walk on wings, tread in air: #bendabolehbincang <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


#bendabolehbincang
2017-08-25


Macam dah banyak kali jugak aku buat entry pasal tinggal serumah dengan mak mertua and beraya dengan keluarga mertua. Tapi ada lagi orang tanya. Ok takpe, belum pernah baca enttu tu agaknya. Nevermind, aku sangat berbesar hati untuk tulis lagi :).

Selalunya aku dapat soalan-soalan ringkas macam ni.
Jadi bila soalannya ringkas, jawapannya pun mungkin too general.
Not sure if menjawab soalan, tapi aku cuba jawab.

Pertama sekali, bila kita duduk rumah mertua, kena pacakkan dalam kepala yang kita duduk rumah orang. Jadi, harus ikut undang-undang tuan rumah. Yang ni selalunya takde masalah sebab bila kita sedar kita menumpang rumah orang, kita ada rasa segan sikit nak bangun lewat and nak bermalas-malas.

Kedua, kalau mak mertua yang tinggal dalam rumah kita, kena pacakkan dalam kepala itu adalah emak. Jadi apa pun kita buat kena bagitau dia. Dan apa yang dia arah, kita kena ikut.

Yang pertama tu takde masalah kot, rasanya semua pun tau kalau dah nama duduk rumah orang maka kena ikut rentak tuan rumah.

Tapi selalunya yang jadi masalah bila kita adalah yang kedua tadi.
Mak mertua duduk rumah kita, tapi segala benda kita kena ikut cakap dia.
Hat ni yang susah. Sebab kita jadi rimas bila terpaksa 'menumpang' di rumah sendiri.
Selalunya bila kita dah ada rumah sendiri (especially perempuan), mesti nak kemas rumah cara sendiri, nak hias rumah cara sendiri, nak masak cara sendiri, serba-serbi nak sendiri (and suami) handle bersama-sama. Nak hidup sendiri pendek kata. Ada yang maid pun taknak ambik sebab taknak ada orang lain tinggal sama-sama dalam rumah tu.

Dulu, masa mula-mula aku pindah rumah (rumah sewa), aku punya undang-undang pun taknak kalah gak, bajet macam duduk penthouse, padahal duduk apartment tingkat 7 je.
Cadangnya, pinggan mangkuk lepas makan kena terus lap, simpan dalam kabinet.
Sofa tak boleh senget. Lepas duduk kena betulkan terus sofa tu.
Sidai baju guna hanger sama warna, sidai pun satu arah yang sama. Kalau satu condong ke barat, semua pun ke barat.
Lepas masak, mop lantai terus. Dinding dapur lap ngan Cif.
Kayu mop and penyapu letaknya kat satu ceruk. Cara susunan pun ada style jugak, tak boleh main letak je.

Sekali bila mak mertua aku datang, semua jadi huru-hara.
Rumah memang bersih dia tolong kemaskan, tapi penyapu dengan mop aku bersimpang-siur susunannya.
Susunan kerusi herot-berot. Takde la senget sangat tapi tak straight macam yang aku atur sebelum ni.
Paling sakit mata bila pinggan mangkuk and gelas dia dah atur siap-siap atas kabinet, jangan disimpan-simpan lagi, "Benda nak guna selalu buat apa simpan-simpan? Letak je atas kabinet ni". Pedih je mata aku nengokkan.

Mula la aku nak lepaskan marah kat En Wan. Nak marah mak mertua takleh kan.
Kejap-kejap aku mogok taknak makan. Tanda protes.

Tapi lama-lama aku blaja untuk biarkan je lah dia nak buat apa pun.
Letih pulak rasanya nak membentak-bentak, nak mogok, nak bermasam-muka ngan laki tanda protes.
Dah kalau dia nak buat, aku biarkan je dia buat. Boleh aku rest. Mbhahahahaha.

Actually, apa yang mak mertua aku buat tu takde la teruk sangat.
Memang cara kemas dia tak sama macam aku kemas. Cara sidai baju dia tak sama macam aku sidai.
Eh, lama-lama aku lantakkan je. Janji rumah aku tak berkuap, tak berlendir, tak bersepah, cukup.
Sekurang-kurangnya ada orang tolong.
Bila aku belajar untuk 'lepaskan', things become better rupanya.
Hati aku pun tenang, dia pun seronok bila takde orang ganggu kerja dia and En Wan pun happy takyah nak layan aku punya mogok lagi.
Bila start ambik bibik, baru lah aku dapat 'campur tangan' dalam urusan rumah.
Kalau mengarah bibik ni lain sikit. Kita majikan.
Kalau nak arah mak mertua tak sampai hati pulak kan.

Dulu aku nak rumah sentiasa kemas, supaya laki aku suka duduk rumah.
Supaya laki aku seronok tengok rumah sentiasa cantik.
Bila dah lama kawen, aku noticed laki aku sebenarnya jauh lebih seronok kalau mak dia ada sekali. Dia landung tak kisah pun pasal sofa senget ke tak, sidai baju guna hanger warna-warni, pokok bunga bersimpang-siur, laman dah jadi kebun sayur - dia tak kisah pun.
Dia happy isteri, anak-anak and mak duduk sekali.
Dia duduk ngan mak dari kecik kot. So, kalau rumah aku sekarang dah jadi macam style rumah mak dia kat kampung tu pun takde masalah sebab dia dah biasa dengan keadaan 'kemas' yang macam tu.
Jadi, aku pun mengucapkan selamat tinggal kepada skill interior design sendiri.
Biarlah mak nak handle rumah ni dengan cara dia.

Now, tempat yang aku betul-betul kemas sendiri adalah bilik tido aku.
Lain tempat memang aku leave it to cara mak mertua aku.
Every Friday bibik akan tolong kemas. Cukup. Malas nak bising-bising.

Banyak dah isi dalam rumah aku yang mak aku ubah.
Dulu aku pakai sabun basuh Fab serbuk. Now takyah. Mak aku beli pencuci baju dari Tganu. Cap ayam je. Tapi sebab dia kata sabun tu lagi wangi, jadi kitorang biarkan dia nak pakai.

Sabun pencuci tangan dia kata takyah beli, pakai je sabun basuh baju yang sama. Dia masukkan sabun basuh baju tu dalam bekas botol hand gel. Hahahah. Takpe, aku pakai je.

Kalau nak tau, sabun dalam toilet bilik bawah pun dia ambik dari sabun basuh baju.
Memang sape guna sabun tu untuk basuh bontot memang konfem menghapuskan 99.9% bakteria. Kahkahkah.

Minyak masak aku dulu cap lain, now dah pakai cap lain.
Dia nak ikut minyak masak yang dia biasa pakai kat kampung.

Sama macam teh.
Dulu aku pakai lipton. Now dah pakai teh wangi dari Tganu.

Biarkan je lah.
Tak luak mana pun.
Ujung-ujung aku mencekik gak teh wangi tu.

Biasala kan, mak.
Mana-mana mak pun sama je.
Mak aku pun kalau duduk rumah aku, ada je yang dia tak berkenan.
Kuali aku kecik sangat.
Sudip aku pendek sangat.
Kain lap pinggan aku panjang sangat.
Hanger aku tak cukup.
Eh banyak nau komplennya.

So, aku rasa ini bukan perangai mak mertua. Tapi perangai manusia biasa.
Kadang kita rasa "Apesal ntah buat rumah kita macam rumah dia".
Tapi perangai macam ni, kalau takde kat mak-mak pun, kita tetap akan jumpa kat orang lain.
Ramai je yang jenis suka buat rumah orang macam rumah sendiri dengan alasan itu rumah adik/abang/kakak/pakcik/makcik/nenek dia.

Now, aku kecikkan skop aku.
Hanya bilik aku je orang luar takleh masuk.
Yang lain, ahli keluarga nak bersimpang-siur pun, buatlah.
Kalau rasa-rasa ada makanan dalam esbok yang aku taknak kongsi dengan orang lain, aku bawak je naik bilik aku. Daripada aku sentap-sentap makanan aku habis orang lain makan, baik aku tapau siap-siap simpan dalam bilik.

#bendabolehbincang



Ni aku demo cuci muka yang bermekap tebal pulak.
Selama ni aku mekap lite-lite je kan, kali ni aku mekal untuk event jadi segala macam MUA tepek kat muka but still boleh clear dalam masa 1 minit dengan Makeup Remover GreenAard.

Tujuan aku up video ni sebab nak bagitau HARI NI DAH START MERDEKA SPECIAL.

Ok baca betul-betul.

MERDEKA SPECIAL dari 25-8 September.

Tak ada sebarang diskaun pada produk GreenAard sebab kita baru je habis buat Birthday Sale.
Cuma, pembelian Makeup Remover 50g akan dapat harga RM31 saja (asal RM39).
Dan harga RM31 ini valid untuk pembelian kedua.
Maknanya untuk dapatkan harga ni, korang kena beli sebarang produk GreenAard yang lain sebagai pembelian pertama.

Contoh, beli GC Plus (item 1), Makeup Remover 50g (item 2).
GC Plus tetap harga RM90. Tapi Makeup Remover dapat RM31.

Atau, beli Makeup Remover 50g (item 1 ), dan produk yang sama (item 2).
Makeup Remover yang pertama harga RM39. Makeup Remover kedua dapat RM31.

MERDEKA SPECIAL kali ni hanya untuk Makeup Remover 50g saja.
Sebab masa Birthday Sale hari tu Makeup Remover paling ramai orang beli, jadi kita bukak semula offer ni dengan harga special.

Untuk MERDEKA SPECIAL ni kalau nak beli, refresh page ini and isi form.


posted by aveo757 @ 8:37 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER