walk on wings, tread in air: 39th <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

39th
2016-08-14

Semalam pagi aku keje.
Aku up-kan status ni :

Ramai orang berpendapat kita kena kerja keras dalam mencari dunia, berpegang pada statement ni : 

Bekerjalah untuk kepentingan duniamu seakan-akan engkau akan hidup selamanya, dan bersungguhlah untuk kepentingan akhiratmu seakan-akan engkau akan mati besok.

Padahal kalau kita ekstrak balik ungkapan tu dan fahamkan semula, statement tu menyuruh kita untuk bersegera dalam meraih akhirat seakan-akan akan mati esok. Berbeza dengan urusan dunia, kalau hari ini tak selesai, masih ada hari esok. 

Rezeki dunia ni, walaupun tak dicari, tapi kalau dah namanya rezeki, pasti akan sampai ke kita juga akhirnya. Contohnya, semasa kita tidur, kita tak lakukan apa-apa. Tapi, bila terbangun, tengok henfon ada whatsapp masuk, kawan ajak breakfast nasik lemak. Dia belanja. Pernah terjadi, kan? 

Inilah buktinya, kalau dah rezeki, sampai waktunya akan datang dengan sendiri pada kita. Contoh lain, ada orang yang kerja rileks-rileks, tapi rezekinya banyak. Ada orang yang kerja macam nak mati, kepala ke kaki, kaki ke kepala, pun rezekinya macam tu juga. 

Tapi berbeza dengan ilmu dan amal. Kita disuruh bersungguh-sungguh untuk mendapatkannya. Nak menghafal surah contohnya, takkan jadi kalau kita setakat hari-hari buka muqaddam tapi tenung sampai ke sudah tanpa ada usaha nak membaca, mengingat dan menghafal. Untuk dapat ilmu, kena berusaha sungguh-sungguh. Sebab Allah dah janji akan bagi rezeki tetapi tidak sepenuhnya memberikan ilmu. Begitu juga dengan amal. Kita kena bersungguh-sungguh dalam mendapatkannya. Tak mungkin kita tidur dari habis Isyak, sedar-sedar dah pukul 7.30 pagi dalam keadaan dah solat Subuh. Begitu juga dengan hidayah. Kena usaha cari, dia takkan datang dengan sendiri.


Tak sangka pulak, bukan saja DIA bagi ilham untuk sampaikan status tu, tapi dia tunjukkan kat aku untuk bagi pemahaman yang jelas bagaimana sebenarnya rezeki tu memang tak pernah salah alamat. Yang tak dimintak pun, kalau dah nama rezeki, akan tiba jugak.

Tak pernah aku terbayang or mintak tahun ni besday aku ada celebration.
Sebab umur pun dah 39, tetiap tahun pun sambut harijadi sampai malas dah nak expect apa-apa.
Gi makan pun dah ok.
Betul rupanya, rezeki tu Tuhan dah tulis. Yang tak mintak and tak terpikir pun kadang-kadang dapat.

Masa masuk opis pagi tu, En Wan bagitau kejap lagi dia nak keluar pi MPSJ.
Aku angguk je lah. Malas nak tanya lelebih.
Lepas dia balik, dia masuk bilik and bagitau nak keluar balik sebab nak ambik Rayyan. Mak call katanya, Rayyan nak ikut masuk opis.
Ok lah, aku angguk je. Lagiupun setengah hari, takpelah Rayyan nak menyemak kat opis tu.

Dari pukul 10am aku dah terasa nak pi kencing tapi desakan tu tak heavy sangat so aku rilek-rilek je.
Nak dijadikan cerita, boleh la pulak aku tak keluar-keluar dari bilik.
Dalam hati aku dah plan dah ni kejap lagi nak gi tengok staff buat keje pastu nak terus ke toilet tapi tak terbangun-bangun pulak dari kerusi sebab aku busy siapkan planning untuk promosi Founder's Birthday untuk Ahad (hari ni).
Pastu aku nampak budak-budak ni kejap-kejap keluar ke butik (opis GreenAard attached dengan butik Fleur). Busy sangat gamaknya dorang ni, so aku tak jadi nak keluar jumpa dorang.

Kejap pastu si Rayyan masuk bilik "Ma, cepat Ma. Close your eyes".

Aku pun bangun melayankan permintaan dia.
Aku dah tau dah mesti dia ni nak tunjuk kat aku 'design' dia ni.
Sebab memang hari-hari kejenya buat 'surprise' kat aku dengan kreativiti dia tu.
Masa aku keluar dari bilik aku nampak budak-budak ni pun bangun dari kerusi.
Dalam hati aku "Eh, nak pi toilet serentak ke apa dorang ni".

Bukak je pintu nampak butik gelap.
Pastu En Wan wish "Happy Birthday!!".
Nampak ada 2 bijik lilin menyala di tengah-tengah kegelapan. Hahaha.
Bila bukak lampu nampak eh, ada mak mertua aku sekali.
Rupanya dorang semua ni dah berkomplot dengan bos nak celebrate besday aku awal sehari.
Agaknya En Wan memang nak ajak staff celebrate sekali.
Oh my, seronok pulak rasa. Macam birthday party. Kah Kah Kah.



Entah bila dia pasang backdrop ni.
Mujurlah masa tengah pasang tu aku tak keluar dari bilik.
Kalau dibuatnya tengah memanjat pasang bendalah ni sekali aku keluar?
Terus tak jadi surprise.

Cantik nau nombor atas kek eskrim tu.
Aku sambut besday umur 9 tahun pun takde lilin macam ni tau.
Dah masuk 39 baru pakai lilin ni.
Apa-apa pun, kek Baskin ni memang best. perasa raspberry.

Kesian Redza, dia je yang takde sebab ada seminar kat Klang.


Dia pun tak kata nak celebrate besday kan, maka muka aku pun macam ni je lah tak bermekap.


Lepas potong kek, En Wan bawak keluar bunga dari fitting room "Tadaaa!!"
Gelak aku bila dia bawak keluar bunga siap ada choc feveret.
Entah bila masa dia siap tempah bunga segala.



Elok je lepas bergambar dengan bunga, dia bawak keluar paper bag Longchamp ni dari fitting room, kali ni lagi kuat dia pekik "Tadaaaaaa!!!". Pastu dia gelak-gelak.
Aku pun gelak bila nampak paperbag henbeg.
Bukan heppi sebab dapat henbeg, tapi aku rasa kelakar gila bila dia bershopping untuk aku. Aku rasa dia gelak pun sebab dia rasa kelakar kat diri sendiri.
Sebab En Wan ni bukan jenis yang bagi hadiah ke apa, let alone nak melayan pilih henbeg. Tetiba bila dia keluarkan henbeg ni aku rasa klaka pulak. Yang terasa kelakar tu sebab dia pun gelak sekali. Agaknya dia pun gelakkan diri sendiri sebab shopping henbeg aku.

Entah bila la dia shopping semua ni.
Padahal siang malam dia ngan aku.
Kat opis pun dia sentiasa ada. Memang la ada masa tu dia keluar kejap tapi aku takde la syak apa-apa.
Apetah lagi nak syak dia bershopping.
Sampai sekarang aku terbayang camana la dia boleh terpikir nak beli henbeg ni untuk aku. Spender dia pun aku yang pilihkan tau. Nasib baik beg tu cantik.



Rupanya dia dah buat 'appointment' ngan Mak Aji, Pak Aji and Ibal sekali untuk datang. Tapi Mak Aji kata hari tu jalan dari Bangi ke PH jem so dia terlewat sikit. Party tu diteruskan tanpa Mak Aji.
Alololo...suwit pulak rasanya laki aku siap nak bawak mak bapak aku surprisekan aku sekali kat depan tu rupanya. Mak Aji datang dengan bawak 2 kotak besar Ferrero Roche. Nampaknya semua pun tau coklat apa aje yang boleh lalu kat tekak aku.

Ibal and CT lagi best. Siap menipu aku lagi. Jumaat lepas CT whatsapp aku "Orang PH nak datang Bangi tak? Ada orang tempah Nasik Kak Wok ni. Nak ambik kat PH katanya".

Ye ye je aku ingatkan memang ada orang nak ambik tempahan ni kat rumah aku. Aku cakap, datanglah, mak ada je kat rumah. Rupanya dorang saje je nak check plan aku sebab dorang pun nak buat surprise celebrate besday dengan bawak nasik Kak Wok. Tapi dorang lagi lambat sampai. Last-last kitorang semua mintak dia terus je datang ke rumah aku sebab dah nak balik. Last-last semua makan nasik kak wok kat rumah aku.



Belon ni aku letak dalam bilik, buat kenangan. Bukan senang aku nak dapat belon nombor 39 ni.
Tang belon ni pun aku muskil entah bila dia pi plan tempah segala. Ni yang aku cuak ni.
Kang tetiba dia kawen lain aku tak tau. Eh.



Jumaat malam, aku ada bagitau dia.
"Besday Di Ahad ni ingat nak ajak papa mama semua sekali gi makan lah. Di belanja".
Eh tak sangka pulak dia lagi awal buat plan dengan mak bapak aku.
Sangat bagus management dia ni. Selayaknya dia run company aku. Hehe.



Tapi disebabkan dari Jumaat lepas aku memang dah plan besday kali ni aku nak gi makan kat TGI sebab nak makan Nachos, maka malam semalam, kitorang pun pi IOI Mall makan TGI. Datang semata-mata nak makan starter je aku ni. Betul-betul Nachos je aku order. Geleng kepala En Wan tengok aku "Nak makan ni je?"


Redza macam biasa, taknak ikut.
Dia nak siapkan keje skolah.
Oklah fine. Aku tapaukan je.


Dia ni kalau masuk TGI memang akan order steak supaya aku dapat makan mashed potato tu :)



3 orang whatsapp aku printscreen ni.
Rupanya pakwe aku ni siap wish kat wall FB dia, tapi malangnya aku block dia jadi aku tak nampak wish ni. Nasib baik spy aku ramai tolong printscreen. Thank you thank you. Anda semua spy terbaik.

Terima kasih kat semua yang wish aku kat IG, PM, FB komen, FB En Wan, whatsapp and email.
Belum sempat respond kat semua.
Tapi aku nampak semua wishes ni. Terima kasih banyak-banyak.
Tahun akhir 3 series. Insyallah tahun depan kita start dengan 4 series pulak.



Sebenarnya besay aku hari ni, 14th.
Sompek lagi nak kejar promo ni.
Offer sehingga 11.59 malam saja.




posted by aveo757 @ 5:18 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER