walk on wings, tread in air: Raya Haji 2016 Part 2 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Raya Haji 2016 Part 2
2016-09-17


Walaupun katanya kampung laki aku ni tetiap tahun pun raya haji disambut meriah, tapi sebenarnya takde la meriah mana pun. Meriahnya cuma kat sini tetiap tahun pun buat korban. Tu je.
Suasana tu memang meriah berbanding kat Bangi.
Tapi orang macam aku punya istilah meriah tu lain.
Aku punya istilah meriah is dari segi preparation-nya, especially food (balik-balik cerita pasal makan).

Walaupun kat Bangi suasana raya tu tak ada, tapi preparation nak sambut raya tu tetap ada.
Macam biasa, solat raya tetap lengkap sepersalinan siap bersampin bagai.
Dari malam raya dah masak-memasak nasik impit and rendang.
Macam kat kampung En Wan, masak-memasak ni tak berapa difokuskan sangat.
Kalau nak tau, selama aku kawen ngan En Wan, pagi raya haji mesti makan kat rumah orang.
Walaupun makanan tu disponsor oleh mak nombor dua, tapi sebenarnya lebih bermakna kalau pagi raya tu kumpul makan kat rumah sendiri.
Macam tak best pulak rasanya lepas solat raya masing-masing berpusu-pusu keluar semata-mata nak pi makan kat rumah lain.

Tahun ni, dapat makan dalam rumah sendiri.
Lega.



Kanan tu Kak Long, sebelah Kak Long is mak nombor 2.
Depan yang berkepit tu adik En Wan (mak nombor 2) dengan laki dia.



Selalunya sembelih lembu akan dibuat kat kawasan rumah keluarga mak nombor 2.
Tapi tahun ni buat kat rumah sape pun aku tak tau.
Yang aku tau lembu ni dibeli awal tahun, kemudian upah orang ni untuk jaga.
Jadi, hari raya yang baru ni, buat korban kat kawasan rumah orang ni.

Punyalah baik orang ni, siap sediakan makanan raya lagi.
Makan bawah pokok.
Nasik minyak and laksa Tganu.
Tapi aku tengok je lah sebab takleh masuk perut dah, pagi tadi aku balun laksa johor 2 mangkuk.



Masa ni belum start sembelih lagi.
Semua tengah 'sembelih' tekak dengan nasik minyak.



Bapak mithali ini cukup perihatin terhadap anak yang kelaparan.
Sebab pagi raya tu aku tak sihat sikit, pulak tu berjemur bawah pokok nak tunggu korban, jadi aku migrain. Nak suap anak pun tak larat kauu. Melampau tak aku?



Aku tak tunggu sampai melapah pun.
Lepas sembelih je, En Wan hantar aku balik.
Tahun ni aku buat korban untuk Rayyan.



Esoknya, Selasa baru buat kenduri akikah cucu-cucu En Wan.
Untung kawen ngan anak bongsu ni, sempat aku merasa jadi nenek.

Si Rayyan dah ada bunga-bunga sentap bila nampak orang set up decoration untuk baby berendoi.
Terus tanya aku "Ma, adik dulu masa baby ada macam ni tak?"



Ada nakkkkkk.
Kau siap pelamin bagai mak kau buatkan.
Mujur mak ko ni ada blog tau. 
Terus aku gugel entry akikah Rayyan and tunjuk kat dia pelamin berendoi dia.
Dengan senyum bangga kembang kempis hidung pi tunjuk kat semorang dia pun ada dulu macam tu time baby. Allah Allahhhhhh. 



3 ketul baby kesemuanya.
Yang kat tepi belah kanan tu je yang tak cukup jambul.
Yang tu hujung tahun kang cukur kulit kote.



Malam tu ada persiapan nak sambut akikah besoknya.
Tapi geng-geng lelaki semua buat BBQ. Semua busy membakor kat depan.
Yang set-set pompuan bz masukkan bunga telur dalam beg.
Tetiba ada sorang lelaki kat tepi tu sama naik join masukkan bunga telur, kan?

Rayyan ni kalau takde pilihan, dia konfem akan join main asap BBQ kat luar.
Tapi sebab ada pilihan, dia memang akan pilih job-job macam ni.
Dia memang suka melibatkan diri dalam acara-acara macam ni dan selalunya kerja dia yang paling kemas sekali.
Dulu, masa nak siapkan goodie bags untuk kawen anak sedara En Wan, dia pi bongkar semula hat yang orang dah buat semata-mata sebab dia terperasankan towel and bekas bunga telur dalam beg tu tak sama kaler.
Kita ni memang sumbatkan je dalam beg tu, asalkan dalam beg ada towel and bunga telur dah kira lulus.
Rupanya dia tak.
Dia nak buat biar bunga telur and towel sama warna dengan warna beg!




Untunglah ada anak-anak sedara lelaki ramai.
Semuanya membesar serentak. Dah boleh harap lah kalau bab-bab membakor ni.
Kalau dulu apa-apa hal kena harap kat Pok Ayi dia ni.
Now takyah dah. Tau-tau je dah tersedia sepinggan ayam BBQ depan aku.



Yang paling win sekali ubi stela ni (aku tak reti camne nak eja).
Ya ampunnn punyalah manis.
Sayangnya En Wan beli 14 ketul je.
Ada ke 14 ketul?? Aku sorang je dah 2. Tu pun mujur aku dah kenyang. Selalunya 3.



Pagi besoknya, lepas Subuh dah terus siap-siap kemas rumah.
Sebab majlis akikah start 11am.
Mok aku cakap orang kampung sana bukan reti tengok jam.
Orang panggil kul 11am, kadang-kadang 10-15am dah ada orang sampai.
Jadi apa-apa hal kena siap awal jugak.

Makanan semua memang upah orang masak.
Lepas melapah daging semalam, terus tukang masak datang ambik daging bawak balik rumah dia untuk masak gulai for kenduri Selasa tu.
Jadi kitorang kat rumah ni takde masak-masak apa dah,
Cuma nak susun-susun kuih, potong buah, susun-susun pinggan mangkuk - eh tapi nampak macam takde apa je kan, padahal banyak keje gak.
Dah la dalam rumah tu penuh ngan rakyat jelata.
Kemas sini, sana sepah. Kemas sana, sini sepah.
Pakkal rumah orang. Kalau rumah aku, memang tinggi pitching aku bagi.

En Wan plan nak buat second round BBQ hari yang sama, tapi selepas majlis akikah.
Khas untuk family and kawan-kawan skolah dia.
Jadi, sendiri nak buat, sendiri la basuh ayam perap daging segala kan.
Dia tak berani nak mintak tolong aku punya.



Tapiiiiiiiiii, aku yang rimas tengok dia menyiang daging.
Lemas mata aku menengokkan.
Terkial-kial.
Last-last dia serender "Di, cuba tengokkan daging ni".
Aku sebenarnya memang nak tolong, tapi saje je aku biarkan nak tengok jauh mana dia nak menyiang daging-daging tu.
Padahal aku dah bersiap segala. 
Akhirnya, dengan ber-shawl bagai, aku siang daging. Kau mampu nak siang daging pakai shawl?



Model dah siap tayang muka kat depan rumah dengan kurta baru beliau.
Eh ramai pulakkkk yang tanya mana dia beli kurta ni.
Berjaya la marketing dia. 



Kumpulan berzanji dah sampai.
Masa ni aku dah terlepak dalam bilik sebab migrain.
Panas satu macam Tganu hari tu, berat kepala aku.
Terus flet.





Tahun lepas dua-dua ni kawen serentak, maka tahun ni beranak pun serentak.
Moga-moga esok anak-anak ni pun kawen serentak. Senang, sekali jalan.



Family En Wan.
Aku je yang takde. Sebab masa ni aku membuta dalam bilik.



Yang best tu, kumpulan berzanji tak ikut jadual.
Tak sure samada tak ikut jadual atau dorang tak dimaklumkan tentang jadual majlis.
Sepatutnya majlis bermula 11am sampai 12 noon untuk berzanji dan cukur jambul.
Kul 12 noon dah mula bacaan tahlil. Jadi, sementara lelaki baca tahlil, group berzanji tadi boleh la makan dulu. Which aku rasa itupun dah tak proper. Patutnya masa orang tahlil, semua pun kena turut serta, lebih baik macam tu.

Sekali, kul 12.40pm majlis cukur baru selesai.
Yang lelaki-lelaki nak bertahlil dah tunggu terlampau lama, ada yang dah balik.
Jadinya, lepas Zohor baru buat tahlil anak-beranak, dalam keadaan tetamu keluar masuk khemah menjamu selera. En Wan dah rasa tak selesa, sebab macam pelik la pulak, orang rumah bertahlil, tetamu kat luar ada yang selamba makan.



Lepas tu mula lagi satu situasi.
Kan tadi En Wan plan nak buat BBQ untuk kawan-kawan and sedara-mara kan?
Cadangnya lepas tetamu semua balik, baru start bakar-membakar.
Kak Long kata majlis patut habis 2.30pm.

Tapi bak kata Kak Long aku "Orang sini takleh buat kira, Diana. Cakap lah majlis habis pukul 3pm sekalipun, dia nak datang kul 5pm, dia datang jugak". Hahahaha.

Jadi, nak tak nak, En Wan terpaksa memulakan juga bakor-membakor dalam keadaan tetamu masih ada. Ada tetamu yang stay sebab nak tunggu ayam bakor. Jadinya, makin lambatlah tetamu bersurai. Makin lambat la majlis habis. Makin lemau lah semua melayan tetamu sampai pukul 7 malam. Hahahaha. Kelaka pulak aku rasa.

Tapi bak kata mak mertua aku, kalau buat kat kampung gini la.
Dorang memang tak ikut waktu. Terasa nak datang pukul 8 malam, dorang datang je.
Cuma tuan rumah la kepenatan sebab tetamu berkunjung tiba tak henti-henti sampai badan naik lemau.
Kadang-kadang bila buat majlis tuan rumah pun serba-salah.
Kalau buat proper sangat, orang kampung segan nak datang.
Kalau buat santai-santai sangat, gini pulak jadinya.
Takpelah, 5 tahun sekali.



Aku jarang up-kan progress berat badan sendiri sebab berat badan aku dah cecah ideal weight menjak bulan Ogos 2015 lagi. Lagipun aku pakai abaya jadi memang takkan nampak kurus punyalah.
Cuma now berat aku 52kg, naik 2kg dah. Tapi masih ideal weight.
Tapi amazingnya, walau berat aku now naik 2kg dari berat masa aku mula-mula launch GreenAard, tapi body fat percentage aku lebih rendah dari dulu.
Body fat aku now 25% berbanding 36% (dalam gambar kotak kecik, 58kg).
Even masa aku berat 50kg pun, body fat aku baru 29%.

Raya punya pasal, aku pakai baju berwarna sikit dan kecik sikit dari abaya.
So boleh la snap gambar sikit. Cuma En Wan tak kasik aku pakai baju ketat lagi dah, so mohon terima seadanya lah gambar terbaru ni.
Aku akan cerita pasal ni di lain entry.



posted by aveo757 @ 9:00 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER