walk on wings, tread in air: Group <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Group
2017-01-17


Status semalam.

Perangai suka nak berteman ni perangai zaman kita skolah. Zaman blaja.
Dulu, risau kalau kat skolah takde kawan.
Dapat sorang pun jadiklah. At least rasa berani sikit kat skolah sebab ada kawan.
Lama-lama dah ada group.

Kalau kat skolah aku dulu ada group budak pandai, group budak cantik, group anak orang kaya, group gila-gila, group yang selalu jadi perhatian cikgu disiplin dan group perasan gempak tapi sebenarnya tak diperhatikan lansung. Hahaha.
Yang peliknya, perempuan je ada grup. Yang lelaki lansung takde grup. Tapi lelaki appreciate grup-grup perempuan ni. Sebab memudahkan dorang mencari 'adik angkat'. Heh, boleh blah.

Zaman skolah, zaman U, kalau kita ramai kawan, lebih cepat kita popular sebab ke mana-mana selalunya bergerak dalam kumpulan. Lebih noticeable and easily recognizable. Kalau gerak sorang-sorang student lelaki tak notice sangat kewujudan kita walaupun kita cantik. Tapi kalau in group, walau tak cantik pun tetap nampak menonjol sebab tumpuan manusia lebih kepada yang bergerak dalam kumpulan. Kadang-kadang tu ada grup yang try so hard untuk dilihat sampaikan plan hari esok semua pakai warna merah, lusa semua pakai tudung biru. Dah macam nasyid.

Disebabkan itulah perempuan excited kalau dapat berkawan dengan set-set yang ada group. Dapat makan kat sebelah group cantik pun dah happy. Padahal orang tu tak tegur kau pun, tapi aura tu dapatlah sikit. Jadilah.

Masa Form 2, kelas BI kena buat lakonan depan kelas.
Skrip in English.
Kebetulan cikgu tak tetapkan kumpulan, dia suruh pilih sendiri.
Memang senang sangat lah kalau pilih sendiri - konfem pilih geng-geng sendiri je.
Masa tu aku perasan ada sorang budak pompuan kelas aku dia cakap ngan kawan sebelah dia "Tak aci la, dorang semua geng pandai cakap english".

Masa hari perform tu, budak yang bercakap tadi nangis.
Rupanya dia malu.
Group dia semua tak pandai cakap english.
Macamana nak buat skrip?
Group-group lain semua skrip boleh tahan power la, jalan cerita pun menarik.
Tapi group dia buat cerita pasal dompet tercicir and pegi buat laporan polis.
Aku syak dia copy conversation (skrip) tu dari buku teks sekolah rendah sebab skrip nilai-nilai moral macam tu kan banyak dalam buku skolah rendah.

Pastu ada sorang budak laki dalam group aku gelak "Hek elehhh? Tu je? Macam budak skolah rendah".
Masa tu aku tersentap sangat.
Bengang gila aku ngan budak laki tu.
Padahal dia bukan pandai sangat pun cakap omputih, kebetulan tak cukup korum je sebab tu kitorang ambik dia.

Tetiba aku rasa kesian and bersalah kat group tu.
Macamana dia nak pandai kalau kita terus-terusan letakkan dia dalam group yang se-level dengan dia?
Sometimes dorang ni bukan bodoh cuma dia tak diberi peluang untuk jadi pandai.
Sebab tu aku sokong bila skolah buat sistem pengkelasan murid.
Murid yang bagus satu kelas, murid yang kurang bagus ditempatkan dalam kelas lain.
Sebab it happened already pada zaman aku skolah dulu, yang mana, walaupun semua budak-budak ni ditempatkan dalam satu kelas yang sama, set budak pandai tetap akan ber-group dengan budak pandai. Yang tak pandai akan terus terpinggir dan semakin tak pandai.
Bila dibuat sistem pengkelasan at least tumpuan dapat dibagi sama rata sebab semua berada pada level yang sama.

Dalam siapkan assignment or kerja berkumpulan, sometimes, bila kita berada pada level yang lebih baik dari orang lain, kita always nak pilih kawan-kawan yang sama level dengan kita.
Kita berpandangan bila ada those yang se-level dengan kita, hasil assignment tu lebih power. Sebab masing-masing boleh bagi point yang bernas.
Memang betul pun. Kita perlu contribution dari those yang bijak-bijak supaya assignment kita nampak bijak sikit.
Tapi aku perhatikan, selalunya yang bijak-bijak ni pemalas.
Dorang cuma rajin blaja je. Kalau kau suruh dorang buatkan presentation slide yang cun-cun ke, harammmmm.

Disebabkan kes budak Form 2 tu aku start serious berkawan dengan orang yang tak se-level dengan aku. Kalau dulu setakat hai hai hoi hoi je. Kali ni aku blaja lepak sama-sama.
Aku bukan pandai sangat pun, tapi apa yang aku perati, dorang yang kurang bijak ni bukannya bodoh sangat. Kecenderungan dorang berbeza saja.
Contohnya kan, masa aku Year 1 kat U, ada group presentation.
Masa lecturer bagi task, aku tak masuk kelas sebab aku high fever.
Tapi habis waktu kelas, ada orang datang kat bilik aku bagitau aku masuk group dorang.
Rasa macam bangga kan, walaupun kau tak datang kelas tapi dalam 200 orang dalam lecture hall tu ada yang ingat kau dan ambik kau masuk dalam group dia.
Sebenarnya bukan sebab aku pandai pun, tapi sebab aku boleh bercakap.
Dorang nak suruh aku yang present la ni.

Masa first perjumpaan kat library, baru aku kenal siapa team aku.
Ada yang ok, ada yang tak meyakinkan. 😆😆
Tapi dorang beria-ia cakap "Kau takyah buat apa-apa Diana, kau cuma baca buku pastu kau present je".
Oh baru aku tau, dorang pilih aku sebab nak suruh aku present and jawab soalan rupanya.
Ok takpe.

2 hari sebelum presentation, dorang bagi aku file powerpoint untuk aku biasakan dengan slide.
Wow! Terkesima aku.
Ternyata dorang ni ada kecenderungan lain.
Walaupun ada antaranya terang-terang bagitau dia tak paham apa yang dia baca, tapi dorang ada bakat lain.

Perasan tak zaman skolah dulu mesti ada pelajar yang bab-bab blaja dia tak pandai sangat, tapi bab mencantikkan dan menghias kelas dia beria dan sangat kreatif. Dia lah yang willing pi beli langsir, dia willing carikan kertas minyak nak tampal board kat belakang, dia willing buat origami nak gantung kat dinding. Ada, kan?

Orang-orang macam ni walaupun dia tak membantu banyak dari segi membagi point akademik, dorang ni la yang paling boleh diharap bab-bab buat slide. Kecenderungan dia arah tu.
Slide group aku memang cantik dengan segala tok nenek efek sampai aku tak reti nak tekan mana.
Aku adjust lebih kurang point-point dalam tu, and done.
Lusa terus present tajuk Neurotransmitters and Receptors.
Presentation went well, semua soalan boleh jawab. Pensyarah puji our group. Masing-masing happy. Kan dah settle tu?

Lepas tu aku semakin yakin yang kita kalau nak berkawan atau ber-group sebenarnya tak perlu semuanya hebat-hebat.
Yang penting masing-masing ada matlamat yang sama.
Sebab tu penting kita cari kelompok yang ada sama matlamat.
Kadang-kadang kawan memang ramai tapi matlamat berbeza. Sebab tu ada kes kawan jatuhkan kawan. Kerana matlamat tak sama. Kadang-kadang bukan dia sengaja nak jatuhkan kita tapi apa yang kita nak capai tu bukan kepentingan dia sebab tu dia perlekehkan usaha kita.

Bila dah kerja, disebabkan kerja aku banyak travel dan out of ofis selalu, jadi aku dah terbiasa ke mana-mana pun sorang.
Lama-lama aku dah jadi selesa alone dan mula rimas bila berteman.
Kalau aku pi mana-mana talk/seminar, aku lebih suka gi sorang.
Senang, nak duduk boleh duduk mana-mana aku suka, nak makan boleh duduk celah mana-mana, nak gerak pun lagi mudah.
Nak cari kawan baru pun lebih senang bila bergerak sorang. Kalau bergerak berkumpulan, kita tend to mengendeng kat kawan yang sama.

Ada ramai kawan tu bagus. Bukan tak bagus. Network besar.
Aku pun ramai kawan - kat blog, kat FB, kat IG.
Kadang tu aku bersembang macamkan aku kenal. Tapi sebenarnya aku tak kenal sangat.
Sometimes bila kita ada ramai kawan yang kenal kita, tapi kita tak berapa kenal dia, menakutkan.



W3Schools W3Schools W3Schools W3Schools

posted by aveo757 @ 2:11 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER