walk on wings, tread in air: Menangani masalah hati manusia <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Menangani masalah hati manusia
2016-08-16

Life is sometimes very funny.

Kadang-kadang terjadi, orang yang awalnya ok je dengan kita, tiba-tiba jadi benci tak tau apa punca.
Of course la ada punca kenapa dia benci. Cuma punca tu kita tak tahu. Dan yang peliknya, kenapa dia memilih untuk tak berdepan dengan kita untuk pastikan punca kebencian tu benar-benar sahih atau tak. Selalunya kat situ lah masalah stuck.

Kadang-kadang tu orang yang baik depan kita rupanya yang jadi batu api paling besar bila dibelakang kita. Dia lah rupanya yang mengutuk kita habis-habisan. Yang ni lagi konfius. Tak dapat dipastikan apa punca dia buat macam tu. Samada orang macam ni memang hatinya kering, atau memang tak diajar untuk menjadi jujur, atau memang ada niat jahat. Tapi orang macam ni senang nak kenal. Spesis macam ni selalunya berani cakap berdegar-degar bila kat belakang je. Sebab tu kerjanya cucuk orang. Dia tak berani nak cakap depan-depan. Jadi dia gunakan medium perantaraan. Caranya adalah dengan mencucuk dan mengapi-apikan, so that orang yang mendengar yang takde kaitan dengan permasalahan tu akan jadi sakit hati. Dan selalunya orang yang takde kaitan ni yang akan jadi lebih berani kutuk kita depan-depan.

Sebab apa orang macam ni jadi lebih berani?

Sebab mereka ni sentiasa disajikan dengan point-point yang 'panas' yang boleh menaikkan darah yang mendengar. Lama-lama dorang pun naik syeh.

Tapi pelik tak peliknya, yang si tukang dengar ni pun takkan lah tak boleh pikir.
Kalau kau yang hanya mendengar cerita pun boleh naik geram, takkan la yang katanya jadi mangsa tadi tu boleh berdiam diri taknak buat apa-apa.
Tak lojik nau.

Bila mangsa memilih untuk taknak ambik apa-apa tindakan, secara lojiknya mangsa akan berdiam diri. Malas ambik port.
Tapi kalau mangsa pung pang pung pang macam-macam tapi dia tak berani ke depan, ok yang tu pelik sikit. Nampak sangat ada something wrong kat mangsa tu. Samada dia buat cerita je lebih atau sebenarnya ada sisi salah pada dia yang dia tak beritahu orang.

Lojik, kan?

Tapi kalau kita berada di pihak yang tak tau hujung pangkal kenapa tiba-tiba orang jadi benci kat kita, nak tak nak, kita kena cari punca. Kita kena ambik tau juga kenapa orang tak suka kita. Bukan untuk cari siapa betul siapa salah, tapi untuk perbaiki diri. Itu je.
Tapi kebanyakkan orang suka nak cari kebenaran sebab nak 'padan mukakan' pihak lagi satu. Selalunya yang ni lah.

Nasihat aku, JANGAN.

Aku dah banyak lalui benda-benda macam ni.

Paling hebat masa kes aku dengan exbf dulu.
Bertahun-tahun orang cop aku macam-macam.
Tapi aku malas ambik port. Dan aku pun tak cerita kat sesiapa.
BIar sendiri tau diri tak salah cukuplah.

Dan akhirnya bila kebenaran tu muncul, walaupun makan tahun jugak lah, I tell you, dia punya feeling tu tak boleh nak diucap dengan kata-kata.
Rasa lega yang selega-leganya.
Susah nak cakap macamana, tapi cara Tuhan tunjukkan kebenaran dengan cara manusia tunjukkan kebenaran tak sama.
Kelegaannya tak sama.

Bila berkecimpung dengan dunia blogging ni pun macam-macam jugak aku dapat.
Kes orang cari pasal tak tau hujung pangkal pun ada.
Sampai aku pelik eh apesal nama aku kena petik ni?
Tapi bila kebenaran tu terserlah, dia punya lega tu satu macam.
Lebih lega bila kita tak perlu bersusah-payah cari kebenaran dan kebenaran tu datang dengan sendiri.

Sebenarnya bagus tau jadi blogger ni.
Bila kita jadi perhatian, apa yang kita buat semua orang akan check samada kita buat benda yang betul atau salah.
Tapi selalunya yang salah je la dorang highlite. Yang baik dorang tak highlite pun. Hahahah.
Tapi takpe, bila dia highlite yang salah, itulah yang akan buat kita improve.

Dulu kan, aku ada sorang member kalau dia sakit hati ngan someone, dia diam je.
Bila aku tanya apesal kau tak tegur?
Dia jawab "Biarkan dia. Aku taknak dia improve".
Hahahahah.

Sebab tu ramai artis yang improve.
Ko asik kutuk kutuk dorang dedah aurat dedah aurat, tengok skarang berapa ramai yang dah berhijab.
Tapi kau yang kutuk tu dah sempurna hijab ke belum ntah.

So, boleh la disimpulkan kat sini, kalau ada orang tak suka kita tu, orang keji-keji tu, sebenarnya dia sayang. Dia nak kita improve. Agaknya laaaaa.

Jadi, kalau kita dapat tau orang tak suka kita, kita usaha cari apa puncanya.
Bukan untuk tau siapa betul siapa salah, tapi untuk perbaiki diri.

Tapi ada jugak orang yang memang ada masalah hati.
Tak tau apa yang dia nak.
Apa yang kita buat semua tak betul.
Kalau kita buat baik, dia ragui keikhlasan kita.
Bila kita buat salah, dia yang paling awal kutuk.
Yang ni kes special.
Maybe dia ada masalah pribadi atau dia ada masalah peribadi dengan kita yang belum selesai.

Memang kalau dilihat dari sisi orang yang benci kat kita, dorang akan selalu ada fikiran yang berlainan dengan apa yang kita fikirkan. Jarang lah apa yang kita fikir tu sama dengan fikiran dia. Takyah ambik port sangatlah kalau kau dah tau spesis macam ni memang dari jenis yang tak suka kita dari A to Z.

Tapi, dalam pada kita malas nak ambik port tu kena ingat gak yang kebencian orang terhadap kita tu kadang-kadang boleh jadi hal yang sangat besar bagi kita.

Cara paling mudah, kau solat.
Kalau jenis saiko macam ni, hanya Tuhan je boleh ubah dia. Yang penting, kita jangan pulak yang emosi lebih bila berdepan dengan perangai saiko macam ni sebab orang-orang saiko ni, memang aim-nya untuk bagi kita emo. Itu yang diorang nak. Kadang tu dorang bukan nak apa yang kita ada pun, tapi dorang nak kita melayan emo dia. Bila kita dah hilang sabar, itu yang buat dorang terbahak-bahak. So, kalau ko rasa ko sedang berdepan dengan manusia saiko macam ni, solatlah banyak-banyak. Anggaplah ini rezeki Tuhan bagi kat kau, mungkin kerana sebab si saiko ni menjadikan kau terdorong nak bersolat dan merayu pertolongan DIA.


posted by aveo757 @ 6:54 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER