walk on wings, tread in air: Jadi diri sendiri. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Jadi diri sendiri.
2017-08-24

"Kak Di, ajar saya macamana nak jadi macam Kak Di. Selalu konfiden dengan apa yang akak buat".

Statement tu salah.

Ini bukan soal konfiden.
Tapi menjadi diri sendiri.

Zaman sekarang ni zaman open society.
Almost anyone can place judgement on another person.
Lagi lah pulak media sosial dah jadi medan yang sangat powerful, membuatkan lebih senang nak judge orang lain. Takyah kenal-kenal pun takpe. Tengok gambar sekeping pun dah boleh judge macam-macam.

Kalau aku, aku memang buat dek je.
Because I know myself better than anyone else.
Aku tau apa accomplishments aku, and positive qualities I have dan yang penting orang yang rapat dengan kita kenal siapa kita and they love us.
Yang kecam-kecam ni sebenarnya lalu-lalang kat tepi je.
Analoginya macam kau pegi zoo, kau akan lalu tepi kandang beruk, kandang rimau, kandang gajah, pastu kat kolam bangau, sarang ular....macam-macam.
Kalau kandang yang kau singgah tu menakutkan atau busuk pelantong, buat apa kau nak tadah muka kau kat situ. Blah je lah.
Kau takkan boleh suruh kandang tu bergerak pi tempat lain. Yang kena gerak adalah kau.

Zaman ni adalah zaman di mana, orang akan judge tak kira samada kau berada di kelompok majoriti ataupun minoriti.
Maksudnya, kau buat benda yang lain dari orang lain sah-sah kau kena kondem.
Kau buat benda yang sama macam orang lain buat pun belum tentu kau tak kena kondem.
Kalau masanya dah tiba untuk kau kena kondem, kau tadah lah telinga kejap, pastu muhasabah diri.
Kalau apa dorang cakap tu betul, maka perbaiki.
Kalau apa dorang cakap tu tak betul, explain biar dorang faham.
Tapi kalau nampak macam cara dorang payah nak faham, biarkan.
Tak guna berdebat. Sebab tahap kebodohan manusia tak sama.

Regardless of what other people think, jangan takut untuk jadi diri sendiri.
Bila kita jadi diri sendiri, kita akan attract circle of frens yang kita enjoy to be with.
Kalau kita berlakon jadi someone yang bukan diri hanya kerana the society sukakan karakter sebegitu, lambat-laun orang akan perasan ada konflik pada karakter yang kita tonjolkan.

Kebanyakkan reader yang baca blog aku, yang masih fren dengan aku dari dulu sampai sekarang semuanya dari kelompok yang boleh terima aku dulu dan sekarang.
Sebab aku rasa dorang nilai aku dari karakter aku, bukan penampilan. And I truly appreciate that.

"Maknanya kalau jadi diri sendiri tu boleh buat sesuka hati lah kan?"

Salah!

Menjadi diri sendiri bukan bermakna boleh buat sesuka hati.
Yang tu namanya selfish.

Contoh, kalau kita suka layan live band, don’t be afraid to go to concerts. Melalak lah kau kat concert tu sampai terkeluar anak tekak. Sekurang-kurangnya kau terpekik-terlolong di tempat yang betul. Bukan karaoke tengah-tengah malam pukul 1 pagi memekak sampai jiran takleh tido. Kadang aku tak paham spesis ni. Taknak pi karaoke, tempat setan katanya. Tapi yang kau memekak pagi-pagi buta macam setan ni takpe pulak?
Jenis yang tak consider others macam ni namanya selfish.

Sama juga kalau kita selesa dengan apa yang kita pakai, jangan ubah semata-mata kita tak fit the stereotype yang people expect dari kita.
Macam Che Ta and Neelofa pi umrah dulu. Jubah-jubah dorang cantik-cantik, punnnnnn ada orang kondem.

"Nak pi beribadat ke nak pi shooting ni?"

Eh, kau pulak yang susah. Salah ke pakai jubah warna merah menyala kat Mekah?
Tak salah kot, cuma tak ramai yang buat.

Sama lah macam aku pakai jubah hitam pi bercuti.

"Bercuti pun pakai jubah hitam?"

Abis kau ingat jubah hitam ni uniform ofis aku?

This applies to any and every area of our life.
Check and tanya balik diri kita.

Kenapa stay kat tempat kerja yang sama kalau dah tau kerja tu membosankan? Sebab gajinya besar?

Kita bergaya/berfesyen untuk orang lain atau untuk diri sendiri?

Kita baca berita politik sebab kita benar-benar peduli atau sebab kita nak dilihat seperti orang yang mengambil tahu hal dunia politik?

Kita diet sebab trend orang berdiet atau sebab memang kita nak kuruskan badan?

Tanya diri.
Itu caranya untuk jadi diri sendiri.
Ask yourself.
Kalau kita jujur dengan diri sendiri, kita jadi unaffected dengan kondem-kondem.

Kalau ada something yang kita rasa really tak beri manfaat lansung pada diri, cut it out.
Ada banyak lagi benda best dalam dunia ni yang boleh kita buat.
Everytime rasa macam letih and bosan, figure out apa yang buatkan kita rasa bosan and letih, kemudian ubah.
Apa benda yang kita terasa penat, muak, bosan - semuanya takde kena-mengena dengan orang lain pun tapi our reaction to it. Sebab tu aku always cakap, jangan ubah orang. Ubah diri sendiri. Jadi diri sendiri.
The best part is, bila kita jadi diri sendiri, we naturally encourage others to be too.



From XL to M
Masa XL pun masih konfiden macam S :)

Orang tanya berat aku sekarang berapa?
51kg. Cukuplah sampai ke situ saja. Zaman aku 47kg dah berlalu.
Sometimes, kita kena be realistik.
Jangan kerana orang lain badan kecut, kita pun nak kecut macam tu.
Kurus tak bermakna kecut. Kurus is when berat badan dalam range ideal weight.
Asalkan tak overweight, cukup.

Dan tak perlu juga pakai sendat melekat semata-mata nak buktikan badan dah susut.
No need.


posted by aveo757 @ 11:28 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER