walk on wings, tread in air: Pengotor <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Pengotor
2017-08-28




Aku nampak orang share gambar-gambar ni semalam.
Katanya kejadian kat salah satu rumah sewa kat Malaysia yang penyewanya adalah anak-anak dara.

Seriously, aku tak pernah nampak lagi rumah sekotor ni!
Hey kamon la, jamban nenek aku yang kat luar rumah tu pun tak haruk macam ni.
Itu cara-cara jamban tau.
Ini tempat tido baring berselipat macam ni, eh tak naik kurap ke badan dorang duduk dalam rumah macam ni?

Aku pernah menyewa.
Orang kata kalau menyewa ni malas sikit nak berhias sebab bukan rumah sendiri.
Ye lah, aku faham tu. Buat apa nak berhias berhabis duit untuk rumah yang bukan kita punya, kan?
Baik simpan untuk renovate rumah sendiri.
Masalahnya, kalau ye pun bukan rumah sendiri apa ke berlendir sangat kau kejekan rumah orang ni?
Takkan la kau boleh selesa duduk dalam rumah yang penuh sampah.
Kot ye pun taknak berhias, at least berkemas la sikit.
Bak kata Mak Aji dulu masa kitorang kecik-kecik "Kalau malas kemas, jangan menyepahkan. Kalau malas cuci pinggan, jangan makan. Kalau malas kemas katil, tido atas lantai".

Aku sampai tak reti macamana dorang tido dalam rumah bersampuk-haruk dengan sampah?
Ini jin aprit kalau masuk pun gostan balik tau. Rumah macam ni setan memang tak berani masuk.
Sebab dia punya pengotor sampai setan pun respek taknak kacau.

Tu gambar yang kat atas katil tu, apa ke jenis manusia boleh tido atas katil berselerak ngan sampah?
Ke dorang ni semua tido berdiri?
Aku tengok gambar ni pun dah boleh terbau-bau dia punya masam.
Kalau cara-cara bilik tido pun macam ni gayanya, aku boleh imagine dia punya jamban macamana punya berkeladak.

Aku kalau masuk rumah orang, kalau perlu tumpang ke bilik air, aku akan tengok bilik air dia.
Kalau bilik air bersih, lantai and dinding tak berlendir, tu maknanya rumah dia kategori bersih.
Tak cantik tak apa, janji bersih.
Aku lebih rela masuk jamban luar rumah yang hanya ada jamban cangkung and getah paip sebijik tapi bersih, daripada bilik air yang bermozek tapi berlendir.

Aku pernah je kenal dengan sorang pompuan ni yang masuk restoran, sembur perfume kiri kanan.
Biar bau sedap katanya, baru selesa nak makan ada bau wangi-wangi.
Handbag nak letak kat kerusi sebelah pun lapik dulu dengan sapu tangan.
Punyalah segan aku masa tu sebab dia nampak sangat teliti.
No wonder la cantik aku cakap dalam hati.

Masa nak pi outstation sama-sama, singgah rumah dia kejap sebab nak ambik barang, hah kauuuu.
Botol kicap, botol sos, botol air semua bersusun depan coffee table depan TV.
Siap ada kesan air milo tumpah atas lantai sampai air milo tu kering sendiri punyalah giveup air milo tunggu takde orang lap.
Bawah kerusi ada piring bersemut.
Bila aku tarik keluar piring tu tunjuk ke dia, dia cakap "Eiii, you angkat piring tu? You tak geli ke?"
Pastu aku tanya "You tinggal dengan sape dalam rumah ni?"
Dia cakap dia ngan adik dia, tapi adik dia dah 3 hari outstation. Piring tu adik dia yang punya.
Aku macam "So...?????"
Kau nak tunggu adik kau balik baru piring ni nak berbasuh?

Ceh, rupanya takde la bersih mana pompuan ni. Cuma cantik je.
Memang istilah 'bersih' tu berbeza-beza ikut kefahaman masing-masing.
Tapi kalau dah nama piring penuh semut masih gak nak kata bersih, yang tu tak tau la nak komen apa dah.
Apetah lagi kalau macam gambar kat atas.
Kalau macam tu nak kata bersih, aku takleh imagine dia punya seluar dalam ngan coli macamana punya berkerak.
Orang macam ni selalunya apa yang orang lain boleh nampak je dia akan jaga.
Yang orang tak nampak dia takkan jaga.
Selalunya dia jaga muka and gaya je.
Cuba check coli dia, mesti bertaik lalat.
Entah-entah bulu dia pun sampai 3 kali lilit kat jari.

Ada satu kejadian masa kat toilet satu mall ni. Ni zaman aku keje kat KL dulu.
Masuk toilet, ramai jugak la orang beratur.
Ada 1 toilet yang takde orang masuk, rupanya toilet tu ada taik tak berflush.
Aku try flush, kot la jamban rosak je kan.
Eh boleh pulak, elok je taik tu jalan.
Pastu aku jirus lebih kurang tepi-tepi dinding, then aku tutup pintu.
Bila aku keluar, ada sorang Chinese yang tengah beratur tu tanya "Toilet ok ka?"
Aku cakap "Ok je".

Dalam hati aku "Tahan korang beratur panjang macam ni taknak try flush dulu toilet sebelah?"

Aku rasa situasi gambar kat atas tu  boleh jadi dorang bukan tak nampak ada sampah, tapi dorang rasa itu bukan sampah dorang, jadi saper punya sampah, sendiri buang.
Dorang bukan tak nampak pinggan tak berbasuh, tapi dorang rasa itu bukan pinggan dorang.
Manusia macam ni selalunya memang jenis yang cantik-cantik dan bergaya.
Tapi cuba tengok rumah dorang, selalunya hazab.
Eh takyah gi rumah lah, tengok je workstation dorang. Konfem berselerak.

Jadi orang pompuan ni bukan setakat kena jaga muka and pasang badan je.
Tak selamanya kau boleh hidup bermodalkan muka and badan.
Esok dah kawen, ada banyak lagi benda kau nak kena buat.
Jangan sampai taik anak kau kering kat bontot sebab maknya lupa nak basuh asik busy membelek muka.
Melainkan kau kaya boleh hire bibik untuk buat semua kerja, yang tu lain cerita.
Itu pun silap-silap bibik lari tak sanggup nak hadap kau punya pengotor.
Asik kelebet muka je kejenya, rumah macam lori sampah terbalik tak sedar.
Lubang sink dah macam lubang jamban.
Ya ampunnnn. Selisih!


posted by aveo757 @ 1:45 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER