walk on wings, tread in air: For with God, nothing shall be impossible. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


For with God, nothing shall be impossible.
2017-01-19


Budak ni bukan blogger, tapi sebab dia blog reader jadi aku save nama dia under 'Blogger'. Aku kan blur. Jadi kalau orang tetiba whatsapp aku takde la aku ambik masa sampai setengah hari nak pikir kat mana aku kenal dia ni.

Perkataan "syok gila tengok business akak".
Nanti aku cerita syok ke tak syok.

😂😂😂

10 January 2017, dengan rasminya aku stop buat biotech supplies to universities.
Aku sengaja tak renew MOF and Bumi Cert.
Sebab aku rasa cukup lah kot aku buat benda ni. Dah tak terkejar dah dengan GreenAard. Kalut aku nak hadap 2 bidang berbeza dalam satu masa. Satu offline, satu online. Huh, semput.

Bukan satu keputusan yang mudah after 14 years aku dalam bidang tu.
Hari yang aku whatsapp and email semua customer buatkan aku bergenang airmata.
Walaupun ada customer yang dekat-dekat macam kat UPM and Nuklear Malaysia, aku tetap hantar email and whatsapp je. Kalau pergi jumpa karang, aku yang nangis.
Tapi ada gak customer yang call "Why Diana, why?"
Nak jawab pun dah sebak.

14 years dalam bidang biotek sales, cukuplah tu kot.
Bagi chan la pulak kat budak-budak muda blaja ketuk satu pintu makmal ke satu pintu makmal lain.
Tolong bagi yang cun-cun sikit buat keje tu, barulah ada selera orang nak layan ðŸ˜†.
So, aku nak bukak offer ni.
Ada sesape yang buat bisnes Biotek kat sini?
Nak database customer biotek dan list barang yang dorang selalu guna tak?
Ok, bak sini RM500K aku bagi customer database. Hahahah.

Aku pernah simpan angan-angan, one day aku taknak dah buat sale cari customer.
Aku nak customer cari aku pulak.

NAH!
Allah bagi aku run GreenAard.

"Saya baru lepas operate appendiks, boleh tak saya ambil GC"
"Saya ada asthma, boleh tak saya ambik Nutrijuice"
"Kenapa taik saya tak cair macam orang lain?"
"Kenapa saya cepat berpeluh?"
"Kalau saya makan GC Plus boleh tak kalau saya nak minum air kopi?"
"Kalau saya buat atkins, tapi ambik GC Plus macamana caranya?"
"Berat badan saya 90kg, tinggi 160cm and saya ada PCOS. Boleh tak GC bantu saya?"

Everyday!
Dah macam kaunter pertanyaan. Nak sangat kan.
Kau dah taknak cari customer, kan?
Kau nak sangat bisnes yang customer carik kau kan? Hambik! ðŸ˜†

Not easy sebenarnya.
Lebih susah dari aku buat sale ketuk pintu makmal.

Ramai usahawan opt for produk skin care, fashion, kosmetik and food.
Sedangkan competitor health brand tak seramai brand other product.
Tapi kenapa ramai usahawan opt for produk-produk tadi?

After setahun run GreenAard baru aku faham kenapa.
Itupun bila aku realize budak-budak aku constant terima enquiry tentang produk.
Rupanya sebab health produk ni technical product.
Setiap customer yang datang nak beli the produk akan datang dengan satu set soalan yang kau kena hadap dulu.
Banyak perkara yang perlu di-identify sebelum kau benarkan orang ambik health product ni.
Kalau tak kena caranya, kau akan stress sebab health product is very technical.
Enquiry yang datang bukan setakat "PM harga?"
Sebab tu lah aku rasa tak ramai usahawan yang nak ambik health product sebagai bahan bisnes.

Masa aku start GreenAard aku pikir camana cara aku nak hit sales target dengan GreenAard?

Biotech product nak buat 1 juta setahun very easy, melainkan kau pemalas.
Sebab product biotek ni mahal. 1 kit aku jual harga RM3K.  Tu belum jual instrument lagi.
So, kalau kau buat bisnes biotek tapi tak hit 1 juta setahun maknanya kau pemalas kedaung.
Masa aku keje ngan majikan lama, aku pernah buat 1 juta sebulan.
Penat, tapi seronok sebab kita buat keje yang kita minat.
Lebih-lebih lagi aku suka membagi explanation sampai orang faham.
Jadi bila aku buat presentation, demo, sampai berjaya close deal, rasa puas.
Bukan puas sebab orang beli, tapi puas sebab orang tu faham apa yang aku sampaikan sehinggakan dia berjaya beli.

Nak run health produk, insyallah boleh.
Tapi nak capai sales targer setahun tu aku dok pikir banyak kali. Boleh ke wei?
GC Plus ni RM90 je sebotol. Bukan RM900.
Kalau kata aku nak hit 1 juta sales setahun, maknanya aku kena jual lebih kurang 11 ribu botol GC Plus.
Adeh, selama ni aku jual 20 instrument je dah hit 1 juta.
Ni kali nak kena jual sampai 11 ribu? Masakkkk.

Ditambah lagi, health produk banyak cabarannya.
Bukan macam kau jual baju atau jual kosmetik.
Baju, kau pakai, dan-dan tu jugak kau boleh tengok cantik ke tak cantik.
Kosmetik pun sama. Kau mekap, dan dan tu jugak kau boleh nampak cantik ke tak cantik.
Tapi health produk, macamana kau nak tunjuk kat orang yang kau dah semakin sihat?
Ia bukan satu produk yang kesannya boleh nampak jam jam tu jugak. Ambil masa.
Nak pulak aku pilih produk pertama aku weight loss. Kau ingat kau makan hari ni, lusa dah slim?

Lama gak aku pikir ni, boleh ke tak aku hit sales target yang aku buat sendiri?
Aku taknak set high target sangat sebab baru tahun pertama.
Tapi, at the same time aku pun taknak set low sangat nanti aku cepat puas hati.

Dalam pada aku berpikir-pikir tu aku terbaca artikel pasal Fashion Valet berjaya buat sales 1 juta masa tahun pertama (or maybe tahun kedua) they in the market.
Masa tu aku terfikir, dia ni jual baju je.
Tak sampai ribu-ribu pun harga baju dia.
And competitor fashion jauh lebih ramai. Yang buat fashion ni melambak kot.
Tapi dia masih boleh capai 1M sales.
Maknanya takde yang mustahil.

Aku pun, oklah, masuk gear, tekan minyak. Jalan.

Perjalanan GreenAard tak se-rough perjalanan aku setup XZIZ Biotech.
Mungkin itulah perancangan DIA untuk aku.
Pengalaman setup XZIZ Biotech dengan zero produk in hand memang perit. Sangat perit. Awal-awal bulan, nak ambik gaji untuk diri sendiri pun tak sampai hati.

Tapi, God plan is always the best.
Kepayahan tu banyak bagi panduan macamana nak positionkan GreenArd in the market.
Maybe sebab tu lah DIA bagi aku rasa perjalanan sempit dulu, agaknya sebagai preparation untuk aku marketkan GreenAard.
Tapi tipu sangatlah kalau aku kata perjalanan GreenAard ni smooth. Tak smooth. Cuma tak se-rough XZIZ Biotech. At least takde la sampai aku terpaksa ambil gaji RM1500 balik semula.

Pengalaman 14 tahun sebenarnya banyak bantu aku belajar untuk buat bisnes cara sendiri.
Maknanya jangan ikut-ikut sangat cara orang.
Aku dah biasa sangat tengok competitor Biotech buat program gempak kat hotel, bagi hadiah kaw-kaw, sponsor puluh-puluh ribu, semua jenis perayaan dia hantar hamper - tapi last-last tak close deal pun.
Sebab tu lah agaknya aku tak tergugat sangat bila tengok orang lain kejap-kejap cerita dia dapat order banyak lah, up gambar pakej delivery melambak-lambak atas lantai lah, gambar whatsapp orang order barang lah. I have seen that style of marketing long before online bisnes bertapak kat Malaysia.
Biotech players dah lama buat style marketing macam tu.
Dan aku witness juga tak semua yang buat style marketing macam tu benar-benar seberjaya yang dorang gambarkan.

Tak semua cara orang buat sebenarnya bagus untuk kita.
Kadang-kadang untuk dia sendiri pun tak berapa bagus cuma dia taknak cerita.
Macam dalam artikel Fashion Valet, the owner kata dulu dorang tarik banyak brand overseas.
Dan waktu tu kita rasa "Wow! Terernya dorang sampai brand oversea pun masuk FV"
Then after beberapa tahun, baru kita tau rupanya dorang akui cara tu buatkan dorang rugi tahun tu.
Ni aku quote artikel dia "We tried replicating what our competitors were doing and spent a lot of the money on online marketing, getting more brands on board — brands we’ve never even heard of. We had lost our identity. In the end we actually lost sales".

Sebab tu aku always percaya kita buat keje kita je.
Yang penting kita tau apa yang kita buat dan kita tau hala tuju kita nak pergi.
Percaya dengan apa yang kita buat.
Bukan maksudnya cara orang lain tak bagus. Kita nak ikut tu boleh. Tapi selalunya bila kita decide nak ikut cara orang tu cara orang ni, sebenarnya kita tak betul-betul kaji dulu impaknya pada bisnes dan financial syarikat. Kita buat sebab nak glamour, nak nampak gah, nak nampak se-level dengan competitor. Sedangkan orang tu modalnya 100K, setakat berhabis 10K untuk marketing apelah sangat. Yang kita modal RM30K pun takde, tapi nak buat marketing sampai 10K.
Orang tu bernafas, kita semput.

DON'T!

Lagi satu ramai juga yang aku tengok suka sabotaj diri sendiri.
Baru buat sikit dah giveup.

Buat bisnes ke, nak kuruskan badan ke, berdoa ke, - semuanya guna konsep yang sama - consistency.

Kau rasa dalam kebanyakkan masa, bila kau doa hari ni, esok dah makbul ke?
Kau makan pil kurus hari ni berat kau dari 100kg boleh turun jadi 40kg in 2 weeks?

Macam tu juga dengan bisnes.
Sometimes, kita promote sebulan, baru dapat 2 sales - tak apa.
Buat lagi sampai jadi. Dalam masa yang sama improve.

Aku tak pandai, dan belum hebat, cuma aku suka share pengalaman dalam sales and marketing supaya mudah-mudahan dengan pengalaman aku ni, sikit sebanyak dapat mengurangkan risiko kerugian untuk yang baru nak bermula bisnes. Mudah-mudahan ada manfaat.

Banyak kenangan aku buat lab supplies, ke sana sini buat demo, keluar masuk lab, halal analysis, etc.
Biotech supplies will be always in my heart.

Alhamdulillah, dengan izin Allah (bukan dengan berkat kerja kuat), 2016 we strike one more goal when GreenAard melepasi nilai RM1 juta sales dalam masa setahun.
This time, the feeling sangat berbeza.
Sebab kali ni aku jual produk harga RM90.
Dan aku bukan jual produk orang lagi.

Jangan pernah menyerah, kerana bagi Allah, tidak ada yang mustahil jika DIA menghendaki.



W3Schools W3Schools W3Schools W3Schools

posted by aveo757 @ 12:46 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER