : Yang ni *tunjuk*

Sales : Oh yang ni. Ok kalau type F harga dia ****, kalau type S harga dia *****.

En Wan : Saya nak yang ni. *tunjuk type lain*

Sales : Wah, ini ka? Ini end lot tau.


Aku kat tepi macam.....kau dah kenapa nak cakap macam tu?
Biar la end lot ke, start lot ke, front lot, back lot, dah customer tanya, kau jawab lah.
Tak kisah lah customer tu layak ke tak, kan dia bertanya, tak boleh ke kau jawab je.
Instead kau nak menakut-nakutkan customer rumah tu harganya mungkin tak mampu dibeli.
Tak mampu belakang cerita, yang penting soalan tu jawab dulu. Simple.
Kalau tak mampu, duit kau tak keluar. Tapi kalau dia mampu beli, kau dapat komisyen, kan?

Tak pasal laki aku geram, terus dia balik ambik cash untuk booking.
Petang tu jugak apply loan.

Aku pun orang sales jugak.
Sebagai seorang sales, penampilan kau yang memainkan peranan, bukan penampilan customer.
Sebab yang nak menjual adalah kau, jadi penampilan kau penting supaya customer konfiden dan seronok nak dekat.
Ini tak, kau pulak yang judge customer melalui penampilan. Agak-agak nampak macam tak mampu, malas layan.
Hoi, yang takde duit tu kau, bukan dia ok?

Sometimes sedih jugak dengan mentaliti sesetengah masyarakat.
Dari penampilan pun dia boleh judge macam-macam.
Sebab tu lah senang kena tipu.
Asal orang tu pakai glemer sikit - kaya. Terus layan macam VIP. Segan-segan nak tegur bila orang tu buat salah. Yang pakai alar kadar (bukan selekeh) always dapat second class treatment.

Disebabkan penampilan selalu sangat dikaitakan dengan "class", tu yang orang macam si Coco tu muncul. Sebab memang ada orang yang menilai "class" through someone's accent.
Cakap omputih sleng Jawa, kampung katanya.
Cakap omputih sleng Kelantan, pekat budu katanya.
Last-last satu Malaysia kena troll dengan Coco. Nak sangat accent, hambik. Kahkahkah.

Your PERSONALITY defines your class. Takde kena mengena lansung dengan berapa banyak harta kau ada, berapa banyak kasut jenama kau ada, berapa banyak kereta mewah kau ada.
Material tu semua hanya tunjuk berapa banyak duit kau ada, bukan "class".
Kalau kau banyak duit tapi cara dapatkan duit tu pun salah, maka kau adalah sejenis rich jerk. Bukan rich with class.
Duit adalah alat untuk kita beli sesuatu. "Class" tak boleh beli dengan duit. Classroom boleh beli.

.
.
.
.
.
.


Yang tanya shawl Fleur takde sale ke sempena birthday.
Ok yang ni memang aku lupa nak buat.
Since dah ada yang tanya, silakan KLIK SINI.
Bukak link tu dulu, check mana satu korang nak, ada harga sekali kat situ.
Kalau beli 3 helai ada further diskaun lagi. Ajak member-member join beli sekali so that boleh dapat harga lagi special.
Kat page tu ada link terus ke whatsapp admin Fleur (kalau nak guna whatsapp lah).

posted by aveo757 @ 1:21 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER