walk on wings, tread in air: Raya 2016 Part 2 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Raya 2016 Part 2
2016-07-16

Hari raya pertama, selalunya kitorang tak kemana. Wajib ada kat rumah. Sebab rumah Mak Aji akan jadi tempat tumpuan, baik kat belah Mak Aji sendiri, ataupun belah Pak Aji. Tapi tahun ni tak berapa ramai sangat datang sebab team Singapore tak turun KL. Dorang beraya kat sana je. Tak kira la dorang turun ke tak turun, tetap raya pertama tu kena masak banyak sebab selalunya siapa datang rumah Mak Aji raya pertama, takkan dijamu dengan kuih raya. Kuih raya simpan dulu. raya pertama memang makan lauk-pauk raya. Alhamdulillah, semua lauk raya settle malam tu jugak. Lega!


Anak cousin aku.
Disebabkan dia extra comel, jadi aku ambik gamba dia banyak-banyak simpan dalam henfon.
Rambut pun ala-ala Temenggung Jugah.
Macam rambut aku time kecik dulu.


Team vape, mohon sembang kat luar.


Hanya #teamMalaysia saja dalam gambar. #teamSingapore takde.

Tahun ni tak banyak gambar yang aku ambik sebab busy kat dapur, plus kepenatan.
By the time orang semua balik, aku sefamili dah terlepek santak ke Maghrib.




Pandai kan laki aku?
Mak aku punya perhiasan lilin ni dia angku pi bagi anak-anak dia main bungapi.
Ni kalau kitorang zaman skolah dulu buat camni, mampus kena tido luar.
Tapi sebab cucu nak main, takpelahhhhhh.



Anak-anak aku and Ima memang suka ngan Acu dia.
Sebab Acu dia sejak zaman bujang kuat melayan dorang.
Si Siti pun sama perangai cam Ibal. Boleh je layan bergusti ngan budak-budak ni.
Aku bersukorrrr ada orang layankan anak-anak aku. Boleh lah aku mengangkang ngan Ima layan bergosip.



Setiap rumah perlu ada sorang entertainer macam Acu ni ya. Yang boleh melayan budak-budak ni semua time mak-mak tengah masak kat dapur. 
Lagi bagus kalau boleh ajak budak-budak ni pi tido sekali.
Tapi Acu dia punya game memang best. 
Dia main game "Ok siapa pejam mata paling lama, dia menang!". 
Konfem kau lah yang menang, kan?



Raya ketiga, aku layan Pak Aji balik Muo (Muar).
Selalunya memang Ibal akan balik Muo ngan dia, tapi raya ke-ompek Ibal balik Kelantan, jadi aku cakap ko takyah pegi la tahun ni nanti penat. Biar aku je yang bawak Pak Aji balik lagipun aku dah 10 tahun tak balik Muo. Macamkan duduk obersea, padahalll.

Kitorang gerak 7.30am, biar awal supaya tak sangkut kat jem.
Sebab hari tu Jumaat, kang nak kejarkan solat Jumaat lagi. Pastu ni day trip. Kalau dah tersekat dalam jem, mau terpaksa balik malam pulak.

Alhamdulillah, jalan menghala ke Muo memang tak jem. Orang pun tak bangun lagi agaknya. Lengang je jalan. Tapi by the time aku sampai area Muo tu dah nampak set-set Baraan (Marhaban) keluar. Seronok betul aku nampak Baraan. Rasanya kat Muo je aku nampak ada Baraan. Baraan kat Muo ni (or maybe kat tempat lain sekitar Johor), sangat bersungguh. Dorang seronok pegi satu rumah ke satu rumah. Kadang tu tak dapat makan apa pun, tapi sampai 20 rumah pun masih lagi sanggup. Yang best tu, budak-budak muda lak semua tu. Berbondong-bondong berbaju melayu, naik moto, baraan dari satu rumah ke satu rumah. Aku cakap kat Mak Aji "Kagum lah ngan budak-budak Muo ni. Kalau kita kat sana tak jumpa lah budak-budak nak pi baraan. Nak ajak pi open house pun masing-masing malas".

Rilek je Mak Aji jawab "Mau tak seronok? Time ni la nak tengok rumah sape ada anak dara".
Kah Kah Kah.
Mak aku alwaysssss. Alwaysss ada point nak tembak.



Masuk-masuk je kawasan rumah nenek, aku nampak jamban kat depan ni dulu.
Aikk?? Dah roboh? Ape cerr?

Rupanya Pakcik Mail (adik bongsu Pak Aji) dah buat semua toilet kat dalam rumah.
Siap jamban duduk lagi tau. Tak main dah cangkung-cangkung ni.
Sungguh menggamit memori bila aku nampak jamban kat depan ni.
Sebenarnya jamban depan ni dikira masih baru. Yang banyak simpan memori aku was jamban kat belakang. Yang belakang tu lagi lejen sebab dinding kayu. Yang depan ni batu.

Dengan pemusnahan besar-besaran, maka berakhirlah legasi jamban Muo.
Generasi seterusnya maybe dah tak nampak la jamba Muo ni lagi.
Memori betul.




Gediknya beliau.

First time Rayyan jejak kaki ke kampung moyang.
Sebenarnya nenek aku tak duduk Muo lama dah. Dia duduk kat Bangi, dengan adik Pak Aji.
Jadi rumah ni Pakcik Mail aku yang take over, sebab tu aku dah jarang balik Muo. Tapi Pak Aji tetiap tahun balik sebab makcik-makcik dia ramai kat Kampung Sarang Buaya tu.

Mula-mula aku risau gak ngan Rayyan ni.
Takut dia tak biasa dengan keadaan kampung macam ni. Sebab kampung dia kat Tganu pun jenis rumah batu.
Eh rupa-rupanya dia ok je. Janji dia ada geng nak berpencak kat dalam rumah tu.
Kebetulan cousin aku balik jugak, anak-anak dia lebih kurang umur Rayyan je, so lega lah aku ada geng main.

Rayyan ni tak macam Redza.
Redza dari kecik pun pemalu. Kalau pegi rumah orang, dia tak berani nak merayap or berkawan.
Macam Rayyan ni terlebih peramah. Asalkan rumah tu ada budak-budak, konfem dia ajak main sama.
Ni pun aku tak tau bila masa dia ambik henfon aku. Tau-tau ada gambar ni dalam phone aku.



Ni rumah makcik Pak Aji.
Ni memang rumah wajib beraya. Time kecik dulu, kalau balik beraya kat Muo, rumah orang lain boleh langkau, tapi rumah ni jangan sesekali langkau. Ni rumah adik kepada nenek, jadi mesti pergi.

Aku ambik gamba ni sebab aku suka style orang Muo buat shelf macam ni.
Hampir setiap rumah orang Muo yang aku pergi, dapur mesti ada shelf gini.
Dulang tu akan disusun macam kat atas tu.
And barang-barang lain disimpan dalam plastik and disusun kemas.
Aku suka rumah kampung macam ni. Rumah tak cantik, tapi bersih and kemas. Kuih pun senang nak carik. Tak macam rumah aku, semuanya simpan dalam kabinet, lepas tu time nak cari menggagau. Terlampau nak simpan sampai lupa simpan kat mana.



Kebetulan nenek ni buat laksa Johor la pulakkkk.
Merasa lah aku laksa Johor raya ni.
Tapi Rayyan kunyah spageti je.



Ni kat rumah nenek lagi satu.
Satu lagi yang best beraya kat Muo ni, setiap rumah (series, aku cakap. SETIAP RUMAH!), akan hidang semua kuih yang dia ada kat meja. Siap dengan dulang gelas semua dah siap susuh, air dah siap bancuh. Tinggal nanti orang datang nak keluarkan ais je.

Memang macam tu la jugak dulu rutin kat rumah nenek.
Pagi raya, orang ada ke, takde ke, air semua mesti dah siap bancuh letak je kat dulang kat depan.
Nanti sesape datang, angkut ais je bawak keluar. Tu pun kalau ada ais lah.
Kalau takde, takyah. Kau tuang je la air tu terus. Takyah nak tunggu-tunggu orang belakang siapkan air ke apa. Semua dah siap dah.



Lepas solat Jumaat, makan tengahari rumah nenek.
Makcik Tipah aku buatkan paprik ayam, sup tulang and tempe goreng!



En Wan and Redza bertambah-tambah nasik makan lauk-lauk orang Muo. Baru kau tauuuu.



THIS!
I tell you, tak dapat diungkapkan dengan kata-kata kesedapannya!
Tempe orang Muo takkan sama dengan tempe kita kat KL ni wehhh. Tak sama.
Tempe kita jenis berderai, kacang pun kecik-kecik.
Yang n padat, kacang hah kau, besar! Pueh hati makan tempe.
Cicah pulak ngan sambal kicap. 5 keping hanya untuk aku ratah je. 
Belum campur makan ngan nasik lagi.

Lepas makan, sembang lebih kurang, pastu balik.


After 10 years, baru aku jejak balik ke Muo.
Harapnya janganlah the next 10 years baru aku sampai lagi ke sini.

Tadi aku kelebet-kelebet blog, jumpa semua gambar raya aku semenjak 2008.
Ni aku compilekan balik.
Bila tengok gambar-gambar ni rasa rindu pulak time budak-budak ni kecik dulu.


Raya 2008 Bangi.


Raya 2009 Tganu


Raya 2010 Bangi.
Rayyan dalam perut.


Raya 2011 Tganu.
Dah start dah tak cukup korum.
Redza taknak bergamba.


Raya 2012 Bangi.
Gambar memang cukup korum tapi macam ni la gambanya.
Punyalah dia taknak bergambar.


Raya 2013 Tganu.
Redza taknak bergamba.


Raya 2014 Bangi.
Turn raya Bangi tapi tahun ni tahun pertama 1 Syawal ada kat rumah sendiri.
Sebab tahun tu anak sedara En Wan bertunang.
Raya kedua dah nak gerak ke JB so mak taknak balik Tganu.
Semua beraya kat rumah aku time tu.

Time ni bergambar cukup korum, tapi apaknya pulak buat hal.
Time orang snap time tu la dia nak angkat phone.


Raya 2015 Tganu.
Tahun ni aku takde baju raya sebab malas beli.
Kelebet punya kelebet jumpa baju ni yang ada sikit-sikit warna tema.
Belasah lahhh. Tetap aku yang paling jelita.
Orang kampung tak tau pun tu bukan baju raya. Mbahahahahahaha.


Raya 2016 Bangi.
Agak semenggah gambar, walaupun masing-masing pakai selipar buruk.
Doakan aku and famili sihat and dapat create more memories lepas ni.

Selamat Hari Raya All!


posted by aveo757 @ 1:00 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER